Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-01, 20:45   #3811
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

pamietajcie, nie wypada dać gorszego wina niż sami pijecie ;[
carlo rossi nie wchodzi w gre.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 20:49   #3812
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
pamietajcie, nie wypada dać gorszego wina niż sami pijecie ;[
carlo rossi nie wchodzi w gre.
Niektórzy uważają CR za super wino (nikogo nie chcę obrazić, kwestia gustu). Co z nimi?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 20:50   #3813
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
znam mase ludzi którzy by ubrali te dżinsy z kwiatuszkami. ale nie dlatego że są biedni. po prostu to im się podoba. wystarczy się przejść po byle uniwerku i popatrzeć jak się noszą ludzie z wielkim dorobkiem naukowym :P
pffff, nie trzeba miec zadnego dorobku naukowego zeby sie takie spodnie podobaly, wystarczy przejsc sie po miastach dojczlandii ale jednak nikt (nazwijmy, ze "normalny") nie nosi ich 20 lat

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 20:53   #3814
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
To Ty bierz tę paczuszkę, a ja poproszę o nowe perfumy. Oczywiście takie, które sobie sama wybiorę, nazwy i pojemności powysyłam Wam na pw. Jest tyle zapachów, których jeszcze nie miałam, to niesprawiedliwe, czuję się stygmatyzowana
Fleur_D, głupio mi się zrobiło. Mam wyrzuty sumienia teraz przez to. Może coś na przeprosiny:

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
NIE ZAPOMNIJCIE O DOBRYM WINIE!

Szlachat zjesc dobrze lubi, ale nie wolno zapominac o napojach. Dla pana domu cygaro, dla pani wino, dla 20letniego synusia szkocka.
Właśnie, o co chodzi z tymi cygarami? Bo okoliczną "szlachtę" (Bytom to miasto pełne arystokracji) często widuję kupującą właśnie cygara.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 20:54   #3815
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
pffff, nie trzeba miec zadnego dorobku naukowego zeby sie takie spodnie podobaly, wystarczy przejsc sie po miastach dojczlandii ale jednak nikt (nazwijmy, ze "normalny") nie nosi ich 20 lat
no wję, ale chciałam podkreślić że to często nie z biedy
Stary 2014-10-01, 22:14   #3816
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://piekielni.pl/62240 że im się chciało próbować z tą lodówką... ja zaraz po wejściu i zobaczeniu co to za ludzie nie zostawiłabym im niczego

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Jak to zobaczyłam to od razu mi się przypomniały te wasze zdjęcia z obciachowych ciuchów SzP http://www.zara.com/pl/pl/kobieta/sw...0p1985103.html
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 22:25   #3817
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
http://piekielni.pl/62240 że im się chciało próbować z tą lodówką... ja zaraz po wejściu i zobaczeniu co to za ludzie nie zostawiłabym im niczego

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Jak to zobaczyłam to od razu mi się przypomniały te wasze zdjęcia z obciachowych ciuchów SzP http://www.zara.com/pl/pl/kobieta/sw...0p1985103.html

Coraz częściej mam wrażenie, że SzP nie ma umie odsiewać potrzebujących od naciągaczy i darmozjadów- znacyz od potrzebujących inaczej.

Można się pośmiać o perfumach Diora czy parmezanach.
Fakt jest jednak taki, że jak się w Polsce ludzie (ci od pomocy) nie ockną to się skończy tak w jak innych krajach.

Widzę to na co dzień... i krew mnie zalewa chwilami. A, że pracuję w systemie pomocowym w UK to widzę.
Od jakiegoś czasu serca nie mam jak słyszę: fajie dzadzą mi nową lodówkę, pralkę, kuchenkę i toster. (wszystko nowe); dostarczą (za grosze) tylko dlaczego nie mogę sobie wybrać marki tego sprzętu
Co gorsza ludzie z branży i tak widzą postęp, bo panowało tu większe rozdawnictwo i jakoś specjalnie z tym nie walczą.

Jakieś 10 lat wstecz pracowałam w Polsce dla Caritasu z dziećmi. Dawaliśmy paczki dzieciom na święta, prócz jakiś drobych zabawek szły mdła, pasty do zębów, szczoteczki itd. Nikt nie kwekał i nie marudził.
Tak samo jak nigdy nie słyszałam marudzenia, że im smak dżemu na podwieczorek nie smakuje albo konserwa
Czasami to był dla dzieciaków jeden z dwóch posiłków w ciągu całego dnia.
Zastanawiam się co się teraz dzieje w takich miejscach.. i czy ocekiwania klientów wzrosły.
Stary 2014-10-01, 22:48   #3818
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Normalna ludzka reakcja - wziąć cały majdan i dać komuś, kto doceni.
Ale niestety tutaj wchodzą procedury akcji - najlepiej, żeby wolontariusz był przy wręczaniu paczek - potem opisuje taką relację darczyńcy.

Przypominam sobie kilka sytuacji z opisami - rodzina dostawała całkiem bogatą paczkę (czyli coś więcej niż makaron i papier toaletowy), a wolontariusze zauważyli tylko tyle "Paczka się podobała" (dało się wyczuć, że to podobanie się to mocno naciągane). Nie posądzam większości wolontariuszy o antytalent literacki, bo nawet w 3 prostych zdaniach można wyskrobać coś, co upewni darczyńcę, że pomógł komuś w potrzebie. Takie sytuacje jak ta z piekielnych nie są jednak odosobnionym przypadkiem...

Cytat:
Może te obciachowe ciuchy to trendsetterski prezent? Ktoś obeznany z modą wyczuwa, co będzie modne w następnym sezonie ?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 22:53   #3819
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:

No Zara ma taki styl na panią Kazię z PGRów.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 22:57   #3820
201604181004
Konto usunięte

w ogóle mnie nie dziwi że ktoś kto nie pracuje tylko ciągnie kasę nie ma szacunku do czasu innych ludzi kompletnie
Stary 2014-10-01, 23:30   #3821
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
(...)

Widzę to na co dzień... i krew mnie zalewa chwilami. A, że pracuję w systemie pomocowym w UK to widzę.
(...)
ajah tak z ciekawości - całkiem niedawno czytałam artykuł na temat tego, że w GB młode dziewczyny (jeszcze przed studiami), a zdarzają się nawet 14 czy 15 latki z własnego wyboru zachodzą w ciąże i rodzą dzieci po to by utrzymywać się z zasiłków. Nawet był przykład ze zdjęciem 19 latki z 4 dzieci. Prawda to?

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 23:31   #3822
201604181004
Konto usunięte

nie mieszkam w uk i nie pracuję jak ajah ale z programów, dokumentów czy artykułów które czytam - tak, tak jest
Stary 2014-10-01, 23:34   #3823
aer
O RLY?

A no i ta laska powiedziała, że nie ma zamiaru pracować bo spokojnie z zasiłków może sobie żyć.

O znalazłam coś na gazecie:

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...ki_Europy.html

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-01, 23:38   #3824
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
ajah tak z ciekawości - całkiem niedawno czytałam artykuł na temat tego, że w GB młode dziewczyny (jeszcze przed studiami), a zdarzają się nawet 14 czy 15 latki z własnego wyboru zachodzą w ciąże i rodzą dzieci po to by utrzymywać się z zasiłków. Nawet był przykład ze zdjęciem 19 latki z 4 dzieci. Prawda to?
Tendencja taka była
System obciął część zasiłków i te bystrzejsze nastolatki umieją przeliczyć, że im się kolejne ciąże mniej opłacają. Mimo to nadal dla niektórych ciąża i dzieci to sposób na życie.

Co się jednak dziwić. Zdarzały się estremalne przypadki (które miałam okazję poznać osobiście) np. kobieta w moim wieku 5 dzieci (przed 30 jeszcze wówczas), dochód po opłaceniu rachunków= wynagrodzenie miesięczne pracownika na cały etat.

Najgorzej cierpią osoby starsze, i te które nie potrafią o pomoc poprosić czy nie znają systemu nawet, gdy są w potrzebie.
Stary 2014-10-02, 07:47   #3825
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Mój ojciec wykłada obok tych kontenerów na ciuchy. Obok bo nie mamy pewności czyj jest ten kontener, a ciuchy dobre, stare, ale dobre, porządne. I zabiera je jeden pan, który jest mocno potrzebujący. Ojciec ostatnio jak stawiał tam kolejny worek to widział go w swoim starym swetrze. Ten pan podziękował ojcu, powiedział, że dobry z niego człowiek. Ciekawe, czy jest w paczce czy może wolontariusze do niego nie dotarli...
Też tak robię. Zna osoby co żyją z tego co wyrzucą inni, taki recykling. Osobno odkładam im puszki. Osobno czyste ubrania i buty w workach podpisanych ( damskie duże, damskie małe, dziecięce 0-3...) i wiele osób spokojnie to zabiera, przegląda i nosi.

Cytat:
No dziękuję. Sama mam ciuchy po 10 lat i je noszę. Nie wyrzucę dla zasady, bo są za "stare" sorry nie stać mnie na wymianę szafy co 2-3 lata. Czyli jestem nienormalna?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 08:07   #3826
201604181004
Konto usunięte

Jestes.

A tak serio to ja spokojnie mam 10 letnie rzeczy i sie w nie mieszcze normalnie. Mala czarna, ktora kupilam w gimnazjum ale nic jej nie brakuje :P i kilka innych drogich rzeczy
Stary 2014-10-02, 08:13   #3827
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Jestes.

A tak serio to ja spokojnie mam 10 letnie rzeczy i sie w nie mieszcze normalnie. Mala czarna, ktora kupilam w gimnazjum ale nic jej nie brakuje :P i kilka innych drogich rzeczy
Mowimy tu konkretnie o galotach z wyszywanym kwiatkiem.
Jesli w takich gaciach chodzicie 20 lat, to tak, w moich oczach jestescie nienormalne, ale to wam chyba nie szkodzi, nie? Ludziom, ktorzy w wyszywanych dzinsach potrafia taki szmat czasu chodzic i te dzinsy nadaja sie jeszcze do noszenia, nie zaszkodzi przeciez opinia takiej miernoty, ktora spodnie zdziera w dwa, trzy lata

Stary 2014-10-02, 08:14   #3828
201604181004
Konto usunięte

Lubus xD ale wez pod uwage ze tak jak ja uwazam za skarb ta moja sukienke i trzymam ja latami tak ktos moze jarac sie dzinsami w kwiatki xD kto wie moze ja wygladam rownie glupio w swoich ciuchach. Nigdy nie wiadomo xd
Stary 2014-10-02, 08:30   #3829
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Lubus xD ale wez pod uwage ze tak jak ja uwazam za skarb ta moja sukienke i trzymam ja latami tak ktos moze jarac sie dzinsami w kwiatki xD kto wie moze ja wygladam rownie glupio w swoich ciuchach. Nigdy nie wiadomo xd
Ja po prostu biore pod uwage tylko to, ze takie spodnie to nie jest super hiper jakosc i staja sie szmatowate no, gora po trzech latach.
Ktos moze sie jahrac tymi gaciami i 30 lat, ja mu nie bronie, ale one juz po pieciu nie beda wygladaly jak gacie Chyba, ze w nich nie chodzi, tylko sie na nie gapi i wzdycha, ale czy ja juz nie mowilam, ze to nienormalne?

Bo ja caly cza, przypomoinam, mowie tylko i wylacznie o tych gaciach w kwiatki, ktore wkleilas. Nie o sukienkach z porzadnej welenki, nie o marynareczkach szytych na zamowionko, nie o diorach czy smorach

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-10-02 o 08:32
Stary 2014-10-02, 08:32   #3830
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Niby wszytsko wraca ale jednak zawsze zmodyfikowane, zmienione lekko fasony, inne materialy.

Co innego torba czy teczka lub nawet szalik, jak to mowia "zawsze sie przyda" ale w obecnych czasach trzymanie "szmat" wszelkiego rodzaju mija sie z celem. Lepiej oddawac na biezaco a nie zawalac dom czy mieszkanie.
Ja tam nie znam nikogo w moim wieku kto trzymalby w 10 letnie spodnie, chyba tylko mojego przyjaciela, ktory jeszcze nie wyrzucil swoich dzinsow, ktore nosil w wieku 20 lat i twierdzi, ze jeszcze kiedys w nie wejdzie Ale on by w zyciu nie oddal tych spodni
Zreszta ludzie juz nie siedza caqle zycie w jednym miejscu
Sama w ciagu ostatnich 20 lat przeprowadzalam sie tylko 5 razy, musialabym na glowe upasc, zeby ciagac ze soba stare gacie.
Lepiej czy nie lepiej .. widocznie jestem jakaś dziwna, bo gromadzę ciuchy i o zgrozo, potrafię niektóre nosić ciągle 10 lat ... a ostatnio przegięłam, wyciągnęłam prawie 20 letnią, zamaszystą spódnicę na gumce ... fakt, gumka sparciała i trzeba wymienić ale po tylu latach to jak nowy ciuch w szafie ...
Ale ze mnie plebs .. no ale niestety, nie wychowałam się ani w bogatej rodzinie ani w patologii, która dostaje ciuchy kartonami z Caritasu ... u mnie w domu nie było kasy na pierdoły (a wg moich rodziców ciuchy na czasie to właśnie były pierdoły), jakiś fajniejszy ciuch dostawałam przy wielkiej okazji i miałam ich na prawdę mało .. życie mnie nauczyło chomikowania, może nie jest to najmądrzejsze teraz ... chyba tylko garstka mnie jest w stanie zrozumieć ...
Wychodzi na to, że nie nadaję się do pomagania patolom, bo mam inne standardy.

Cytat:
Ja akurat obecnie mam 8 pokoi a co do sieciowek, tandeta czy nie, nie mowie ze wcale nie kupuje, ale raczej wole szyc.

Ale nie, lepiej mi przysrac, ze mieszkam w norce i poza cunda nosa nie wysciubiam
Eee gdzie tu widzisz "przysranie o norze"? Jeśli już dodałam "uśmieszek" w tym wpisie to tylko dlatego, że kawalerka i minimalizm dla mnie są nie do pogodzenia ...

Kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewałabym o taką "wrażliwość" na wpisy w internecie .. i o taką potrzebę pochwalenia się. Na prawdę uważasz, że mnie obchodzi ile masz pokoi?
Stary 2014-10-02, 08:34   #3831
Luba
Zakorzenienie

Pochwalenia sie, akurat. Mylas kiedy okna w takim domu? Od razu czlek teskni za swoim pierwszym mieszkankiem z dwoma pokojami i jednym oknem balkonowym

Stary 2014-10-02, 09:08   #3832
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Pochwalenia sie, akurat. Mylas kiedy okna w takim domu? Od razu czlek teskni za swoim pierwszym mieszkankiem z dwoma pokojami i jednym oknem balkonowym
Nadal nie rozumiem.
"Pojadę" więc po "gówniarsku", "chwalisz się czy żalisz"?
Stary 2014-10-02, 09:43   #3833
Luba
Zakorzenienie

<ciezkie westchnienie>

Stary 2014-10-02, 09:44   #3834
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Właśnie, o co chodzi z tymi cygarami? Bo okoliczną "szlachtę" (Bytom to miasto pełne arystokracji) często widuję kupującą właśnie cygara.
Bo szlachta kupuje cygaro za złotówkę, gilzy, tnie i robi z niego 10 papierosów
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 09:53   #3835
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
<ciezkie westchnienie>
A mogę być złośliwie upierdliwa?

Albo dobra, znudziło mi się...
Stary 2014-10-02, 10:52   #3836
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Bo szlachta kupuje cygaro za złotówkę, gilzy, tnie i robi z niego 10 papierosów

Szkoda, że w pracy tacy pomysłowi nie są.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 10:27   #3837
emememsik
po prostu Em :)

Ktoś tu wspominał o kurtce Wielkiego Ptaka. Toż to znowu jest modne Lećcie do H&M
http://instagram.com/p/s271NEOqrk/?modal=true
Stary 2014-10-03, 15:06   #3838
201605161006
Konto usunięte

Co do wywalania ciuchów starych - jeśli nie są zniszczone lub są w stopniu nieznacznym (np. tylko zamek do wymiany) to po co je wyrzucać? Jeśli się ich nie nosi to się wydaje lub sprzedaje.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-07, 13:15   #3839
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cześć działam w Paczce w tym roku po raz drugi.
Nie można się nie zgodzić, że wolontariusze podejmują złe decyzje przyjmując rodziny roszczeniowe. Ale nie zawsze takie są...
Po za tym po to są opisy, że Darczyńca może sobie wybrać czy takiej rodzinie pomoże czy nie.. Nikt nie zmusza
W tym roku wprowadzono system akceptacji rodzin, czyli nie tylko wolontariusz o tym decyduje ale także 'wyżsi rangą' typu Liderzy, Specjaliści..
Już widzę różnicę w działaniach wobec poprzedniego roku.
+dla Paczki za to, że w tym roku trzeba pokazać bohaterską postawę rodziny w opisie tak więc jeśli ktoś nic nie robi bo mu się nie chce i mu się należy nie powinien znaleźć się w opisach a sprawdzać będą to trzy szczeble.
Nie ma odwrotu z drogi obranej
wierność do końca i tak będzie.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
SunnyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-07, 13:23   #3840
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl Pokaż wiadomość
Już widzę różnicę w działaniach wobec poprzedniego roku.
+dla Paczki za to, że w tym roku trzeba pokazać bohaterską postawę rodziny w opisie tak więc jeśli ktoś nic nie robi bo mu się nie chce i mu się należy nie powinien znaleźć się w opisach a sprawdzać będą to trzy szczeble.
A o jakie bohaterstwo chodzi? Jak to będzie wyglądać w praktyce - dla darczyńców, rodzin?

Co do sprawdzania na szczeblach - w poprzednich latach sprawdzały dwa szczeble lub nawet trzy, a mimo to było sporo dziwnych przypadków...

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-10-07 o 13:24
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości