![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;48537229]Moglabys tez znalezc prace w wiekszym miescie i studiowac zaocznie.
No, pomiajac jakas medycyne, bo tu faktycznie male pole do popisu. Nie mowie ze to zle, ze brales socjalne, ale nie jest tez tak ze bez tego nagle zero mozliwosci i pozostaje tylko ulice zamiatac...[/QUOTE] Wiesz ile kosztują studia zaoczne?po samym LO uważasz dostałabym 2 koła na reke? (ok 400-500zł studia+normalne utrzymanie się, u siebie bym nie studiowała bo nie ma uczelni, dojechać nie ma jak więc musiałabym w tym dużym mieście mieszkać). Nie zmienia faktu, że znam osoby, które na socjalnym kombinują, ale znam też kilka osób takich jak ja, które mogły studia skończyć tylko dzięki temu. Edytowane przez Monyyczka Czas edycji: 2014-10-15 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;48537229]Moglabys tez znalezc prace w wiekszym miescie i studiowac zaocznie.
No, pomiajac jakas medycyne, bo tu faktycznie male pole do popisu. Nie mowie ze to zle, ze brales socjalne, ale nie jest tez tak ze bez tego nagle zero mozliwosci i pozostaje tylko ulice zamiatac...[/QUOTE] Pracę znaleźć można ale co z tego jak by większość moich dochodów szła na opłacenie tych studiów? ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Nie wiem. Ja tam uwazam ze powinno zaczac sie od reformy studiow wyzszych. Bo jedna z podtawowych bzdur to przyjmowanie po 200 anglistow polonistow romanistow na rok. Po wafla, nie wiem, bo nie wiem jak rynek to wchlonie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
A to ja też jestem za tym. Tak jak u mnie rok temu przyjęli 150 osób a po 1 roku zostało 48.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
pffee co studiujesz, że po roku aż 2/3 studentów odpadła? Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-15 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Patrząc na to ile płaca, ile kosztuje życie i opłacenie zaocznych, to wątpię, żeby wystarczyło. Po studiach z doświadczeniem dają 1,5tys często,a co dopiero studentowi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
To ja bym nie mogła nawet zacząć studiów bo bym wykazała średnią po ukończeniu 1 roku a co z pierwszym rokiem? Nie miałabym za co się utrzymać ani jak pracować bo miałam 430 godzin na semestr, policz i zobacz, że nie miałam kiedy pracować a jak doszła chora babcia to byłam na każdy weekend w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Drabineczko, racja, ze mnie to takie biedne zapyziałe dziewczę co to ze wsi na studia przyjechało, myśli, ze jest wielkim studentę i jej ciężka praca to taka niedoceniana, i z tego powodu musi nieco dowartościować swoje nadwątlone ego
![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Edytowane przez Callitus Czas edycji: 2014-10-15 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Student to może dostać co najwyżej 8 zł/godzinę a często gęsto jest to stawka 6/godzinę bo nikt nie zatrudni osoby w tej chwili z samą maturą jak może przebierać w chętnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() pracę za 2 k też nie jest wbre pozorom niemożliwa do znalezienia dla studenta ( jeśli mowa o miastach typu Kraków czy Warszawa) duzo ludzi tak robi ![]() ![]() poza tym w sumie stypendia socjalne powinny byc jak pisze drabineczka dla np przyszlych lekarzy a nie anglistow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
pffee jaki to kierunek taki ciężki i absorbujący ? Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-15 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Akurat wysokość średniej to mogłaby być do ustalenia albo kwota socjala by była zależna od średniej ale też minimalna średnia mogłaby być ustalona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Nie ma idealnej sytuacji. Serio. Moze gdyby stypendia byly prynawne nie rzez uczelnie tylko lokalne mopsy? Ale nie wiem. Nadal nie ma tu wyjscia idealnego.
Ewentualnie serio socjal od 4,0. Przy oczywiscie niakich dochodach. Ale pomysl darmowych akademikow to jakies science fiction. NIe wiem jakbys to wyrgzekwowala kalini? Ze osoby ze wsi ponizej 10 tys mieszkancow? Wybrane regiony? Program pomocy scianie wchodniej? Wg miejsca ukonczonego liceum? Zbieralabys dane o meldunkach? Bo ta idea to pieeeeeekne pole do popisu na kombinowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
No, pomiajac jakas medycyne, bo tu faktycznie male pole do popisu. Nie mowie ze to zle, ze brales socjalne, ale nie jest tez tak ze bez tego nagle zero mozliwosci i pozostaje tylko ulice zamiatac...[/QUOTE] To nie jest takie kolorowe jak się wydaje. Praca bez doświadczenia to raczej na najniższych stanowiskach, za często minimalną krajową. Weź opłać z tego pokój, opłaty, jedzenie i czesne za studia, a gdzie leki i przysłowiowe buty na zimę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Za czasów jak ja dostawałam stypendium socjalne progi były bardzo niskie i mimo mega małego dochodu ojca ledwo co się mieściłam. Tych niesamowitych "kokosów" było wystarczająco żeby opłacić akademik. Rodzice zaciskali pasa i dawali mi pieniądze na jedzenie. Oszczędzałam baaardzo na jedzeniu, byłam typowym studentem żywiącym się zupkami chińskimi, bo jakbym chciała jeść w miarę przyzwoicie to byłoby ciężko mieć na inne ważne wydatki (karta miejska, doładowanie telefonu, niezbędne kosmetyki, powroty do domu). A znajomi w ramach prezentu urodzinowego kupowali mi mega wałówkę
![]() I oczywiście, że są osoby które kombinują, ale takie się znajdzie wszędzie, nie tylko wśród studentów, a zabieranie pomocy tym którzy potrzebują naprawdę przez iluś dupków byłoby przykre. Lepiej by było pomyśleć nad ulepszeniami, które uniemożliwiały bądź ograniczały kombinatorstwo. Bo to oczywiście nie jest fajne, jak każde oszukiwanie.
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Ilus dupkow? Te dupki jak to mowisz potrfia stanowic90% biorcow. Wybacz smutne czy nie panstwa na to nie stac. Ludzie gina w szpitalach, stwrdnienie rozsiane to w polsce wyrok smierci a my tu bedziemy znosic jajko ze ograniczenie socjalnego jest smutne >_>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Wybacz ale to państwo nie potrafi funkcjonować i usunięcie stypendium socjalnego by tego nie zmieniło. Kiedy do Was dotrze, że mieszkamy w kraju gdzie polityk dostaje takie pieniądze za robienie z siebie idioty, że ta kasa powinna iść na szpitale, opeikę, domy starości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszędzie jest pole do kombinowania. Mieszkałam w akademiku z dziewczyną, która była w komisji stypendialnej. Mieli przypadek dziewczyny, wydział był mały, więc wszyscy wiedzieli, że problemów finansowych zdecydowanie nie ma. Ale oczywiście dostawała stypendium, na papierze dochodów praktycznie brak. Chciała też otrzymać zapomogę... z powodu kontuzji, której uległa na desce surfingowej na wakacjach w jakimś egzotycznym kraju. Tak też się zgadzam, że za dużo osób studiuje, ale to nie wina stypendiów socjalnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Nie, to akurat była odpowiedź do postu drabineczki, zapomniałam zacytować. Moim zdaniem pomysł uwzględnienia średniej od 2 semestru studiów byłby bardzo dobry i też moim zdaniem przydałoby się podwyższyć nieco progi, bo nieraz spotykałam się z sytuacjami, gdy rodzice ledwo wiążą koniec z końcem, a i tak przy dochodzie na osobę w granicach 600-700 zł kwota socjalnego sięga około 100 zł
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Monyyyczka możesz odpowiedzieć?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, moze z Twojej, nie na stypendia to pójdą na zapomogi i becikowe dla żuli i inne takie, albo na dodatki dla urzędasów. Nie zdecydujesz na co pójdą a płacić i tak musisz, więc co Ci za różnica? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z kolei naukowe to marne grosze w porównaniu do socjalnych. Serio tak powinno być? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Niektórzy tu się czepiają małych miejscowości a ja nie zauważyłam, żeby ludzie ze wsi byli biedniejsi od tych z miasta. To nie te czasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.