![]() |
#1 |
BAN stały
|
Polscy pracodawcy.
Myślicie , że w obecnym systemie podatkowym są ofiarami , którym uniemożliwia się rozwój , a przez to zatrudnianie ludzi na normalnych umowach czy może wręcz przeciwnie.Są bezwzględnymi wyzyskiwaczami , którzy wcale nie mają źle , ale chcą się nachapać kosztem innych zatrudniając ich na śmieciówkach bądz na czarno.
Ja uważam , że wcale nie mają źle.Ponieważ w większości czas pracy wynosi 10 h ( głównie w fizycznych) , a jak 8 h (głownie biurowych) to i tak często prace zabiera się do domu. A jakie jest wasze zdanie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polscy pracodawcy.
To nie działa na zasadzie "albo-albo". Są wyzyskiwacze, którzy oszczędzają na wszystkim, a szczególnie na ludziach. Są także tacy, którzy sprawiedliwie dzielą zarobki. Ja jestem za wspieraniem małych i średnich przedsiębiorców, tak aby mogli zatrudniać uczciwie ludzi itd. Jestem także za kwotami wolnymi od podatku, progresją podatkową oraz ułatwieniami w tym sektorze. Za to nie wolno odpuszczać tym wielkim firmom i korporacjom. Bo na razie to im się wszystko daje; ulgi, specjalne strefy itd. on i tak zatrudniają za grosze.
Pracowałam kiedyś w firmie należącej do jednego z najbogatszych Polaków. Uciekiniera podatkowego, właściciela jednego z polskich banków, który nieźle oszukiwał klientów. Warunki pracy: umowa zlecenie, 5 zł do ręki plus premia (w skali miesiąca 100-200zł), a wypłata nigdy nie była na czas. Dodam od razu, że to nie bank, a jedna z firm "córek", chyba w banku dają im więcej. I dla mnie to doskonały przykład tego, który zarabia kosztem ludzi i na oszustwach i wszystko uchodzi mu na sucho. I ogólnie wiele zależy od człowieka. Bo pazerny, a chyba takich w Polsce mamy dużo, zrobi wszystko, aby zarobić jak najwięcej. Są też pazerni na świecie i ostatnio ich przyciąga to, ze Polska stała się Bangladeszem Europy. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-10-10 o 17:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Co znaczy " Bangladeszem Europy"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No i jeszcze dodam, że Polska jest państwem o jednym z największych rozwarstwieniu płac. Czyli przepaść między zarobkami szefów, a pracowników jest bardzo duża.
http://wyborcza.pl/1,76842,7487076,D...zy_wiecej.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nasza produktywność jest bardzo wysoka, a Polacy godzą się przy tej produktywności na bardzo niskie zarobki. To nawet stwierdza wprost rząd promując tanią siłę roboczą w Polsce. Pamiętacie ten spot: http://www.hotmoney.pl/nabiezaco/Ban...otnikow-a34038
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Dokładnie. Koszty pracy w Polsce są niskie, a Polacy (wbrew stereotypom) są pracowici i produktywni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeśli mówimy o przeciętnym polskim pracodawcy a nie jakimś potentacie, to ma on po prostu przekichane. W Polsce po prostu nie opłaca się prowadzić małego biznesu, koszty stałe są gigantyczne (w 2015 r. 1100 zł. będą wynosiły same składki ZUS - czyż to nie fantastyczne, że bulisz 1100 zł. niezależnie od tego, czy cokolwiek zarabiasz?), dlatego coraz mniej jest lokalnych sklepów, księgarń a nawet piekarni (ręka do góry, kto w Warszawie ma w okolicy piekarnię nie będącą sieciówką, ja już od dawna takiej nie widziałam) i wszystko idzie w stronę totalnej korporyzacji.
Ja np. chciałabym być małym pracodawcą i realizować swoje hobby, ale biorąc pod uwagę koszty (dodajmy, że wynajmy w Warszawie nie należą do najtańszych), to sorry, ale zostawienie dobrego etatu i inwestycja w coś, co po odliczeniu kosztów może mi nie dać nawet grosza to nie najlepsza opcja.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Znam kilku pracodawców co są mega bogaci, a swoim pracownikom dają po 1200-1500 zł/mies. Jedna baba jak naszła ich niespodziewanie inkwizycja z urzędu i się dowiedzieli że nie dają paragonów to po wizycie wyjaśniającej w urzędzie nagle dała wszystkim pracownikom umowę o pracę, podwyższyła pensje i zaczęła udawać miłą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Dla mnie to idealny model, oby jak najwięcej takich firm: http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1408...owaj_nas_.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Mój kolega na ekonomii ma już problem, bo trafiła mu się jakaś marksistka która powiedziała, że podatek progresywny jest najlepszy. Biedak niestety kontynuował dyskusję i zaproponował jej, żeby ocena 3 była za obecności, ocena 4 za referat a dla tych co chcą 5 kolokwium. Oczywiście został zjechany tym, że nie zna życia i nie ma wiedzy itp itd. Pewnie będzie miał problem na studiach ...
Jeśli chodzi o mnie to państwo jest za łagodne dla wielkich i zagranicznych firm, natomiast dla małych i średnich przedsiębiorstw jest wręcz katem. Znam sporo osób co prowadzi swoją działalność gospodarczą i narzeka. Znam jeszcze więcej co chciałoby prowadzić swoją działalność gospodarczą, ale nasze prawo sabotuje ciekawe pomysły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
To chyba jeden z niewielu Polaków - właścicieli polskiego banku, więc pewnie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak Czarniecki
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
I tak trzeba. Pracowałam krótko na szczęście, potem przeczytałam, że sam interes też nie był czysty. Chyba jak wszytsko tego pana, wiem, że nigdy klientką baku i innych spółek nie będę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Wszyscy tu się skupili na dużych przedsiębiorcach albo na bardzo małych , a co z tymi co zatrudniają 20 osób.Oni są poszkodowani przez system podatkowy?W takich firmach bardzo często zarabia się grosze zaś właściciele mają się dobrze.Widać to np. po samochodach.Sumując uważam , że ta batalia sugerująca , że przez podatki oni są poszkodowani jest nieprawdziwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Wiesz, 96% wszystkich firm to mikroprzedsiębiorstwa (dane z 2011), więc trudno się na nich nie skupiać
![]()
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2014-10-12 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Luksusowe samochody to żaden wyznacznik. Sama rozważam wzięcie takiego w leasing, żeby robić koszty i obniżać dochodowy. To się po prostu opłaca.
Przy zatrudnieniu na umowę 1300 zł netto, czyli w zasadzie na minimalną, pracodawca ponosi opłaty w wysokości około 900 zł. Więc koszty prowadzenia własnej firmy i zatrudniania ludzi na umowę o pracę są bardzo duże. Chętnie płaciłabym więcej pracownikom, zamiast wpłacać to do zusu, ale wyjścia nie mam. Pracownicy kosztują mnie dużo forsy, a wypłatę dostają zawsze, nawet wtedy kiedy sama nie zarabiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
A już wiem mikro to tacy co zatrudniają mniej niż 10 osób. 96% !! Nie wiedziałem , że tyle ich aż jest. Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-12 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Moje zdanie jest takie, że Państwo gnębi nas wszystkich, i pracodawców, i pracowników, chociaż chyba część tych drugich nie zdaje sobie jak bardzo. Uważam, że przy aktualnych cenach zarobki pozwalające żyć spokojnie, to powinny być od 3 tysi wzwyż na rękę i pewnie wiele osób chciałoby tyle zarabiać, ale kompletnie nie zdaje sobie sprawy, że na taką pensje pracodawca wydaje prawie 5,5 tysiąca! (kwota brutto 4,5 tys)
Uważam, że żałosne stawki to nie jest wina krwiożerczych pracodawców, ale ogólnego złego stanu gospodarki. Pewnie, są tacy, którzy chcą się nachapać (rozumiem, że uczciwy pracodawca prowadzi firmę i odpowiada za jej niestabilność w ramach wolontariatu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
Rzuciłem oczywiście tą prace , bo za takie grosze to wolałbym się rozejrzeć za jakimś zasiłkiem niż się przykładać. W Nl pracowałem za dwóch i nie narzekałem to może lepiej zrobić redukcję i tym co by zostali dać podwyżkę . Jak ja widziałem jak tam ludzie pracują jaką fuszerkę robią to się złapałem za głowę , a później sam tak robiłem bo nie chciało mi się przykładać za 1400 netto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Już jest poprawnie: Wiesz, 96% wszystkich firm to mikroprzedsiębiorstwa (dane z 2011), więc trudno się na nich NIE skupiać
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No, jak nie chce Ci się przykładać za 1400 netto, to nie oczekuj, że ktoś Ci zapłaci więcej. Od czegoś trzeba zacząć. Ja na aplikacji zarabiałam niewiele ponad tysiąc złotych i byłam szczęśliwa, że mam gdzie tą aplikację robić. Przykładałabym się do pracy nawet gdyby mi nie płacili, bo KAŻDA praca to jakaś nowa zdobyta umiejętność, a im więcej umiesz, tym większy jest Twój kapitał skillsów. Teraz przychodzą do mnie panny po studiach i chcą na aplikacji zarabiać minimum 2500, bo one muszą z czegoś żyć. A umieją nic i to właściwie ja muszę poświęcić im czas, żeby przez 3 lata je wykształcić. Czasy się zmieniają, cenić się trzeba, bla bla bla, ale trzeba też mierzyć siły na zamiary i zrozumieć, że na pewnym stopniu zaszeregowania zarabia się mało, po to żeby później móc piąć się w górę. Tylko do tego potrzebna jest determinacja i ambicja, a nie roszczeniowa postawa "skonczylem studia i kursy to mi się należy". Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-10-12 o 23:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Netto/Brutto to ok. 3/4, więc np. mając brutto 8000 zł., na rękę dostajesz niecałe 6000 zł. a brutto nie jest i tak kosztem pracodawcy - ten koszt to ok. 9600 zł. Tutaj masz rozpisane te wszystkie fantastyczne koszty: http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrod...2015-roku.html Z przykładu widać, że mając na umowie brutto 2000 zł., do ręki dostajesz ledwo 60% tego, co zapłacił za Ciebie Twój pracodawca. 40% ukradło Ci kochane państwo. Jeśli to nie są horrendalne kwoty i złodziejstwo, to nie wiem, jak to nazwać inaczej. Tylko ludzie (zresztą, widać to na Twoim przykładzie również ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.