|
|
#721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VI
Cytat:
My z M. ważyliśmy ok 3300 więc mam nadzieję że mała weźmie przykład z rodziców
|
|
#722 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna chybabym wzrokiem zabiła.
|
#723 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#724 | |
|
Zadomowienie
|
Elyunia a tak sie zastanawiam, moze ktos zyczliwy byl zazdrosny ze jestes w ciazy i napisal do ZUSu zeby Ci zrobili kontrole? Bo to az sie nie chce wierzyc ze przyszli po tygodniu i to do ciezarnej…
Ja ogolnie mam oznaczenie 2 i sie stosuje, tzn jak wychodze to po drobne zakupy spozywcze lub do apteki albo lekarza ale tez stan zdrowia nie pozwala mi na wiecej. Ale to co niektore wyczyniaja to jest dla mnie szok. W mojej firmie byla taka co do egiptu na wczasy na L4 sie wybrala. Przeciez to zwolnienie lekarskie, nie urlop ![]() A co do porodu tez dawno nie slyszalam o kleszczach, za to zdarza sie, ze uzywaja vacuum. Wole to drugie i jesli bedzie cos nie tak to na pewno sie zgodze. ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
teraz juz nie popelnie tego bledu
|
|
|
|
|
#725 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja koleżanka miała 4 lata temu taki poród. Uszkodzili synkowi nerw przy powiece i dziecko nie ma w niej czucia. Podklejają tą powiekę plasterkiem, żeby oko było otwarte. Czeka go operacja. Co to moje małe dziś poczynia w tym brzuchu
|
|
|
#726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Raczej nie, ale być może tak szybko bo jestem zatrudniona u męża
|
|
#727 |
|
Zadomowienie
|
Aż taki groźny ten poród kleszczowy? Kuzynki córka jest zdrowiuteńka... nie wiedziałam, że to niesie ze sobą takie konsekwencje
![]() justynalyp nieźle Cię skomentowały niektórzy to też mają te pyski
|
|
|
|
#728 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę że one po prostu nie mają innego wyboru, bo ten rodzaj porodu dziś stosuje się jak coś idzie źle...
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna, ale nazbierałaś komplementów ohoho
Montanka, ja też nie byłam ale to chyba przez nasze wczorajsze wojaże jelitowe oby Ci nic nie było ![]() Charliss, no niektórym żal urlopu, biorą L4 i sobie jadą w siną dal :/ co zrobić, ja bym się bała dupę z domu ruszyć. alb, no wlasnie się kiedyś zastanawiałam czy można prać poduszki i kołdrę, bo niby babka w sklepie mówiła że pewnie że tak tylko że w 90st ale boję się zaryzykować ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- a miałam się jeszcze pytać czy w każdym szpitalu ten plan porodu się wypełnia?
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hahahaha
|
|
|
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie mogą sobie jeździć gdzie im sie żywnie podoba;p to na macierzyńskim tez nigdzie nie pojedziecie?bez przesady. Lepsi sa ci co biorą l4 na miesiac lub dwa udając chorobę?nie sadze ;p
|
|
|
|
#732 |
|
Rozeznanie
|
Justyna - mile towarzystwo mialad, nie ma co. Ja zawsze mowie, ze babki to wredne istoty
![]() Dusiolka - gratuluje wizyty i wymiarów Ja też dziś po wizycie porannej u gina, wyniki glukozy ok serduszko pięknie biło szyjka tez jest ok Trzymaj mocno kciuki za wszystkie niewyspane i chorowitego z Was, ja na szczęście spis póki co ok
|
|
|
|
#733 |
|
Zadomowienie
|
Ale macierzynski jest urlopem… a zwolnienie to zwolnienie chorobowe.
Wg mnie trzeba miec jakies poczucie przyzwoitosci. To jest szkodzenie innym kobietom bo potem pracodawcy nie chca zatrudniac kobiet. Sa takie co ze wzgledow medycznych musza byc na L4 ale sa takie ktore traktuja to jak 9 miesieczny platny urlop. I wszystkie te kobiety sa wrzucane do jednego worka co jest krzywdzace. Mi by bylo glupio i tyle. Wiem ze duzo osob ma inne zdanie ale ja mam akurat takie i to sie nie zmienia. Jak nie bylam w ciazy to bardzo mnie takie postawy draznily, slyszalam, ze jak zajde to zmienie zdanie - nie zmienilam, na zwolnienie poszlam jak wynikly komplikacje zdrowotne. Nie lubie podejscia "zwolnienie mi sie NALEZY, bo jestem w ciazy". wcale nie. Jesli jest jednostka chorobowa to owszem, sie nalezy. Jesli nie ma jednostki chorobowej, to nie. |
|
|
|
#734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tą poduszkę można było prać w pralce ale musiałabym mieć na załadunek 7 kg a mam chyba 4,5 kg... A jakby ją dobrze odwirować i wystawić na słońce to byłoby ok tylko że ona była wypełniona pierzem. Takie z wypełnieniem poliestrowym już prałam, ale w lecie żeby szybko wyschły.A plan porodu jest stosunkowo nowym "wynalazkiem". Ja nie wypełniałam ale moja bratowa 2 lata temu już tak. Mnie to nie do końca przekonuje, bo w czasie porodu myśli się trochę inaczej i np. przed porodem możesz stwierdzić że nie chcesz nacinania (pewnie nikt nie chce) a w trakcie zgodzisz się na wszystko byleby już urodzić... Trochę tak głupio decydować o czymś o czym się nie ma pojęcia... A i chyba się tam wybiera czy chcesz dostać brudaska zaraz po porodzie, więc możesz sobie zaznaczyć że nie chcesz
|
|
|
|
|
#735 |
|
Zadomowienie
|
Moja nowa pralka nie dawala rady odwirowac poduszki z pierzem… jak namoknie to jest zbyt ciezka. Sa specjalne pralnie chemiczne ktore to wykonuja, ja wiecej nie zaryzykuje. Aha, poduszka mi schla 6 dni.
|
|
|
|
#736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poruszaliśmy juz ten temat na samym poczatku istnienia mamus styczniowych. Ja mam zupełnie inne zdanie i tez go nie zmienię. Tyle w temacie |
|
|
|
|
#737 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do macierzyńskiego to jakby mamuśka pojechała na wakacje i zostawiła dziecko z babcią to uważam że to by nie było ok ale nie ma na macierzyńskim przymusu siedzenia w domu ![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#738 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oby i u Ciebie już nie było żadnych rewelacji Cytat:
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
Alb, a no to ja nie mam z pierza bo mąż uczulony tylko wszystkie takie z poliestrowym, i mówisz że się nic nie stało? teraz to w sumie juz za późno żeby prać kołdrę bo zima idzie
![]() a co do planu porodu, to też jest to dla mnie beznadziejne, bo ja jako pierworódka skąd mam wiedzieć co się podczas porodu dzieje ale jeśli chodzi o brudaska to oni mi g umyją i dadzą przytulić jak zaznaczę że "brudaska" nie chce?
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
Smerfetka kobito jak będziesz rodzic to nie sądzę;aby ci było ważne czy brudne czy nie...jak juz wkoncu wyjdzie
Ale mogę się mylić no.. Z resztą ten plan porodu to i tak niepotrzebny ,bo każdy poród inaczej przebiega. Nie można tego zaplanować i wydaje mi się, ze rzadko kto zwraca uwagę co w papierach wypisalo się w ten plan porodu.
|
#741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#742 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w sumie od 6 tyg. jestem na zwolnieniu, przez krwawienia. Teraz spokojnie mogłabym iść do pracy, ale ani mi się śni. Zaszłam w ciążę w najlepszym momencie w pracy. Od mojego odejścia obniżyli nam płacę, podwyższyli plany, premię rzadko pracownicy widzą ![]() Cytat:
moja zaśmiardła po chyba 3 dniach.co do planu porodu, to nawet nie wiem co miałabym planować nigdy takiego czegoś nie widziałam, znajome które rodziły też nie miały.
38t5d Edytowane przez allgoodthings Czas edycji: 2014-10-14 o 18:24 |
||
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zatem urlop spędziłam na L4, chociaż bardziej opłacało mi się wybrać urlop ze względu na wypłatę i od 5mc siedzę na L4, ale nie mam leżącego, lekarz w ogóle nie widział podstaw do L4. Ot i moja historia, pewnie Cię urzekła Spędziliśmy 2h w sklepie z wózkami co najlepsze najbardziej spodobał nam się wózek, którego w ogóle nie braliśmy pod uwagę! Wiem, że Dusiolka zdecydowana na Murę, ale mnie dzisiaj strasznie zawiodła na żywo - żaden wózek nie miał takich luzów na łączeniach i adapterach, jak mura :/ gondola latała jak huśtawka i stelaż strasznie chwiejny... Myślałam, że to kwestia modelu wystawowego, pani przywiozła nam z magazynu i to samo... Mutsy na żywo już też nie jest tak fajny, X-lander też mnie nie zachwycił, podobnie jak w Murze cały stelaż się chwiał
|
|
#744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teja a jaki Wam wpadł w oko w tym sklepie?
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Alb no dokładnie bardziej wypoczniesz w ciszy na l4 w górach czy nad morzem niz w mieście..
Teja mam jeszcze typ bugaboo buffalo :p |
|
|
|
#746 |
|
Zadomowienie
|
ja swoje kołdry prałam ostatnio, najpierw porządnie wymoczyłam je w wannie a później do pralki na 60 stopni i 1200 obrotów, żyją.
ja na zwolnieniu lekarskim, będąc teraz w ciąży, byłam dwa razy w górach. spłonę na stosie. |
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Kinqa, może nie wiem
![]() teja, o kurcze to nie dobrze z tym wózkiem może w tym innym sklepie jeszcze coś znajdziesz, musisz!alb, zresztą zobaczymy jak pierwsza z nas zacznie rodzić ![]() ja póki co nie myślę o tym bo na samą myśl o porodzie mam dreszcze
|
#748 |
|
Zadomowienie
|
A ja akurat nie zauwazylam tego luzu w Murze. Wg mnie ten wozek gdyby nie waga bylby idealny. Jest dobrej jakosci i tyle.
Dusiolka nidlugo ide kolejny raz ogladac buffalo, sa jakies rzeczy o ktore mam w Twym imieniu zapytac albo cos?
|
|
|
|
#749 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Położne podczas porodu same widzą co będzie najlepsze w danym przypadku. ![]() Cytat:
Nikt mnie wtedy nie zatrzyma ![]() Ale mnie zgaga
|
|
#750 |
|
Zadomowienie
|
Allgood, Teja, to ze pracodawcy nie potrafia sie zachowac i zle traktuja kobiety w ciazy to inna sprawa, moze ze wzgledu na to ze kobiety czesto olewaja prace albo odwrotnie - kobiety ida na L4 bo sa zle traktowane i kolo sie zamyka.
Moja opinia dotyczy sytuacji, kiedy kobieta ma zapewnione wszystkie udogodnienia dotcyzace pracy w ciazy, nie mowie tylko o tych ustawowych ale rowniez jak np pracodawca jest w stanie pojsc takiej kobiecie dodatkowo na reke. Zdaje sobie sprawe ze czesto sie to nie zdarza.. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

21. 04.2014

teraz juz nie popelnie tego bledu
jak się dziś czujesz? 

niektórzy to też mają te pyski 

ale boję się zaryzykować
hahahaha