![]() |
#2011 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Ale tu cisza jak makiem zasiał! Chociaż to w sumie normalne po weekendzie.
Tygrysku- witaj z powrotem! Cieszę się, że Kinga zniosła lot nie najgorzej i obyło się bez jakichś traumatycznych sytuacji ![]() Wyjazd jak widzę miał lepsze i gorsze chwile, ale najważniejsze, że oderwaliście się na chwilę od szarej rzeczywistości. Brawa dla Kingi za nowości! ![]() Tynka- cieszę się, że wynik USG był dobry, chociaż niczego innego się nie spodziewałam. Brawa dla Emilki za postępy! ![]() Alwa- życzę Kubusiowi dużo zdrówka! Virginia- domyślam się jak musisz tęsknić za Natalką w pracy, ale dobrze, że masz takie dni jak wczoraj, gdy możecie się sobą nacieszyć. Ile mniej więcej godzin w tygodniu pracujesz? Jak Twoja mama daje sobie radę w opiece nad Natalką? Edzia- mam to samo krzesełko co dziewczyny. Ela zrobiła mu niezłą reklamę ![]() Ela- zrób fotomontaż, wklej główkę Oli zamiast Emi i śmiało wieszaj na ścianie ![]() Pola- Kalinka na pewno jeszcze zainteresuje się jedzeniem. Tak jak piszesz: najwyraźniej potrzeba jej więcej czasu. Antoś już dobrze się czuje? Margo- zdjęcia rewelacyjne! Ale te Twoje maluchy są do siebie podobne! Frogutka- współczuję ząbkowania! W imieniu Emilki dziękuję za wszystkie komplementy ![]() U nas w sumie nic nowego. Emilka dalej zasmarkana. W piątek byłam z nią u lekarza, na szczęście tak jak podejrzewałam to nic poważnego i prawdopodobnie złapała jakieś świństwo przez ząbkowanie. Pani doktor zwróciła jednak uwagę na to, o czym kiedyś Wam wspominałam, czyli lekko spłaszczoną główkę. Kazała nam na wszelki wypadek zrobić badania na gospodarkę wapniowo-fosforową. Dodatkowo mamy zrobić kontrolną morfologię. Podobno jest wskazana u dzieci w okolicach pół roku. Poza tym w weekend odwiedziła nas teściowa i ja naprawdę rozumiem zwracanie się do dzieci zdrobniale, ale miałam wrażenie, że jeśli jeszcze raz powie do Emilki "muciunia- puciunia" to zacznę krzyczeć ![]()
#2012 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() widzisz jednak można ale strasznie osłabia i tak bardzo chce wazyc min 55 kg ![]() hahaha serio wyrodna :P Mam nadzieje że szybo z tego wyjdzie ![]() weekendy ostatnio są słabe na forum ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Stasio dalej zasmarkany jak na mój łeb to trochę za długo już trwa ![]() ![]() Patrzcie jak Stasio wcina chrupcie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a u nas, hym, w sumie nic nowego. Kuba kilka razy przechylił się z brzucha na bok i zaraz wrócił na brzuszek, ale to raczej nieświadome było ![]() ![]() ![]() no i mam pytanie bo moje dziecko nie chce rano jeść. 100ml to max, a kiedyś jadł 180ml. o której jecie śniadania? u nas było jedno o 5 i potem 8 rano. dziś jadł o 3:30 i potem 8:30 i pomimo 5h przerwy problem ten sam. obejrzałam wreszcie zdjęcia ![]() ![]()
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
ale słodziak
![]() cieszę się, że moje opisy na coś się przydają ![]() Limonko - aż mi się słabo zrobiło od tego słodzenia Twojej teściowej. ![]() jutro wybieramy się do nowej pani doktor na szczepienie. ciekawe ile Przemo waży. z moich szacunków ponad 7kg. utuczyłam go kaszkami ![]() lada dzień przesiadamy się do spacerówki. musze się tylko zebrać i wyprać skurzoną tapicerkę. Przemo ledwo się mieści w gondoli. i jak to zwykle bywa po basenie, napływ umiejętności nowych - rozgadał się tak bardzo, że wczoraj szkoda było mu czasu nawet na sen na spacerze, gadał i gadał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 | ||
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
|
Przemo przed chwila totalnie zastygł zasluchany w dźwięk skrzypiec (kobietka grała na końcu DDTVN). Moja teściowa powiedziałaby na pewno, ze to oznaka jego wyjątkowego talentu muzycznego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2017 | |||
Zakorzenienie
|
Dobry
Ja na sek. póki Gwiazda śpi ![]() Cytat:
![]() ![]() Mama niestety radzi sobie średnio ![]() ![]() Ogólnie mam po kokardkę wiecznego pędu i tego, że robię wszystko z zegarkiem w ręku bo nie tak to powinno wyglądać (zwłaszcza jeśli spędzam czas z Niunią). Dobrze, że byłaś z Emi u lekarza, zawsze lepiej się upewnić. A możesz napisać jakie to dokładnie badania na gospodarkę wapniowo-fosforową? Krew się pobiera czy jak, bo ja nie w temacie ![]() Cytat:
![]() ![]() 2. Też tak uważam ![]() 3. Biedny Staś ![]() ![]() 4. Czad! ![]() Cytat:
![]() ![]() 2. ![]() i już mnie nie ma, miłego dnia
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2018 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest dobry moment to pół porcji zje ![]() Cytat:
![]() w ogóle współczuje tych ciągłych stresów i nerwic. O nie, tego już za wiele ![]() u nas dalej łysina, chociaż ostatnio jakby więcej, ale to zależy jak światło pada ![]() Cytat:
![]() muciunia puciunia sorry ALE ![]() ![]() ![]() Cytat:
Fakt, postąpił z Tobą do bani i tego wybaczyć się nie da, ale dla dziecka jest chociaż dobry?? A wiecie o tym, że jak ja bym miała kasę to bym oddała Olę do żłobka nawet teraz?? ![]() Nasłuchałam się od kilku znajomych jak ich dzieci świetnie się rozwijają po żłobku, a moja nigdy do niego nie pójdzie, ja nawet nie wiem czy ona do przedszkola się dostanie ![]() ![]()
![]() |
#2019 |
Zadomowienie
|
alwa - u nas z porannym jedzeniem to jest tak że budzi się ok 5 i zaraz chce jeść (180 ml) , potem 40 minut trwa zasypianie :/ no i śpi tak do 8, nieraz krócej. Zazwyczaj jadł dopiero ok 9 kaszkę (na 180 ml mm) ale ostatnio robi histerię o jedzenie już po 2 godzinach, więc nie wiem co to oznacza. Zbytnio chyba nie pomogę bo mój to żarłok od początku, ale jeśli je potem normalnie to nieprzejmowałabym się tym, że akurat rano nie ma tak dużej ochoty na jedzenie.
beautiful - Staś super ![]() tygrysku witaj z powrotem, szkoda że bez zdjęć ![]() dziewczyny, przychodzę z pytaniami: 1. czy wasze dzieci też się tak awanturują w wózkach? Bo ja ostatnio znów boję się sama wychodzić ![]() 2. czy wybrałybyście żłobek prywatny czy państwowy? dostaliśmy się co prawda do żłobka państwowego, ale teraz odkryłam u siebie w mieście prywatny za 400 zl za m-c, więc cena atrakcyjna. Nie jest w to wliczone jedzenie, ale można je przynosić samemu (w państwowym nie można) więc mogę mieć kontrolę nad tym co dziecko je.. Plusem są też dłuższe godziny otwarcia. No ale sama już nie wiem. 3. czy przygotoując obiadki gotujecie i zamrażenie gotowe zupki czy nadal pojedyncze składniki i potem wszystko mieszacie po rozmrożeniu? Zamroziłam raz zupkę warzywną i po rozmrożeniu zastałam coś bardzo dziwnego o konsystencji ciasta ![]()
#2020 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Stasio jak zawsze uroczy. Cytat:
![]() U nas jest jedno KP/MM od razu po pobudce, czyli gdzieś między 6 a 8. Kolejne, kaszka, jest o 10-11. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Na pocieszenie powiem Ci, że ja się wychowywałam bez przedszkola i wyszłam na ludzi (troszkę) ![]() Cytat:
Co do pytań to: 1. raczej jest spokojna, jeździ na płasko w spacerówce 2. my nie będziemy korzystać 3. my na razie słabo z rozszerzaniem więc mrożę pojedyncze składniki My dziś bardzo aktywnie. Rano rehabilitacja. Pani pochwaliła, że młoda lepiej trzyma symetrię ![]() Po południu byliśmy na kontroli u pediatry. Kingę przed samym wyjazdem wysypało na buzi i rączkach. Nie wiem czy ja coś zjadłam, czy coś z produktów które jej podawałam, czy MM, czy coś na rehabilitacji było jakimś nowym środkiem wyczyszczone. No nie wiem ![]() ![]() Pediatra powiedziała mi, że brała udział w badaniach i że znów będą zmieniać zalecenia dotyczące glutenu. Jednak ma być później wprowadzany ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny... w kwestii glutenu - trochę późno umieszczam ten link, ale może jeszcze komuś się przyda, tzw OSOCHODZI
![]() http://www.hafija.pl/2011/12/wprowad...e-piersia.html Zdjęcia dzieciaczków śliczne! Staś, Emilka i Antoś, Ewcia i Przemek... słodziaki ![]() U nas fajny weekend - bardzo na luzie. Miałam swoje bezdzieciowe wyjście do biblioteki, a mąż z dzieciorzyzną w tym czasie bawił w parku. Potem do nich dołączyłam i bardzo było przyjemnie, słońce, ciepło i złota jesień. A wczoraj u nas cały dzień lało, wieczorem burze... Virgo, Limonka, dziękuję, że pytacie - dzieciaki ok. Antkowi gorączka przeszła w sobotę, to chyba trzydniówka, tak jak sugerowałaś, Limonko. (dziwne tylko, bo już raz przechodził.) Idę Was nadrobić. Tzn juz przeczytałam, jeszcze pocytuję, mam nadzieję, że zdążę, zanim moje Bąki się obudzą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Wtajemniczenie
|
ELA
Kuba też nie bardzo ma kontakt z dziećmi tylko raz na miesiąc widzi swoją 5 lat starsza kuzynkę. Ja myślę dorobić mu rodzeństwo ![]() AG u nas też spacery były super a dziś nagle histeria. Wzięłam go na ręce, posiedzieliśmy chwilę na ławeczce i dopiero mogłam iść do sklepu. Panowie koszący trawę mieli z nas ubaw ![]() Co do żłobka to nie wiem. Ja bym chyba jeszcze popytala jakie są inne różnice poza jedzeniem ![]() U mnie też zupka miała dziwna konsystencję po rozmrozeniu. Ja ostatnio np gotuje ziemniaka, pół marchewki, kawałek pietruszki miksuje i dodaje coś z mrożonek np dynie lub brokuła i mam porcje na 1 obiadek. Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
#2023 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() 2. pojęcia nie mam ![]() ![]() 3. ja nie zamrażam zupek ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dobrze, że jest wizaż i Wy ![]()
![]() |
#2024 |
Zadomowienie
|
Ela - Gabryś ostatnio miał spotkanie z kolegą o miesiąc starszym, ale ich cała "zabawa" polegała na tym, że tamtem z uporem zabierał Gabrysiowi smoczek, a Gabryś z uporem chciał tamtemu zjeść buta
![]()
#2025 | ||||||
Raczkowanie
|
Witam się po weekendzie. Emilka spędziła pierwszą noc beze mnie
![]() ![]() Cytat:
Witaj! Zastanawialam sie kiedy wracacie. A ta waga Kingi to rzeczywiście nieszczególna - u nas w 3 tygodnie +ok. 250 gram- to pewnie efekt kaszek i obiadków, choć jakoś bardzo dużo ich nie zjada. Co ci mówiła lekarka o glutenie, bo ciekawa jestem ![]() Cytat:
Cytat:
U nas ze śniadaniami różnie. Ostatnio często je np. ok 5-6 a następny posilek dopiero 11, nawet kiedyś dopiero o 12 chciała. Kiedyś jak było o 6 to potem za ok 3 godzinki, teraz też czasem się jej tak regularnie zdarza, ale robi sobie też takie dłuższe przerwy. Ja się dostosowuję ![]() Cytat:
Margo- śliczne dzieciaczki! Cytat:
A u nas też dalj łysinka- coś tam zaczyna się pojawiać, ale blond i słabiutko widać. Łysolki są słodziutkie ![]() Ja do żłobka daję i staram się myśleć tak jak ty, a o reszcie nie myśle- że nie bede jej widzieć czasem przez 10 godzin, że jak będzie płakać to nikt jej nie przytuli od razu i ....- szkoda gadać. Złą decyzję podjęłam i teraz żałuję baaaaaardzo!!! Cytat:
2. Ja daję do państwowego. Prywatny to u mnie koszt ok 800 zł- za dużo jak dla nas. Państwowy 1 zł za godzinę pobytu i 6 zł zywienie/dzień. Czyli wyjdzie jakoś ok. 300 zł w zależności ile godzin. 3. Raczej mrożę osobno. ostatnio zostało mi zupki to zamroziłam, ale po rozmrożeniu było ok- skład- marchew, ziemniak, pietruszka i por. Z nowości- mała nadal ćwiczy na brzuchu unoszenia na coraz wyższych rączkach, ćwiczy chodzenie na brzuchu do tyłu, kręci się w kółko w prawo ekspresowo w lewo nie chce- tylko jakieś 90stopni robi i dziś zrobiła z brzucha myk na boczek i zaraz na plecki ![]() Na ślubie i weselu ok- była mega grzeczna, zachwycona wszystkim, a inne dzieci takie ok 8-10 lat komentowały: ciociu jakie Emilka ma oczka, jak groszki, a jakie malutkie,śliczne paluszki ... ![]() Zdrówka dla Limonkowej Emilki i innych potrzebujących!!!
![]() |
#2026 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Beautiful, monka- sorry, ale ja tak myślę tylko o tych które osobiście znam, tak dla wyjaśnienia ![]() na żłobek nie mam co liczy bo go nie ma, do przedszkola po znajomości się dostają dzieci i te których rodzice/dziadkowie/ktokolwiek koczują na zapisy od 3-4 rano. Wieś totalna!!! Cytat:
![]() ad 2 ciężko powiedziec, ja bym z moimi zarobkami musiała patrzec na to co tańsze, nie znam Twojej sytuacji, jeśli Cie stac na prywatny to ma onwięcej plusów- własne jedzenie, dłuższe godziny więc chyba wybór prosty? Chyba, że ma negatywne opinie? ad3. Ja mroże pojedyńcze składniki. Wizyta u neurologa odwołana, szkoda że dowiedziałam się jak już tam zajechałam. ![]() Moja piła mleko Ha, bo kiedyś niby od mleka miała wysypkę, jeśli teraz dawałabym dzień zwykłe mleko to wysypka pojawiłaby się od razu gdyby faktycznie była uczulona, czy może wyjśc po kilku dniach? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2027 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2028 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
Co do kasy to oczywiście ma znaczenie, bo mając nad sobą widmo kredytu hipotecznego trzeba trochę rozsądniej wydawać kasę ![]() Ale u nas żłobek państwowy czynny od 6.30 do 16.30 (ja pracuję do 17 i dojazd do domu ok 40 minut :/, a TZ zmianowo) więc to jest główny problem. Koszt w państwowym 250 zł + 6 zł za żywienie na dzień, czyli razem trochę ponad 350 zł. W prywatnym (czas pobytu do 9 godzin) koszt 400 zł + 11 zł dziennie na wyżywienie, ale można przynosić swoje jedzenie (ta opcja by u mnie wchodziła w grę) i wtedy koszty stają się porównywalne... Ehh mam jakiś kryzys, nie mogę sobie z Guciem poradzić ![]() Mam wrażenie że wszystkie inne dzieci są grzeczne, a on taka maruda ![]() ![]()
#2030 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2031 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kumpela mnie wczoraj pocieszyła... Ona ma roczne dziecko, tzn rok i 2 miesiące..nawet do toalety musi go zabiera bo inaczej się drze pod drzwiami ![]() Ale rzeczywiście trzeba przyzna..wygląda jak aniołek ![]() Dziś znów się przekonałam, ze nie wszystkie małe dzieciaczki są ładne .. ale nasz wątek jest wyjątkowy, wszystkie śliczniutkie , do schrupania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Raczej wyskoczy jeszcze tego samego dnia. Dla pewności możesz nic innego nie wprowadzać przez kilka dni. My nadal na HA. Cytat:
Fajne fotki ![]() No i ja się odkopałam ze zdjęć z wakacji. Wrzucam dwa z serii "ale te fale są fajne" oraz "piaaaasek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2033 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- w smyku online są wyprzedaże z okazji 3 urodzin. Niektóre niskie niektóre 50-70% zależy co się trafi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2034 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję, że to zęby, a nie charakter ![]() ![]()
![]() |
#2035 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Leżaczek jest be już od dawna, mata jeszcze ujdzie ale tylko przed południem. Ubieranie się - krzyk, zmiana pieluchy - krzyk i uciekanie, w jednej chwili się śmieje a za sekundę wrzeszczy i łzy jak grochy lecą. Ehh dziwne są te dzieci ![]() Tygrysku - jakie ładne fotki, piasek jest super, u nas hitem jest trawa i grzebanie łapką w ziemi.
![]() |
#2036 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 9- kaszka z 90ml mm czasem zje wszystko czasem połowę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Zadomowienie
|
znalazłam świetną stronę z przepisami dla dzieci - http://www.mamachef.eu
#2038 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chyba przeoczylam jak o tym pisalas ![]() Nam lekarka nic nie mowila o badaniach kontrolnych a u nas sa troche wazne bo ja tarczyce chora mam ![]() Cytat:
Musze na kompa siasc zeby zobaczyc ![]() Cytat:
Jaglanke z suszonymi jem sama a dla malego robie ze swiezymi owockami. Moj czasem ma takie ojresy ze je malo ale mu przechodzi. Mozr i u Ciebie tak jest? Teraz je ogolnie malo a ile zje na sniadanie to roznie wychodzi wlasnie ze wzg na to kiedy sie obudzi na mleko w nocy... Ale i tak srednio max zjada ok 100ml Cytat:
![]() 5 latki maja obowiazek isc do zerowki... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Wtajemniczenie
|
U was też się tak pogoda popsuła dzisiaj?
Doskonale was rozumiem. Ja właśnie uśpiłam mojego marudę i na dziś mam już dość ![]() ![]() ![]() Ag śliczne zdjęcia ![]() ![]() Tygrysek widzę, że Kindze się podobało na plaży ![]() Smarrita my nawet w Polsce nigdzie nie pojechaliśmy, bo widząc jakie jest moje dziecko pewnie cały dzień byśmy w pokoju siedzieli ![]() Tynka fajnie że Emilka dobrze zniosła nocną rozłąkę. A nie masz możliwości zostawić córki z dziadkami? Monka muszę spróbować jaglankę z suszonymi owocami na śniadanie ![]()
#2040 |
Zakorzenienie
|
wszystkim tu obecnym nauczycielkom - wszystkiego naj
![]() dzieciaki cudne ![]() poczytałam i lecę coś ogarnąć nim P wstanie. dziś na 12.30 szczepienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.