![]() |
#1 |
BAN stały
|
Perfekcyjne Panie Domu
Hej zakładam wątek dla wszystkich,którzy chcą coś zmienić w sobie, swoim myśleniu i przestrzeni, nie każdy ma czas lub ochotę oglądać czy czytać poradniki dlatego chciałabym stworzyć kącik z poradami + opiniami co do ich skuteczności
![]() A więc do dzieła ! Moje sprawdzone osobiście porady to : zakurzona świeca dekoracyjna - wystarczy przetrzeć ją wacikiem nasączonym spirytusem a wygląda jak nowa. mała dezynsekcja domowymi sposobami- prosty skład : soda oczyszczona-sól-pieprz Moim zdaniem ta metoda działa aczkolwiek od razu uprzedzam przed jej skutkami : robaczki zaczną uciekać z waszych domów lecz jakby to nazwać "na gwałt" zaraz minie tydzień od kiedy zastosowałam te metodę a nadal borykam się z problemem pająków panicznie uciekających po wszystkich przedmiotach z mojego pokoju :// Tak więc to metoda dla odważnych no i dla osób, które mają małe pociechy w domu przy których wysypanie chemicznego preparatu jest ryzykowne. Po obejrzeniu 1 odcinka "Perfekcyjnej Pani Domu" zanotowałam tak: Plan sprzątania : 1. Duże śmieci 2. Rzeczy w zespoły 3. Selekcja do schowania/do wyrzucenia 4. Zmywanie Porada 1 W celu uzyskania połysku na liściach- można je raz na jakiś czas przetrzeć rozcieńczonym piwem. Porada 2 Nadmiar tłuszczu na patelni lub w celu opróżnienia patelni z tłuszczu przed zmywaniem - doskonale wchłoną go ręczniki papierowe. Porada 3 Półki zewnętrzne - rzeczy, które chcemy pokazać Szafki / pojemniki - rzeczy, które niekoniecznie powinny stać na wierzchu. Zachęcam do udzielania się ! ![]() Edytowane przez MascarpOOne Czas edycji: 2014-10-04 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Perfekcyjne Panie Domu
Cytat:
Jeżeli w proszku- posypujesz nim kąty? Szukam czegoś właśnie na pająki, to brzmi dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Bardzo dobre pytanie ! Zapomniałam napisać otóż : wszystkiego używam na sucho !
W połączeniu z wodą mogłyby pojawić się odbarwienia na meblach i wykładzinie no i do sedna właśnie : Naszą mieszankę rozsypujemy na materac, do środka łóżka (czyli tam gdzie chowamy pościel) a także na podłogę. Pozostawiamy to na ok. 30 minut a później dokładnie odkurzamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki!!
![]() ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jest już taki wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
I serio rozsypana na pół godziny mieszanka sody, pieprzu i soli potem odstrasza robale, pająki itp? Dziwne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Może dlatego, że jest nowy nie zauważyłam.
---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Dlaczego dziwne ? Soda zabija bakterie a , że robaki nienawidzą soli i pieprzu wiadomo od dawna ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Meble natomiast zaraz po tym powinno się umyć w wodzie z płynem do mycia naczyń (ja tak myję segment od lat i nic mu nie jest) lub w swoim wybranym środku do oczyszczania. I to jest dostateczna dezynsekcja, którą powinno się moim zdaniem robić raz na kwartał, przy systematyczności są duże szanse, że unikniemy wydawania pieniędzy i bawienia się w wielkie i prawdziwe co za czym idzie toksyczne, chemiczne i niezdrowe dla nas samych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jak chcesz to mieszaj z wodą ale nie dam Ci gwarancji, że nie porobisz odbarwień na dywanie i łóżku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A dokąd te robale uciekają? przez okna, balkon czy drzwi wyjściowe?
![]() watek juz jest, poza tym spisywanie porad z programu tv? serio? ogólnie dostepnego ? Po co? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
A ja od jutra nie sprzątam! Mam dosyć, bo tylko ja o to dbam. Ciekawe, kiedy zaczniemy przyklejać się do podłogi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem po co te uszczypliwości. Losu obecnego 10 lat temu sobie nie wybierałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48408106]a po co to robic? nie lepiej kupic kwiata, ktory z natury ma blyszczace?[/QUOTE] A nie kurzą Ci się listki? Bo mi tak i dość często spryskuję wodą żeby nie były szare ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie bardzo mam ochotę z tobą na ten temat dyskutować. Nie znasz mojego losu, a się wypowiadasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Po 1. To nie są porady tylko i wyłącznie z Perfekcyjnej Pani domu, wątek został zrobiony po to by dzielić się radami i serio mam w poważaniu gdzie i ile takich wątków jest, widocznie coś mi nie pasowało skoro zrobiłam swój albo zwyczajnie nie widziałam na to rozwiązanie mam proste :
Nie podoba się- nie wchodź i się nie udzielaj ![]() Nie podobają Ci się rady, daj lepsze ![]() I bardzo was proszę bez złośliwości między sobą ! Co do idiotycznego komentarza gdzie robale uciekają... eh brak słów, uciekają w poszukiwaniu miejsca gdzie nie czuć obecnego zapachu a jeżeli jesteś schludnym człowiekiem i posiadanie odkurzacza jest dla Ciebie sensowne po prostu je wciągasz, chyba najważniejsze by np. trzymały się z daleka od naszego łóżka prawda? No chyba, że nie dla wszystkich... Odp. na to po co założyłam taki wątek jest dokładnie opisana w 1 poście... Kocham prowadzić dyskusję z osobami, które nie potrafią czytać ![]() Edytowane przez MascarpOOne Czas edycji: 2014-10-05 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Nie, ja nie napisałam, że nie mam ochoty sprzątać, tylko, że mam dość. Jesteś bardzo niemiłą osobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mascarpoone, mogłabyś powiedzieć czy zostaje jakiś aromat z tej mieszanki, która podałaś na pająki? Bo ja się tak zastanawiam na ile jest to bezpieczne dla innych zwierząt? Np. dla papugi, która biega po dywanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Słuchaj a nie możesz wprowadzić po prostu zasad " ten robi to ten tamto " ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.