|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3903 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poważnie rozważam danie ogłoszenia w stylu "znajomość 2 języków, umowa śmieciowa, wyzysk, nieprzyjemne szefostwo, 24/h na dobę". Skoro metoda marchewki nie działa. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3904 |
Zadomowienie
|
Zabiłaś mnie
![]() Czyli co: facet pracuje na czarno, zarabia na tej nielegalnej pracy załóżmy 10 000 zł, ale i tak należy mu pomóc, no bo przecież praca jest nielegalna, więc jak można ją wliczać do jego dochodów? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tak poważne zmieniłbym MOPS wardziej kija i marchewki. Dostajesz pomoc ale coś robić w kierunku zmiany sytuacji , jak nie to wypad radz sobie sam. ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Zgadza się , ludzie kłamią na zarobkach . Jest najniższa pensja krajowa a reszta pod stołem
![]() |
#3906 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że o co innego chodzi. Oczywiście, powinno się to wliczać do zarobków bo to jest zarobek. Ale przyznawanie się do pracy na czarno i akceptowanie to przez wolontariusza i tych tam wyżej jest niemoralne, bo to jest nielegalne przecież.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Dokładnie. I wg mnie powinno to zostać zgłoszone do odpowiedniej instytucji.
![]() |
#3908 |
Wizażowy Kot Igor
|
Pewnie, że się powinno. Jeśli ktoś jest tajnym agentem rozwalającym złodziejski (w przypadku naszego kraju) system podatkowy to jednocześnie nie może żądać od tego samego państwa benefitów. Proste.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie NIE należy się ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3910 |
Wizażowy Kot Igor
|
Taka luźna refleksja i proszę się za nią nie obrażać na rudą:
Jak długo będą istnieć naiwni wolontariusze o dobrych sercach i poczuciu misji, tak długo przeróżnej maści cwaniaki i nieroby będą mieć się dobrze a ich liczba będzie rosnąć. Jak długo ktoś będzie myśleć za nieporadnych, tak długo nieporadni nie nauczą się myśleć za siebie i nie podejmą próby takiego myślenia. Im więcej podajecie na tacy, za darmo różnym cwaniakom i dzieciorobom, tym bardziej będą oni przekonani, że darmowe im się słusznie należy a swoje potomstwo wychowają w tym samym duchu i postawie stałego roszczenia oraz przekonaniu, że rozmnażanie jest zawodem, za który im powinni płacić. Nie wiem, skąd takie przekonanie, że raz w roku ktoś za darmo powinien dostać luksusową rzecz (tak, przejrzałam listy życzeń i jestem zdziwiona) tylko dlatego, że jest biedny na własne życzenie. I tak: od rzemyczka do koniczka- najpierw ludzie uważają, że należą im się zasiłki, potem, że należy im się wszystko, czego chcą BEZ PRACY. Tak być nie powinno. Wolontariusze SZP to na pewno dobrzy ludzie, jestem o tym przekonana. Ale wszelaka dobroć powinna mieć jakiś wymierny społecznie cel, sens i przynosić wymierny pożytek. Dawanie komuś komputera, telewizora, markowej odzieży, elektronicznych gadżetów tak naprawdę niczego nie zmieni w sytuacji, gdy mamy do czynienia z patologicznym bezrobociem (na własne życzenie) lub patologicznym dziecioróbstwem (czyli z ludźmi, którzy z własnych dzieci uczynili sobie sposób na wygodne życie uważając rodzicielstwo za zawód. Nie mam tu na myśli rodzin wielodzietnych, w których ojciec i matka się starają bo takie rodziny szanuję). Z przyczyn przytoczonych wyżej uważam, że akcja SZP jest szkodliwa i demoralizująca nie tylko dla samych zainteresowanych rodzin ale też i dla reszty społeczeństwa, które żyje w trudnych warunkach a jednak samo się jakoś utrzymuje i nie wyciąga do nikogo ręki a swoją dzietność kontroluje. Premiowanie nieodpowiedzialności może przynieść jedynie efekt w postaci wzrostu tejże nieodpowiedzialności oraz pogłębienia i utrwalenia stanu nieporadności społecznej. Z własnego podwórka (żeby nie było, że znów się wymądrzam): jak pisałam- wrzesień był u mnie tragiczny, z wcinaniem suchych bułek i makaronu saute (czyli z wody z solą). Też przemknęło mi przez myśl, by poprosić o pomoc Rodziców, przecież by pomogli bo mogą i są w stanie. Ale bałam się tego zrobić i nawet nie informowałam Rodziców o mojej sytuacji. Po pierwsze było mi wstyd, po drugie bałam się, że jeśli wyciągnę rękę raz to potem się do tego pukania do drzwi rodzicielskiego domu przyzwyczaję i będę pukać w każdym kryzysie finansowym. Sama więc skorzystałam z własnej recepty i intensywnie szukalam zleceń/pracy przy okazji łapiąc wszystko, co złapać się dało. Powoli, powolutku wychodzę na prostą i teraz wiem, że na nią wyjdę. I mam cholerną satysfakcję, że daję radę. Shalimar, czyli moje chciejstwo zaspokoję także, choć nieco później, ale to będzie luksus za własne pieniądze ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zakorzenienie
|
Mijanou
![]()
![]() |
#3912 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3914 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Zakorzenienie
|
Pomyślałam, ze moj wateczek to jak Lenin wiecznie żywy, coroczna tradycja, a juz niedługo w listopadzie prezentacja rodzin. Może wszystkie żule z Dworca Centralnego sie zglosza, ktos by im wreszcie pomogl i przestaliby okupować przystanki i dworzec, bo smród i strach czegokolwiek dotknąć, a ciągle te same gęby widze-musiałam wyrzucić to z siebie
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-10-10 o 12:06 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
Na pewno nie w poprzedniej edycji i w tej też nie będzie.
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3918 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
Opisu ze SzP nie da się teraz odnaleźć, ale przykład rodziny, która ubiega się o przyjęcie na stronie parafii:
Witam!Jesteśmy małżeństwem z 10-cioma dziećmi(Przemek 21 lat, Monika 18 lat, Sebastian 17 lat, Sylwek 14 lat, Robert 11 lat, Krzysztof 9 lat, Wiktoria 7 lat, Magda 5 lat, Adam 4 latka, Ewa 2 latka). Nasz sytuacja jest ciężka. Mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku od 2010 roku. Ja mam zasiłek rodzinny i korzystam z pomocy opieki społecznej. Te dochody ledwo starczają na opłacenie rat ( telewizji, wody, światła, śmieci, internetu, biletu miesięcznego dla córki do szkoły) i kupna żywności. Czy pełnoletnie dzieci nie mogą pracować? Czy bezrobotny mąż i 9 dzieci to nie powód, żeby nie posiadać kolejnego, urodzonego już za czasów bezrobocia? W ogóle, mając 1 pracującą osobę posiadanie 10 dzieci to stryczek na szyję. Przykro mi, że mają ciężko, ale pomoc bardziej nalezy się tym, co myśleli glową, a nieszczęście sprawiło, że wpadli w tarapaty [są też rodziny, w których jest 2-3 malutkich dzieci i choroba/śmierć/kalectwo/bezrobocie - ok, im należy się jakaś pomoc. Ale czy ludzie z opisu w ogóle wyciągną jakieś wnioski z SzP, poza tym, że nie trzeba myślec, bo ludzie dadzą?] |
![]() ![]() |
![]() |
#3920 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czytam to i ręce opadają ![]()
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Taa, spiralke sam ksiadz jej zasponsoruje ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Konto usunięte
|
I kurs języka rodzimego. Czy nie powinno być "dziesięciorgiem dzieci"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Konto usunięte
|
Jakby chcieli się zabezpieczyć to by się dowiedzieli się jak mają to zrobić. Tacy ludzie nie myślą o tym i pokazanie im metod antykoncepcyjnych nic nie da. Przecież wiedzą skąd się biorą dzieci, jakby nie chcieli mieć kolejnych to by podjęli działania aby ich nie było. Im jest to po prostu obojętne, bo socjal pomoże.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3924 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się, nie po bożemu stosować anty, ale żeby dzieci głodowały to już dobrze, bo i tak ludzie dadzą. Albo śmieszą mnie pany Wieśki z chorobą alkoholową i ich bite żony, które nie odejdą,, bo dziecko bez ojca będzie chowane?" i rodzą co trochę to nowe
|
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
.
|
na 100% widziałam na własne gały taki opis.
#3928 |
Konto usunięte
|
A ja się założę, że tam było "wychowują".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Zakorzenienie
|
Oj były były, i były wklejane tu na wątku, tylko komu się teraz chce szukać ..
#3930 |
Konto usunięte
|
Pierwsza strona wątku. Może nie rok temu, ale było, a jakby zagłębić się w wątek to co roku były takie kwiatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.