Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-08, 07:45   #751
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez Dagusia18 Pokaż wiadomość
nigdy nie będę traktować pieniędzy męża jak swoich własnych. Coś w środku mnie blokuje, bo mam przeświadczenie, że to on na nie ciężko pracował, a nie ja.
identycznie mam. Tzn konto wspolne moge miec, ale musza tez tam byc rowniez zarobione przeze mnie pieniadze.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 08:11   #752
20160901857
Konto usunięte

A ja nie mam tego problemu, bo nie planuje wychodzić za mąż, a juz rodzenie dzieci to dla mnie abstrakcja totalna. Ostatnio jak o tym powiedziałam przyjaciolkom to zaczęły mnie nawracać, oczywiście usłyszałam, ze mi sie odmieni, bla bla bla... Dziwne, bo im jestem starsza tym bardziej obrzydza mnie fizjologia związana z ciąża i karmieniem i coraz bardziej cenie sobie własna swobodę, której nie potrafiłabym poświecić dzieciom.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:00   #753
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

szczerze to milion razy bardziej wolałabym pracować zawodowo a nie zasuwać w domu, to dużo cięższa praca: ugotować, ogarnąć dzieci, poprać, posprzątać, panu i władcy usługiwać :P ale jest coś takiego, że pomimo planów coś się sypnie (np. ciąża - ile razy ludzie nie planują, zabezpieczają się a i tak wpadną) i co wtedy? nie wyobrażam sobie laski od razu po porodzie zasuwającej do pracy. Pomijam już te 10 lat na wychowawczym bo to skrajne, jednostkowe przypadki. Ale wtedy jak kobieta musi 9 miechów aliena nosić w brzuchu, potem go wypchnąć i chodzić jak kaczka zanim się tego wszystkiego pozbędzie to sorry ale za cierpienia należy jej się i wolne i kasa :P (jakby faceci mieli rodzić dzieci sądzę, że by było 2 razy tyle wolnego ile kobiety biorą, oni nawet na przeziębienie umierają).

Ja nigdy nie byłam zwolenniczką siedzenia w domu przez kobietę i podpinanie się pod męża, ale tutaj na tym forum też padały takie porady, laska pisała mało zarabiam nie stać mnie na nic i padała złota myśl - znajdź faceta, będzie we dwójkę łatwiej. Jest tu jakaś sprzeczność wtedy nie widziałam wielkiej afery ze strony obrońców portfela mężczyzn
Stary 2014-10-08, 10:08   #754
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
A ja nie mam tego problemu, bo nie planuje wychodzić za mąż, a juz rodzenie dzieci to dla mnie abstrakcja totalna. Ostatnio jak o tym powiedziałam przyjaciolkom to zaczęły mnie nawracać, oczywiście usłyszałam, ze mi sie odmieni, bla bla bla... Dziwne, bo im jestem starsza tym bardziej obrzydza mnie fizjologia związana z ciąża i karmieniem i coraz bardziej cenie sobie własna swobodę, której nie potrafiłabym poświecić dzieciom.

Za dobrze Ci. Powinnaś opiekować się dziećmi w ramach wolontariatu

Mam podobnie. Nie zależy mi na ślubie. Ale posiadanie dziecka rozważam, nie jestem totalnie na nie, ale dopuszczam, że mogę nigdy nie mieć dzieci

Co do wspólnoty - dla mnie też nie jest naturalna. U mnie w związku czasem ja płacę za zakupy, czasem on, i nikt tego nie liczy.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
szczerze to milion razy bardziej wolałabym pracować zawodowo a nie zasuwać w domu, to dużo cięższa praca: ugotować, ogarnąć dzieci, poprać, posprzątać, panu i władcy usługiwać :P ale jest coś takiego, że pomimo planów coś się sypnie (np. ciąża - ile razy ludzie nie planują, zabezpieczają się a i tak wpadną) i co wtedy? nie wyobrażam sobie laski od razu po porodzie zasuwającej do pracy. Pomijam już te 10 lat na wychowawczym bo to skrajne, jednostkowe przypadki. Ale wtedy jak kobieta musi 9 miechów aliena nosić w brzuchu, potem go wypchnąć i chodzić jak kaczka zanim się tego wszystkiego pozbędzie to sorry ale za cierpienia należy jej się i wolne i kasa :P (jakby faceci mieli rodzić dzieci sądzę, że by było 2 razy tyle wolnego ile kobiety biorą, oni nawet na przeziębienie umierają).

Ja nigdy nie byłam zwolenniczką siedzenia w domu przez kobietę i podpinanie się pod męża, ale tutaj na tym forum też padały takie porady, laska pisała mało zarabiam nie stać mnie na nic i padała złota myśl - znajdź faceta, będzie we dwójkę łatwiej. Jest tu jakaś sprzeczność wtedy nie widziałam wielkiej afery ze strony obrońców portfela mężczyzn
Uslugiwać władcy?? Lol.

Nie trzeba wracać od razu po porodzie do pracy - jest urlop macierzyński

A co do tego, że taniej - pewnie chodziło o to, że mieszkanie na pół wychodzi taniej, tak samo obiady dla dwóch osób. Niekoniecznie chodziło i bycie na utrzymaniu faceta

A co

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:56   #755
20160901857
Konto usunięte

Ja bym sie bała zdać całkowicie na zarobki męża. Nie chciałabym zostać smoleńską wdową i po śmierci męża nie mieć ani dostępu do jego konta ani własnych pieniędzy.

Stary 2014-10-08, 13:25   #756
ama09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Myślałam że też tu dołączę. Bo z pracy zrezygnowałam ale po 3 dniach dostałam nową. Ale rozumiem was. Bylam na bezrobociu 2 lata po studiach humanistycznych. Mialam tylko dorywcze prace jak pisanie artykułów. Ale gdy poszłam podczas bezrobocia na studium czyli się przekwalifikowałam to problemu z pracą nie mam. I jeszcze prace połączyłam dodatkowo z wyksztalceniem wyższym. Dziwne to. .wydawalo się że jak się skończy studia to łatwiej znaleźć pracę. A wystarczyło isc tylko do 2letniej szkoły a nie machać magistrem:p

Może warto by o tym przemyśleć. Trzymam kciuki za was.
Szczęściara
A zdradzisz w jakim kierunku się przekwalifikowałaś?
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 14:22   #757
Catacomb_Kitten
Rozeznanie

Cytat:
Mam tak samo, od zawsze te kwestie fizjologicznie całkowicie odrzucały mnie od jakichkolwiek macierzyńskich zachcianek a instynktu macierzyńskiego jak nie mam tak nie miałam i nie sądzę żeby kiedykolwiek się ujawnił. A takie nawracanie przez koleżanki też znam doskonale

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 15:08   #758
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Dokładnie, chodziło mi o to co pisze Vill - pasożytowaniem nazwałam podane przykłady, zdecydowanie nie chodziło mi o samą chęć posiadania potomstwa, ale chyba zgodzimy się, że siedzenie 10 lat na urlopach do normalnych raczej nie należy I też uważam, że praca matki - wychowanie potomstwa to nie takie hop siup - mówię o sytuacji kiedy matka poświęca dziecku dużo uwagi, dba o jego rozwój intelektualny i emocjonalny itd. Bo wychować dziecko na porządnego człowieka a tylko mieć aby mieć, to zdecydowanie dwie różne rzeczy
Hmm załóżmy, że mam umowę na czas nieokreślony, jestem w szczęśliwym związku, pieniędzy nam nie brakuje. Chcemy powiększyć rodzinę. Ogarniam sytuację w pracy, uprzedzam szefa, że planujemy ciążę. Szef gratuluje i trzyma kciuki (tak, są takie firmy!). Rodzę pierwsze dziecko, 3 lata później drugie, 3 lata później trzecie. I wychodzi prawie 10 lat na urlopach. W którym momencie mam rozwiązać umowę o pracę ot tak, dla zasady, bo moje postępowanie nie podoba się innym ludziom?

Sytuacja hipotetyczna, ja z różnych względów raczej nie będę miała biologicznych dzieci.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 15:12   #759
phideaux
Wtajemniczenie

Dziewczyny, proszę o radę Idę na rozmowę w butiku z męską odzieżą i zastanawiam się, o co prócz oczywistych rzeczy mogą mnie pytać. Nie muszę chyba dodawać, że nie jestem szczególnie obeznana w modzie męskiej i nie wiem, czy się tam nie wygłupię przy jakimś pytaniu.

Pyt nr 2 - czy zdecydowałybyście się na pracę, gdzie są wszystkie weekendy pracujące?
Stary 2014-10-08, 15:19   #760
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę o radę Idę na rozmowę w butiku z męską odzieżą i zastanawiam się, o co prócz oczywistych rzeczy mogą mnie pytać. Nie muszę chyba dodawać, że nie jestem szczególnie obeznana w modzie męskiej i nie wiem, czy się tam nie wygłupię przy jakimś pytaniu.

Pyt nr 2 - czy zdecydowałybyście się na pracę, gdzie są wszystkie weekendy pracujące?
Ja osobiście nie. Wolałabym mieć chociaż tę niedzielę wolną. Ale to ja.

Odnośnie mody - to może coś poczytaj. Może o doborze kroju do figury?
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 15:24   #761
Shawna
Wtajemniczenie

Też mam problem, bo nie wiem jak się ubrać na dzień próbny. To będzie moje pierwsze spotkanie z pracodawcami, bo zaprosili mnie bez żadnej rozmowy. Nie chce przesądzić w jedną ani w druga stronę. Koszula to na pewno, ale jakie spodnie. Jeansy czy czarne na kant? - innych niestety nie mam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 15:41   #762
Anusia3
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Ja ostatnio tu się do was zapisałam do subskrypcji, a dziś już pierwszy dzień byłam w pracy.
Na razie tylko na zastępstwo, ale umowa o pracę jest!

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 16:01   #763
phideaux
Wtajemniczenie

Anusia, gratulacje, a co to za praca?

Shawna, nie wiem, co to za praca, ale ja na swoją rozmowę planuję ubrać ciemne dżinsy i jasną koszulę, czyli raczej swobodniej.
Stary 2014-10-08, 16:19   #764
ellish
Zakorzenienie

Cytat:

nie. Ja nawet bym nie brala jakbym miala w niedziele pracowac. Chociaz zdarzylo sie moze ze dwa, trzy razy, ale to tak wyjatkowo i za podwojna stawke.
2 soboty w miesiacu moze byc.
Stary 2014-10-08, 16:31   #765
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
ale pod "jaka kategoria " to umiescic? doswiadczenie? zainteresowania chyba srednio:P:P
Ja mam w CV taką pozycję Działaność dodatkowa, wrzucam tam rzeczy, które nie wiadomo, gdzie dodać

Cytat:
Napisane przez Maguda_
I też uważam, że praca matki - wychowanie potomstwa to nie takie hop siup - mówię o sytuacji kiedy matka poświęca dziecku dużo uwagi, dba o jego rozwój intelektualny i emocjonalny itd. Bo wychować dziecko na porządnego człowieka a tylko mieć aby mieć, to zdecydowanie dwie różne rzeczy
No właśnie, to ciężka praca wychować dziecko na porządnego człowieka. I potem mamy takie klasy, szkoły, że bycie nauczycielem to i dla niego potem się staje taka szkoła szkołą przetrwania. Dlatego nie mogłabym pracować w szkole.

Cytat:
Napisane przez ellish
Dziwne to. .wydawalo się że jak się skończy studia to łatwiej znaleźć pracę. A wystarczyło isc tylko do 2letniej szkoły a nie machać magistrem:p
Co za kierunek w studium zrobiłaś, kosmetykę? Chciałabym się wyrwać do jakiegoś studium wieczorowego, ale są same weekendowe

Anusia3, gratuluję znalezienia pracy!

Co do rodziny, męża, dzieci... na razie wydaje mi się to jakąś abstrakcją. Co najciekawsze, podoba mi się ta niezależność, ale czuję, że ludziom już nie.
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 16:50   #766
Marbella85
Zakorzenienie

Dziś byłam jeden dzień na szkoleniu w call center, ale nie to nie jest miejsce dla mnie. Jestem za stara na taką pracę - sami studenci, a mója szefowa to 23 letnia dziewczyna. Sami studenci, ja się czułam jak dinozaur.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 17:32   #767
Shawna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Dziś byłam jeden dzień na szkoleniu w call center, ale nie to nie jest miejsce dla mnie. Jestem za stara na taką pracę - sami studenci, a mója szefowa to 23 letnia dziewczyna. Sami studenci, ja się czułam jak dinozaur.
Też miałam mała przygodę z CC, zrezygnowałam po pierwszym dniu szkolenia
Stary 2014-10-08, 17:46   #768
Anusia3
Zadomowienie

Apelly i phideaux
Ogłosiłam się na stronie internetowej w moim mieście,że szukam pracy.
Cały czas dzwonili rekrutatorzy/pracodawcy co chcieli mi zaproponować pracę ale włącznie z weekendami, a ja uczę się dodatkowo zaocznie, także wykluczałam, że mogę znaleść pracę.
A tu zaskoczenie zadzwonili z gimnazjum, że proponują mi pracę od 7 do 13 na 3/4 etatu na początek stanowisko zgodne z moim zawodem
Jestem szczęśliwa i jeszcze mnie nerwy trzymają, a wczorajsza noc była nieprzespana

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 17:52   #769
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:

Może poprzeglądaj tego bloga? http://mrvintage.pl/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 17:55   #770
20160901857
Konto usunięte

Informacja o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego to jest zaświadczenie, prawda? Czyli nie mogę tego sama napisać?
Stary 2014-10-08, 18:38   #771
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość

Co do rodziny, męża, dzieci... na razie wydaje mi się to jakąś abstrakcją. Co najciekawsze, podoba mi się ta niezależność, ale czuję, że ludziom już nie.
Może i nie mam pracy, ale w aspekcie psychologicznym też kocham niezależność i brak nakazów, życie wg swoich upodobań. Tyle, że po pewnym czasie...jest mi ciężko samej. Nie mówię o mężu/partnerze, ale o samotności. Czasem lubię pobyć sama, ale nie 90% czasu. Owszem, jak się pracuje, to z ludźmi (zazwyczaj), a potem wracanie do pustego domu,oj...

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Anusia3 Pokaż wiadomość
Apelly i phideaux
Ogłosiłam się na stronie internetowej w moim mieście,że szukam pracy.
Cały czas dzwonili rekrutatorzy/pracodawcy co chcieli mi zaproponować pracę ale włącznie z weekendami, a ja uczę się dodatkowo zaocznie, także wykluczałam, że mogę znaleść pracę.
A tu zaskoczenie zadzwonili z gimnazjum, że proponują mi pracę od 7 do 13 na 3/4 etatu na początek stanowisko zgodne z moim zawodem
Jestem szczęśliwa i jeszcze mnie nerwy trzymają, a wczorajsza noc była nieprzespana
Gdzie ogłaszałaś, jeśli można wiedzieć? Ja też mam ogłoszenia, ale nikt się nie odzywa... ;(
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 18:44   #772
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Informacja o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego to jest zaświadczenie, prawda? Czyli nie mogę tego sama napisać?
niektóre urzędy wymagają zaświadczenia a niektóre tylko odręcznego oświadczenia o niekaralności, ja do policji i do ZUS sporządzałam odręcznie.
Stary 2014-10-08, 18:49   #773
Lanakila
Raczkowanie

Cytat:
Z tego co się orientuję, to takie coś można uzyskać tylko w sądzie. Więc raczej jakieś zastępcze oświadczenia nie wchodzą w grę.

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
niektóre urzędy wymagają zaświadczenia a niektóre tylko odręcznego oświadczenia o niekaralności, ja do policji i do ZUS sporządzałam odręcznie.
Zazwyczaj jest tak, że na etapie rekrutacji składa się faktycznie oświadczenie, ale jak przychodzi już do podpisania umowy o pracę to pewnie nie obejdzie się bez zaświadczenia. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
Lanakila jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 18:52   #774
20160901857
Konto usunięte

Ja tego potrzebuję do okręgowej izby radców prawnych i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotkałam z pojęciem "informacja", wcześniej słyszałam tylko o zaświadczeniu i oświadczeniu, ale chyba to będzie jednak zaświadczenie, bo wymagają też poświadczonej daty, a sama sobie przecież nei poświadczę...
Stary 2014-10-08, 18:53   #775
Lanakila
Raczkowanie

Cytat:
Ja tego potrzebuję do okręgowej izby radców prawnych i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotkałam z pojęciem "informacja", wcześniej słyszałam tylko o zaświadczeniu i oświadczeniu, ale chyba to będzie jednak zaświadczenie...
W takim przypadku, to na pewno chodzi o zaświadczenie. Chociaż fakt, że dziwnie to nazwali.
Lanakila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 18:57   #776
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Napisane przez Lanakila Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję, to takie coś można uzyskać tylko w sądzie. Więc raczej jakieś zastępcze oświadczenia nie wchodzą w grę.

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Zazwyczaj jest tak, że na etapie rekrutacji składa się faktycznie oświadczenie, ale jak przychodzi już do podpisania umowy o pracę to pewnie nie obejdzie się bez zaświadczenia. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
dlatego dodałam od siebie, że w policji i w ZUSie wystarczyło pisemne oświadczenie w obu miejscach miałam.mam umowę o pracę.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Ja tego potrzebuję do okręgowej izby radców prawnych i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotkałam z pojęciem "informacja", wcześniej słyszałam tylko o zaświadczeniu i oświadczeniu, ale chyba to będzie jednak zaświadczenie, bo wymagają też poświadczonej daty, a sama sobie przecież nei poświadczę...
w Gdańsku na radcę prawnego wymagane jest zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego może tutaj ktoś przeoczył i zostało słowo "informacja" chyba dokumenty na dane stanowisko w urzędach są podobne w każdym mieście?
Stary 2014-10-08, 19:04   #777
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość

Co za kierunek w studium zrobiłaś, kosmetykę? Chciałabym się wyrwać do jakiegoś studium wieczorowego, ale są same weekendowe
tak. I okazalo sie, ze to cos dla mnie. I obecnie pracuje jako kosmetyczka i jako szkoleniowiec z tej dziedziny.
Stary 2014-10-08, 19:05   #778
20160901857
Konto usunięte

Raczej nie, bo ja to mam napisane w uchwale o przyjęciu na aplikację, podobnie jak z 500 innych osób, więc chyba po prostu tak to się fachowo nazywa
Stary 2014-10-08, 19:19   #779
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Raczej nie, bo ja to mam napisane w uchwale o przyjęciu na aplikację, podobnie jak z 500 innych osób, więc chyba po prostu tak to się fachowo nazywa
jak się wpisuje w google oferty pracy na radcę prawnego jest "zaświadczenie z rejestru KRK"
Stary 2014-10-09, 07:06   #780
cyanide sun
Wtajemniczenie

dziewczyny, czy wy macie swoj profil na pracuj (ew na innych portalach takich)??? i czy kiedykolwiek miałyście jakis odzew ze strony pracodawców, bo was tam odnalezli???

i jeszcze jedno pytanie. ponad miesiac temu wysylalam cv do rossmana, nowy sie otwiera. teraz nadal wystawili ogloszenie. jak myslicie wysylac jeszcze raz cv (troche zmienione), czy to nie ma sensu i "dać se siana" (no wiem, to juz trochę despreacja zalatuje )?

Edytowane przez cyanide sun
Czas edycji: 2014-10-09 o 07:12
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości