![]() |
#181 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Cytat:
czytasz wątek. widzisz chyba, że tutaj głeboka komuna i takie innowacje to jakaś fanaberia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
Gdyby w Polsce studia był płatne to z pewnością nawet bym ich nie zaczęła bo nie miałabym za co. Ale podliczyłam ile wyciągnęłam ze stypendium naukowego przez 4 lata studiów. Pierwsze 2 lata 3330, 2 kolejne 10620 razem przez 4 lata prawie 14 tysięcy. Sporo ale takie stypendium od drugiego roku dopiero...I nie pozwoliłoby mi na utrzymanie się i jeszcze opłacenie studiów.
Gdyby studia były płatne, to pewnie ci co mają dochód 0zł i starych za granica podostawaliby stypendia i kształcili się i tak za damo, a biedni kończyliby na maturze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Tak czytam wasze komentarze i się zastanawiam... Zgadzam się z niektórymi a te inne to naprawdę opisują naszą ojczyznę? Bo ja w szoku jestem.
Jedna wizażanka pisała, że bogaci nikną w statystykach i że nie ma aż takiego podziału społeczeństwa na biednych i bogatych... Naprawdę? Z moich obserwacji wynika, iż właśnie ten podział wyraźnie się zaostrza. Porozmawiaj z kimś starszego wieku. Za komuny jak wiadomo, każdy miał pieniądze i nie miał nic. Prawie wszyscy mieli te samą sytuację, a teraz? Jakie są rozbieżne sytuacje materialne polskich rodzin. Od prawdziwej biedy po opływający luksus. Tak samo nie rozumiem tej nagonki na rolników. Przeglądałyście statystyki? Przecież w Polsce przeważa rolnictwo indywidualne, a nie ogromne hektarowe przedsiębiorstwa. W Wielkopolskim owszem, jest całkiem sporo rolników dobrze zarabiających. Ale co np na południu i wschodzie Polski? Przecież tam prawie każda rodzina ma zaledwie kilka hektarów pola, którego zazwyczaj nie jest w stanie uprawiać. Nie tylko ze względu na nieopłacalność ale także na budowę terenu i żyzność gleb. Żeby dostać dofinansowanie do takiego pola musisz wykazać, że dbasz o nie, regularnie kosisz trawę, usuwasz zanieczyszczenia, skoszoną trawę aby nie leżała odłogiem i nie gniła. Czasem to się nawet nie opłaca, gdyż koszty pracy i paliwa nie pokrywa dofinansowanie. Oczywiście, jest sporo rodzin, które pracują i mają pole, o które nie dbają, czy nawet wyciskają z niego jakąś gotówkę, ale ile jest takich rodzin? Ale także jest sporo rolników, którzy nie mogą znaleźć pracy, więc ich jedynym utrzymaniem jest gospodarka. Takie rodziny na pewno nie są w stanie wyedukować godnie dzieci bez pomocy stypendium socjalnego. Także myślę, że idea jest szczytna, ale jak zawsze można przegiąć w którąś stronę. Dużo osób wyłudza niesłusznie kasę od państwa i nas podatników, ale jest także sporo osób, które bez tej kasy na pewno nie byłyby w tym miejscu, w którym teraz są. I co jeszcze do studiowania zaocznego... wiesz, pffe, dobiłaś mnie... i nawet nie chce mi się tego komentować! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W Polsce to jest naprawdę baaaardzo uśrednione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
A dyskutujemy o stypendiach w Polsce czy na całym świecie?
Skupmy się może na polskich realiach a nie na tym, jak wypadamy na tle innych państw, bo do tego to nam prawie we wszystkich dziedzinach daleko... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sama w domu mam kiepską sytuację finansową i nie mam zielonego pojęcia jak mam "rozplanować" swoje życie na studiach. Iść na studia dzienne, nie pracować i siedzieć na przysłowiowym "garnuszku" mamy czyt. ledwo wiązać koniec z końcem, czy pójść na studia zaoczne, pracować i martwić się co wypłata czym zapłacę za czesne? W moim przypadku czesne za kierunek na który chciałabym iść przekracza zasadniczo mój budżet i szczerze mówiąc przeraża mnie wizja studiowania... ![]() Dziwią mnie reakcje dot. stypendium, zwłaszcza oskarżenia w stronie pffe. Wybaczcie, ale skoro człowiek ma do stypendium prawo i dodatkowo pomaga mu to w zapewnieniu codziennych potrzeb to dlaczego ma z tego nie korzystać? Nie mówię o osobach ciągnących stypendium "na pałę" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
Wybacz ale trudno tutaj nie wskazać ogromnych różnic społecznych w w innych państwach - wysnułaś taki totalnie z kosmosu wniosek, na podstawie własnych obserwacji. Ale chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy w jak wielkim błędzie jesteś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
A jak bezpośrednio w stronę drugiej osoby reagujecie, jak się dowiadujecie np. od niej czy w gronie, że nieuczciwie czerpie to stypendium?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
drabineczka - jaki wniosek masz dokładnie na myśli?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
BAN stały
|
Nie reaguję.Każdy orze tak jak może , lajf is brutal itd. Skoro ten ktoś mógł to i ja potrafię.Bardziej bym podszedł i zagadał jak to się robi , niż krytykował ,może powie.
Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-15 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Konto usunięte
|
że polska to kraj ogromnych różnic społecznych
jak reaguję? wcale. nie ma sensu strzępić sobie języka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
I uważasz, że jest to z kosmosu wzięte?
Naprawdę się z tym nie zgadzacie? Mieszkałam w różnych miejscach i z obserwacji i rozmów mogę wysunąć wniosek, że jednak niestety tak jest. Klasa średnia tak jakby zanika. Zostaje bieda i ludzie zamożni. Myślę, że to naprawdę widać. I za kilka lat jeszcze bardziej będzie to odczuwalne i widoczne. Ile jest tu osób, które ciągle pytają jak oszczędzać, jak przeżyć za x zł miesięcznie, że są w stanie wziąć każdą robotę bez względu na płacę. A ile jest znów rodzin, które domy stawiają, samymi porządnymi samochodami jeżdżą, non-stop weekendowe wypady i zagraniczne wakacje? Chciałabym się mylić... może w innej Polsce żyję. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mieszkałas w roznych miejscach, brawo >_> klasa średnia nie zanika. absolutnie. klasa średnia po prostu dzieli się, na klasę średnią niższą, średnią i wyższą. bogacz to pewnie twoim zdaniem rodzina gdzie każdy ma własne auto, wakacje dwa razy do roku i może kupią dziecku mieszkanie na studia? rozwarstwienie społeczne - jest wtedy, gdy bogaci, noszą złote zęby, mają złote auta za milion czy dwa, a biedni nie dość że nie chodzą do żadnej szkoły to np zjadają resztki martwych zwierząt z ulicy. patrz: część Azji czy Afryki. rozwarstwienie nie jest wtedy gdy Kasia musi pracować i brać socjal mieszkając w akademiku, a Basi rodzice kupią mieszkanie trzypokojowe i auto ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-10-15 o 20:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Ciężko mi powiedzieć czy to jest w ogóle możliwe ponieważ jeszcze nie studiuje. Ja osobiście wolałabym iść na studia zaoczne bo chcę jak najszybciej zacząć pracować i się usamodzielnić. Okaże się latem jaki tryb wybiorę i mam nadzieje, że pogodzę nawet studiowanie dzienne z pracą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Konto usunięte
|
może matematyka cię przekona że się mylisz :P http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#201 |
BAN stały
|
Co wy tak z tymi Indiami , naprawdę przejmujecie się tym , że ktoś teraz we wschodniej części Mumbaju je zdechłego szczura ?
Wszyscy się teraz oburzą . Więc pytanie nr.2 Jak pomagacie tym ludziom ? Tu jest Polska , która jest w UE i chcę się wzorować na zachodnich krajach.Krajach gdzie jest po pierwsze inna pensja , a po drugie też jest tam social. Więc to chyba dobrze , że bliżej nam do UE niż do Indii. P.S. bieda w Indiach wynika również z ich wierzeń , nie tylko z polityki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Ja nie pomagam dzieciom w Indiach,chcę tylko wyprowadzić kogoś z błędu kto twierdzi że mamy dramatyczne rozwarstwienie społeczne w Polsce.
---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]() jesteśmy niemalże w połowie Europy a przypominam że Europa to tak naprawdę malutka cząstka całego świata utrzymująca się raczej w ścisłej czołówce :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Jeny, jak słysze tekst: "nalezy mi sie" to mam ochote takiej osoby zabrac wszystkie możliwosci otrzymania socjala do konca zycia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
BAN stały
|
Mamy gorzej niż w UK ? Jak była afera medialna z niepełnosprawnymi dziecmi i ich rodzicami to inny obraz przedstawiali UK względem opieki i zasiłków tych dzieci.
Z dystansem podchodzę do takich wskaźników i zapraszam do Polski Portugalczyków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
eee nic nie zrozumiałam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
no tak tak, to się zgadzam :P że się kształtuje. bo wcześniej trudno było o podział w obecnym tego słowa rozumieniu czyli biedota-średniota-bogactwo, bo po prostu ustrój i ideologia nie bardzo taka :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
BAN stały
|
30 000 tys. zł to klasa średnia w Polsce.Ok
To jak matka zarabia 1400 netto na kasie , a ojciec w fabryce 1600 netto.Razem 3 tys. W chacie dwoje zdrowych dzieci 19 lat ( od października na studiach) i 17 lat (też chce studiować). To jaką oni są klasą ? Robotniczą , biedną ? Dla mnie są taką , że temu starszemu , a później młodszemu to stypendium się należy.Zakładając oczywiście , że są pilnymi uczniami i nie jadą na studia tylko na melanż. I nie uważam tego za komunistyczne myślenie , tylko za myślenie UE w , której jesteśmy.Gdzie państwo nie gnębi obywatela za to , że jest biedny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
klasa średnia to jest ogromna grupa społeczna która sama ma swoje szczeble - nie tylko finansowe ale także zawodowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
BAN stały
|
Cytat:
Podsumowując: Ustawa jest poj-ana , stypendia i darmowa szkoła -jestem na tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.