|
|||||||
| Notka |
|
| Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
|
|
#3032 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
Zyjemy w kraju, w ktorym dostep do antykoncepcji jest ograniczany celowo. Przez co? Przez procedury, brak edukacji i finanse. Antykoncepcja powinna byc darmowa i powszechnie dostepna. We Francji tabletke wczesnoporonna uczennica moze odstac od szkolnej pielegniarki bez zadnego tlumaczenia. U nas 30 letnia kobieta idzie do ginekologa z zazenowaniem, bo nie wie jaki tekst uslyszy jak poprosi o antykoncepcje. W Holandii antykoncepcja jest darmowa. Kobiecie, ktora rodzila proponuje sie darmowa wkladke domaciczna. U nas to koszt ok. 1000zl.
|
#3034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawiasem mowiac tabletka wczesnoporonna nie jest antykoncepja. Przede wszytskim brakuje edukacji z prawdziwego zdarzenia.
|
|
#3035 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do antykoncepcji, to owszem prezerwatywy sa wszedzie, ale jesli chodzi o tabletki anty to idziesz do ginekologa i nie wiesz czy czasem Ci nie odmowi i przy okazji nie skomentuje, nie wspominajac juz o tabletce "po". Ostatnio na forum byl watek o dziewczynie, ktora byla w kilku miejscach i niestety nikt jej tabletki nie przepisal.
|
|
|
#3036 |
|
Konto usunięte
|
Tabletka po nie jest tabletką wczesnoporonną. sama zapłodniona komórka jajowa nie jest ciążą. Jest nią kiedy zagnieździ się w macicy. Więc nie, argument, że zapobiega zagnieżdżeniu się komórki jajowej jest z tyłka wzięty.
Ja chodziłam do ginekolożki (przyjmowała w piątki, a ja piątki zwykle miałam wolne) i co wizytę mi mówiła, że powinnam już zajść w ciążę, bo młoda jestem, bo mało dzieci się rodzi, aaa, ona też nie chciała, ale jak urodziła to pokochała. Ja jej ciągle powtarzałam, że nie planuję, aż stwierdziła, że mi nie wypisze, bo ja mam w ciążę zachodzić. nawet tu o tym pisałam. teraz chodzę prywatnie, mam badania, miłego pana, który jest delikatny, nie komentuje, a tabletki wypisuje. |
|
|
|
#3037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Huh? to juz jest po prostu bezczelnosc! Za kogo oni, ci lekarze sie uwazaja?!
|
||
|
|
|
#3038 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3039 |
|
Zadomowienie
|
Niestety dla nas.
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
|
#3040 |
|
Konto usunięte
|
Jedna mi np. raz powiedziała, że nie wypisze mi 3 opakowań, bo to za dużo pisania xd co z tego, że ja za 28 dni będę musiała znowu urywać się z zajęć, zamiast raz na 3 miesiące. za dużo pisania i już.
|
|
|
|
#3041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3042 |
|
Zakorzenienie
|
Wybaczcie mi ignorancje, ale o co chodzi z tym prawem? Nie mieszkam od 21 lat w Polsce wiec nie za bardzo jestem na czasie.
Sent from my iPad using Tapatalk |
|
|
|
#3043 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3044 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4841340 5]"Klauzula sumienia" - lekarz ma prawo odmówić wykonania np. zabiegu jeśli nie godzi się on z jego przekonaniami..
[/QUOTE]Ale ma obowiązek wskazać lekarza, który wykona ten zabieg/przepisze tabletkę itd. Jeśli tego nie robi - łamie prawo (vide potwór Chazan) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
większość
znam chyba ze dwa przypadki 'wpadki',reszta planowane
|
#3046 |
|
Rotmistrz
|
Heh, no ja nietwierdze, ze czegos nie zawalilam z zabezpieczeniem. Zapewne tak. Tylko, ze to juz naprawde trzeba miec pecha. Bo w zeszlym roku jak znowu wpadlam, to miedzy mna, a Tz bylo bardzo zle. I przez okres 4- 5 miesiecy kochalismy sie moze ze 2 razy. Z prezerwatywami. Tabletek wtedy juz niebralam. Malego chcialam ze zlosci nazwac Jezus.
![]() Na aborcje sie jakos nieumie przekonac. W kazdym razie dziwi mnie, ze ktos marzy o gromadce dzieci. Czyli wiecej niz dwoje. |
|
|
|
#3047 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4841340 5]"Klauzula sumienia" - lekarz ma prawo odmówić wykonania np. zabiegu jeśli nie godzi się on z jego przekonaniami..
[/QUOTE]Cytat:
![]() Chazan, hmm, cos mi to mowi
|
|
|
|
|
#3048 | |
|
jestę wieszczę
|
dziewczyny, z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nie ma większego problemu z wypisaniem tabletki po, jeżeli korzystamy z namiarów ze specjalnych stron, tam są namiary na lekarzy, którzy takie tabletki wypisują. Są nawet namiary na apteki, które tabletkę po mają w asortymencie. U mnie cała odyseja trwała krótko dzięki temu.
Nie wiem, czy można podać adres strony, ale łatwo ją wyszukać w google. Nie zgadzam się natomiast, że lekarze ot tak powinni dawać tabletkę po każdemu, kto chce. Tak jak nie każdy może dostać tabletki antykoncepcyjne, tak nie każdy powinien otrzymać receptę na escapelle lub inne takie. ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Zdarzyło mi się już tłumaczyć moim siostrzenicom i bratanicy, co to jest gwałt, orgazm czy prezerwatywa. Panny 16, 15 i 13 lat.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#3049 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Z mojego doświadczenia czyli 20 lat aktywności seksualnej wynika, że jak się nie chce to się e ciążę nie zajdzie. Tabletka "po" była mi potrzebna raz. Bez problemu podczas prywatnej wizyty załatwione, po moim telefonie rozpaczliwym lekarz przyjął mnie w domu i wpisał receptę.
|
#3050 |
|
Zakorzenienie
|
Tak z innej beczki.
Miałam wujostwo bezdzietne. Ciotka zmarła, okazało się, że w przypadku bezdzietności połowa spadku po cioci należy się jej rodzinie (rodzice ciotki już nie żyli, bracia również, spadek poszedł na dzieci m. in. mojego ojca). Dziwne nie? Ciotka z wujkiem nie uregulowali tej kwestii. Pewnie myśleli, że spadek przechodzi na współmałżonka z automatu. Pytanie czy się da? Czy wystarczy zwykły testament, czy i tak w razie W należy się rodzinie zachowek jeśli o niego wystąpią? Orientuje się któraś z Was w tym temacie? Przykra sprawa, ale o wszystkim należy myśleć. Życie bywa kruche, miałam wypadek z którego ledwo uszłam z życiem, mój mąż też był jedną nogą na tamtym świecie. Oboje chcemy, żeby całość naszego majątku kiedyś przeszła na niego/ na mnie. Pewnie każda z nas tak chce.
Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2014-10-08 o 22:53 |
|
|
|
#3051 | |
|
koci świat
|
Cytat:
takie przemyślenia mnie naszły i przez Anię Przybylską i innych moich znajomych którzy nagle w miarę młodym wieku poumierali - więc człowiek nie zna ni dnia ni godziny Mi się też wydawało że jak małżeństwo bezdzietne i jedno z nich umiera to z automatu ten drugi małżonek dziedziczy na pewno wystarczy taki zwykły nawet odręcznie spisany - moja koleżanka ma właśnie taką sprawę spadkową i taki testament wystarczy ! Edytowane przez sylwka37 Czas edycji: 2014-10-08 o 23:09 |
|
|
|
|
#3052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mąż spisał testament przed operacją.Też kiedyś się tym mocno zdziwiłam, przecież to niesprawiedliwość. Nie wiem, może coś pogmatwałam, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu. Ale z tego co się orientuję, połowa majątku zmarłego bezdzietnego z urzędu przechodzi na najbliższą rodzinę (na rodziców, jak nie żyją, to rodzeństwo, jak nie żyją, to dzieci rodzeństwa itd.) |
|
|
|
|
#3053 | |
|
koci świat
|
Cytat:
dopiero jak ten drugi odejdzie to ich majątek dziedziczy dalsza rodzina |
|
|
|
|
#3054 |
|
Zakorzenienie
|
Warto się tym zainteresować drogie bezdzietne.
![]() http://blog-spadkowy.pl/dziedziczeni...h-raz-jeszcze/ No tak, nieznajomość prawa szkodzi. Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2014-10-08 o 23:28 |
|
|
|
#3055 |
|
koci świat
|
no też właśnie pogóglowałam - i jednak trzeba spisać testamenty jeden na drugiego małżonka
|
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie, to dyskryminacja, dzietni nie mają tego problemu, a nie każdy się na prawie zna.
I zachowek się należy jeśli ktoś o niego wystąpi. Nie ma problemu jak ma się normalną rodzinę niełasą na pieniądze, ale jest coraz więcej spraw o zachowki, które są ogromne - 50 lub 75 % wartości udziału w przypadku dziedziczenia ustawowego.
Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2014-10-08 o 23:49 |
|
|
|
#3057 |
|
koci świat
|
niesprawiedliwe bardzo
co innego gdy obydwoje poumieramy - to niech się tam biją
|
|
|
|
#3058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec tak czy tak, wspolmalzonek dostaje polowe majatku. ![]() Zachowek, przypominam, nalezy sie tylko rodzicom zmarlego bezdzietnie malzonka, wiec tylko oni moga sie o niego upomniec. Z tym, ze faktycznie, jest to problem, bo moga to zrobic nawet jesli jest spisany testament W kazdym razie czy ma sie dzieci czy nie, lepiej sporzadzic testament. Bo jesli sie ma dzieci, to tez lepiej wskazac opiekuna dzieci i majatku, gdyby nam sie cos stalo a dzieci niepelnoletnie itd. I nie ma co czekac. Testament mozna przeciez zmieniac, a lepiej miec poczucie, ze zabezpieczylismy bliskich, jak mysle.
|
|
#3059 | |
|
koci świat
|
Cytat:
to jest pewne bo właśnie miałam sprawę o przyjęcie majątku po moim zmarłym Tacie |
|
|
|
|
#3060 |
|
Zakorzenienie
|
Czy prawo do zachowku mają tylko rodzice zmarłego małżonka, czy w razie gdy nie żyją (z reguły rodzice umierają przed dziećmi) to prawo przechodzi na ich zstępnych, tj. rodzeństwo a następnie siostrzeńców/bratanków zmarłego?
Jak myślę o prawie spadkowym w naszym kraju to mi ciśnienie rośnie ![]() Dlaczego człowiek nie może sam zadecydować komu przekazać swój własny majątek? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

Huh? to juz jest po prostu bezczelnosc! Za kogo oni, ci lekarze sie uwazaja?!

znam chyba ze dwa przypadki 'wpadki',reszta planowane