![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
"moje dziecko będzie operował 90 latek"
Taki tytuł wątku :P, zakładam go bo wywiązała się dość ciekawa dyskusja, tutaj , apropo tego "kiedy ze sceny zejść". Otóż. 85 letnia lekarka która dyżurowała w szpitalu, naraziła życie dziecka odsyłając go do domu. I tutaj pojawia się pytanie: jaka jest według was górna granica wykonywania niektórych zawodów?
Bo mimo że niektórzy 85 latkowie są podobno w ekstra formie, to raczej niechętnie oddałabym siebie czy nie daj boże dziecko, w ręce chirurga pod 90tkę ![]() Podobnież z profesorami którzy w XXI wieku nie potrafią obsłużyć komputera a niestety muszą prowadzić zajęcia dydaktyczne (ja się zastanawiam ciągle: po co? czemu nie pozwolić im na działalność stricte naukową. tzn wiem czemu, bo nie ma kasy ![]() jak to jest według was? jak starego lekarza starałybyście się unikać? jaki macie stosunek do grona pedagogicznego/naukowców? bo ja, tak jak pisałam w wątku, rozumiem że jeśli jakiś 85-90 letni lekarz jest po prostu niesamowitym specjalistą profesorem, pionierem w swojej dziedzinie i człowiekiem z mega doświadczeniem i poświęca się pracy naukowej bądź ew dydaktycznej. super. no ewentualnie prywatny gabinet. ale taki lekarz na ostrym dyżurze? w pogotowiu? na karetce? ![]() ![]() edit: przypomniało mi się. jeszcze prawo jazdy :P pamiętam jak dziś żenującą sytuację. jechałam drogą asfaltową - ograniczenie do 70, ale nie dało się wyprzedzić. i przede mną dziadek jedzie 40. dostawałam szału. szału. zajeżdżam do koleżanki a to jej dziadek >_> a prawie zaczęłam trąbić i krzyczeć. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-10-14 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: "moje dziecko będzie operował 90 latek"
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
cieszę się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
W sumie, to... może trochę nasze poglądy się różnią. Jeżeli tylko wykłada - ok, niech sobie wykłada, ale nic poza tym. Nie powinien być promotorem, ćwiczeniowcem, egzaminatorem.
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-10-14 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja napiszę tak, czemu Ci ludzie po prostu nie pójdą na emeryturę. Pewnie nie jest, aż taka niska. Niech już sobie odpoczną, a nie narażają życie innych. Bo dla mnie taki 90-letni jednak to w sumie jak pijany lekarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
okej
![]() wykłady też jeszcze jestem w stanie przeżyć. ale z doświadczenia. one się często nie odbywają. zwłaszcza w zimę jak starszej osobie, albo takiej która ma problemy z poruszaniem się, trudno jest dojechać na uczelnie. a sekretariat niech se dzwoni na domowy ![]() ![]() no ale jeśli chodzi o same wykłady, wykłady i tylko wykłady, okej, przełknę to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wyobrażam sobie jednak, że miałby być egzaminatorem. Jeszcze babunia wykładała opisówkę. Z tym, że ona właśnie sprawdzała egzaminy dwóm grupom i podnosiła im oceny ![]() Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-10-14 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Przypomniałam sobie dziadka, na oko dwustuletniego, który wtrynil się na pasy i niemal mnie rozjechał. I jeszcze wyzwał. Aż mi się na samą myśl ciśnienie podniosło...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
ja zauważyłam dziwną prawidłowość :P im starszy profesor tym bardziej tkwi w poprzednim ustroju.
palenie papierosów w gabinecie? norma nieprzychodzenie? norma i tak dalej i tak dalej :P często to jest po prostu przeokropne bo nie rozumieją że jak coś ma datę TO MA DATĘ bo po tej dacie np zamyka się system i nic się nie wprowadzi. "a co mnie tam jakiś system. wpisy będą jak ja będę a ja będę wtedy i wtedy." w domyśle: nie mój problem, co to znaczy ze system komputerowy ![]() kiedyś chyba dużo rzeczy załatwiało się inaczej. ekhm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Gdybym widziała lekarza który serio jest wiekowy (typu własnie 80 lat) unikałabym jak ognia.
Sama jestem tego przykładem. Wylądowałam na oddziale dziecięcym, na operacje. Wszystkie dzieci operowała lekarka taka zaraz po studiach, tak wyszlo że mnie jako jedyną profesor, ordynator, 80+... rodzice nawet sie cieszyli ze on a nie młoda dziewczyna. Wszystkie dzieciaki wyszły po 2-3 dniach, ja zostałam miesiąc w szpitalu i omal nie umarłam a ze skutkami nieudanej operacji zmagam się do dzisiaj i będę się zmagała do końca życia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie tak na pierwszym roku załatwił taki dziadek. Miałam u niego poprawkę ustną kolokwium- warunek był taki (według adiunkta), że musimy (było nas kilkanaście osób) mieć to zdane do jakiegoś tam dnia (powiedzmy 10), inaczej nas nie dopuszczą do egzaminu. Powiedzieliśmy o tym dziadkowi- "proszę państwa, ja tutaj pięćdziesiąt lat byłem kierownikiem, co za bzdury mi tu opowiadają, proszę przyjść we wtorek 13 i normalnie będą państwo dopuszczeni do egzaminu". A takiego, kierowniczka się nie zgodziła byśmy pisali w pierwszym terminie (20. czy któregoś), chociaż wszyscy zdali to kolokwium śpiewająco. Komentarz dziadka? "oj tam, oj tam, zdacie sobie we wrześniu" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja uwazam, ze starsze osoby powinny prowadzic te mlodsze, doradzac - pokazywac swoja wiedze i dzielic sie nia...czy to lekarz, czy wykladowca. Wyklady ze starszym wykladowca? Zazwyczaj te osoby maja wiedze,ale nie potrafia jej przekazac bo pamiec juz nie taka i glowa tak samo.. powinni wtedy dac sobie spokoj i wybrac sie na emeryture - bo widze jak wielu cwiczeniowcow w fajny i ciekawy sposob tlumaczy pewne kwestie duzo duzo lepiej niz doswiadczona kadra - a nie maja szans sie rozwijac .. Lekarz starszy na ostrym dyzurze w szpitalu? Myslalabym bardziej o opcji, ze jest doradca w trudnych przypadkach i kiedy jest potrzebny to telefonicznie sa prowadzone z nim rozmowy lub przyjezdza na konsultacje - na codzien ![]() Co do prywatnej praktyki lekarskiej - to jesli ktos czuje sie na silach i ma jakis swoj wianuszek pacjentow to czemu nie? Nie chcesz przychodzic do tego doktora - nie przychodzisz.. przynajmniej nie ma on kilkugodzinnych dyzurow, tylko ustala sobie na przyklad 2 dni kiedy przyjmuje i pracuje na wlasny rachunek.. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
no to ja tak samo :P
niestety :P takie czasy :P system się zamyka, gości nie przymyka, kto chce kto chce malowane owce, to po terminie sobie można nagwizdać :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Kurczę, tak sobie pomyślałam, że ja może tak nie do końca przeciw tym dziadkom, bo u mnie nigdy nie było systemów elektronicznych/zapisywania się na zajęcia przez internet/USOSów. U nas nadal wszystko na papierze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
pfff, przyjdzie na ciebie pora, to wyplujesz swoje słowa :d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Zwlaszcza, jak ktos bedzie raz w miesiacu i go nie zlapiesz :-D
Ja studiuje taki kierunek, ze nie ma u mnie problemu z e-mailami :-D Zastanawiam sie jak jest na innych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ta jasne. jak ludzie nie wiedzą co to jest platforma edukacyjna, ty się serio łudzisz że ktokolwiek się tam loguje?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tylko dali jak wzial dluzsze zwolnienie i trzeba bylo termin wpisow ustalic i przyjsc :-D A wfista, nie taki stary, zeby nie umiec sie komputerem obsluzyc albo poinformowac ze go nie bedzie :-P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
tak.
ale ja niestety cenię swój czas. bom człowiek pracujący. inny ceni swój czas bo w tym samym czasie ma inne zajęcia. a inny jedzie 50 km w jedną stronę specjalnie na te zajęcia. i tak dalej i tak dalej to o czym pisałam - czasy się zmieniły, studenci to już nie malusia grupka utrzymywana przez państwo w akademiczku. to mrówki w szeregu które niestety ze względu na bzdurne wymagania XXI wieku te studia robią. patrz: ja. już dawno bym przestała studiować i zadowoliła się kierunkiem jakim mam, niesteeeety, nauczyciel to najlepiej jakby 15000 kierunków skończył. i w sumie uczył każdego możliwego przedmiotu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
U mnie sorka od geografii uczyla dodatkowo wosu a podejrzewam, ze na upartego jeszcze by jej cos wcisneli - tak samo jak katechetce (dostala rosyjski) bo kumplowaly sie z dyrektorka.. no tak, ale niestety trzeba byc wszechstronnie uzdolnionym, bo niewiadomo kiedy taka wiedza sie moze przydac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
to mnie niezmiernie bawi, bo w latach 60-70 ciotki robiły jakieś studium pedagogiczne dwuletnie i heja.
w dzisiejszych czasach 5 lat studiów to jakiś "pierdek" przy tym co cię czeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A w szkole jest umoralnianie innych i wchodzenie w czyjes zycie - narzucajac Ci jak masz myslec - ale to raczej temat na osobny watek i zalezy tez od przypadku :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Żeby to jeszcze nauczyciel na jakiś szacunek zasłużył, niet, jeszcze się dowie, że pracuje w najprostszym zawodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
nie. na studiach nigdy nie chciałabym uczyć. ode mnie ze studiów wykładowcy z tytułem doktora też uciekali do szkół. z prostego powodu: często masz umowę zlecenie, oddechy na plecach, nieśmiertelne układy i niestety wykładowca wykładowcy baaaardzo nierówny. szkoła to jednak nieco stabilniejsza "impreza".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
daj spokój, być młodym wykładowcom który chce zagrzać miejsce, to niczym wbić patyk w mrowisko i wiercić w nim dziurę żeby się zmieścić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Lekarz po 80ce zdecydowanie nie. Po prostu nie wierzę, że człowiek w tym wieku ma siłę i chęć się dokształcać i być na bieżąco. Doświadczenie praktyczne ma pewnie ogromne, ale nie chce mi się wierzyć, że ma sprawność umysłową 45latka.
Poszłam ostatnio prywatnie do laryngologa, a że potrzebowałam wizyty na cito, umówiłam się do pierwszej z brzegu pani. Myślę, że była po 70ce. Na moje pytanie, czy moje dolegliwości wynikają z problemów z tarczycą, czy to kwestia laryngologiczna, zaczęła opowiadać takie głupoty, że miałam poważne wątpliwości, czy w ogóle wie o co pytałam i o czym mówi. Dosłownie pomyślałam, że kobitka odpłynęła. Także lekarze 70 plus dziękuję, ale nie. Nauczyciele szkolni - sama nie wiem, myślę że cierpliwość już nie ta. Prawnicy - absolutnie nie. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-10-14 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale moje motto od rozpoczecia studiow to ' rzeczy niemozliwe robimy od reki, na cuda trzeba chwilke poczekac ' :-D A juz z ta liczba nauki zanim osiagnie sie odpowiednia liczbe wiedzy to nie powinni tak przesadzac - dobrym nauczycielem moze byc osoba co skonczyla 2 letnie policealne studium, bo ma ku temu predyspozycje - a niekoniecznie iles tam fakultetow - bo jak przydziela ja jako matematyka do podstawowki a na studiach calkowala i robila inne gorsze rzeczy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
boże co ja napisałam "wykładowcom" ? wtf
wykładowcą miało być. przepraszam, myślałam o celowniku w liczbie mnogiej. może ja już spać pójdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.