![]() |
#1 |
Wizażowy Kot Igor
|
UWAŻAJCIE przy kupowaniu cukierków na wagę!
Nie sądziłam, że mi się to przytrafi.
Wczoraj podczas zakupów w Tesco w Gdańsku na ul. Cienistej zostaliśmy skuszeni cukierkami na wagę (każdy wie, jak to działa: samemu sobie pakujesz do woreczka i ważysz przy kasie). Konkretnie były to Michałki (rózne rodzaje) i Mieszanka Krakowska (galaretki w czekoladzie) firmy Wawel. W kartonach znajdowaly się też inne slodycze z Wawelu. Ponieważ oboje z kuzynem staramy się ograniczać słodycze, więc nie kupiliśmy dużo. Ale proszę sobie wyobrazić zdziwienie, gdy po odwinięciu papierka z białego Michałka zauważyłam coś podejrzanego: jakby strzepki pajęczynki z mikrymi kuleczkami. A że podejrzliwe ze mnie stworzenie, przelamałam cukierek na pół. I natychmiast pognałam do łazienki poziewać w technikolorze. Z wnętrza wyjrzała zielona larwa, ok pół centymetra dlugości- żywa, wijąca się. Kuzyn, jako facet a więc osoba mniej brzydliwa sprawdzil pozostałe cukierki. W każdym były larwy robaków i (chyba) ich odchody. Telefonicznie zawiadomił sanepid (numer alarmowy) i pracowników Tesco. To był ostatni raz, gdy kupiłam, jakiekolwiek słodycze na wagę. Was też przestrzegam, by przed decyzją o zakupie zajrzeć, co się kryje pod pozlotkowym papierkiem. Nie wiem, czy to wina producenta, czy niewlasciwego przechowywania i nie ma to dla mnie znaczenia. Ale aż mnie ciary przechodzą na myśl, że takie cukierki mogło zjeść dziecko, bo w końcu nikt nie odwija dziecku cukierka z papierka a dzieci rzadko patrza tylko pakują do buzi.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: UWAŻAJCIE przy kupowaniu cukierków na wagę!
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-10-12 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Biorąc pod uwagę, ze kiedyś miałam czekoladę z "wkładem" też z Wawelu, a i wcześniej słyszało się o "Kasztanki, Tiki Taki i Robaki", to myślę, że problem leży w samym Wawelu. Chociaż jest możliwe, że cukierki były źle przechowywane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
po takim czymś miałabym traumę do konca życia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
O borze sosnowy, tż wczoraj kupił michaszki na wagę
![]()
![]() |
#6 |
summer vibes;)
|
O fuuuj
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Pajęczynki i tego typu historie wyglądają na spotkanie z molami spożywczymi. Inna sprawa, że larwy mola są białe, a nie zielone... Tak czy siak, obrzydliwość.
![]()
![]() |
#8 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Trzepotko, nie wiem, czy coś z tym zrobiono. Pani z sanepidu kuzyn zostawił swoje nazwisko i numer telefonu, w tesco to samo. Niestety- mamy głupi zwyczaj nie zabierania paragonów a nawet gdyby to kwota zwrotu za te Michalki przewyższyłaby wartość benzyny wypalonej na dojazd do tesco i sanepidu. Pani z Tesco jednak brzmiala na bardzo przejętą i ufam, że wszystkie kartony zostały usunięte z hali sprzedażowej. I mam nadzieję, ze nie ograniczyło się to do zapędzenia pracownikow do odwijania każdego cukierka z papierka i wybierania larw. Sherminko, dopiero przed chwilą odważyłam się cokolwiek zjeść po tym wczorajszym zdarzeniu. Jedno jest pewne- żadnych rzeczy na wagę (ani ciastek ani cukierków) więcej nie kupię. BTW Przy kupowaniu krojonego zafoliowanego chleba też uważajcie. W kromce chleba Schulstadt (lub coś takiego) znalazłam kilka lat temu martwą osę. Od tamtej pory każdą kromknę prześwietlam pod światło.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-10-12 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Takie informacje ukazują się co roku, w ubiegłym był po prostu wysyp. Sugerowano m.in., że robaki rozmnażają się w orzechach, które dodają do cukierków.
Ja już od wielu lat nie kupuję takich słodyczy, szkoda zdrowia - te larwy nie są obojętne dla organizmu.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ech, tylko wiesz, że to nie tyczy się tylko produktów na wagę? Kupując ryż, kaszę, makaron czy inne suche produkty można również "kupić" mole spożywcze do domu, larwy niestety mogą być we wszystkich produktach.
![]()
![]() |
#11 |
Wizażowy Kot Igor
|
Oj wiem. Z ryżu ufam tylko Wujkowi Benowi. Tyle tylko, że jest drogi. Ale wolę zjeść mniej niż się narażać.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
O boże kochany masakra !! Mój kolega kiedyś w tesco kupił jakąś kiełbasę co się okazało było w niej wielkie pióro długości całej kiełbasy. Nie mam pytań. Czym oni nas karmią !?
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
ja wlasnie jem michalki z wawelu, ale kupione w pudelku ;p za to kiedys w ryzu 2x znalazlam robaki. a moja mama w soli futro myszy ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pani Mizantrop
|
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś mi sie też zdarzyło takie coś.
Kupiłąm kilka cukierkó czekoladowych dziecku, bo marudziło. I lecimy na autobus, szybko, szybko a dziecko : maaamo, maaamo, zoooobacz. Co najgorsze, ja ją napierw spławiłam . Cos tam powiedziałam w stylu: przestań marudzić, zjedz to. Dzięki bogu mam uparte dziecko a miałą wtedy tylko kilka lat i marudziła az spojrzałam. A tam w odwiniętym cukierku masa białych larw. Masakra. też wtedy zadzwoniłam do sanepidu, ale nie mam pojęcia jak to się skończyło. Sklep był prywatnym spozywczakiem, juz od paru lat nie istnieje. i jeszcze kiedyś kupiłąm serek pleśniowy typu turek- w domu odwinęłam a tam... robale. Ale spojrzałam na datę i się okazało że ser jest prawie 2 miesiace przeterminowany. Poszłąm do sklepu z taką awanturą że głowa mała. Najlepsze że to był sklep osiedlowy i prowadziłą go sąsiadka z klatki. Ze 2 lata potem udawała że mnie nei zna, a ja w zyciu już nic u nich nie kupiłam.
![]() |
#17 |
Szef ds. Wymianek
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;48491544]Biorąc pod uwagę, ze kiedyś miałam czekoladę z "wkładem" też z Wawelu, a i wcześniej słyszało się o "Kasztanki, Tiki Taki i Robaki", to myślę, że problem leży w samym Wawelu. Chociaż jest możliwe, że cukierki były źle przechowywane.[/QUOTE]
Myślę, że to kwestia złego przechowywania. I niestety nie zależy od tego czy kupuje się produkt na wagę, czy też nie. Przykład - 300 - gramowa czekolada Milka okazała się być nie tylko nadziewana bakaliami, ale zawierała także gratis w postaci białych robaków. Wijących się również, a jakże, i to jak bardzo - możliwe, że w czasie gdy czekolada leżała w lodówce, jej mieszkańcy popadli w stan hibernacji, stąd na powrót w ciepełku cieszyli się w dwójnasób powracającymi funkcjami życiowymi.
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2014-10-12 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48492401]Ja od lat unikam wszystkich napojow w kartonach. Naczytalam i naogladalam sie sporo takich zdjec. Za kartony wiec dziekuje.[/QUOTE]
![]() Tobie też się trafiło czy tylko przez zdjęcia z neta?
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Koleżanka kupiła kiedyś biedronkową czekoladę (a jej producentem był wtedy Wawel, teraz nie wiem) i w środku znalazła mnóstwo białych robaków. Straszne. Wydaje mi się, że to jest wina właśnie tej firmy
![]() [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;48491544]Biorąc pod uwagę, ze kiedyś miałam czekoladę z "wkładem" też z Wawelu, a i wcześniej słyszało się o "Kasztanki, Tiki Taki i Robaki", to myślę, że problem leży w samym Wawelu. Chociaż jest możliwe, że cukierki były źle przechowywane.[/QUOTE] Myślę tak samo jak Ty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Szef ds. Wymianek
|
A czytałaś mój wpis? Ja znalazłam robaki w Milce. Poza tym miałam takowe również w niefirmowych markizach na wagę oraz w kaszy gryczanej (tam były konkretnie mole zbożowe - nie lada paskudztwo, nie szło się tego potem pozbyć z kuchni).
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48492401]Ja od lat unikam wszystkich napojow w kartonach. Naczytalam i naogladalam sie sporo takich zdjec. Za kartony wiec dziekuje.[/QUOTE]
Ohyda. Ja pamietam artykul z jakiejs gazety, ze w soku tymbark ktos znalazł wielką pleśń. Po prostu no jakby jakiś wielki obrzydliwy grzyb wyrósł w kartonie od soku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Czytałam, oczywiście. Tylko dziwią mnie te przypadki zw. z Wawelem. Może jest tak jak mówisz, że to właśnie wina przechowywania. A z tymi molami to tragedia, nie chciałabym tego przytargać do domu razem z kaszą, czy innym tego typu produktem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
nyan nyan ^^
|
Chyba nic już dzisiaj nie zjem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ej no
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48492708]Ej no
![]() No ja też tam często zakupuję i wolę się nie zastanawiać. Niestetym Tesco to najbliższe miejsce i jedne z niewielu, gdzie zawsze jest mój ulubiony sos seczuański Wujka Bena i ryż basmati Wujka Bena. No i jest też w tym samym budynku Sowa i sklep zoologiczny. Ale chyba jednak w budynku tesco na cienistej ograniczę się do zoologa i sowy a potem nadłożę drogi i zakupy będę robić w Lidlu lub w Piotrze i Pawle. Jeśli do niedawna miałam podejrzenia co do niektórych towarów w tym tesco to teraz zyskałam pewność.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48492635]Ohyda. Ja pamietam artykul z jakiejs gazety, ze w soku tymbark ktos znalazł wielką pleśń. Po prostu no jakby jakiś wielki obrzydliwy grzyb wyrósł w kartonie od soku.[/QUOTE]
Nie miałam pojęcia o takich przypadkach. Od dziś żadnych kartonowych soków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Raczej nic się nikomu od zjedzenia larwy owada nie stanie - bo podejrzewam, że nie chodzi o robaki tylko o owady - ale tak czy siak obrzydliwe. Ja miałam takie przypadki ale to w Społemach z czasów mojego dzieciństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wredny kotecek
|
Ja w kabanosach z kurczaka kupionych w biedronce (skład miały bardzo dobry i kosztowały 10zł za małe opakowanie więc całkiem drogie) znalazłam calusieńki zakręcony kurzy pazur... skaleczyłam sobie nim dziąsło, całe opakowanie poszło w kosz i do dziś mam uraz :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
<cenzura>, pisząc to co wyżej jadłam sobie winogrona z Biedronki, zgadnijcie co właśnie w jednym znalazłam. Przed chwileczką.
Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2014-10-13 o 10:21 Powód: słownictwo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Szef ds. Wymianek
|
Worms are everywhere
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.