|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cytat:
ktoś pisał że będą w listopadzie? a mówili wcześniej że w połowie października mają być... ciekawe z tymi szczepionkami co się stało... przecież się chyba nagle aż tak dużo więcej dzieci na te płatne nie szczepi żeby aż takie braki były... moim zdaniem to nieodpowiedzialność proponować ludziom pierwszą dawkę w momencie kiedy wiadomo że są trudności i kolejna przypadnie akurat na braki... tzn trudno mi ocenić czy to nieodpowiedzialność lekarzy, czy firmy, która to rozprowadza... a któraś z dziewczyn pisła że już kiedyś taka sytuacja była, to powinni kazać ludziom kupować od razu 3 dawki, żeby mieć pewność że będzie, a jak przychodnia rozprowadza to odkładać dla każdego dziecka szczepionego 3 dawki od razu (w sumie pewnie wystarczyłoby mieć dla każdego dziecka na następną szczepionkę uszykowane tylko, bo w przeciągu 12 tygodni to jednak pewnie by się uzupełniły zapasy) aczkolwiek nie wiem czy szczepienie różnymi szczepionkami jest takie problematyczne, na WZW często tak szczepią, bo szpital szczepi tym co ma, a potem ludzie szczepią albo 6w1 albo darmową, ale ich są chyba 3 różne i np. Jeremi był szczpiony czym innym w szpitalu i przychodni... ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
wyczytałam w jakiejś informacji producenta (ale nie pamiętam której szczepionki), że blonica, tezec, krztusiec w odstępach 6-8tyg ktoras szczepionka daje 100% skuteczności, inne schematy szczepien (były opisane) obnizaja skuteczność np. o 1-2% niby to niewiele, ale lepiej nie być tym 1% no chyba się nie obrazi? w końcu to siostra jest, a nie fiskus u nas chyba nikt nie dal pezentu droższego niż 300zł (nie wiem jak chrzestny, bo dal ten komplecik to nie wiem ile zaplacil, ale to srebro jest i nieduze, tyle że śliczne, chrzestna wiem że dała medalik, który kosztował <400zł, bo mówiła że widziała też taki, no ale cena...)
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-09 o 10:44 |
||
|
|
|
#2282 |
|
Zakorzenienie
|
Co do konta to my malemu otworzymy jak wyrobimy pesel a teraz ma na naszym koncievktore mniej uzywamy z tego co sie uzbieralo z irlandzkiego rodzinnego przez te 3miesiace i tego co dostal od babc cioc itd otworzylismy mu lokate bo juz calkiem ladna sumka sie uzbierala. Raz w miesiacu dostajemy na niego rodzinne i bedziemu mu to wplacac na konto bedzie kiedys ladna sumka jak mlody bedzie chcial cos a my niekoniecznie bedziemy miec kase. W przyszlym roku chrzciny wiec pewnie znowu cos dostatnie.
|
|
|
|
#2283 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i współczuję, mój TŻ wraca z pracy późno, ok. 18tej, ale ledwo wróci to myje ręce i od razu bierze małą bardzo zależy mu żeby spędzać z nią czas i to procentuje, ona go uwielbia, aż piszczy z radości na jego widok a mi serce rośnie, no i mam trochę czasu dla siebie![]() Cytat:
a orzechy też jem, oprócz tych nieszczęsnych fistaszków Cytat:
![]() a teksty o dokarmianiu olej, ludzie tak lubią dogadywać, bliscy i dalecy też mała na pewno się najada, skoro śpi i w ogóle. Co mnie dziwi, to to że mi nikt jeszcze nie mówił że powinnam dokarmiać a ja pierwsza zawsze myślę ze moja córa jak marudzi to głodna![]() Cytat:
nawet sobie nie wyobrażam co teraz przeżywasz przytulam Cię bardzo mocno, przyjmij moje najszczersze kondolencje, i bądź dzielna kochana, dla swojej kruszynki
|
|
|
#2284 |
|
Raczkowanie
|
joanna2228 najgłębsze wyrazy współczucia
|
|
|
|
#2285 |
|
Zakorzenienie
|
9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Iza, Jeremi w poniedziałek kończy 4 miesiace, a druga dawkę trzeba podac w 3/4 miesiacu.
Celebrinfea, dzięki, bede zobowiązana ![]() aga_tka, 5w1. I owszem, miała byc w październiku, ale teraz okazuje sie, ze bedzie w listopadzie. To info od lekarza z CZD, takze ma dokładne dane. iPhone
|
|
#2286 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamaya poszedł sms powodzenia.
|
|
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2288 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pytanie. Teściowa wprowadza u siebie "pakiety startowe" dla mam. Biorąc pod uwagę doświadczenie z pierwszych tygodni po porodzie to co byście tam mile widziały? Z góry dzięki za przemyślenia.
|
|
|
|
#2289 |
|
Zakorzenienie
|
No to niezle z tymi szczepionkami
wykorzystalam ze maly spal rano dlugo uszylam przedluzacz do body tym o to sposobem omine jeden rozmiar body bo z 0-3 przejde na 6-9. Te z 0-3 sa dobre na szerokosc ale robia sie za krotkie przedluze je i przejde na 6-9 bo juz zakupilam kolejny zestaw wczoraj 7mio pak uwielbiam te zestawy jakosc dobra a cena smieszna. Polecam przedluzacz jalby ktoras chciala sobie uszyc ja moj zrobilam ze starego body Edytowane przez agnes208 Czas edycji: 2014-10-09 o 11:55 |
|
|
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie właśnie też by się przydało trochę przedłużania... ale ja lubię body z długim rękawkiem, a tu niestety rękawek też się robi za krótki... ale muszę pomyśleć, bo mam kilka fajnych z krótkim z którymi żal mi się rozstać... gdzie kupujesz takie pakiety? jestem nie w temacie, ale te pakiety z czym mają być związane? ubrania? kosmetyki czy co?
|
|
#2291 |
|
Zakorzenienie
|
Agatka kupuje tutaj w irlandii i widze ze pomylka mi sie wkradla bo to sa 7paki nie 9 jak napisalam. Lubie je kazdy jest inny a bawelna fajna gatunkowo a kosztuje 9e wiec jak napatrzylam sie na ceny w pl w sklepach dzieciecych to uwazam ze to super tanio. Przedluzacz wlasnie ze starego bodziaka no i prawda tych z dlugim rekawkiem za duzo nie przedluzysz ale i tak mysle ze tak ok miesiaca zlapiesz.
Celebbrinfea no wlasnie jaka dziedzina a moze to chodzi o badania gin twoja tesciowa nie jest czasem ginka czy cos pokrecilam ? |
|
|
|
#2292 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj sorki już precyzuję ona sprzętem medycznym i artykułami handluje i w detal właśnie wchodzi. Chodzi o to czego higienicznie potrzeba na początek. Ja jej zaproponowałam paczkę podkładów 60x90 podkłady poporodowe, gaziki jałowe i nie, octenisept, kilka pieluch tetrowych. Ale nie wiem co jeszcze?
Bo jakoś mi to umknęło a sól fizjologiczną jej dopiszę. Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-10-09 o 12:07 |
|
|
|
#2293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
-witaminy (dzięki temu k+D kupowałam tylko jedna paczuszkę) - smoczek (sama nie kupowałam bo planowałam nie dawać a taki awaryjny był i sie przydał) Z rzeczy, które sie zawsze przydają w każdej ilości to: -pieluszki flanelowe, tetrowe - gaziki, waciki i inne przybory higieniczne Z rzeczy które wyładowały w koszu to: - próbki mleka mm - płyty CD, książeczki, gazety Rzeczy, które mam a nie używam: - próbki kosmetyków dla dzieci (nivea i JJ) - plakietki do samochodu informujące, ze bobas jest inside - śliniaczki (pewnie sie jeszcze przydadzą) Rzeczy, które chciałabym widzieć a nigdzie nie spotkałam to np. Herbatka na laktację (tylko taka prawdziwa ziołowa a nie ta granulowana hippa) lub femaltiker oraz nakładki do karmienia, chusteczki odświeżające lub do higieny intymnej w małym opakowaniu Sa to rzeczy o których ja np. Nie myślałam przed porodem a były mi potrzebne. Co prawda łatwo i szybko mozna je kupić ale jakbym miała, to stresu w szpitalu by mi to oszczędziło. ------- wlasnie doczytałam ---- w takim razie np. Nożyczki do pazurków, gruszka/aspirator do noska Ale nawet jak handluje tylkomsprzetem to w sumie mogłaby dorzucić cos z poza branży na zachętę ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Dziewczyny a żadne z waszych dzieci nie dostało Biblii na chrzest? Myślałam o takim "dodatku" do pieniążków. Tylko nie taka dla dzieci tylko taka klasyczna biblie tysiąclecia w czarnej okładce z ekoskóry ...
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-10-09 o 12:16 |
|
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi pakietami dla mam to moze byc ciezko bo ja jak sie za takimi rozgladalam to zawsze mi jakas rzecz nie pasowala albo firme inna bym chciala.
Mnie cos zaczyna rozkladac Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2295 |
|
Zadomowienie
|
a mi Dziadek zmarł
jutro jedziemy do domu bo w sobote pogrzeb także też mnie nie będzie jakiś czas ... zdrówka Mamuśki
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie się taki dodatek podoba w sumie, choć najczęściej dostaje się go (o ile się w ogóle dostaje) na komunię... Basia nie dostała, ale myślę że moje rodzeństwo uznało że nie ma sensu kupować kolejnej Biblii dla dzieci bo pewnie z jednej sobie pokorzystają, a zwykłe jak sądzę pewnie dostaną na komunię właśnie... Cytat:
|
|
#2298 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Strasznie mi przykro ![]() My właśnie po wizycie w ośrodku rehabilitacyjnym. Wszystko ok, pani uznała, że Młoda super się rozwija. W poniedziałek jeszcze tylko fizjoterapeutka, która ma pokazać mi jak nosić Młodą i nauczyć sposobów na odpowiedni rozwój prawej i lewej strony ciała (córa preferuje ssanie lewej rączki i przewraca się tylko na lewy bok) A to nietrzymanie główki mogło wynikać prawdopodobnie z jakiegoś osłabienia organizmu, jakaś bezobjawowa infekcja mogła się przyplątać Robaczek fajnie, że już plasterek niepotrzebny malwiska znam takie "dobre" rady od podszewki ale chyba juz wszyscy się nauczyli, że nie daję sobie w kaszę dmuchać i takich odzywek jest coraz mniej. No i u mnie taka sytuacja, że mamy, teściowe czy wszelkie ciotki daleko, więc tu mam komfort psychiczny
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-10-09 o 14:24 |
|
|
|
|
#2299 |
|
Raczkowanie
|
Po bioderkach wszystko dobrze na szczescie
Eydrith najszczersze wyrazy wspolczucia ![]() Celebrinfea ja bym dodala do paczki masc na pekajace brodawki maltan, bo byla mi niezbedna w szpitalu jak Mloda mi rozwalila sutka i musialam sie posilic probka od szpitala. A jezeli chodzi o to ze nie pasuje w zestawie np jakas masc czy cos to jezeli to nie problem moze wprowadziv ze do wyboru np masc maltan, ziaja czy jakis inny. |
|
|
|
#2300 |
|
Rozeznanie
|
Eydrith-
Nie wiem jak u was, u nas masaaaaakryyyyycznie gorąco Coś pięknego młody śpi mimo, ze nie chodzę tylko siedzę na ławeczce. To mu sie zdarza baaaardzo rzadko. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2301 |
|
Zadomowienie
|
dzięki Dziewczyny
![]() rodzice mówią żebyśmy nie przyjeżdżali na pogrzeb i teraz sama nie wiem ... jechać, nie jechać?
|
|
#2302 |
|
Rozeznanie
|
Oldzia
za bioderka
|
|
|
|
#2303 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez jestem już po pogrzebie ale nie potrafię się pozbierać
|
|
|
|
#2304 |
|
Zakorzenienie
|
a to dlatego tak dawno się nie odzywałaś
|
|
|
|
#2305 |
|
Raczkowanie
|
aż strach zapytać kogo Ty straciłaś...
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2308 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo mi przykro dziewczyny ze strat Waszych najbliższych
wyrazy współczucia![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2309 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dusia przykro strasznie... |
|
|
|
|
#2310 |
|
Zadomowienie
|
joanna wyrazy współczucia.. wiem co czujesz niestety.. trzymaj się kochana, jesteśmy z Tobą
Eydrith też współczuję, mimo że dziadek wiekowy, to napewno dla rodziny przykra wiadomość, zwłaszcza dla babci... z jechaniem.. sama musisz zdecydować, wydaje mi się że jeśli wszyscy się tej śmierci spodziewali, to może nie będzie rozpaczy na tej smutnej tak czy inaczej uroczystości, i może z córą wniesiecie tam trochę "słońca".. no ale jeśli Ty masz przeżywać.. to może lepiej zostańcie.. decyzja należy do Ciebie, jesteśmy z Tobą w każdym razie Padam na twarz, Matyldka dziś wyjątkowo usnęła w dzień więc mam chwilę na forum, co ostatnio jest nie lada osiągnięciem... Matyldka naprawdę daje popalić, dziś prawie się z bezsilności popłakałam, nic na nią nie działa, a kiedy jeszcze karmię Ignasia to naprawdę jest kiepsko i dziś jak się na nią fikającą po schodach wydarłam z Ignasiem na cycu to się biedny tak wystraszył, że nie mogłam go potem uspokoić.. Masakra z poruszanych tematów: ecencia mój tż podobny typ niestety.. i tak jak aga_tka mówi.. to się nie zmieni, może troszkę.. No i my w tym wszystkim jesteśmy głupie.. świadomie głupie.. bo takie mamy usposobienie, jak to kiedyś joanna pisała, że nie lubimy się prosić wolimy coś zrobić dla świętego spokoju, a oni zamiast unieść się dumą, to myślą że tak jest w porżadku No a wyjście z inicjatywą.. zapomnij... Nawet moja mama dziś poruszyła sama ze mną ten temat, tzn po tym jak Matyldka usnęła ja uradowana osunęłam się na krzesło, jakbym od rana z toporem zasuwała.. No i właśnie, macierzyństwo to ciężka praca.. a mój tż dziś dzwoni do mnie i mówi żebym w wolnej chwili pomierzyła mu starą kurtkę i na ten wymiar zamówiła nową... hehe no bo ja się w domu nudzę oczywiście ale poszła krótka piłka, wrócisz z pracy to mogę Ci to zrobić jak się dziećmi zajmiesz... już nie strugam bohaterki jak przy pierwszym dziecku, że sama wszystko zrobię, nie da rady po prostu...Aaaa i jak o tym rozmawiałyście od razu przyszło mi na myśl jak w niedzielę wybraliśmy się na rodzinny spacer [czyli bez komputera, tv] i zapomniałam o jeszcze jednym "medium" telefonie... Także byliśmy na uroczym rodzinnym spacerze, a tż zamiast z nami pogadać, to obdzwonił "wszystkich świętych".. ręce i cycki mi opadły... następnym razem każe mu zostawić telefon w domu ![]() Agatka dobry pomysł z tym licznikiem czasu na kompie, ale mój jak bym o tym powiedziała obraził by się na bank, albo zaraz wjechał na mnie, że ja też na kompie przesiaduję ehhhmamaya "kopanie w dupę" odpada, nie uznaję przemocy ), myślę że na wszystko znajdzie się metoda, tylko potrzeba czasu.. U nas Matyldka już sama leci do ojca jak tylko przychodzi, także problem się rozwiązuje sam.. co prawda jak wraca zmęczony i skonany po 8 godzinach biurowej pracy Pan Domu to zasiada przed tv lub kompem.. ale ona zasiada z nim i mu ten odpoczynek po ciężkiej pracy urozmaica (przełączając kanały, lub zamykając matrycę lapka) a ja wcale jej tego nie zabraniam on z czasem też się poddaje i idzie układać te klocki hehe ![]() kularek nie mogłam się oprzeć, żeby Ci pokazać "lalkę" dla chłopca, naszego "Cześka" kupiliśmy w TK Maksie, jego głowka to grzechotka, ubranko i ciałko ma z różnych faktur, więc to fajne dla malucha, Ignaś już teraz bardzo go lubi dałam za niego ok 30-40zł z tym, że to było jakieś pół roku temu... Caramel u nas to samo... co prawda Matylka budzi się raz teraz w nocy (wcześniej się nie budziła) ale budzi się na 1-2h robiąc awanturę na cały dom... Z tym, że to też "wina" tego że chcemy ją nauczyć samodzielnego usypiania i ona wiecznie wychodzi.. choć czasem wyjdzie 2-3 razy i uśnie, ale czasem (jak dziś) wychodzi 20 razy No i wmiejsca publiczne też staram się jej już jie zabierać, bo potrafi zrobić cyrk.. w sklepach nie jest tak żle, bo szuka soczków/serków dla siebie, ale jak ją zabrałam niedawno do mojej pracy to tak jak mówisz siara i jeszcze nerwy A kiedyś też była aniołeczkiem, takie kochane dziecko, że szok... Pozostaje tylko mieć nadzieję, że to przejsciowe i minie ![]() mamaya mówiąc, że idziecie na swoje, myślałam raczej o tym że będziecie mieszkać we trójkę z tż, nie chodziło mi o prawa własności do mieszkania, tylko że chyba do tej pory mieszkałaś z mamą, ale może coś przegapiłam także nie bij ![]() Ignaś się chyba budzi więc będę uciekać, może później jeszcze coś uda mi się nadrobić, bo poszalałyście z postami niesamowicie
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-10-09 o 16:12 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.

Wyrazy współczucia dla Ciebie i Rodziny.

nawet jak dla siostry :P to na ślub znajomym dawaliśmy 500 zł hmmm... Moze za mało? Mam nadzieje ze sie nie obrazili hehehe

bardzo zależy mu żeby spędzać z nią czas i to procentuje, ona go uwielbia, aż piszczy z radości na jego widok
zobaczy się jak będzie w przyszłym tygodniu na szczepieniu ile waży, bo jak przybiera to oleje gadkę innych
a jutro bioderka mam nadzieję, że będzie ok ostatnio było, ale mój ojciec ma dysplazję i taka troszke niepewność 

nawet sobie nie wyobrażam co teraz przeżywasz

ale chyba juz wszyscy się nauczyli, że nie daję sobie w kaszę dmuchać i takich odzywek jest coraz mniej. No i u mnie taka sytuacja, że mamy, teściowe czy wszelkie ciotki daleko, więc tu mam komfort psychiczny 

za bioderka
No a wyjście z inicjatywą.. zapomnij... Nawet moja mama dziś poruszyła sama ze mną ten temat, tzn po tym jak Matyldka usnęła ja uradowana osunęłam się na krzesło, jakbym od rana z toporem zasuwała.. No i właśnie, macierzyństwo to ciężka praca.. a mój tż dziś dzwoni do mnie i mówi żebym w wolnej chwili pomierzyła mu starą kurtkę i na ten wymiar zamówiła nową... hehe no bo ja się w domu nudzę oczywiście
No i wmiejsca publiczne też staram się jej już jie zabierać, bo potrafi zrobić cyrk.. w sklepach nie jest tak żle, bo szuka soczków/serków dla siebie, ale jak ją zabrałam niedawno do mojej pracy to tak jak mówisz siara i jeszcze nerwy