|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Siostra ma już chłopaka
Mieszkam w dwupokojowym mieszkaniu i dzielę jeden pokój z 15 letnią siostrą drugi zajmują rodzice. W poniedziałek odwołali nam ostatnią lekcję i wróciłam wcześniej do domu, i gdy weszłam do naszego wspólnego pokoju to przyłapałam siostrę na seksie z jej chłopakiem, on szybko zerwał się a ja stałam jak słup, po chwili wyszłam i dałam im czas na ubranie. Gdy chłopak wyszedł z naszego domu, porozmawiałam z siostrą, że to za wcześnie na seks i co najbardziej mnie zmartwiło to wtedy gdy chłopka "zszedł z niej" nie miał prezerwatywy, spytałam siostrę czy bierze tabletki to powiedziała, że była u lekarza nawet u kilku i odmówili jej wypisania tabletek bez zgody rodziców i powiedziała żebym się od niej odwaliła. Nie wiem co teraz zrobić, ma 15 lat i uprawia seks przerywany, bez zabezpieczenia żadnego, a wiadomo jak bezpieczny jest taki seks. Nie stać nas na ewentualne jej dziecko, nawet nie mamy warunków mieszkaniowych. Myślę czy nie powiedzieć rodzicom, ale mama wszystko mówi tacie a tacie zdarza się mieć cechy patologiczne, wypija co dzień dwa lub trzy piwa przed snem, i u nas w domu nie było kar typu szlaban czy utrata kieszonkowego, tylko pas. Jak im powiem to tato zapewne wypije te swoje piwsko i wleje jej pasem, a chciałabym tego zaoszczędzić siostrze. Jestem w kropce.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Siostra ma już chłopaka
Mmmm. Sama bym ja zaciagnela do ginekologa i dala po dupsku za seks bez gumki. Chociaz w sumie nie, powiedzialabym ojcu. Za taki brak rozumu nalezy sie jej sazny ochrzan... Seks okej, ale taki bezrozumny to nie ogarniam. Ile masz lat?
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdy ja byłam nastolatką, to ginekolog mnie zbadał i bez problemu wypisał receptę na tabletki, a tu już kolejny watek o potrzebnej obecności/zgodzie rodziców. Czy nie może sama Wasza mama iść z siostrą do gina? Jakbyście jej powiedziały, że siostra planuje być może w przyszłości współżycie... Albo Ty jako pełnoletnia osoba? (Jesteś pełnoletnia?) Może poszukajcie ginekologa prywatnie? Porozmawiaj z siostrą jeszcze raz na spokojnie, żeby ten jej chłopak chociaż gumek używał. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Może to i nie najbardziej moralnie akceptowalne rozwiązanie, ale skoro odpada opcja rozmowy z rodzicami, sama porozmawiaj z siostrą i może Ty idź do ginekologa po tabletki, a potem przekaż receptę siostrze?
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
A czy tak można? Czy lekarz nie powinien wcześniej zbadać siostry i dostosować tabletek indywidualnie? Bo nie wiem czy te co mi wypisze to siostra będzie mogła zażywać. Siostra mówił, że po prezerwatywie dostała uczulenia, i jej więcej nie będzie używać, a lekarz owszem przyjął ją ale bez zgody rodzica nie chciał wypisać recepty.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Teoretycznie powinien. W praktyce nikt mnie nigdy nie badał, zawsze było tylko ogólne rozeznanie czy na nic nie choruję i 'pani weźmie te, jak coś będzie nie tak to zmienimy'.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
no ok - tabletek nie dostała, a dlaczego nie używają prezerwatywy?
na Twoim miejscu chyba bym też rodzicom nie powiedziała ale pewnie bym postraszyła siostrę żeby się ogarnęła, porozmawiała z nią poważnie o antykoncepcji i poszła z nią do ginekologa & apteki kupić co trzeba i starała się z nią na bieżąco rozmawiać (do czasu do czasu) i upewniać się że wszystko ok ewentualnie może jak pójdziesz z nią do ginekologa to w Twojej obecności wypisze receptę? przy okazji też bym ją ostrzegała, że teraz niespodziewanie wpadłaś do domu Ty a innym razem mogą wpaść rodzice - Ty im nie powiesz ale mogą się sami dowiedzieć i wtedy to dopiero będzie draka, a jak młoda jeszcze się pochwali, że Ty wiedziałaś to nie będzie różowo także lepiej je uświadomić, żeby bardziej uważała co robi
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
Lekarz miał rację nie wypisując jej tabletek. Siostra jest jeszcze dzieckiem zależnym od rodziców a tabletki nie są obojętne dla zdrowia.
Tak samo nie wolno zażywać tabletek , które zażywa siostra czy koleżanka. ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- W jakim wieku jest chłopak siostry? |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
A, jeszcze dodam, że 'te, co pani weźmie, a najwyżej zmienimy' to za pierwszym razem były te, których logo widniało na fartuszku pani doktor i parawanie. Nazywały się bodajże Yasmine, wszystko było z nimi okej. Potem miałam przerwę od tabletek, po przerwie chciałam spróbować czegoś innego, inna lekarka przepisała mi Cilest. Pojawił się skutek uboczny w postaci plamienia, który miał ustąpić po pierwszym miesiącu, ale nie ustąpił. Zmieniłam na Naraya, te tabletki poleciły mi koleżanki. Po prostu poszłam do lekarza i poprosiłam o receptę na te konkretne tabletki. Nie było żadnych pytań. Biorę od prawie roku, nie mam żadnych problemów.
To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenie z antykoncepcją. Edytowane przez kotwkulce Czas edycji: 2014-10-15 o 11:33 |
|
|
|
|
#11 | |
|
wasza koleżanka
|
Cytat:
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Ja też jestem niepełnoletnia, więc wątpię, że lekarz wypisze siostrze receptę w mojej obecności. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
wasza koleżanka
|
Nie może spróbować innej?
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak wyglądają przepisy w tej kwestii. Wiem, że jak ja miałam 16 lat i poszłam po pierwsze tabletki, nie było żadnych problemów z wypisaniem. Autorka wątku ma 17, jeśli nic się nie zmieniło, nie powinna mieć problemu z dostaniem recepty na siebie. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, porozmawiaj z siostrą, pójdź z nią do lekarza. Rodziców bym w to nie mieszała na razie.
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Właśnie to słyszałam, że jeśli lekarz wypisuje tabletki bez badan to należy zmienić lekarza, więc nie dam jej swoich tabletek za duże ryzyko.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
A jak siostra zajdzie w ciążę to na kim spocznie wychowanie i utrzymanie dziecka? Przecież ona sama jest dzieckiem. Niestety ale powiedziałabym rodzicom. A dobieranie po cichu tabletek dla siostry uważam za niepoważne.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zobacz, że tutaj ojciec pije i jest agresywny i być może awantura odniosłaby odwrotny skutek. Siostrę trzeba uświadomić i doedukować.
|
|
#21 |
|
BAN stały
|
Tabletki antykoncepcyjne nie są obojętne dla zdrowia szczególnie tak młodej osoby. Ich przepisanie musi być poprzedzone badaniami krwi i dokładnym wywiadem lekarskim.
Bo mogą wystąpić skutki uboczne. Gdzieś czytałam, że dla własnego dobra tabletek nie powinno się przyjmować wcześniej niż 5 lat po pierwszej miesiączce. Bo organizm jest jeszcze w trakcie regulacji hormonalnej. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ciężka sytuacja. Też bym już stwierdziła, że zapisanie tabletek na Ciebie i dawanie ich siostrze byłoby najlepszą opcją. I tak marne szanse trafić na nfz lekarza, który jakkolwiek przebada Cię przed przepisaniem ich, więc niewielka to byłaby różnica. Ale
-po 1. ona ma 15 lat...hormony w tak młodym wieku to jednak nie jest dobre wyjście -po 2. podejrzewam, że nawet jakby już je miała mógłby być problem z prawidłowym stosowaniem, bo nie oszukujmy się, ona jeszcze jest totalnie niedojrzała, nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji Rozumiem Cię, że nie chcesz mówić rodzicom. Może masz inne zaufane dorosłe osoby w rodzinie? Albo jakiś szkolny pedagog/psycholog, który mógłby chociaż doradzić albo z nią porozmawiać? |
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
Zadzwoniłam do dwóch lekarzy, i spytałam czy wypiszą 15 latce tabletki w mojej obecności 17 latki. Powiedzieli że nawet jakbym miała 18 lat to nie, bo przy 15 latce musi być Faktyczny opiekun który wyrazi zgodę. Chyba jednak powiem rodzicom i niech ją ogarną, bo nie wyobrażam sobie, że w naszym i tak ciasnym pokoju znajdzie się jeszcze płaczące dziecko.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Zaproponuj jej jakieś prezerwatywy, które nie mają żadnych środków typu plemnikobójczych, bo te często uczulają i pogadaj z nią na spokojnie jakie są konsekwencje i powiedz, że się martwisz i chcesz jej pomóc(zaproponuj np. unimile).
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez powiedziałabym rodzicom. W koncu jak zajdzie w ciążę to oni bedą mieli problem. jest nieletnia i rodzice odpowiadaja za to co robi. Ukrywanie przed rodzicami takich faktow jak i zalatwianie cichaczem tabletek uwazam za nieodpowiedzialne, kto bedzie za to odpowiadal jezeli sie doigra i zajdzie w ciaze albo wezmie nieodpowiednie tabletki i jej zaszkodza? Jeżeli jest tak głupia ze w wieku 15 lat uprawia seks bez gumki to moze te pasy na dupę pomogą jej coś sobie uświadomić.
Edytowane przez madzia0007 Czas edycji: 2014-10-15 o 11:49 |
|
|
|
|
#26 |
|
and cigarettes
|
Uczulenia na co? Skąd wie, że to uczulenie?
Kup jej inne, różne gumki (lateksowe, nielateksowe, różne rozmiary - może któreś im podpasują) i powiedz, żeby używali, bo 1) powiesz o wszystkim rodzicom i będzie awantura lub 2) zajdzie w ciążę i będzie awantura. Najlepiej wg mnie by było, gdybyś pogadała też z tym jej chłopakiem, bo jak widać oboje średnio ogarnięci. |
|
|
|
|
#27 |
|
BAN stały
|
A ja uważam, że rodzicom trzeba powiedzieć. Nie pochwalam bicia dzieci, ale jeśli dziecko bierze się z nieodpowiedzialny seks, to lepszy pas niż ciąża.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawa jestem, czy trafiłam na wyjątkowo znudzonego lekarza ignoranta, czy ogólnie wtedy się tak ludzie tym nie przejmowali jak teraz? Jako 16-latka nie miałam bladego pojęcia o badaniach i dobraniu odpowiednich tabletek, więc zaufałam lekarzowi. Na złe mi to na szczęście nie wyszło ![]() I nie znam też nikogo, komu by tabletki zaszkodziły. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jak pisałam, może ktoś dorosły, pedagog, psycholog szkolny. Wiadomo, że Ty u niej autorytetu nie masz bo to tylko 2 lata różnicy. Jeśli nic nie pomoże to faktycznie nie widzę innej drogi niż powiedzenie rodzicom. Tzn. najpierw samej mamie i poproś żeby nie mówiła ojcu. Spróbuj przekonać, że to intymne sprawy i nie ma co ojca mieszać bo tylko będą kłopoty. Pewnie się skończy tak że matka i tak powie ojcu. No ale Ty nie masz wyjścia innego jak powiedzieć mamie. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dostała uczulenia od gumek to zakładam, że pewnie od lateksowych więc niech spróbują nielateksowych. Ja znam Skyn, nie wiem jakie są inne, ale w pierwszym lepszym Rossmannie takie kupi
Poinformuj ją, że uczulenia na lateks się zdarzają i że to nie przekreśla używania prezerwatyw, bo jak ma pstro w głowie to może nawet nie wiedzieć.A na taką nieodpowiedzialność i głupotę siostry nie wiem jakbym zareagowała, ale pewnie spokojne rozmowy i wytłumaczenie jest chyba jedyną opcją która może przynieść jakikolwiek pozytywny skutek... Swoją drogą ciekawa jestem jak stwierdziła to swoje uczulenie, bo równie dobrze to mogą być źle zinterpretowane np. otarcia z powodu nie używania lub dodatkowego nawilżenia Mi się uczulenie kojarzy z opuchlizną uniemożliwiająca stosunek, czy moze sie mylę?
Wizażowe mądrości: - "To była logika kompletnie nielogiczna, jakaś matematyczna" Edytowane przez tenebra Czas edycji: 2014-10-15 o 11:56 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

Poinformuj ją, że uczulenia na lateks się zdarzają i że to nie przekreśla używania prezerwatyw, bo jak ma pstro w głowie to może nawet nie wiedzieć.