Zakonnice dbają o siebie jak każda przeciętna kobieta? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-10, 21:25   #1
semprebambino
Wtajemniczenie

Zakonnice dbają o siebie jak każda przeciętna kobieta?

Ostatnio zaczęło mnie to zastanawiać. Przypomniał mi się artykuł który kiedyś czytałam - o kobiecie która odeszła z zakonu. Zanim podjęła decyzję nie była dobrze odbierana przez koleżanki. Nazywały ją próżną, krytykowały to że przejmuje się coraz gorszym stanem włosów pod habitem, suchą skórą. Czy kobieta która wstępuje do zakonu nagle przestaje być kobietą? Nie ma prawa nakładać masek na włosy, smarować rąk kremem, pomalować paznokci? Przecież to nie jest kwestia tylko atrakcyjności wobec mężczyzn, każda kobieta czuje się lepiej sama ze sobą kiedy jest zadbana. Jak wy to odbieracie, a może ktoś zna temat od wewnątrz ?

Edytowane przez semprebambino
Czas edycji: 2014-10-10 o 21:44
semprebambino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 21:37   #2
mpt
Zakorzenienie

Dot.: Zakonnice dbają o siebie jak każda przeciętna kobieta?

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
Ostatnio zaczęło mnie to zastanawiać. Przypomniał mi się artykuł który kiedyś czytałam - o kobiecie która odeszła z zakonu. Zanim podjęła decyzję nie była dobrze odbierana przez koleżanki. Nazywały ją próżną, krytykowały to że przejmuje się coraz gorszym stanem włosów pod habitem, suchą skórą. Czy kobieta która wstępuje do zakonu nagle przestaje być kobietą? Nie ma prawa nakładać masek na włosy, smarować rąk kremem, pomalować paznokci? Przecież to nie jest kwestia tylko atrakcyjności wobec mężczyzn, każda kobieta czuje się lepiej sama ze sobą kiedy jest zadbana. Jak wy to odbieracie, a może ktoś zna temat od wewnątrz ?
Mi się wydaje, że zakonnice są takie opatulone nie bez powodu Dbanie o siebie - ok (kremy, odżywki do włosów), ale pindżenie się - no chyba nie wypada.
Stary 2014-10-10, 21:40   #3
semprebambino
Wtajemniczenie

Aha, zakładam że nie dbają o siebie bo mieszkam przy przedszkolu prowadzonym przez zakonnice. Niezgolony wąsik, krzywe zęby, niewyregulowane brwi - to nie jest estetyczny widok.

No ale na Boga, przecież jak ktoś zakryje plamy, pryszcze podkładem nie można powiedzieć że jest wypindżony.
Stary 2014-10-10, 21:41   #4
201606210931
Konto usunięte

Cytat:

Aha, zakładam że nie dbają o siebie bo mieszkam przy przedszkolu prowadzonym przez zakonnice. Niezgolony wąsik, krzywe zęby, niewyregulowane brwi - to nie jest estetyczny widok.
Ja jeszcze nie widziałam zakonnicy z pomalowanymi paznokciamí
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 21:44   #5
201607111028
Konto usunięte

Zakonnice na pewno nie dbają o siebie tak, jak przeciętne kobiety - jeżeli pod pojęciem "przeciętnej" kobiety kryje się osoba z pomalowanymi paznokciami, z makijażem, biżuterią.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-10-10 o 22:05
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 21:47   #6
bernikula
mOLDerator

Ja w ogóle nie spotkałam się nigdy z zakonnicą, o której mogłabym powiedzieć, że jest ładną, zadbaną kobietą. Nie wiem, ale być może powoduje to ich habit oraz brak makijażu i zakryte włosy pod welonem, a może ja po prostu nie umiem ich ocenić w kategorii atrakcyjności kobiet. I może przez powyższe mam wrażenie, że one o siebie nie dbają, chociaż może być zupełnie odwrotnie. Ciężko to ocenić, bo np. włosów nie widać, z zębami to różnie bywa. Nie, no chyba zbyt o siebie jednak nie dbają....

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:01   #7
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Ostatnio zaczęło mnie to zastanawiać. Przypomniał mi się artykuł który kiedyś czytałam - o kobiecie która odeszła z zakonu. Zanim podjęła decyzję nie była dobrze odbierana przez koleżanki. Nazywały ją próżną, krytykowały to że przejmuje się coraz gorszym stanem włosów pod habitem, suchą skórą.
Jeśli jakieś wewnętrzne prawa zakonne tego zabraniały, to nie ma co się dziwić.
Cytat:
Czy kobieta która wstępuje do zakonu nagle przestaje być kobietą? Nie ma prawa nakładać masek na włosy, smarować rąk kremem, pomalować paznokci? Przecież to nie jest kwestia tylko atrakcyjności wobec mężczyzn, każda kobieta czuje się lepiej sama ze sobą kiedy jest zadbana. Jak wy to odbieracie, a może ktoś zna temat od wewnątrz ?
Maski na włosy, kremy i malowanie paznokci nie definiują kobiety. Być kobietą to znaczy mniej więcej tyle, co mieć jajniki i kariotyp XX.
Kolejna kwestia to definicja zadbania - każdy ma inną. Tamta była zakonnica widocznie potrzebowała poświęcić sobie więcej czasu i maziajów, żeby czuć się zadbaną. Jej koleżanki już niekoniecznie. W świecie poza zakonem to wygląda tak samo. Jedna lepiej się czuje jak ma ogolone nogi, a inna w ogóle nie jest tą kwestią zainteresowana. Niezależnie od płci człowiek czuje się lepiej, kiedy jest (w swoim mniemaniu) zadbany.

Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Czas edycji: 2014-10-10 o 22:03
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 22:16   #8
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie spotkałam się nigdy z zakonnicą, o której mogłabym powiedzieć, że jest ładną, zadbaną kobietą. Nie wiem, ale być może powoduje to ich habit oraz brak makijażu i zakryte włosy pod welonem, a może ja po prostu nie umiem ich ocenić w kategorii atrakcyjności kobiet. I może przez powyższe mam wrażenie, że one o siebie nie dbają, chociaż może być zupełnie odwrotnie. Ciężko to ocenić, bo np. włosów nie widać, z zębami to różnie bywa. Nie, no chyba zbyt o siebie jednak nie dbają....

Ja widziałam taką ostatnio, nie była umalowana, ale miała śliczną, zadbaną cerę i starannie wymanikiurowane dłonie (ale bez lakieru na paznokciach).

Ale ja jestem z tych, które generalnie zachwycają się brakiem makijażu i naturalnością, więc mogę nie być obiektywna
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:17   #9
semprebambino
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48479529]Jeśli jakieś wewnętrzne prawa zakonne tego zabraniały, to nie ma co się dziwić.[/QUOTE]

Ale czemu służą takie prawa?
Niektóre zakonnice jednak odrzucają swoim wyglądem, czemu to służy?
Pamiętam że w liceum na lekcjach polskiego oglądaliśmy filmy, gdzie zakonnica opowiada o malarstwie. Przez jej wygląd mało kto skupiał się na jej słowach tylko właśnie na jej wąsiku i krzaczastych brwiach. Rozumiem że zakonnica nie powinna zwracać uwagi, ale widoczne zaniedbanie zwraca uwagę jeszcze mocniej niż makijaż itp.
Stary 2014-10-10, 22:20   #10
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Niektóre zakonnice jednak odrzucają swoim wyglądem, czemu to służy?
Pamiętam że w liceum na lekcjach polskiego oglądaliśmy filmy, gdzie zakonnica opowiada o malarstwie. Przez jej wygląd mało kto skupiał się na jej słowach tylko właśnie na jej wąsiku i krzaczastych brwiach. Rozumiem że zakonnica nie powinna zwracać uwagi, ale widoczne zaniedbanie zwraca uwagę jeszcze mocniej niż makijaż itp.
Niektóre "świeckie" kobiety też odrzucają swoim wyglądem Czemu to służy?
Stary 2014-10-10, 22:21   #11
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Niektóre zakonnice jednak odrzucają swoim wyglądem, czemu to służy?[...]
Bo dbanie o siebie to wg kościoła próżność. Bo nie mają po co o siebie dbać. Bo w takim żyją otoczeniu. Zakonnica ma się poświęcać w całości Bogu i ludziom, a nie malować paznokcie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 22:24   #12
GgochaA
Zadomowienie

Dbają o siebie normalnie, z tym że się nie malują, oczywiście zależy od zakonu ale w większości tych nazwijmy to popularniejszych nie ma przeszkód w używaniu kremu czy dobrego szamponu czy kupieniu ładnych butów czy swetra (oczywiście mają wytyczne jakie powinny nosić, ale model mogą wybrać same)
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:29   #13
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

To zależy, co rozumiemy pod pojęciem dbania o siebie. Z pewnością myją włosy i całe ciało. Z pewnością używają odżywek, bo przecież to nie grzech. To samo dotyczy balsamu do ciała, przecież każdej kobiecie wysusza się skóra po kąpieli i jeśli się nie nawilża to może dojść do dtanu swędzenia a potem do stanu zapalnego. Używają też na pewno dezodorantów- to higiena.

Natomiast w życiu nie widziałam zakonnicy z makijażem i pomalowanymi paznokciami. I chyba nie zależy im na kamuflowaniu mankamentów urody bo mają przede wszystkim żyć życiem duchowym.

Co do urody zakonnic to nawet tego nie oceniam bo to bez sensu. Z dzieciństwa pamiętam jedną zakonnicę- była naprawdę śliczna pomimo braku makijażu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:29   #14
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Niektóre "świeckie" kobiety też odrzucają swoim wyglądem Czemu to służy?
One nie mają zakazu, ale takie są chyba jeszcze gorsze. Zakonnica sobie naloży habit a tu taka kobietka w tłustych włosach założy baleriny do dresów i koronkowej bluzki i heja w miasto

Mpt, kościół to uznaje za próżność ale przecież głęboko wierzące kobiety, katachetki robią wszystko w koło siebie żeby nie wyglądać jak straszydło.

Wiadomo że wszystko zależy od zakonu, w każdym jest inaczej.
Stary 2014-10-10, 22:32   #15
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
One nie mają zakazu, ale takie są chyba jeszcze gorsze. Zakonnica sobie naloży habit a tu taka kobietka w tłustych włosach założy baleriny do dresów i koronkowej bluzki i heja w miasto

Mpt, kościół to uznaje za próżność ale przecież głęboko wierzące kobiety, katachetki robią wszystko w koło siebie żeby nie wyglądać jak straszydło.

Wiadomo że wszystko zależy od zakonu, w każdym jest inaczej.
Wiesz co - jeszcze nie widziałam zakonnicy wyglądającej jak straszydło. Tzn. z zaniedbanymi zębami, krzaczastymi brwiami, itp. Oczywiście widywałam siostry zakonne bez makijażu, z niepomalowanymi paznokciami, ale nigdy w takim stanie, jaki opisujesz.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-10-10 o 22:37

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 22:33   #16
semprebambino
Wtajemniczenie

Z tym straszydłem trochę przesadziłam może, widziałam tylko dwie naprawdę oddychające.

W sumie to niewiadomo też jak wygląda to w zamkniętych klasztorach. kobieta opisywana w artykule właśnie nie miała prawa używać odżywki, balsamów i był pod tym względem rygor.
Ja nie wmawiam nikomu że wszystkie zakonnice są zaniedbane, bo nie wiem tego. Po to założyłam wątek żeby poznać wasze zdanie

Edytowane przez semprebambino
Czas edycji: 2014-10-10 o 22:37
semprebambino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:36   #17
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Z tym straszydłem trochę przesadziłam może, widziałam tylko dwie naprawdę oddychające.
Heh, "odchylenie standardowe", występuje też w przypadku kobiet "świeckich"
Stary 2014-10-10, 22:39   #18
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Heh, "odchylenie standardowe", występuje też w przypadku kobiet "świeckich"
Szczerze mówiąc o ile w przypadku zakonnic które można usprawiedliwić zakazami, ogólnie sposobem życia polegającym na modlitwie i pracy to takich kobiet nie rozumiem.
Stary 2014-10-10, 22:43   #19
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Szczerze mówiąc o ile w przypadku zakonnic które można usprawiedliwić zakazami, ogólnie sposobem życia polegającym na modlitwie i pracy to takich kobiet nie rozumiem.
To temat na osobny wątek :P (choć pewnie już taki tutaj jest)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 22:50   #20
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
One nie mają zakazu, ale takie są chyba jeszcze gorsze. Zakonnica sobie naloży habit a tu taka kobietka w tłustych włosach założy baleriny do dresów i koronkowej bluzki i heja w miasto .

I co w związku z tym?

Edytowane przez 201609102148
Czas edycji: 2014-10-10 o 22:51
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 22:55   #21
semprebambino
Wtajemniczenie

Nic, podałam tylko przykład, że kobietki faktycznie nie zwracają uwagi na wygląd. Mnie osobiście to nie rusza, oprócz oczywiście tłustych włosów i plam. Zakonnic też nie potępiam ale jestem ciekawa ich życia, praw. Czy to coś złego?
Stary 2014-10-10, 23:00   #22
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
I co w związku z tym?
No jak to?
"Jak tak można?!! Odpychająca, fuj, obrzydliwość! No, jak ona śmiała się tak ubrać, nie dba o siebie! Ja wiem jak TRZEBA wyglądać, a ona wygląda ŹLE, NIEPRAWIDŁOWO, tak NIE MOŻNA!!!"
I takie tam...
To temat jak każdy inny, mówiący o tym, że "kobieta powinna...", a jeśli tego nie robi, to znaczy, że o siebie nie dba... Nudy.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 23:03   #23
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nic, podałam tylko przykład, że kobietki faktycznie nie zwracają uwagi na wygląd. Mnie osobiście to nie rusza, oprócz oczywiście tłustych włosów i plam. Zakonnic też nie potępiam ale jestem ciekawa ich życia, praw. Czy to coś złego?
Oo, sesja zimowa to zazwyczaj czas, kiedy z tłuszczem na włosach biegam po Lewiatanie
Stary 2014-10-10, 23:04   #24
semprebambino
Wtajemniczenie

Nie wiem jak trzeba wyglądać
Stary 2014-10-10, 23:05   #25
BioIvO
Zakorzenienie

Zakonnice są bardzo zróżnicowaną grupą. Każdy zakon ma swoje przepisy.
Z tego co wiem zakonnice mają swoją strefę prywatności. W czasie wolnym (którego wbrew pozorom mają malutko) mogą zając się czym chcą (o ile nie wykracza to poza klasztorne normy). Może ten czas przeznaczyć na balsamowanie, depilacje, kremowanie, olejowanie itp. To jest jej prywatna sprawa czy ma pachnący balsam, maszynkę do golenia i krem na zmarszczki.
Inna sprawa, że nie każdy zakon chętnie sfinansuje wyszukane zakupy kosmetyczne i wówczas zakonnica może mieć coś "luksusowego"otrzyman ego w prezencie od rodziny.
Z jeszcze innej strony zakonnice nie czytają babskich pisemek, nie są na bieżąco z ofertą drogerii i nie mają czasu snuć się między półkami analizując skład kremów i szamponów. Po prostu po pewnym czasie wypadają z obiegu i najczęściej na szybko biorą coś do mycia. Ale gdy mają dbającą rodzinę to nie brakuje im porządnych środków pielęgnacyjnych. A i tak do tego muszą mieć czas na wcieranie tych wszystkich kosmetyków bo życie zakonne jest tak zorganizowane żeby dobę ograniczyć do modlitwy, pracy i snu.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 23:09   #26
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Odpowiedź jest prosta - tak, jak się chce
Stary 2014-10-10, 23:10   #27
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Oo, sesja zimowa to zazwyczaj czas, kiedy z tłuszczem na włosach biegam po Lewiatanie
Byłam dzisiaj tak w sklepie ale założyłam kaptur, nikt nie widział

Właśnie tak myślałam że mają mało czasu dla siebie, ciekawi mnie też czy zakonnica może brać udział w weselu, w ślubie chyba na pewno ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 23:14   #28
coffee
and cigarettes

Cytat:
Jasno stwierdziłaś, że jak kobieta nie reguluje brwi, to nie umiesz skupić swojej uwagi na tym, co mówi, bo gapisz się na jej brwi.
Także chyba masz określony kanon wyglądu, a każde odstępstwo jest dla Ciebie niedopuszczalne i anormalne.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 23:18   #29
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Byłam dzisiaj tak w sklepie ale założyłam kaptur, nikt nie widział

Właśnie tak myślałam że mają mało czasu dla siebie, ciekawi mnie też czy zakonnica może brać udział w weselu, w ślubie chyba na pewno ?
No widzisz, a mnie to lata :P
No, ale z tymi brwiami będę Cię trochę bronić, bo mnie się to tez strasznie nie podoba. Nie, że krytykuję, po prostu dla mnie nie wygląda to estetycznie. No ale przecież "jej jest ten kawałek podłogi" :P
Stary 2014-10-10, 23:24   #30
201708250923
Konto usunięte

Zależy od klasztoru.

Edytowane przez 201708250923
Czas edycji: 2017-08-24 o 21:54
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości