|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
| Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
|
1 | 3,23% |
| Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
|
12 | 38,71% |
| Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
|
0 | 0% |
| Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
|
3 | 9,68% |
| Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
|
0 | 0% |
| Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
|
3 | 9,68% |
| Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
|
1 | 3,23% |
| Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
|
0 | 0% |
| Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
|
3 | 9,68% |
| Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
|
2 | 6,45% |
| Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
|
4 | 12,90% |
| Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
|
2 | 6,45% |
| Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
współczuje i tule bo tyle mogę oby Ola szybko się przestawiła i dała Ci odpocząć
|
|
#2432 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Moim sposobem na marudzace dziecko są spacery,na dworze jest grzeczniutki więc dużo czasu na powietrzu spędzamy,sprzatanie czeka i wcale mnie to nie stresuje,na spacerach zalatwiam zakupy i czasem też i obiad bo otworzyli nam w bloku obok rewelacyjna knajpke z domowymi obiadami na wagę,kazdego dnia 4 rozne dania 1,99 za 100g.
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cały tydzień na być słoneczny
09-07-2011 ![]() 06-10-2013 Michaś 07-04-2015 Kamiś Edytowane przez Aaamelkaa Czas edycji: 2014-10-06 o 11:49 |
|
|
|
#2433 |
|
Zakorzenienie
|
niestety nikt nie mowil nigdy ze macierzynstwo i wychowanie jest latwe
trzeba zacisnac zeby i robic dobra mine do zlej gry. wiadomo ze zmeczenie potrafi ostro czlowieka zmasakrowac, ale trzeba myslec pozytywnie, ze jeszcze chwila, jeszcze troche i to sie zmieni ja sie za to dzis wkurzylam okropnie. wzielam mloda w nosidlo i poszlam na rynek pod domem. potrzebowalam kupic igly do szycia, wchodze do sklepiku a tam jedna klientka oglada gacie, a sprzedawczyci nawija przez telefon zero zainteresowania, a ja spokojnie czekam. nagle Amelce cos nie podpasowalo, zaczela drzec sie jak opetana, wyrywac sie z nosidla, no w spazmy zaczela wpadac a te baby nic, dalej nawijka przez telefon i ogladanie gaci nosz wiecie nie dalo sie nie uslyszec ze Amela wyje a nie placze a te sie zachowaly tak jak by nie slyszaly
|
|
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny od dzis sa rzeczy w Lidlu dla dzieci
|
#2435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez na powietrze w ciezkich chwilach. A jak nawet w wózku jęczt to na huśtawke i moze i 2h sie hustac. Chyba musze sobie kupic turytyczny stoleczek maly i nosic w wozku, bo mi sie tyle nie chce stac przed hustawką a tak to sobie bede siedziec i wszyscy zadowoloni
|
|
|
|
|
#2436 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Położę ją jeszcze po 15 Na bilansie nie byłam, ale jakieś szczepienie mamy 17 listopada, więc może wtedy lekarz zrobi jakiś bilans ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
|
|
#2437 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
w ogole w krk w zeszlym tyg juz kilka razy byly przekroczone dopuszczalne normy powietrza, smog jak w piekinie.. i żyj tu z niemowlakiem ;/ kupilismy nawet filtr powietrza do mieszkania, ma przyjsc w tym tyg. i pomyslec ze to dopiero początek zimy, ehh.. |
||
|
|
|
#2438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Z jakiej firmy kupiłyście buty dzieciom? |
|
|
|
|
#2439 |
|
Zakorzenienie
|
cos dla niezadowolonych ze swojego ciała
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=Zye28xU3F64
|
|
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
Bylismy w sali zabaw 30minut wytrzymal teraz spi bo jestesmy w parku
po drodze wstapilam po wedline i babka za grubo pokroila i poprosilam by cieniej pokroila i juz foch a ja na to ze w drugim sklepie nie ma problemu no juz nie wytrzymalam Angelika nie ma opcji juz mam zabrane to co moglam, stolu z kuchni nie wyniose np a on ciagle na niego wlazi ![]() Boszzzz dobrze ze my sie na drugie nie zdecydowalismy w wakacje
|
#2441 | |
|
Zakorzenienie
|
I w biedro tez ale nic specjalnego.
Cytat:
mi by sie przydał jakis taboret przy piaskównicy w ogrodzie bo nie chce mi sie tyle kucać a leo lubi jak mu grabie cala powierzchnię![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Moja koleżanka ma 2,5rocznego syna i do teraz włazi na wysokości i skacze. Dobrze ze u nas jeszcze nie ten lewel, nawet na wyro jeszcze sam nie wbija. Napisałam tzowi ze po wypłacie chciałabym jechac SAMA na zakupy, do galerii po cos dla mnie na roczek i moze kupilabym część jedzenia na roczek. Oby plan wypalił bo musze troche pobyć bez dziecka...
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiecie gdzie można kupic pajace na rozm 80-86 ale na suwak, nie na guziczki? I pajace wkladane przez glowke i bez stópek?
Miałam takich sporo z cartersa i sa mega wygodne, ale juz mi sie koncza rozmiarowo. |
|
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu, ja tam Cię rozumiem.... Choć obie dziewczyny są naprawdę spokojne, to ja siebei siedzącej z nimi jeszcze dłużejw domu nie wyobrażam, z wielu powodów.
a co do drugiego dziecka. mała różnica wieku am swoje plusy i ma swoje minusy. Dla mnie jednak - więcej minusów. I o ile świadomie chętniej bym sie zdecydowała na drugie dziecko, gdy Marysia miała 6-8 miesięcy, to absolutnie nie gdy miała 1-1,5 roku. bo wtedy właśnie kończy się etap słodkiego różowego bobaska a zaczyna sie prawdziwe wychowywanie i to jest znacznie trudniejsze niż kolki, ząbkowanie czy inne "pierdoły". |
|
|
|
#2444 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dużo siły i cierpliwości
![]() U mnie z kolei taki problem że Ola moją mamę traktuje chyba jak swoją mamę... Trochę mi przykro już nawet nie chodzi o to ze mi jest przykro tylko ze moja mama jest zmęczona bo Ola tylko na niej wisi cały czas, no nie mogę jej wziąć od niej bo ryk :/ nie pomaga noszenie, nawet u mnie na rękach nie chce być tylko wyrywa się i leci do babci.. Mama się denerwuje bo nic nie może zrobić, czy ugotować czy posprzątać czy co tam sobie planuje bo Ola ciągle przy niej. I tu nie chodzi o to ze ja się nią nie zajmuje i dlatego wybrała moja mamę :/ robię co mogę próbuje nawet ją przekupiac czym się da, chce ją nosić czy przytulać, bawię się z nią i poświęcam dużo uwagi, spaceruje też tylko ze mną, różne place huśtawki czy sala zabaw jakby jej nie zbliża do mnie ehhh no cóż może przejdzie....
|
#2445 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale moja przyjaciolka swietnie sobie daje rade, a dzieci ma raczej z tych mniej swietych i rowniez jest sama po pare miesiecy.ja sie ciesze ze odczekalam 2 lata z kolejna ciaza, jakos latwiej mi jest dziewczyny opanowac mimo ze teraz glupi okres u jednej i u drugiej ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
ale tu akurat jej roztrzepanie bo do mnie czasem mowi babciu/tato/a na koncu mamo Amelka tez jest bardzo za moja mama. Ale mi tam przykro nie bylo, ja sie ciesze ze maja swietny kontakt. ale twoja mame rozumiem bo moja mama przezywa to samo jak u niej jestesmy, obie dziewczyny wtedy na niej wisza
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No gorzej bo Ola jest na codzień i mama ma to non stop i nieraz były już przykre komentarze skierowane w sumie do mnie ze zobaczę jak będę miała ich lata że będę chciała spokoju, albo że bałagan jest ciągle i ona nigdy chyba porządku nie będzie mogła już mieć albo jak tata ogląda telewizor a mama chce coś innego to ze gdyby byli sami to w drugim pokoju by oglądała... No i ze Ola powinna mieć swój pokój swój dom aaa szkoda gadać. Albo tata mówi "dom wariatów" jak Ola płacze bo mój pies na nią naszczekal, że w tym domu powinna być albo ona albo pies itd no nie dziwie się im ale ja też nie tak wyobrażalam sobie moje życie.. Dobra koniec tematu bo pół dnia przerycze ;p
|
|
#2447 | |
|
Zadomowienie
|
Wszystkiego najlepszego z okazji roczku dla Juleczki, Michałka i Gosi!!! Sto lat kochane dzieciaki! ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2448 |
|
Zakorzenienie
|
Larysa
przykro słychać takich słów. Wracasz do pracy? Ola z Twoimi rodzicami? Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2449 |
|
Zakorzenienie
|
dubel
|
|
|
|
#2450 |
|
Zakorzenienie
|
Natala no jak był młodszy to ja mogłam mieć i bliźniaki- tak wszystkim mówiła, ale teraz
![]() Bajka ja to chyba mam teraz stan, że nie chcę więcej dzieciaków
|
#2451 | |
|
Wtajemniczenie
|
prawie
sebek dalej kaszle i ma katar ale juz nie zielony i adi w sumie tak samo ale juz dzisiaj poszedl do przedszkola /2 tyg siedział w domu/. no ale nie wiem jak będzie bo wczoraj późnym popołudniem zaliczył kąpiel w stawie wg mojeo chrześniaka adrian nie przestrzegał zasadCytat:
moja mama nadal podtrzymuje że bierze cie za synowa i ole za wnuczkekaska niedługo minie ten czas i ponownie zapragniesz bobasa ja obecnie przechodze kryzys wychowawczo macierzynski zwiazany z adim.... już nie wiem co mam robić ...jak rozmawiać ....ehhhhh czasem nie wiem czy on jest z etak powiem takli łupi czy taki bystry
|
|
|
|
|
#2452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eh Larysko trochę nieładnie zachowują sie twoi rodzice. Ja wiem ze moze i chcieli by trochę spokoju ale chyba zdają sobie sprawę ze Tobie w tej sytuacji jest wyjątkowo cieżko i powinni Cie wspierać.. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#2453 |
|
Zakorzenienie
|
Ewacia miło że strony Twoich rodziców
![]() Dziewczyny których dzieci chodzą do zlobka. Kiedy zaczęły chorować? ![]() Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
mam 3h spokoju właśnie teściowa przyjechała przywiozła zupkę grzybową i faszerowane papryki, więc nawet obiadu nie muszę robić
|
#2455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Larysko nieładnie Twoi rodzice się zachowują, przykro mi ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
A ja chyba wybiłam palca w prawej dłoni.
|
|
#2456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hejo/
Cytat:
![]() Cytat:
Nie przejmuj się Chyba nadszedł taki czas (może to skok), że dzieci się tak zachowują. Albo przez tą pogodę, bo nie wychodzimy tak często na pole ( ) jak wcześniej. Mój Filip też się taki marudny zrobił.O właśnie jak nauczyć dziecko nie ściągać czapki?
|
||
|
|
|
#2457 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Dawno mnie tu nie bylo, a raczej by lam, tylko się nie odzywalam. Strasznie się dużo zadzialo u mnie ostatnio i jakoś się ogarniam, oswajam powoli ze wszystkim. A jak tu wypadlam z rytmu to ciężko mi się odezwac. ![]() Mariiasia jak tam Szymek ze zdrowkiem? Naprawdę mial te banki stawiane? Biedulek a w ogóle możliwe jest postawienie ich tak malym, ruchliwym dzieciom? Kurcze ja mialam bardzo często :/ zdrowkaKaśka rozumiem Cie doskonale i tule mocno ![]() Misia ale ten czas leci te 99 dni sieci nie wiadomo kiedy. Super, ze przeprowadzka się kończy, ale Ty odpoczywaj wiecejLarysko ale przykre jest to, co slyszysz od rodzicow a Twoja mama będzie zajmować się Ola jak pojdziesz do pracy?Cytat:
tylko rozmiar do 80. Muszę przymierzyć Jakubowi, jak będzie Malý to oddam ![]() Ze spaniem w nocy jest masakra u nas ostatnio nie wiem co jest mojemu dziecku. Podalam paracetamol ale niewiele co pomogl. Mimo wszystko to chyba zeby. Klacze się wiec z Wami w bólu i lidze na lepsze czasy na szczęście w dzień nie jest źle bo są dwie drzemki po ok 1,5 godz. Ostatnio częściej z tego korzystam i robię sobie jedna razem z nim![]() Oczywiście najlepsze życzenia dla dzisiejszych kochanych roczniakow Michasia, Malgosi i Juleczki A i Jaika zrobilas śliczny tort gdzie on nieudany byl, ja się pytam?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2458 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko w przeciwieństwie do Twojej moja mama 'lubi to'. Ona twierdzi, że jak są dzieci (a ma 6 wnuków) to ma być "bałagan" Jak go pilnuje, to też często nic nie zrobi, ale mówi mi że dziecko jest ważniejsze niż sprzątanie, gotowanie etc. Wiem, że bardzo kocha Filipa. Teraz nie ma jej w domu i nie będzie (to znaczy będzie ale nie możemy się z nią widywać przez 2-3 tygodnie) i myślę, że Filip odczuwa jej brak i dlatego jeszcze bardziej marudzi. Filip tak samo traktuje tżta, do niego też od razu na ręce. Cytat:
|
|||
|
|
|
#2459 |
|
Zakorzenienie
|
Jak piszecie o Waszych dzieciach to jakbym czytała o Julku. Też ma teraz taki etap, płacze, marudzi, wymusza, ściąga sobie buty i skarpety
Ja tylko żyję nadzieją, że w końcu mu przejdzie, staram się być cierpliwa, wszystko mu tłumaczę i nie uginam się pod żadnym pozorem. Kilka dni i już widać poprawę, ale wystarczy dać go na godzinę do T i od razu regres, ale mnie to nie dziwi bo ona pozwala Julkowi na wszystko. Ostatnio zastałam taką scenę - babcia trzyma młodego pod sufitem a on napier**la w żyrandol który kołysze się tak jakby miał zaraz spaść. Albo daje mu łapkę na muchy bo on chce, a potem nie zabierze bo będzie płakał. I nie pomagają tłumaczenia, że to jest zakazana rzecz dla niego, bo bierze ją do buzi od razu ![]() Myślę, że nasze dzieci potrzebują czasu i przede wszystkim konsekwencji i w końcu zrozumieją, że nie będziemy spełniać każdej ich zachcianki. Papalinko, mam do Ciebie pytanie apropo picia Oli. Znalazłaś już na nią jakiś sposób? U nas do niedawna udawało się "wcisnąć" w Julka ok 100 ml płynów dziennie (nie liczę zupki) ale dziś od rana wypił dwa łyki, z czego ten pierwszy (woda ze słomki) od razu wypłuł... Masakra Nie wiem już co mam robić...
Edytowane przez pszczoua Czas edycji: 2014-10-06 o 16:05 |
|
|
|
#2460 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Laryska Twoi rodzice zachowują się tak, jakby chcieli, żebyś się już wyprowadziła też miałam taką sytuację. Może znajdziesz jakąś kawalerkę na wynajem? Jakie macie ceny? Dałabyś radę? Albo skorzystaj z propozycji Ewci
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.

itp
Nie wiem czemu, ale mi się to wszystko wydawało normalne jak na ten wiek, ale może się myliłam
Także głowa do góry. Odpocznij, nabierz sił i pomyśl, że Miki cię potrzebuje bardzo teraz
współczuje i tule bo tyle mogę
oby Ola szybko się przestawiła i dała Ci odpocząć

zero zainteresowania, a ja spokojnie czekam. nagle Amelce cos nie podpasowalo, zaczela drzec sie jak opetana, wyrywac sie z nosidla, no w spazmy zaczela wpadac a te baby nic, dalej nawijka przez telefon i ogladanie gaci

mi by sie przydał jakis taboret przy piaskównicy w ogrodzie bo nie chce mi sie tyle kucać a leo lubi jak mu grabie cala powierzchnię

a w ogóle możliwe jest postawienie ich tak malym, ruchliwym dzieciom? Kurcze ja mialam bardzo często :/ zdrowka
na szczęście w dzień nie jest źle bo są dwie drzemki po ok 1,5 godz. Ostatnio częściej z tego korzystam i robię sobie jedna razem z nim