![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmowa kwalifikacyjna
wczoraj do mnie zadzwoniła Pani i z biura podróży ( gdzie tydzień temu złożyłam CV ) i mam rozmowę kwalifikacyjną w piątek - początkowo miałam mieć o 16.30 , a o 16.30 mam ślub - nie mogę go opuścić to to najbliźsi znajomi i mój chłopak jest świadkiem) więc poprosiłam Panią o inną godzinę i mam o 15 - już widzę ten młyn i pośpiech!
słuchajcie - jeśli pracodawca pyta o pieniążki - ile by Pani chciała zarabiać - to co odpowiadacie ?? ![]()
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Ja miałam takie pytanie - odpowiedziałam, za radą jednej z wizażanek, że nie myślałam o tym, że najwazniejsze dla mnie jest znaleźć satysfakcjonującą pracę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Kiedyś odpowiedziałam podobnie, ale po chwili przyszły pracodawca na to: rozumiem, ale proszę się nie krępować, to oczywiste, że przyszła pani tu zarobić, to nic dziwnego. A ja: nie chciałabym być nietaktowna, ale .... (suma w zł
![]() ![]() Może przygotuj sobie jakąś odp. na takie postawione pytanie. P.S. Nadal nie wiemy co słychać u autorki wątku. Jestem ciekawa co z rozmową kwalifikacyjną i jak leci w pracy, jeśli udało się ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli idziecie na rozmowę, gdzie będziecie starać się o pracę w sklepie, bardzo ważne jest to o czym napisała Fioletto - bardzo dużym atutem jest znajomość asortymentu sklepu oraz innych oddziałów
![]() Jeśli chodzi o pytanie o wynagrodzenie... Najbardziej "oklepaną" odpowiedzią na takie pytanie jest 1000 zł ![]() ![]() *mowię o osobach ubiegających się o pracę na stanowisku sprzedawcy.
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Najlepiej powiedzieć przy rozmowie: 1000 zł netto. Jeśli podasz samo 1000 zł to szef nie przypomni Tobie o tym, że podałaś w tym momencie wynagrodzenie z podatkiem
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
nam zawsze mówili w szkole żeby podać przedział
czyli np pomiedzy 1200 a 1500 brutto ![]() Ja niedawno odbyłam pierwszą w swoim życiu rozmowe, babka była młoda, miła i gadala jak szalona, praktycznie poruszyła wszystkie kwestie związane z pracą o które chcialam zapytac;/ potem kiedy zapytała czy mam jakies pytania nie wiedzialam juz o co pytac, zapytałam o szkolenia i takie tam. Wydawalo mi sie ze wypadlam dobrze, ale niestety choc babka powiedziala ze zadzwoni w ten sam dzien nie zadzwonila. Potem tak nad tym myslalam i zastanawialam sie czy powodem moglo byc to ze kiedy zapytala mnie o studia powiedzialam ze zaczynam od pazdziernika ale nie dodalam ze zaoczne! (wyszlo mi z glowy) Jak myslicie? czy poprostu nie spodobalam jej sie... Jutro o 8.30 mam test a potem ewentualna rozmowe w urzedzie skarbowym. Moimi konkurentami jest jedyne 67 osob, ale licze na cud ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
przeszłam mnóstwo takich rozmów i muszę stwierdzić że najważniejszą rzeczy w pracy jako sprzedawca jest UŚMIECH
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Ja też ponad 2 tygodnie temu miałam rozmowę w firmie zajmującej się pozyskiwaniem funduszy europejskich na szkolenia. W ogłoszeniu było zaznaczone , że szukają studentów wiec bez namysłu wysłałam CV, a że jeszcze studiuję europeistykę to już w ogóle.
Zadzwonili, byłam na rozmowie, która wypadła moim zdaniem dobrze, tylko zwaliłam trochę sprawę z angielskim ![]() Potem też była kwestia pieniędzy to opowiedziałam, że nawet nie orientuję się ile może zarabiać osoba z moim doświadczeniem (czyli żadnym) i na stanowisku, które bym zajmowała i jakoś wybrnęłam z tego. Potem kobitka powiedziała, że pod koniec tygodnia zadzwoni do mnie i i poda termin spotkania z prezesem firmy, bo to on podejmuje ostateczne decyzje. No i ciszaaa... ![]() Eh, ale przynajmniej wiem, że nie taki diabeł straszny i poznałam swoje słabe strony. Od października zapisuję się na dodatkowy angielski... ![]()
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie dzwonia;/ ale im więcej rozmów tym większa wprawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja ostatnio bylam na rozmowie w galerii w sklepie z bielizna i babka zadawała troche przyziemne pytania np. jak sobie wyobrazam zwykły dzień w pracy w sklepie, jaka powinna byc obsluga sklepu itp. Wynagrodzenie ona powiedziala ile wynosi. Kazała mi zostać na 2 godziny na sprawdzenie i zapoznanie, po 2h powiedziala ze dziekuje i ewentualnie sie skontaktuje ze mna do nastenego dnia bo ma tez inne dziewczyny do sprawdzenia ale nie dzwonila wiec... A jutro ide na nastepna rozmowe i 2h sprawdzenie. Kierownik zadzonil do mnie ok 1,5 h po zlozeniu aplikacji. Mam nadzieje ze moze tym razem bedzie lepiej oprocz slow "skontaktujemy sie".
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Ines1985 - tak masz rację. Chodzi mi właśnie o to, że podając swoje wynagrodzenie, które chciałabym dostać to należy zaznaczyć, że jest to kwota netto.
Miesiąc temu byłam na rozmowie z miłą panią w ośrodku wypoczynkowym i powiedziała, że jest stawka godzinowa - 5 zł. Nie powiedziała czy jest to brutto, czy netto -można się domyśleć heee ![]() ![]() Olilina - hmm też czasami o tym zapominam powiedzieć, ale najlepszym sposobem jest napisanie trybu studiów w CV ![]() Bardzo drażnią mnie obietnice o telefonach. Mogą od razu z góry powiedzieć, że dadzą znać po rekrutacji, albo, że poszukują innych osób itp. Niestety tak jest i trzeba cierpliwie czekać i ewentualnie wysyłać CV do innych miejsc. Niestety, nie jest to pocieszające, czasami siły opadają i człowiek się zamartwia, ale nic innego nie pozostaje... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zapisalam, takze nawet jeszcze nie mam decyzji o przyjeciu ![]() Własnie babka powiedziala mi ze do godziny 15 przeprowadzi rozmowy i wtedy zadzwoni, mowila ze praca bylaby juz od jutra, takze wydawalo mi sie ze zadzwoni a tu klops;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
najbardziej denerwuje mnie właśnie takie zostawanie w sklepie, żeby sprawdzić jak "przyszły " pracownik sobie radzi. mam czasami wrażenie, że pracodawcy wykorzystują taką osobę jako nieodpłatną siłę roboczą. Ja na takim sprawdzianie nie miałam wogóle kontaktu z klientem tylko musiałam towar rozpakowywać- oczywiście pracodawca pod koniec dnia poinformował mnie, że oddzwoni bo ma jeszcze parę innych dziewczyn do sprawdzenia.
Z tego co sie orientuje zadna nie została zatrudniona
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie "bezpłatne dni/godziny próbne", które oczywiście zgodnie z prawem powinny być platne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w służbie cywilnej ( czyli m.in w Urzędzie Skarbowym) są ogłaszane na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w zakładce praca w służbie cywilnej. Urzędy nie przyjmują dokumentów od tak sobie, tylko jeżeli zostanie ogłoszony konkurs na dane stanowisko. Ja składałam na stanowisko referenta ds wprowadzania danych. Wynagrodzenie z tego co mi wiadomo na początek waha się w granicach 1200-1300 brutto. Powiem tak, na pracę w urzędzie możesz liczyć jeżeli masz tam kogoś znajomego, jeżeli mialas tam staż też masz większe szanse, bo nie oszukujmy się ale taka osoba "z ulicy" ma o wiele trudniej. Ja nawet nie licze na tą prace, jest 68 osób z czego napewno któraś z nich ma kogoś znajomego. Ale ide, licze na cud. Jeśli miałaś staż a bedzie konkurs ogłoszony na jakies wolne stanowisko złóż papiery, spróbować zawsze warto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
ja miałam rozmowe kwalifikacyjną 2 tyg. temu ,kobieta sprawdzała wszystkie umiejetnosci jakie napisałam w cv tz.sprawdzała znajomośc angielskiego ,włoskiego itd,myslałam ze wymiekne
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow to super! gratuluje!! troche stresu ...ale jaka nagroda! ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Ja już po rozmowie...
tragedia. 8 godzin czekania na rozmowe, wyobrażacie sobie? byłam pełna entuzjazmu, przygotowane odpowiedzi, pytania, ale czas zrobil swoje, po tylu godzinach czekania myslalam juz tylko o tym zeby byc w domu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Olilina ja kiedyś też byłam na długiej rozmowie. Byłam tam o 11:00 a wyniki o 16:00
![]() Co do tematu studiów - mogło się zdarzyć, ale kolejnym razem zawrzyj tam informacje o trybie nauki ![]() Jak wypadła rozmowa w US ? Jakie zadawali Tobie pytania ? Sprawdzali Twoje umiejętności ? itd. -jestem ciekawa jak przebiega rekrutacja w takich miejscach. Wyobrażam sobie multum ludzi czekających tam razem z Tobą :-O
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
do testu przystąpiło 42 osoby, trzeba było uzyskac min 60% żeby przejść dalej czyli na rozmowe. Na rozmowe przeszło 28 osób, jednych trzymali nawet 30 min inni wychodzili po 5 minutach. Moja rozmowa tez trwała chyba z 5 minut. Byłam jedna z ostatnich osob ktore szly na rozmowe... Widac było że komisja jest juz zmeczona, zniechecona i chca jedynie dopelnic formlanosci. Powiedzieli ze mam powiedziec cos o sobie, jakie mam oczekiwania wobec tej pracy(?) dziwne pytanie, no niby jakie ja moge miec oczekiwania ![]() ile chcialabym zarabiac ( tu oczywiscie zaniżylam a mialam podac inne kwoty;/) czemu chcialabym pracowac jako urzednik- powiedzialam ze chcialabym moc zastosowac wiedze ktora zdobylam w szkole w praktyce, a babka do mnie na to, ze tu jej nie zastosuje bo to jest stanowisko techniczne... ( w ogloszeniu bylo referent ds wprowadzania danych) wiec chyba jakas wiedze musi miec ![]() ogolnie poszlo mi nieciekawie, wiekszosc osob chwalila sie ze juz pracowala w skarbowce albo miala staz, a ja od razu po szkole... z tego co mowily osoby nie zadawali zadnych niespodziewnych pytan tylko takie typowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Na tej rozmowie, o której pisałam wyżej, byłam baardzo długo. Wyjechałam z domu ok. 9:00 i wróciłam ok. 19:00. Katorga :/
Nie przejmuj się. Każdy może gadać bzdury. Kiedyś byłam na rozmowie w innym miejscu - biuro finansowe. Co prawda około mojej godziny, na którą miałam się wstawić nie było dużo wiary, ale parę osób widziałam i chwaliły się co to nie one -jakieś szkoły ekonomiczne, kursy i nie wiadomo co jeszcze ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ja też starałam się nie zniechęcać..
ehh szkoda gadać, wydaje mi się, że teraz bardzie liczy sie przebojowośc i umiejętność "sprzedania się" aniżeli wiedza. Co z tego że mam wiedzę, skoro na rozmowie mi nie wychodzi... Ciężki ze mnie przypadek ![]() Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie jakie zadawali praktycznie każdemu, w tym mnie: czy ktoś z rodziny prowadzi działalność gospodarczą, przyznam ze nie mam pojecia dlaczego o to pytali... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
olilina ja mma pytanko do Ciebie, co odpowiedziałaś na pytanie odnośnie oczekiwań względem pracy? sama chciałabym pracować w urzędzie skarbowym, tylko, że nie mam ani doświadczenia w tym zakresie, ani nie odbyłam stażu i po tym co napisałaś jestem nieco przerażona
![]() a ten test był trudny?? jakiej wiedzy dokładnie wymagał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na początku byłam pełna "wiary i nadzieji", ale po zobaczeniu jak to wygląda w praktyce nadzieja ta nieco opadła. Ale jestem zdania że zawsze warto próbować Jeśli chodzi o pytanie o oczekiwania względem pracy, przyznam że kiedy je usłyszałam nie wiedzialam co powiedziec, uśmiechnęłam się i zaczęłam coś mowic, ze chcialabym pracować jako urzednik i takie tam. Wczesniej mialam ułożoną odpowiedź- że powiem że chcialabym prace stabilną, gwarantująca mi ciągłośc zatrudnienia i myślę ze praca w sluzbie cywilnej stwarza taka mozliwosc. Ale oczywiscie stres zrobil swoje i nic z tych rzeczy nie powiedziałam. Co do testu to musze przyznac, ze spodziewałam sie trudniejszego. Był to test jednokrotnego wyboru, 20 zamknietych pytan, ktore dotyczyly kwestii ogólnoustrojowych- wiekszosc z konstytuacji, trafilo sie nawet jedno o budowe normy prawnej, a pozostale z ordynacji podatkowej, ale nie jakies szczegółowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
BAN stały
|
Ja rozmowy kwalifikacyjne przeprowadzam
![]() Musze powidzieć,ze zarówno niemile widziane sa osoby o wygórowanych oczekiwaniach finansowych(typu 3000zł) jak i takie które nie chcą powiedzieć tylko migają się,próbują ode mnie wyciągnąć wpierw kwote albo gadają coś w stylu co brzoskwinia82 zaproponowała ![]() ![]() Poza tym wystarczy być miłym,nie sprawiać wrażenia postawy roszczeniowej...Szlag mnie trafia jak słysze od progu "jakie tu sa warunki i płaca?bo wie pani ja mam dużo ofert,teraz czasy się zmieniły!" i patrzą z góry oczekując że pracodawca będzie ich błagał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mialam powiedziec 1000 netto. Mam pytanie jak przeprowadzasz rozmowy i masz bardzo wiele osob do "przepytania" to czy te osoby z konca maja wogole jakies szanse? czy juz calkiem nie chce sie sluchac.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
a tak nie jest??? moze w tym momencie nie jest to tak widoczne ale za kilka lat na prawde pracodawcy bede szukali pracownikow...
wg mnie jesli jakas osoba tak mowi to zna swoja wartosc i za byle grosze nie beda pracowac, a wiem ze sa takie sytuacje ze pracuje sie za 500zl bez ubezpeczenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.