Mamusie Maj -Czerwiec 2014 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-05, 11:01   #4621
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi
Dot.: Mamusie Maj -Czerwiec 2014

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
Madziarek wiec wlasnie. Ja tez dodaje grysik albo do kaszki albo do zupki. A powiedz mi owocowe jakies dawalas?
Powirm Wam ze kp zaczyna mnie draznic od kad Pynia ma zeby... Mam tak poranione brodawy jak na poczatku kp. Jak zlapie to tragedia mam zaraz lzy w oczach. Cos strasznego.
Czytałam, że wtedy trzeba wyjąć pierś z buzi, powiedzieć do dziecka, że Cię boli i znów karmić, można to wspomóc "smutną minką". Może wydawać się, że dziecko nie będzie rozumiało ale z czasem powinno załapać - ona gryzie, ty zabierasz pierś.

Lepiej żałować tego co się zrobilo
justiwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 12:07   #4622
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez justiwi Pokaż wiadomość
Czytałam, że wtedy trzeba wyjąć pierś z buzi, powiedzieć do dziecka, że Cię boli i znów karmić, można to wspomóc "smutną minką". Może wydawać się, że dziecko nie będzie rozumiało ale z czasem powinno załapać - ona gryzie, ty zabierasz pierś.

tak zrobilam z Olim i ugryzł tylko raz

Dovrze, że jesteście, teraz nie mam czasu czytać a wiedza sie przydaje

Justiwi śmieszek z Wikusia a mamusia jaka ładna

Cytat:
Ja podaje bobovita. Ma cukier ale co teraz nie ma? moim zdanuem jezeli cos jest przeznaczone dla dzieci no to jest. Jakby szkodzilo to by wycofali.
A ja sie nie zgodze, te wszystkie syfne słodycze i jogurty przeznaczone dla dzieci mnie odstraszają tzn jasne cykier w kaszce nie zaszkodzi ale docelowo nie wszystko co dla dzieci, jest naprawde dla nich dobre

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 12:21   #4623
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
i jeszcze jedno z uśmiechem
Pieknie
Stary 2014-10-05, 12:22   #4624
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harakiri Pokaż wiadomość
Asia ja na tygodniu męża oszczędzam ale w weekendy obowiązki i na niego spadają.

Inez my też nie odpoczniemy jak do Polski na święta pojedziemy bo trzeba będzie wszystkich poodwiedzać. Oby ludzie chorzy byli żebyśmy wymówkę mieli a mąż ma dużą rodzinę i zawsze do paru osób trzeba pojechać bo stare zacofane ciociusie się poobrażają jak się nie odwiedzi.

Justiwi a jak było? Mały pewnie furorę zrobił

Marceluszek ciągle w dobrym humorze i nie wygląda na chorego a pediatra raz powiedziała, że jak dziecko się zachowuje normalnie to że nie jest źle. Niby temp już w nocy nie przekraczała 38 stopni. Wczoraj ze 4 kupy zrobił i jak dzisiaj też tyle będzie sadził to pójdziemy chyba do szpitala. A kupa może być i wynikiem czopków co mu dawaliśmy, albo może od antybiotyku albo i ja zaczęłam brać lek na hemoroidy bo mi wrociły :/ no albo właśnie przez to zapalenie oskrzeli. Eh kurde....
Ważna jest nie tyle ilość kup, co ich konsystencja. Po antybiotyku są bardzo rzadkie. Dajesz osłonowo jakiś probiotyk?

Tym że dziecko ma ogólnie dobry humor i nie wygląda na chorego, to bym się tak nie sugerowała. Już to pewnie 100 razy pisałam. Mój syn też się taki zdrowy wydawał, kasłał trochę, gorączki nie miał wysokiej, a w szpitalu go natychmiast położyli na intensywnej terapii pod tlenem.

Ja się właśnie tak nie mogę zebrać do mojego dziadka z jego pierwszą prawnuczką w odwiedziny. Zimą mieszka ok. 10km ode mnie, ale wiosnę, lato i jesień spędza na działce 2h drogi od nas. Czekam aż do domu zjedzie, bo mi się na tą działkę nie chce jechać, a z drugiej strony boję się że nie zdążę. Ma już ponad 90 lat.

W weekend z 11 listopada mieliśmy jechać w męża strony. Tam rodzina jest tak duża że nie sposób wszystkich odwiedzić. Do tego nie bardzo są warunki żebyśmy przyjechali i nocowali z 2 dzieci i psem, a hotel to wiadomo - koszty. No i nie bardzo uśmiecha mi się pilnować dwoje dzieci. Jak mi coś w domu zniszczą, to trudno. A u kogoś wiadomo - nie musi mieć domu na odwiedziny dzieci przystosowanego. Kryształy stoją w zasięgu ręki, a jak dziecko znudzone, to zabawek nowych szuka. Najsprytniej zrobiłam rok temu. Wysłałam samego męża z synem. On rozsiadł się na kanapie, syn dom demolował, ale mąż był "u siebie" to mógł sobie na to pozwolić. Mi nie wypada i powinnam swojego dziecka pilnować. Na to że domownicy mi dzieci zabawią też nie ma co liczyć, bo albo niedołężni, albo bojący się że dzieciom krzywdę zrobią.
Kombinowałam żeby córkę samą z tatą wysłać, ale ona taka mizerna, słabo je, wymiotuje. Boję się że on nie podoła opiece nad nią. No i córka nie przepada za jazdą samochodem. Inne dzieci zasypiają, a ona marudzi całą drogę, a to 8h drogi przy sprzyjających warunkach atmosferycznych + postoje na karmienie, przewijanie.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 13:12   #4625
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
Marceluszek ciągle w dobrym humorze i nie wygląda na chorego a pediatra raz powiedziała, że jak dziecko się zachowuje normalnie to że nie jest źle. Niby temp już w nocy nie przekraczała 38 stopni. Wczoraj ze 4 kupy zrobił i jak dzisiaj też tyle będzie sadził to pójdziemy chyba do szpitala. A kupa może być i wynikiem czopków co mu dawaliśmy, albo może od antybiotyku albo i ja zaczęłam brać lek na hemoroidy bo mi wrociły :/ no albo właśnie przez to zapalenie oskrzeli. Eh kurde....
Fajnie,ze dobry humor nie odstepuje Marcelka trzymam kciuki,zeby wszystko sie uspokoilo i szpital nie byl konieczny:-*

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez madziarek1 Pokaż wiadomość
Ja też jafe na bobovicie i dodaję grysik cukier jest w większości produktów ktre jemy. W mleku naszym też.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tak,tyle,ze w naszym mleku jest naturalny cukier;-) zreszta, ile maluch zje tej kaszki? A moge zadac glupie pytanie- po co dodajesz grysik do kaszki?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Madziarek wiec wlasnie. Ja tez dodaje grysik albo do kaszki albo do zupki. A powiedz mi owocowe jakies dawalas?
Powirm Wam ze kp zaczyna mnie draznic od kad Pynia ma zeby... Mam tak poranione brodawy jak na poczatku kp. Jak zlapie to tragedia mam zaraz lzy w oczach. Cos strasznego.
Wspolczuje gryzienia:-( Patryk zebow nie ma,ale bierze mi brodawke i ciagnie jakby to byla guma...jak dojdzie do sutka, to prawie wyje.. albo po prostu mi go miazdzy dziaslami... Zabieram cycka jak tak robi, ale srednio to pomaga:-(
Stary 2014-10-05, 16:02   #4626
karolkya
Wtajemniczenie

Hej hej
Chcialam sie pochwalic ze Zosia przewraca sie na brzuszek dzis byly proby az do skutku super to wyglda, a ja sie glupia poplakalam no i zaczela lapac sie za stopy i wykazuje wielkie zinteresownie nimi

Wyslane za pomoca Tapatalk2
Stary 2014-10-05, 18:27   #4627
madziarek1
Rozeznanie

Cytat:
Dawalam sama jabłko, a inne owoce ze słoiczków morele, banan, sliwke, jabłko z brzoskwinia, jabłko z jagodami. Takie co są po 4 miesiącu.

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
Fajnie,ze dobry humor nie odstepuje Marcelka trzymam kciuki,zeby wszystko sie uspokoilo i szpital nie byl konieczny:-*

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Tak,tyle,ze w naszym mleku jest naturalny cukier;-) zreszta, ile maluch zje tej kaszki? A moge zadac glupie pytanie- po co dodajesz grysik do kaszki?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Wspolczuje gryzienia:-( Patryk zebow nie ma,ale bierze mi brodawke i ciagnie jakby to byla guma...jak dojdzie do sutka, to prawie wyje.. albo po prostu mi go miazdzy dziaslami... Zabieram cycka jak tak robi, ale srednio to pomaga:-(
Grysik zawiera gluten, dodaje trosZkę do kaszki mleczno ryżowej, która glutenu nie ma

madziarek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 21:46   #4628
inezz6
Zadomowienie

Dobry wieczór
Strasznie mnie ten weekend wymęczył - w piątek wieczorem jedni znajomi nas odwiedzili, wczoraj drudzy i siedzieli od 2 w nocy a dziś impreza imieninowa mojego taty, czuję, że wszystkie efekty mojej 3 tygodniowej diety się cofną po tym weekendzie

Dostaliśmy dziś od mojego brata "dodatek" do prezentu z chrztu - ciuszki dla Franka z Nexta - 6 pajacyków, kombinezon-miś i czapkę - cudne po prostu są, aż szkoda, że jeszcze za duże...

Cytat:
Napisane przez Iemand Pokaż wiadomość

A ja mogę swojego męża pochwalić. Nie spodziewałam się, że będzie mi tak pomagał. Sam nie zje i będzie siedział głodny z dzieckiem, żebym ja się najadła. Albo sam mi jeść zrobi. A "nie umiem" to praktycznie się nie pojawia... No w sumie... "nie umie" przewijać
U mnie też tak jest, Tż nawet jak wraca mega głodny z pracy i siadamy do obiadu, a Franek zapłacze, to mówi, że mam zjeść, a on się nim zajmie. Aż mi czasem głupio... I też nie mówi, że "nie umiem", ale przebranie z przewinięciem trwa jakieś pół godziny
Widać wyjątkowe egzemplarze nam się trafiły, nic tylko się cieszyć

Harakiri - zdrówka dla Marcelka

Justiwi
- śliczna ta fotka z buziakami, Wiktor po prostu jak król

"Kiedyś tam,będziesz miał dorosłą duszę,
Kiedyś tam,kiedyś tam...
Ale dziś jesteś mały jak okruszek,
Który los rzucił nam."
inezz6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 21:47   #4629
Nikii89
Zakorzenienie

A ja tylko z ogłoszeniem parafialnym.

Widzę że za niedługo się kończy wątek i trzeba założyć nowy. Ja chcę napisac że rezygnuję z prowadzenia , brak czasu więc jak któraś jest chętna to proszę bardzo oddam chętnie
Stary 2014-10-05, 21:51   #4630
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi

Ja nie mam bladego pojęcia o prowadzeniu ale jak nikt się nie zgłosi to mogę spróbować

madziuula, beatusia, inezz

Stary 2014-10-05, 22:04   #4631
Harakiri
Rozeznanie

Zamyslona kupy są w sumie normalnej konsystencji jak zawsze. Nie kupiłam właśnie nic oslonowego ale jutro kupie bo biorę gaia się nam skończyła.

Mi Marcel tez czasem ciągnie za sutka jakby urwać chciał, niezły ból samymi działami to co tu mówić o zębach...

Zadzwoniłam dziś do dyżurnego lekarza to powiedział żeby nie iść do szpitala bo niektóre antybiotyki działają dopiero po 3 dniach od brania. Ale jutro z rana wypalam do lekarza. Oby tylko rano przyjmował jakiś pediatra.

Ja tez się nie podejmuje zakładania wątku sory :P
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 22:16   #4632
inezz6
Zadomowienie

Ja też się na prowadzeniu wątku nie znam...

Słyszałyście, że zmarła Ania Przybylska?

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Stary 2014-10-05, 22:21   #4633
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Od kilku dni Michaś wieczorami dawał koncerty. Przystawiony do piersi pociągnął dwa razy i w ryk, nie dawał się nijak uspokoić tylko na rękach i tylko na stojąco. Jadł dopiero po 4 czy 5 próbie przystawienia i usypial wymeczony po lekach. Dziś chyba odkryłam co jest nie tak... Po prostu ciągnął i nic mu nie lecialo i przez to był foch. Jak w pewnym momencie poczulam że mleko napływa i wsadzilam mu cyca do buzi na siłę to nagle jak ręką odjął. Zjadł spokojnie i usnal. Cyrk W ciągu dnia też płacze przy jedzeniu, ale to dopiero jak już parę minut je i potem gazy go męczą. Ale te wieczorne awantury to nie wiem skąd. Mleka mam malo? Źle go przystawiam czy co? Jak temu zaradzić?
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 06:49   #4634
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Lemand może pobudź wieczorem laktatorem i dopiero przystaw jak będzie lecieć? Dużo ddzieci jest wieczorem zmęczonych, marudnych i zniecierpliwionych i stąd problemy z wieczornym posiłkiem

Ja też sie nie podejme

Marianek i Rysiu
Stary 2014-10-06, 07:37   #4635
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Nie mam laktatora... Polecicie jakiś?
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 08:09   #4636
madziarek1
Rozeznanie

Polecam ręczne odciaganie są e necie insyrukcje i to lepaze i szybdze niż laktatory

Stary 2014-10-06, 08:17   #4637
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi

Cytat:
Napisane przez inezz6 Pokaż wiadomość
Ja też się na prowadzeniu wątku nie znam...

Słyszałyście, że zmarła Ania Przybylska?
No na raka trzustki, masakra !! miała 35 lat

U mnie dziś mają być wyniki biopsji mojego dziadka, ma 87 lat i podejrzewają raka żołądka Wiktor to jest 6ty prawnuk

Madziarek ja raz spróbowałam ręcznie - dla mnie czarna , wolę laktator

Dzień dobry, my od 8 na nogach, bo tak pierworodny zarządził
Nocka całkiem fajna, położyłam się spać o 22:30, pierwsze karmienie 2:25, kolejne chyba koło 5 i potem coś koło 7 jestem względnie nieźle wyspana, pomijając dokuczający od wczoraj ból krzyża Ledwo się chylam, by małego wyjąć/położyć do łóżeczka

acha, spóźnione dla miesięcznic 4tych i 5tych

Edytowane przez justiwi
Czas edycji: 2014-10-06 o 08:24
Stary 2014-10-06, 09:01   #4638
madziarek1
Rozeznanie

No to popróbuj jesz cz e, to nic nie kosztuje, a małej wprawy wymaga. A co do laktatorow to ja dawalam na początku radę zwykłym z pąpką z apteki.

Stary 2014-10-06, 09:14   #4639
nadiak1
Rozeznanie

Cytat:
Dobry wieczór
Strasznie mnie ten weekend wymęczył - w piątek wieczorem jedni znajomi nas odwiedzili, wczoraj drudzy i siedzieli od 2 w nocy a dziś impreza imieninowa mojego taty, czuję, że wszystkie efekty mojej 3 tygodniowej diety się cofną po tym weekendzie

Dostaliśmy dziś od mojego brata "dodatek" do prezentu z chrztu - ciuszki dla Franka z Nexta - 6 pajacyków, kombinezon-miś i czapkę - cudne po prostu są, aż szkoda, że jeszcze za duże...

U mnie też tak jest, Tż nawet jak wraca mega głodny z pracy i siadamy do obiadu, a Franek zapłacze, to mówi, że mam zjeść, a on się nim zajmie. Aż mi czasem głupio... I też nie mówi, że "nie umiem", ale przebranie z przewinięciem trwa jakieś pół godziny
Widać wyjątkowe egzemplarze nam się trafiły, nic tylko się cieszyć

Harakiri - zdrówka dla Marcelka

Justiwi
- śliczna ta fotka z buziakami, Wiktor po prostu jak król
Super prezent od brata. Fajnie masz.
Mój tż zrobi wszystko przy Szymonie. Nie lubi ubierać ale nie wykręca się że nie umie, ale jak je obiad to jest świętość ja muszę iść do małego

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Iemand Pokaż wiadomość
Nie mam laktatora... Polecicie jakiś?
Ja mam tommee tippee i jak dla mnie jest super.
nadiak1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 11:09   #4640
beatusia10
Wtajemniczenie

Iemand, ja tez mam TT, ale moze faktycznie poprobuj naturalnie powodzenia!
Stary 2014-10-06, 11:10   #4641
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi

Iemand ja mam ręczny avent (używany na olx.pl kupisz już za 20-30zł) i jestem zadowolona

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

inezz ciuszki z nexta super sprawa

Stary 2014-10-06, 11:45   #4642
nadiak1
Rozeznanie

Muszę się pochwalić, że moje dziecko polubiło leżenie na brzuchu. Cieszy się bardzo jak leży i obserwuje wszystko. Nie wytrzymuje jeszcze długo bo przedtem wcale nie chciał leżeć, ale jak go przekładam na plecy to płacze. Poczułam ulgę, że w końcu tak leży.
nadiak1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 12:31   #4643
karolkya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadiak1 Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić, że moje dziecko polubiło leżenie na brzuchu. Cieszy się bardzo jak leży i obserwuje wszystko. Nie wytrzymuje jeszcze długo bo przedtem wcale nie chciał leżeć, ale jak go przekładam na plecy to płacze. Poczułam ulgę, że w końcu tak leży.
No to super

Wyslane za pomoca Tapatalk2
Stary 2014-10-06, 13:51   #4644
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez madziarek1 Pokaż wiadomość
Polecam ręczne odciaganie są e necie insyrukcje i to lepaze i szybdze niż laktatory

Faktycznie przy Oim to robiłam i migiem szło, szybciej niż laktatorem przy czym bez instrukcji, na czuja

Cytat:
No to

Ja z kolei mam radoche że moje w końcu zasnęło na plecach w wózku i to na godzine

Marianek i Rysiu
Stary 2014-10-06, 14:31   #4645
Harakiri
Rozeznanie

Nadia to dobrze bo mój mały ciągle niezbyt przekonany do brzuszka. Poleży ale nie za długo i się wnerwia.

Justiwi trzymam kciuki za dziadka! Mój Marcel jest pierwszym prawnukiem dla mojej babci. Napisz jak będzie wiadomo.
Ostatnio jakoś tak u paru znajomych osób sie pojawił rak. sekretarka w pracy miała usuwanego raka mózgu, klientka raka macicy, wójek męża ma jakiś nowotwór czy coś.

Mi laktatorem nie bardzo szło odciąganie. bolały tylko sutki a nie wiele się odciągało. Miałam potem taki Medeli co się do maszyny pompującej podłącza, potem oddałam maszynę a tą pompeczką dalej pompowałam tylko ręcznie a tak maszyna to robiła. Taki zupełnie inny niż są w sklepach teraz. Raz próbowałam ręcznie ale nie szło nic, nawet kropelka. Ale to było w nawale i wtedy się chyba po prostu od nadmiaru aż zablokowały kanaliki.

Marcel już dziś lepiej, chyba rzeczywiście jak ten lekarz mówił, że antybiotyk dopiero po trzecim dniu zaczął działać, bo w nocy i dziś temp. nie przekraczała 37,5. Ale i tak pójdziemy do pediatry. Dopiero na 15.45 było miejsce :/

Czy w waszych Lidlach też już sprzedają mikołaje czekoladowe i kalendarze adwentowe?

Edytowane przez Harakiri
Czas edycji: 2014-10-06 o 14:43
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:14   #4646
inezz6
Zadomowienie

Cytat:
Super prezent od brata. Fajnie masz.
Mój tż zrobi wszystko przy Szymonie. Nie lubi ubierać ale nie wykręca się że nie umie, ale jak je obiad to jest świętość ja muszę iść do małego

Cytat:

inezz ciuszki z nexta super sprawa
No właśnie wiem, strasznie mnie ucieszyły Chyba będę co tydzień sprawdzać czy już pasują

Cytat:

Marcel już dziś lepiej, chyba rzeczywiście jak ten lekarz mówił, że antybiotyk dopiero po trzecim dniu zaczął działać, bo w nocy i dziś temp. nie przekraczała 37,5. Ale i tak pójdziemy do pediatry. Dopiero na 15.45 było miejsce :/

Czy w waszych Lidlach też już sprzedają mikołaje czekoladowe i kalendarze adwentowe?
Dobrze, że Marcel już lepiej
Ja widziałam ostatnio kalendarze adwentowe w Kauflandzie Widać okres świąteczny się przesunął z 1 listopada na październik

My po spacerze porannym i wizycie w Lidlu, zdziwiona byłam brakiem śladów jakiejkolwiek walki o ubranka niemowlęce, ludzi przy tych półkach mało, towaru dużo, co się stało?
Kupiłam 2x po 2 szt body, jedne na teraz, a drugie na później większy rozmiar. Uwielbiam body z lidla, najczęściej chyba Franek nosi. Jeszcze się nad rajstopkami zastanawiałam, ale jakoś mi się chłopcy w rajstopach nie podobają, niezależnie od wieku więc nie wiem czy bym je ubierała, a jedne w razie czego mam

Pamiętacie jak kiedyś pytałam czy nosicie dzieci przodem do siebie, trzymając jedną ręką pod pupą, a drugą główkę? Wtedy bratowa mi powiedziała, że jej rehabilitantka zabroniła tak nosić, bo coś tam źle z główką to powoduje... (zweryfikowałam to w wielu źródłach i wszystkie mamy jakie znam tak dzieci nosiły, nawet Cichopek tak nosi w serialu ). Moja bratowa do dziś ma jakiegoś focha z tego powodu, że jej nie posłuchaliśmy i dalej tak nosimy, wczoraj traktowała nas jak powietrze... Masakra, myślałam, że przy dziecku najbardziej wtrącają się babcie, a okazuje się, że wcale nie...

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Stary 2014-10-06, 18:58   #4647
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi

Cytat:
No właśnie wiem, strasznie mnie ucieszyły Chyba będę co tydzień sprawdzać czy już pasują

Dobrze, że Marcel już lepiej
Ja widziałam ostatnio kalendarze adwentowe w Kauflandzie Widać okres świąteczny się przesunął z 1 listopada na październik

My po spacerze porannym i wizycie w Lidlu, zdziwiona byłam brakiem śladów jakiejkolwiek walki o ubranka niemowlęce, ludzi przy tych półkach mało, towaru dużo, co się stało?
Kupiłam 2x po 2 szt body, jedne na teraz, a drugie na później większy rozmiar. Uwielbiam body z lidla, najczęściej chyba Franek nosi. Jeszcze się nad rajstopkami zastanawiałam, ale jakoś mi się chłopcy w rajstopach nie podobają, niezależnie od wieku więc nie wiem czy bym je ubierała, a jedne w razie czego mam

Pamiętacie jak kiedyś pytałam czy nosicie dzieci przodem do siebie, trzymając jedną ręką pod pupą, a drugą główkę? Wtedy bratowa mi powiedziała, że jej rehabilitantka zabroniła tak nosić, bo coś tam źle z główką to powoduje... (zweryfikowałam to w wielu źródłach i wszystkie mamy jakie znam tak dzieci nosiły, nawet Cichopek tak nosi w serialu ). Moja bratowa do dziś ma jakiegoś focha z tego powodu, że jej nie posłuchaliśmy i dalej tak nosimy, wczoraj traktowała nas jak powietrze... Masakra, myślałam, że przy dziecku najbardziej wtrącają się babcie, a okazuje się, że wcale nie...
no to niespodzianka z tym wtrącaniem, hehe

a co do przymiarek cotygodniowych

Stary 2014-10-06, 20:23   #4648
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no, bez jaj. Cichopek w serialu to jakiś wyznacznik? Instrukcja opieki nad dzieckiem? Noszenie takie jak opisujesz jest niewskazane dla dzieci bo za bardzo obciąża kręgosłup dziecka. Każdy rehabilitant Ci to powie. A że wiele osób tak nosi? No noszą. Niektórzy sadzają dziecko i obkładają poduszkami. Inni prowadzają dziecko za rączki i twierdzą że chodzi
Ja w pewnym sensie tą bratową rozumiem. Niby nie powinna się wtrącać w to jak ktoś się swoim dzieckiem zajmuje, ale trudno patrzeć jak ktoś swojemu dziecku krzywdę robi wiedząc że mu szkodzi.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 20:47   #4649
carolyna86
Zakorzenienie

zamyslona, miałam ci napisać odnośnie rehabilitacji: więc w końcu jesteśmy po pierwszej wizycie, na razie było to spotkanie tylko z lekarką, której nie podobało się kilka rzeczy w postawie Mikiego, np. to jak rączki i kolanka układa w pozycji na brzuszku i mamy ćwiczyć, ale na ćwiczenia dopiero nas umówią, mają dzwonić, a później kontrola za 3 mies.

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 21:22   #4650
inezz6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Nie no, bez jaj. Cichopek w serialu to jakiś wyznacznik? Instrukcja opieki nad dzieckiem? Noszenie takie jak opisujesz jest niewskazane dla dzieci bo za bardzo obciąża kręgosłup dziecka. Każdy rehabilitant Ci to powie. A że wiele osób tak nosi? No noszą. Niektórzy sadzają dziecko i obkładają poduszkami. Inni prowadzają dziecko za rączki i twierdzą że chodzi
Ja w pewnym sensie tą bratową rozumiem. Niby nie powinna się wtrącać w to jak ktoś się swoim dzieckiem zajmuje, ale trudno patrzeć jak ktoś swojemu dziecku krzywdę robi wiedząc że mu szkodzi.
Naprawdę uważasz, że krzywdzę swoje dziecko?
Oczywiście, że Cichopek nie jest dla mnie żadnym ekspertem ani wyznacznikiem... Szukając informacji na ten temat przekopałam się przez kilka książek, internet, pytałam o to znajomych osób, które mają dzieci (niektóre już całkiem duże i jak najbardziej zdrowe), tutaj na forum i nigdzie nie znalazłam informacji, że taka pozycja jest szkodliwa.. Nawet w książce Zawitkowskiego taka jest. Poza tym jest to pozycja do odbicia i noszenia w chuście, więc chyba nie może robić dziecku krzywdy? Czytałam też, że dziecko nie powinno być noszone przodem do świata, bo to niekorzystne dla kręgów szyjnych i mięśni i m.in. dlatego w foteliku wozi się dzieci tyłem.
Przecież nie chodzi o to, że robię mojej bratowej na złość, ale w innej pozycji moje dziecko po prostu marudzi, a tak może swobodnie obserwować świat

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości