![]() |
#4201 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 960
|
Dot.: Schudn±æ 20 - 30 kg
Dziewczyny ja dzisiaj mia³am tam wspania³y wyk³ad na studiach ze jak bede w domu to od razu sie z wami nim podzielê, bardzo mi pomóg³
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4202 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 627
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4203 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 352
|
Cze¶æ dziewczynki, u mnie te¿ napiêty harmonogram.
Staram siê jak na razie wszystko ogarn±æ, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Najbardziej martwi mnie moja starsza pociecha, nie wiem jak j± zmobilizowaæ do nauki, bo nie chce i ju¿, a to 6 klasa.
#4204 | ||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 820
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
![]() Oj, jak ja bym chcia³a tak wcze¶nie mieæ plany na wakacje ![]() Ja póki co mia³am siê☠motywowaæ tym, ¿e jedna z moich przyjació³ek przeprowadza siê znów do mojego miasta, nie widzia³y¶my siê na ¿ywo pó³ roku, wraca w grudniu. Ale jak mi idzie to wszystkie wiecie - zero si³y :/. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4205 | |
Zakorzenienie
|
No wiêc tak - studiujê psychoterapiê. Dzisiaj mia³am zajêcia na których rozmawiali¶my o pewno¶ci siebie, o tym jak radziæ sobie z poczuciem winy, wstydem itd. Powiem wam co z tego wynios³am...
- obzarstwo - wiadomo jest to blad i mimo ze mowie sobie ze wiêcej sie nie objem to i tak to robiê. Dlaczego? Bo nie mam planu na to co zrobiæ w sytuacji gdy chce zje¶æ cos s³odkiego, ponosi mnie chwila i to robie, nie mam strategii zapobiegania powielaniu tych samych b³êdów. Musze byc zawsse przygotowana na to ze zachce mi sie je¶æ i z góry musze wiedzieæ jak sobie z tym poradziæ. Np. Dzisiaj mia³am ochotê na kebaba, na kartce zapisa³am co sie stanie jak go zjem, plusy: najem sie, bede zadowolona przez 15min, minusy: jest niezdrowy a ja jestem otyla, wydam pieni±dze, z rujnuje swoj± dietê, bede miala znowu stan depresyjny i wyrzuty sumienia. Rozwiazanie: zjem cos innego co lubiê a co jest zdrowsze i nie zaszkodzi mojemu zdrowiu a jesli wci±¿ bede miala ochotê na kebaba to zjem go w pi±tek z siostr±. - muszê zaakceptowaæ to ze mam problemy z odzywianiem, taka juz jestem, nie mogê sie za to winiæ i siê siebie wstydziæ, bo to sprawia ze czujê sie zle i chce je¶æ wiêcej, a duze ilo¶ci jedzenia nie s± dla mnie zdrowe, akceptacja pomo¿e mi w zmianie moich zachowañ - jestem swoj± w³asn±, najlepsza przyjació³ka i powinnam traktowaæ siebie i swoje cia³o z szacunkiem, dbaæ o nie i troszczyæ siê o swoje w³asne zdrowie - jedzenie nie rozwi±¿e moich problemów, a jedynie je powiêkszy, jedzenie w normalnych ilo¶ciach polepsza moje samopoczucie na d³u¿sz± metê Ogólnie dosta³am mnóstwo pomys³ów na to nad czym musze popracowaæ i jak siê za to zabraæ, du¿o mi to dalo ![]() ![]()
Edytowane przez MonnieB Czas edycji: 2014-10-07 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4206 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 237
|
hej kluseczki, melduje iz nie czytam w±tku rgularnie tylko po ³epkach, za co mi g³upio i wstyd ,ale przyznajê, bez bicia !
mam ma³y zastój, duzo mniej czasu mê¿a w domu od 2 tygodni i wikeszy apetyt;( a¿ bojê siê wejsc na wagê bo czujê siê baloniascie w kazdym razie ,nie zapomnia³am o was , wrócê niebawem trochê popyskowac, i podac w piatek wage do tabelki ,bo nie zamierzam z niej wyleciec ![]() pozdrawiam was gor±co,mam nadzieje ze nie zapomnia³yscie o mnie jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4207 |
Wtajemniczenie
|
Monnie, bardzo m±dre to co napisa³a¶. Teraz trzeba to wcieliæ w ¿ycie i sukces murowany
![]()
![]() |
#4208 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 463
|
Moonie B. Piêknie napisa³a¶
![]() Ja dzi¶ tragedia. Pojecha³am z³ozyæ dwa podania. pomy¶la³am - spoko 3 godziny, zjem ¶niadanie a na mie¶cie kupiê sobie jab³ko. Taaa. wróci³am po 8 godzinach. w miêdzy czasie zjad³am tortillê, kebaba (na pó³ z facetem) oraz batonik. ¦niadanie, kolacja i winogrona spoko, reszta... Z³o¿y³am 4 podania, do jednego go¶cia dzwoni³am, ale nie aktualne. Jeszcze 3 og³oszenia czekaj± na biurku przede mn±. Muszê ksi±¿eczkê sobie wyrobiæ (mia³am ale mi zaginê³a) to do sklepów i pomoce kuchenne spróbujê. Eh... Nie szuka mo¿e która¶ pracownicy?
![]() |
#4209 | |
Zakorzenienie
|
Dzisiejszy jad³ospis:
Sniadanie- dwie kromki chleba pe³noziarnistego z szynka Obiad - spaghetti bolognese Kolacja - 2 kromki chleba z szynka i jajkiem Przekaski - paczka popcornu, dwa ciasteczka zbozowe, sok marchwiowy Lacznie: 1700kcal ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4210 | |||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 582
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Moje wczorajsze menu; ¦niadanie - kromka chleba z jajkiem na twardo i plastrem szynki drugie ¶niadanie - dwie kromki chleba z serkiem bia³ym i szczypiorkiem obiad - ga³ka ziemniaków, ³y¿ka surówki z bia³ej kapusty i dwa kêsy klopsa przek±ska - kromka chleba i ma³a bu³ka + 2 plastry szynki kolacja - zupa pomidorowa z kluskami dodatkowo zjad³am kilka sztuk pra¿ynek cebulowych (z 5) i próbowa³am fasolki po bretoñsku, któr± gotowa³am bez dodatku boczku (chuda kie³basa i kawa³ek chudej szynki). No i oczywi¶cie czerwona herbata ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 009
|
MonnieB i Miss Terrible wasze posty s± ¶wietne, motywuj±ce i daj± do my¶lenia. Dziêkujê! Obydwa zapisa³am sobie w pliku w telefonie <3 wiêc bêd± ze mn± zawsze w trudnych chwilach.
Monnie, jak jeszcze Ci siê co¶ przypomni z tego wyk³adu albo bêdzie jeszcze jaki¶ ciekawy wyk³ad to siê podziel :-* No w³a¶nie diwtetyczka mi mówi³a, ¿e bez problemu mogê czasami zje¶æ ale jako¶ tak wolê ograniczaæ bo wiem ¿e nie s± dietetyczne :-( A ja uwielbiam ziemniaki i ich pochodne :-D jak przedwczoraj mia³am do obiadu surówkê i fasolê to ju¿ wczoraj wraca³am z uczelni i ci±gle my¶la³am o frytkach z maka.... Ale siê opanowa³am, wróci³am do domu i zrobi³am sobie dwa ziemniaki w piekarniku, do tego roladka i buraczki <3
#4212 |
Wtajemniczenie
|
Bella, ja w rozpisce od dietetyczki mam dwa razy ziemniaki na obiad. Raz pieczone w piekarniku, raz gotowane. Poza tym dwa razy makaron pelnoziarnisty, dwa razy ry¿ br±zowy i raz kaszê kuskus. Pó¼niej napiszê co wczoraj jad³am, muszê zerkn±æ do rozoiski bo nie pamiêtam. A teraz jadê z M³odym do lekarza. W ka¿dym razie w 99% by³o idealnie, raz zapomnia³am o owocu.
![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Dwa razy na tydzieñ mam ziemniaki, nie dopisa³am tam ![]()
#4213 |
Zadomowienie
|
A nie mówili mo¿e jak postêpowaæ z dzieckiem aby chcia³o siê uczyæ i nie ³obuzowa³o ?
#4214 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Cytat:
ziemniaki ugotowane z wody, BEZ sosów i mas³a, s± jak najbardziej dietetyczne i mo¿na je je¶æ. Równie dobrze mo¿na powiedzieæ, ¿e gotowane buraki nie s± dietetyczne, bo maj± du¿o cukru, czy wysoki IG. Nie dajmy siê zwariowaæ ![]() Tak samo, jak sie mowi, ze makaron tuczy. Ano tuczy - bia³y, zwyk³y, z t³ustymi sosami na ¶mietanie. Pe³noziarnisty z warzywami, ¼ród³em bia³ka, jest super ¼ród³em wêglowodanów/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny podzielê sie z wami wszystkim, osobi¶cie wiele mi to daje, a jesli znacie angielski w miarê dobrze to piszcie pode¶lê wam prezentacje z wyk³adów, moja siostra juz z nich korzysta
![]() Ogólnie czyta³am ze nie mo¿na traktowaæ jedzenia jako wroga, jedynie zrozumieæ ze niektóre rzeczy niszcz± nasze zdrowie i po co mamy je w siebie ³adowaæ regularnie? Ja wczoraj mialam 4 wiele ciacha, zjad³am jedno i reszte odstawi³am, bez ¿alu, po prostu uznalam ze wiêcej nie potrzebuje, to czy zjem jendo czy cztery ró¿nicy nie zrobi, i tak posmakowalam a to najwa¿niejsze ![]()
Edytowane przez MonnieB Czas edycji: 2014-10-08 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4216 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 009
|
Cytat:
ogolnie dopiero sie ucze co jesc zeby mi smakowalo i zeby bylo zdrowe. Jak mialam stany depresyjne to bylo mi wszystko jedno co jadlam, a w dodatku na studiach nie chcialo mi sie gotowac tylko dla mnie, nie mialam pomyslow. Przez trzy lata studiow jadlam baaardzo malo cieplych posilkow... jak juz cos to kupne fast'y albo (glownie na pierwszym roku) ryz z sosem pieczeniowym z torebki. zachodza zmiany <3 zaczelam gotowac, szukam inspiracji.... ostatnio zrobilam roladki z indyka ze szpinakiem (dwie mialam na dwa dni a 3 zamrozilam), teraz chodza mi po glowie mielone z otrebami... ciezko to opisac ale w koncu mam CHEC. Wczesniej oczywiscie tez mialam chec schudnac, ale nie mialam checi zmieniac czegos w swoim zyciu. Nie wiem, dopadla mnie jakas blokada, bo tyle razy juz zrzucalam wage i zawsze konczylo sie jojo (w efekcie nazbieralo sie 103 kg wzrost prawie 180). Niby chcialam ale nie bylo checi, ciagle od jutra, ciagle cos, ciagle ostatnie frytki, ostatni kebab, ostatnie cos.... mowilam ze mam nadzieje, ze jak pojde na stancje studencka to moze bedzie mi lepiej bo tu jestem sama i jak czegos nie kupie to nie mam tego w mieszkaniu i nie kusi (a wiadomo jak sie mieszka z rodzina). Zeszly tydzien mialam jeszcze taki na rozruszanie, teraz poki co idzie mi super i mam duzo zapalu. Nie moge sie doczekac wazenia w piatek i mam nadzieje ze w koncu mi zejdzie chociaz troche ![]()
![]() |
#4217 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 144
|
MonnieB To wszystko co napisa³a¶ to ¶wiêta racja, nie zgodzê siê jedynie z tym, ¿e zamiana niezdrowej przek±ski w zdrow± to forma terapii. To dok³adnie to samo, fakt 'zajadania problemu' pozostaje, a to ¿e przek±ska by³a zdrowa to jedynie próba usprawiedliwienia... Te¿ próbowa³am tak robiæ, a potem siê okazywa³o ¿e zjada³am tego 'zdrowego' tyle, ¿e ju¿ lepszy by³by ten kebab... Dlatego w diecie tak wa¿na jest organizacja. Zaplanowanie posi³ków i przek±sek pozwala unikn±æ napadów 'wilczego g³odu', to bardzo trudne. To trochê takie oszukiwanie... Jedzenie ma za zadanie nas od¿ywiaæ, tylko tyle. To konieczna czynno¶æ fizjologiczna bez niej nie przetrwamy. Je¶li fakt ¿e co¶ zjadasz powoduje poczucie winy to ju¿ jest zaburzenie, bo fakt od¿ywiania organizmu nie mo¿e tego powodowaæ. To tak jakby¶ czu³a siê winna bo oddychasz... Powtarzam to sobie jak mantrê od bardzo dawna To co napisa³a¶ o stworzeniu listy za i przeciw, to dobra metoda, sama kilka lat temu jak pierwszy raz by³am na dukanie robi³am takie listy ilekroæ mia³am ochotê przerwaæ dietê. Tak bardzo wesz³o mi to w nawyk, ¿e teraz robiê to automatycznie. Oczywi¶cie cz³owiek jest tylko cz³owiekiem i ulega pokusom
![]() Wszystko rozbija siê o SAMOAKCEPTACJÊ. O pogodzenie siê ze stanem faktycznym ale nie o stworzenie fikcji i wmówienie sobie czego¶. Kiedy¶ jak mia³am wiêcej czasu to czyta³am baaaardzo du¿o, równie¿ o psychoterapii czy autoterapii g³ównie zwi±zanej z zaburzeniami od¿ywiania. Samoakceptacja pojawia siê wszêdzie jako podstawowy element, pierwszy krok i jedyny klucz do sukcesu w KA¯DEJ DZIEDZINIE. To najtrudniejszy i najbardziej pracoch³onny element ka¿dej psychoterapii. Bardzo trudno jest pokonaæ samemu tê barierê i odnale¼æ w sobie punkt zaczepienia od którego mo¿na zacz±æ. No bo jak osoba która patrz±c w lustro czuje tylko wstyd i nienawi¶æ, nagle ma zacz±æ kochaæ to co widzi? Proponujê na pocz±tek rachunek sumienia. Ja w³a¶nie go zrobi³am, tak totalnie szczerze. Wszystko co mam sobie do zarzucenia wyrzyga³am na kartkê. Potem po ka¿dym punktem napisa³am jak zamierzam to naprawiæ i co mnie ogranicza. Na koniec lista rzeczy które zawsze dobrze robi³am, ale z jakiego¶ powodu przesta³am i pod ka¿d± z nich ten powód, ale szczerze, równie¿ z tym co ogranicza mnie aby teraz móc to robiæ. A na koniec postanowi³am któr±¶ z tych rzeczy znów zacz±æ robiæ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4218 | |
Zakorzenienie
|
Kochana gdy ja mam stan depresyjny to zamawiam pizze przez internet albo inne ¿arcie na wynos, do kuchni idê jedynie po lyzke albo widelca
![]() Teraz spróbujê jednej z technik i zaplanowa³am co dok³adnie zrobiê gdy dopadnie mnie z³y humor: - w dzien - pójdê na si³owniê, pó¼niej wezmê dlugasna k±piel z lampka bia³ego wina, ugotuje cos pysznego z czego bêd± dumna, pójdê na zakupy i kupiê sobie cos sexy, chocia¿by gacie ![]() - w nocy: d³uga k±piel, lampka wina i wczesny sen, a przed nim serial w ³ó¿ku przykryta ko³dr± po same uszy i miseczka popcornu 120g ![]() Czujê, ze depresja mnie z³apie na pewno ale jestem gotowa i bêdê sie broniæ ![]() Ja wczoraj ugotowalam pyszne spaghetti bolognese, ¶wie¿e pomidorki, organiczne miêso z wolowiny 5% t³uszczu, ¶wie¿a bazylia i do tego ciemny makaron, wszystko zwazylam, na maly talerz i nie przejadlam sie tylkl milo najadlam ![]()
Edytowane przez MonnieB Czas edycji: 2014-10-08 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Zakorzenienie
|
Kochana, a teraz nadal gotujesz tylko dla siebie?
Mo¿e zapraszaj znajomych na obiady np. raz w tygodniu i testuj nowo¶ci? ![]() Roladki super, mielone te¿ fajne (polecam z ziolami albo z pieczarkami), ja te¿ robiê bez panierki. Jak mam chêæ na kotleta z kurczaka, to panierujê w otrêbach ![]() Ziemniaków siê nie bój, byle bez sosów, t³uszczów dziwnych i raczej bez mas³a. Frytki z piekarnika spokojnie mozna zrobic - wysmaruj blache oliwa, zeby nie przywarly, pokroj w paski i zrob. Ja np. bardzo lubie placki ziemniaczane z piekarnika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4220 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Te¿ uwielbiam ziemniaki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4221 | |
Zakorzenienie
|
Ja jem ziemniaki, w mundurkach, pieczone, puree, ale zawsze wa¿ê ¿eby nie przej¶æ siê nimi
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4222 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomó¿cie mi znale¼æ sposób na moje dziecko bo nagrody, kary i ci±g³e gadanie nie przynosz± efektu.
Mam problem z : brak dba³o¶ci o odrabianie lekcji uwa¿a, ¿e jak przeczyta³o to ju¿ siê nauczy³o efekt 1. ci±gle zapomina co powiedzia³a pani, zeszytu, pracy domowej nie lubi czytaæ ma s³omiany zapa³ na naukê nieodpowiedni kolega, od którego w szkole nie mogê go odseparowaæ Potrzebujê ¶wie¿ego spojrzenia i dobrego pomys³u.
#4223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Problem polega na tym mam wra¿enie jak gadam ze znajomymi co maj± starsze dzieci, ¿e teraz jest moda na olewanie. Ja pamiêtam, ¿e jak siê sz³o do szko³y nieprzygotowanym to wstyd by³ taki, ¿e siê spaliæ mo¿na by³o. A teraz jak kto¶ jest przygotowany to nauczyciel przeciera oczy ze zdziwienia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4224 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 582
|
To o ziemniakach i makaronach to prawda, ju¿ dawno temu czyta³am, ¿e same ziemniaki nie tucz± tak, jak dodatki do nich dlatego nie rezygnujê z takich rzeczy jedynie próbuje je zrobiæ w inny sposób Ju¿ od roku nie polewam ziemniaków t³uszczem czy mas³em, ostatnio sosy robiê bez ¶mietany, zagêszczam je warzywami (marchewka, groszek, cebula) co akurat mam pod rêk±. Nawet te w zapieknance podlewam wod± a nie olejem...
Cytat:
1. nieodrobiona praca, uwaga czy z³a ocena - zabieram na dwa tygodnie komputer 2. pyskowanie, nie s³uchanie Ciebie - dwa tygodnie bez kolegów 3. z³e nawyki, kolega - zakaz telewizji Ale przy tym musisz wprowadziæ nagrody; 1. Dobra ocena, odrobiona praca bez Twojej pomocy, odrabianie lekcji bez przypominania - zakup nowego ubrania, gry komputerowej (co¶ atrakcyjnego) 2. sluchanie Ciê, pomaganie w obowi±zkach - wspólny wypad w fajne miejsce 3. zmiana nawyków, ograniczenie wp³ywu kolegi - kasa do rêki Je¶li zastosujesz karê musisz te¿ zastosowaæ nagrodê - bez tego dziecko nie zrozumie, ¿e co¶ jest z³e! Ale tak jak pisa³am nagroda musi byæ atrakcyjna i w miarê zró¿nicowana! A je¶li znowu zapoda Ci tekst typu - bo kto¶ tam szko³y nie skoñczy³ i ma kasê to zapytaj go czy chce zobaczyæ ilu ludzi bez wykszta³cenia wyl±dowa³o na dworcu, wspomnij, ¿e ¿eby mieæ pieni±dze trzeba na nie zapracowaæ, a ¿eby na nie zapracowaæ trzeba nauczyæ siê systematyczno¶ci i obowi±zkowo¶ci a z tego co widaæ ju¿ na etapie szko³y nie jest w stanie tego zrobiæ. Pamiêtajmy, ¿e dzieci w podstawówce i gimnazuj nie potrafi± sobie u¶wiadomiæ co ich postêpowanie przyniesie za 10 lat wydaje im siê ¿e ¿ycie jest proste, dlatego te¿ najlepszym rozwi±zaniem jest pozwoliæ im decydowaæ (wybieraæ miêdzy nagrod± a kar±). Je¶li pro¶by, gro¼by i t³umaczenie nie pomaga olej to!!! Poka¿, ¿e jego oceny i nauka jest Ci obojêtna, ciesz siê z trójki (lepsza od jedynki), ciesz siê kiedy nie przyniesie uwagi do domu, albo gdy chocia¿ raz po ³ebkach przeczyta co¶. Nawet nas doros³ych wkurza taka obojêtno¶æ ![]() Edytowane przez ArcymoneQ Czas edycji: 2014-10-08 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektórzy sami daj± radê,a niektórych trzeba przypilnowaæ. brak dba³o¶ci mo¿na ³atwo skontrolowaæ, jak odrabiasz z nim. Skoro przeczyta³=uwa¿a, ¿e umie, to jak przeczyta - zapytaj go o co¶ z tego tekstu, bêdzie od razu wiadomo, czy wie, czy nie. Zapominanie - z czego wynika, mo¿e wiesz? Z obserwacji powinna¶ wiedzieæ, bo zapominanie ma wiele przyczyn: np. jest roztargniony, bo nie przyk³ada wagi do tych rzeczy, bo mu nie zale¿y. Albo jest po prostu typem lekkoducha. Albo ma problemy z koncentracj±: za du¿o bod¼ców. Albo ma k³opoty z pamiêci±, mo¿e jaka¶ suplementacja typu magnez etc. Nie lubi czytaæ, ale pewnie lubi np. samochody, czy pi³kê no¿n±, czy cokolwiek innego? Kup mu np. biografiê jakiego¶ sportowca, jak go zainteresuje temat, to poczyta. Zreszt± nie ka¿dy musi lubiæ czytaæ. S³omiany zapa³ do nauki to normalna rzecz. Musi to traktowaæ w formie, ¿e to trzeba zrobiæ i tyle. Nie ka¿dego interesuje nauka fizyki, a jednak i fizykê trzeba umieæ i biologiê i wiele innych rzeczy, które nie zawsze nam odpowiadaj±, ¿eby skoñczyæ szko³ê. To kolega z klasy? Nieodpowiedni, tzn. co konkretnie? Z rodzicami rozmawia³a¶? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4226 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 366
|
Cytat:
Co do systemu nagród i kar ja jestem przeciwna. My¶lê, ¿e spróbowa³abym tak jak Dotka pisze odrabiaæ lekcje wspólnie, ograniczyæ korzystanie z kompa, tv i telefonu(je¶li ma oczywi¶cie). Co do kolegi- mo¿e rozmowa z wychowawc±, rodzicami tego drugiego? za mn± ca³kiem dobry dzieñ jedzeniowo i æwiczeniowo. Poma³u wracam na dobre tory ![]() ¦. twaro¿ek z pomidorem i ogórkiem, grahamka II¶ jog nat z wiórkami kokos, gruszka i gar¶æ s³onecznika O. spagetti P. miseczka zupy jarzynowej K. 2 jaja na twardo z sa³at±, pomidorem, papryk± i kapk± oliwy grzech - 4 krówki ![]()
![]() |
#4227 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cola zero jest dietetyczna. Nie wiem kto wpad³ na wymy¶lenie mitu o tym, ¿e ziemniaki tucz±. Mo¿na je¶æ t³uste hamburgery i chudn±æ, mo¿na je¶æ sam± sa³atê i tyæ. Kluczem jest ilo¶æ i jako¶ jedzenia ![]() ![]() ![]() Je¶li tylko nie masz problemów zdrowotnych i nie jeste¶ zafiksowana na superturbozdrowe jedzenie tylko i wy³±cznie to obejrzyj sobie filmik "jedz co chcesz wygl±daj jak chcesz" na kanale Warszawski Koks ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
![]() Mnie te¿ przera¿a to, ¿e od dziecka jeste¶my uczeni, ¿e jedzenie to nagroda. Bêdziesz grzeczna, dostaniesz batona. Dostaniesz dobr± ocenê, kupiê Ci p±czka. Posprz±tasz pokój, bêdziesz mog³a zje¶æ chipsy. I tworzy siê cz³owiekowi w g³owie to uczucie szczê¶cia, bo co¶ osi±gnêli¶my - dostajemy "dobre" jedzenie, wiêc jak ¼le siê czujemy, jest nam smutno to co robimy? Jemy to jedzenie ... ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4228 | |
Zakorzenienie
|
Melonade - no w³a¶nie, a przecie¿ jest mnóstwo innych rzeczy, którymi mo¿emy siê nagrodziæ, chocia¿by jaki¶ ma³y, tani ciuch albo kosmetyk, d³uga k±piel z pian± albo wypad do kina
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Zakorzenienie
|
Ugotowa³am w³a¶nie zupê z czerwonej soczewicy na jutro
![]() ![]() Soczewica fajna rzecz - zdrowa, niskokaloryczna, niskie IG, a mnóstwo bia³ka i zdrowotnych w³a¶ciwo¶ci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4230 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale spróbuj to powiedzieæ osobie przechodz±cej ko³o McD., maj±cej ogromn± ochotê na frytki z sosem ... :/ Za du¿o tego wszystkiego nas otacza, wszêdzie jeste¶my bombardowani mnóstwem pokus, trzeba byæ naprawdê twardym, zdyscyplinowanym i zorganizowanym, ¿eby siê nie daæ. A jak kto¶ jest w takim stanie jak ja, czuje siê s³aby i nic nie warty to ulega i znowu jest "to ostatni raz, jutro ju¿ tego nie zrobiê" . ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Skoro ju¿ tak zahaczamy o psychikê, przyzwyczajenia, radzenie sobie z problemami itd. Znacie sposoby na bezsenno¶æ? I na wieczne zmêczenie rano? Pomijam fakt, ¿e jak nie ¶piê ca³± noc albo ¶piê pó³ godziny to rano oczywi¶cie czujê siê, jakby mnie przejecha³ walec. Ale czêsto nawet jak ¶piê odpowiednio d³ugo to nie potrafiê siê zwlec z ³ó¿ka, mimo, ¿e muszê. Koñczy siê zasypianiem, robieniem wszystkiego w po¶piechu, niejedzeniem ¶niadania, potem du¿o biegania, ¿eby zd±¿yæ, wygl±dam koszmarnie, czujê siê s³abo, mam wra¿enie, ¿e zemdlejê itd. Sama nie wiem co robiæ,☠¿eby wstaæ, na spokojnie siê zebraæ, wyj¶æ bez po¶piechu, czuæ☠siê☠wypoczêta ... Mo¿e siê wydawaæ, ¿e to takie proste i oczywiste - wstañ wcze¶niej, po³ó¿ siê wcze¶niej spaæ, ale to nie pomaga.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.