![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lifestyle i PESEL
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
też mnie ten pesel dziwi. mimo, że nie potrafię wymienić konkretnie potencjalnego zagrożenia, jestem ostrożna i rzadko podaję prawdziwe dane.
chociaż w tym przypadku, jeśli promocje są naprawdę fajne to pewnie bym podała. ps. a co to za promocje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
EDIT Znowu mam problem z tą kartą, bo jak klikam "wydrukuj formularz" to mi się wyświetla, że nie znaleziono dokumentu PDF ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Radoska35 Czas edycji: 2014-10-03 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
i pewnie jak ktoś w google wpisze ten wasz PESEL to mu do wydruku np. wasze zaświadczenie z pracy wyskoczy żeby ten kredyt w ogóle się dało wziąć...
i swoją drogą tak całe życie czytam o tych kredytach na nazwisko, pesel czy też odcisk stopy ale jeszcze jakoś nikogo na żywo nie spotkałam inna sprawa, że w normalnym świecie to mi było trudniej kupić telefon na abonament - nie mówiąc już o wzięciu kredytu - niż w tych artykułach tym ludziom było wziąć kredyt no bo serio.. z jednej strony mówicie, że bywacie w bankach i innych takich i co - dają wam te kredyty na ładne oczy?
![]() |
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Radoska35 Czas edycji: 2014-10-02 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Rozczaruję Cię, ale na sam pesel nikt kredytu nie zaciągnie, dopiero w powiązaniu z numerem dowodu osobistego lub paszportu może narobić szkód w niepowołanych rękach. Jeśli na poparcie swojej tezy przytaczasz artykuł prasowy, to przeczytaj go uważnie - pesel W POWIĄZANIU z numerem i serią dowodu osobistego lub paszportu, sam pesel szkodliwy nie jest. Zadziwiające, jak rozprzestrzeniają się takie nieprawdziwe twierdzenia, ktoś gdzieś coś usłyszy, ale niedokładnie zapamięta, ktoś coś przeczyta, ale bez zrozumienia.. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-10-02 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Śmieszy mnie ta panika, ale też mnie swego czasu strasznie wkurzała, Niedawno zbierałam podpisy poparcia w wyborach, tam wymagają PESEL-a i panika tych ludzi, że chce im ukraść dane osobowe i je w nicnym celu wykorzystać była zadziwiająca. Chyba niebezpieczniej jej podać swój numer, to można jeszcze wykorzystać z PESELem niewiele da się zrobić, poza tym Ci, którym w jakiś celu go podajesz wiedzą, że muszą go chronić, inaczej łamią prawo. Nawet jeśli to będzie tylko imię i nazwisko.
Zaufanie społeczne spada powoli do zera, PESEL trzeba za wszelką cenę bronić, wykreśla się nazwiska w domofonach, niebawem ludzie nie będą się sobie przedstawiali, bo ktoś wykorzysta ich dane. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Śmieszy mnie ta panika, ale też mnie swego czasu strasznie wkurzała, Niedawno zbierałam podpisy poparcia w wyborach, tam wymagają PESEL-a i panika tych ludzi, że chce im ukraść dane osobowe i je w nicnym celu wykorzystać była zadziwiająca. Chyba niebezpieczniej jej podać swój numer, to można jeszcze wykorzystać z PESELem niewiele da się zrobić, poza tym Ci, którym w jakiś celu go podajesz wiedzą, że muszą go chronić, inaczej łamią prawo. Nawet jeśli to będzie tylko imię i nazwisko. Zaufanie społeczne spada powoli do zera, PESEL trzeba za wszelką cenę bronić, wykreśla się nazwiska w domofonach, niebawem ludzie nie będą się sobie przedstawiali, bo ktoś wykorzysta ich dane. Poza tym wpiszcie swój PESEL w internecie, może już gdzieś jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Nie dał bym swojego peselu z powodu wyrobienia jakiejś karty czy żeby kogoś poprzeć.To zbyt cenna informacja i nie można tak komuś zaufać w ciemno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
ja nie widzę problemu z podawaniem peselu. Chyba nawet nie zwróciłam na to uwagi rejestrując kartę... A trzeba przyznać, że karta Lifestyle to świetna sprawa, bo promocje są czasami obłędne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Masz rację, bardzo bardzo cenna i koniecznie powinno się jej strzec przed niepowołanymi osobami. Najlepiej w ogóle nie nosić przy sobie dowodu osobistego, nie nauczyć się peselu na pamięć, żeby przypadkiem ktoś kiedyś pod groźbą tortur go od nas nie wydusił. Lol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() o boże, ja znam na pamięć pesel swój, mojego taty, TŻta a jak się uprę to przypomnę sobie exa i siostry TŻ ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Proponuję wszędzie podawać fałszywe dane. Imię i nazwisko, a dodatkowo jeszcze z adresem to bardzo cenne dane. : O
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Po co tortury jak pod byle pretekstem można to info uzyskać plus numer dowodu.A potem płacz , że trzeba spłacać nie swoje zobowiązanie.Na prawdę LOL
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Jak ktoś pod byle pretekstem podaje numer i serię dowodu osobistego, to faktycznie powinien płakać, tyle że nad swoją głupotą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A kartę Lifestyle oczywiście mam, nie darowałabym sobie, gdyby mnie omijały takie promocje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Mam kartę LIFESTYLE, ale nie powiem, sprawa tego peselu jak zakładałam też mnie zdziwiła. No, ale fakt, to jeszcze nie jest chyba aż tak wielkie niebezpieczeństwo. No, ale dziwić, dziwiło mnie to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...GION/130229630 Zresztą, często w oszustwach dane zgadzają się tylko częściowo, a instytucjom to nie przeszkadza. ![]() Edytowane przez Radoska35 Czas edycji: 2014-10-03 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, dlatego komuś obcemu tak ogólnie bym peselu nie podała w sensie, że ktoś pyta ot tak o pesel bez wyraźnej przyczyny. No, ale takie sytuacje tak się nie zdarzają. No i superfarm dziwne, że chcą pesel, takie faktycznie to się wydaje bezcelowe po co im, ale podałam, bo raczej wątpię, by ktoś z superfarm bawił się w zaciąganie na kogoś kredytu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie wiadomo czy pani w banku, pan kanar, pracodawca, pani z dziekanatu, pani sklepikarka, pani na poczcie, pan w telefonii albo któryś ze znajomych nie chce rzucić okiem na Twój dowód żeby zapamiętać te jakże cenne dane i nie wziąć na nie kredytu. Pozdrawiam wszystkie pracownice Superpharm i życzę szczęścia w dalszym wyłudzaniu PESELi, oraz zaciąganiu na nie setek kredytów na niebotyczne sumy. Już tam wizażanki dobrze wiedzą że to na tym tak naprawdę polega Wasza praca. ;-) Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-10-03 o 23:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=GgochaA;48392611]O Chryste. Nie podawaj dowodu pani na poczcie jak odbierasz awizo, ani pani w dziekanacie, ani kanarowi, ani pracodawcy, ani pani w sklepie jeżeli wyglądasz młodo i nie chce sprzedać Reddsa. Nie pokazuj znajomym jak wyszłaś na zdjęciu w dowodzie, w banku udawaj że zapomniałaś, przy kupnie telefonu - że zgubiłaś.
Nigdy nie wiadomo czy pani w banku, pan kanar, pracodawca, pani z dziekanatu, pani sklepikarka, pani na poczcie, pan w telefonii albo któryś ze znajomych nie chce rzucić okiem na Twój dowód żeby zapamiętać te jakże cenne dane i nie wziąć na nie kredytu. Pozdrawiam wszystkie pracownice Superpharm i życzę szczęścia w dalszym wyłudzaniu PESELi, oraz zaciąganiu na nie setek kredytów na niebotyczne sumy. Już tam wizażanki dobrze wiedzą że to na tym tak naprawdę polega Wasza praca. ;-)[/QUOTE Paranoja a ostrożność to jednak nie to samo. Abstrahując od karty SP osobiście wolę nie szastać swoimi danymi jeśli nie jest to potrzebne. Był kiedyś taki konkurs Rafaello gdzie do odbioru nagrody wymagano i pesel i numer dowodu. Dla mnie był to wymóg na wyrost i zrezygnowałam. Nie rozumiem wymogu podawania choćby peselu przy tak bahych sprawach. Za moment będą wymagali ksero aktu urodzenia. Można sobie żartować, ale ja cenię sobie mój spokój i anonimowość i im mniej ujawniam swoich danych, łącznie z peselem ,tym uważam to za rozsądniejsze. I tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
zuy mod
|
Kalini, ale pamietaj, ze mozna wziac kredyt bez wychodzenia z domu.
Co oczywiscie nie znaczy, ze uwazam ze pesel wystarczy.
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Tak wiem, ale chyba nie spotkałam się z sytuacja, gdy nie jest potrzebna np. wizyta kuriera z umową. Ten ma obowiązek przed podpisaniem sprawdzić dowód, jeśli tego nie zrobi łamie prawo. I we wszystkich opisanych przypadkach nadużyć to zawiodło...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I jak na złość nikt na mnie kredytu nie wziął, a taką mieli okazję... Pomijam już fakt że żadna firma typu wspomniane superpharm czy producent rafaello nie ryzykowałaby szastaniem takimi danymi bo każdy przypadek tego typu, którego się tu tak boicie byłby totalnym strzałem w stopę dla firmy. Jeszcze jedno mam spostrzeżenie: Wydaje mi się że 90 % wizażanek, które mają taką panikę przed tym że ktoś na nie weźmie ogromne kredyty to dziewczyny które mają jakieś 18 lat i zerową zdolność kredytową - nie dostałyby kredytu nawet gdyby osobiście i z pakietem danych starały się o to w banku. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-10-05 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Mój znajomy podobno dostał wezwanie do zapłaty kredytu, że ktoś ten kredyt wziął przez Internet i dostał to na swój adres. Dziwna to sprawa. Niewiele wiem, ale coś takiego wiem. Nie brał żadnego kredytu. Coś strasznego. Jednak do banku wysłał pismo i uzasadnił, że to nie on, tym bardziej, że on nie ma pracy i w chwili, gdy ten ktoś brał kredyt to też pracy nie miał, więc to byłoby fizycznie niemożliwe, by wziął kredyt. Minął z ponad miesiąc, z banku nie odpisali, pewnie tym bardziej zorientowali się, że faktycznie była to koszmarna pomyłka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dużo takich rzeczy przychodzi też do starszych ludzi - pisma z pierdołami o spłacie rat albo abonamentu za telewizję itd. z podanym numerem konta. Niektórzy się nabierają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.