|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.20
Dziwi mnie, że opowiadasz takie bzdury.
|
|
|
|
#2612 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Konto usunięte
|
To jest poddawane kwarantannie.
|
|
|
|
#2614 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
To ja już zgłupiałam. Oby było jak piszesz. |
||
|
|
|
#2615 |
|
Konto usunięte
|
Podawane jest wtedy kiedy było szczepione. Mimo tego że było szczepione. U mojej sąsiadki istniało bardzo małe prawdopodobieństwo że pies miał kontakt z chorym lisem. Pies był poddany kwarantannie. Weterynarz powiedział sąsiadce że jakby pies nie był szczepiony to by od razu został uśpiony. Mimo że prawdopodobieństwo kontaktu z lisem było bardzo małe. |
|
|
|
#2616 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
http://www.usatoday.com/story/news/w...rld-topstories
To mnie zdziwiło
|
|
|
|
#2617 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ważne czy pies był szczepiony czy nie, zawsze obserwacja. |
|
|
|
|
#2618 |
|
Konto usunięte
|
Zdziwiło mnie stwierdzenie pewnej blogerki, że nie zobaczymy jej nigdy w sari, czy kimono, w domu jej nie zobaczymy na ścianach chińskiej kaligrafii itp. w myśl buntowaniu się jak to ona nazywa "przywłaszczaniu kulturowemu". No niech robi jak chce, ale to trochę brzmi jakby uważała całą resztę przebierających się i zbierających różne etniczne pamiątki za gorszych, którzy nie szanują innych kultur.
|
|
|
|
#2619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nalezy pamiętać że wścieklizna to choroba nieuleczalna. Wątpie żeby ktoś się zgodził aby pies u któego jest podejrzanie choroby był pod opieką właściciela. Ten pies był w domu na obserwacji tylko dla tego że był szczepiony. Po prostu pewne instytucje wolą dmuchać na zimne. Mimo bardzo małego ryzyka. |
|
|
|
|
#2620 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2621 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2622 |
|
Raczkowanie
|
http://chwiladlapupila.pl/warto-wied...m-wscieklizny/
Według tego, co tu napisali, rację ma Judith. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 stycznia 2005 r. w sprawie zwalczania wścieklizny (Dz. U. Nr 13, poz. 103) Doczytałam, rację ma Judith .
Only the dead fish follow the stream. Edytowane przez Kathareo Czas edycji: 2014-10-08 o 20:43 |
|
|
|
#2623 |
|
Konto usunięte
|
Weterynarze często mówią bzdury. Czasem z niewiedzy, czasem dla postraszenia.
|
|
|
|
#2624 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2625 |
|
Zakorzenienie
|
lol
![]() w ogóle dzięki cholerka, narobiłaś mi mega smaka na onigiri....ale ja zawsze mam w postaci trójkątów mmmmmmmm |
|
|
|
#2626 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
zrób sobie! A jak robisz takie idealne trójkąty? Masz foremkę, czy formujesz?
|
|
|
|
|
#2627 |
|
Konto usunięte
|
Nie wolno gotować azjatyckich potraw bo to przywłaszczanie kulturowe!
|
|
|
|
#2628 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i starcie się kultur zawsze będzie oznaczało, że jedna od drugiej przyjmie pewne zwyczaje, to naturalny proces, występujący od istnienia pierwszych kultur (historia o arce Noego/Epos o Gilgameszu np.) Dlatego właśnie ciężko o tym mówić ogólnie, bo trudno określić kiedy występuje ten moment kiedy inspiracja zmienia się w eksploatację. Azjatycki cukier nigdzie nie napisała, że uważa za gorsze, tylko, że sama nie wie kiedy ta linia następuje i stara się na nią uważać :P hashtag rzecz których demi nauczyła się po tym jak dostała przyjacielski opieprz za gadanie głupot Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2014-10-08 o 21:43 |
|
|
|
|
#2629 |
|
Konto usunięte
|
Ale uważam, że trochę przesadza wzbraniając się tak przed elementami innej kultury w jej życiu. Naprawdę odniosłam wrażenie po jej wypowiedzi, że czuje się jakby lepsza, pełniejsza szacunku niż ci co kupują sobie sombrebro, założą sari czy mają na ścianach kanji. Oczywiście wiadomo, że gdy ktoś traktuje te elementy z szacunkiem a nie dla żartu, to nie odbierałabym tego jako jakieś złe zjawisko.
Myślę, że też wiele ludzi widzi tylko to branie z kultur "kolorowych" a nie widzą, że z Europy też brano i jakoś nikt nie narzekał o jakimś przywłaszczeniu. Ja w ogóle jestem cięta na Azjatyckiego Cukra, ale to już swoją drogą. Odnoszę wrażenie, że jest zaślepioną obrończynią inności, szczególnie wschodnioazjatyckiej a na Polskę nieraz zdarzało jej się plunąć. To przykre. |
|
|
|
#2630 |
|
Konto usunięte
|
To ja sie wypisuje z sinologii.
A i ja się nie chce integrowac z romami
|
|
|
|
#2631 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie jestem cięta na AC, bo rzadko ją czytam, więc może dlatego inaczej odbieram jej post. Raczej widzę tam właśnie tę niepewność i ostrożność w kwestii tego co nie jest, a co już moze być uznane za brak szacunku.
Nom, bo mamy kontakt z zachodnim światem, a ciężko tu przecież o rasistowski system (a nie rasistowską jednostkę) w stosunku do białych, inny kontekst historyczny i społeczny (np. w USA zupełnie inaczej będzie wyglądało sprzedawanie symboli kultury indiańskiej niż ktoś indiańskiego pochodzenia w koszulce z flagą albo używanie AAVE w dialogach filmowych kiedy występują tam sami biali). No i nasza zachodnia kultura rozprzestrzeniła się już praktycznie na całym globie, przez co tradycyjne ubrania stają się oficjalne, używane tylko do ważnych rytuałów, więc używanie tych wzorów w modzie zachodniej codziennej jest postrzegane tak jak u nas w Polsce byloby produkowanie majtek z flagą. No i są tu też mało oczywiste terytoria - dużo subkultur japońskich (np. styl lolit) jest zainspirowany dawną modą zachodnią, nie zerżnięty całkiem, ale widać wyraźnie jego elementy, tylko ta moda się znacząco zmieniła od tamtego czasu, a subkultury ze skrawków innej kultury stworzyły coś swojego, co występuje w dosyć określonej formie, więc od razu widok jest kojarzony z nazwą. Tutaj nie widać w ogóle przywłaszczania, kiedy subkultura rozwija się na zachodzie, mowienie o nim (tym przywłaszczaniu oczywiście XD) jest w większości przypadków objawem white complex saviour :P (bo serio najbardziej przewrażliwieni sa wbrew pozorom biali) Hm, tak teraz myślę, że zasadniczą kwestią jest jeszcze to, że na rozpowszechnianiu mody zachodniej wzbogacają się firmy zachodnie, a przy rozpowszechnianiu elementów innych kultur są to najczęściej też firmy zachodnie, ale musialabym sprawdzić jak wygląda to w pierwszym przypadku doklądnie (nie wiem no, procent dochodu firm zachodnich ze sprzedaży poza Zachodem, jak dokłądniej wygląda rynek wchodni itd.) ale nie piszę tego z pewnością, bo za dużo researchu jak na jeden raz XD ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- No plis, to jest przecież idealny przykład obcowania z kulturą, które nie jest jej przywłaszczaniem. Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2014-10-08 o 22:17 |
|
|
|
#2632 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego piszę, że jestem cięta. To pewnie sprawia, że niemal każdy jej post w czymś mnie drażni. Nie lubię jej ale jak na złość zajmuje sie tematyką która mnie interesuje i przez to obserwuję jej bloga. Na szczęście na innych blogach Polek mieszkających w tamtej części świata spotykam się z krytyką jej różnych teorii czy, podobno Azjatycki Cukier, często nie ma pojęcia gdy pisze np. o Japonii czy Koreii.
Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-10-08 o 22:18 |
|
|
|
#2633 |
|
Konto usunięte
|
Coś wiele osób jest ciętych na nią, pamiętam, że była jakaś aferka ze świątecznym postem z tego powodu, chyba muszę dokłądniej przejrzeć jej bloga
|
|
|
|
#2634 |
|
Konto usunięte
|
Demi, ja nie wiem czy to do mnie to na serio czy nie XD
|
|
|
|
#2635 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Często ludzie się mnie pytają czy w Dubaju muszę burkę nosić. I przy powżyższych postach zdałam sobie sprawę, że w Dubaju mogę nawet z czajniczkiem Russela wyskoczyć czy w durszlaku na łbie
bo oni nie takei rzeczy już tu widzieli. Totalna tolerancja wszystkich wyznań, ras i religii, bo ogólnie to miasto jest na tym pomyśle stworzone.Jednak - na pewno źle by było odebrane gdybym ubierała sari a nie jestem Hinduską, abayę a nie jestem muzułmanką, tak samo mój facet źle byłby odebrany w kandorze. I ja bym się bardzo w tych strojach źle czuła. Za to nie dziwi mnie Hinduska czy muzułmanka w jeansach, no ale czy na jeansy ktoś ma monopol? No nie, ale na sari, kimono czy abayę jednak jest. |
|
|
|
#2636 |
|
Konto usunięte
|
50/50 bo nie wiem czy ty tak na serio czy nie
|
|
|
|
#2637 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale już będę cicho bo zaraz mnie poniesie i rozpocznę moją krucjatę. |
|
|
|
|
#2638 |
|
Konto usunięte
|
mikia, no wlacha, w burce, nikabie czy innym czadorze raczej niezbyt miło byś została przyjęta, bo to element mocno związany z religią też, nie to co jeansy :P
|
|
|
|
#2639 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2640 |
|
Konto usunięte
|
podnieś krucjatę, mało mam emocji w życiu, a serio nie wiem o co kaman z tym hejtem na AC, a ciekawi mnie to od dawna
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

.
zrób sobie! A jak robisz takie idealne trójkąty? Masz foremkę, czy formujesz?