![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
e. aha. no tak.
tośmy sobie mądrze pogadały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby nie stypendium to byłoby mi ciężko się utrzymać na pierwszym roku. Początkowo pracowałam na 1/2 etatu, co nie wystarczało mi nawet na miejscu w akademiku. Gdyby nie stypendium to nie byłabym w stanie wyżyć. Uważam jednak, że stypendium powinno być przyznawane maksymalnie na rok. Ciężko jest mi uwierzyć, że ktoś przez ponad rok nie jest w stanie znaleźć ŻADNEJ pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | ||
BAN stały
|
Jestem facet , pisałem już tutaj w rodzaju męskim w pierwszej osobie
![]() Zarobki-3 tys. rata za mieszkanie - 500zł ( u mnie do tej pory spłacają , mają więcej niż 45 lat) rachunki za miesiąc - 250 zł bilet miesieczny dla tej dwójki -ok.100zł jedzenie -800 zł pokój dla starszego - 500zł z rachunkami To jest 2150 zł , zostało 850 zł. Jak ten młodszy będzie chciał dołączyć później do starszego to za pokój 2-osoby będzie z 700 zł. Zostanie 650 zł oszczędności na 4 - osobową rodzinę. Nie uwzględniłem książek , zeszytów , długopisów itp. bo nie wiem ile teraz to kosztuje.trzeba w tym uwzględnić jeszcze ewentualne leki , bo nawet zwykły gripex coś tam kosztuje , ubrania i to , że ten ojciec bądź matka też dojeżdzają do pracy.Na to wszystko 650 zł.Jak dla mnie szału nie ma. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-15 o 22:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Konto usunięte
|
jerr z ciebie jest taki fantasta i krętacz że ja nawet nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz. serio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
chyba z korwinem sie latwiej dyskutuje ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Naprawdę, czy tylko mnie się wydaje zabawne wliczanie długopisu i gripeksu do kosztów studiowania? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Konto usunięte
|
coffee nic się nie znasz.
mamy rozwarstwienie społeczne. na ulicach jeżdżą albo stare łady bez lusterek i pasów, albo złote merole z diamentami na kierownicy. korowodami. nic nie rozumiesz i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Bo ten... ja pisałam na studiach notatki długopisem za 50 groszy, jak inni biedni z plebsu i zazdrościliśmy reszcie (czytaj: bogaczom), że mieli Parkery. ![]() A te wszystkie wskaźniki, to fantasta, yo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | ||
BAN stały
|
Obiektywne yhy tak.
Jak ktoś ma jego poglądy w stylu olać frajerów i nieudaczników ewentualnie nie pomagajmy biednym , bo w PL tego nie ma , a ci co gadają o socjalu to nieroby i pasożyty. To myślę , że przyjemnie by się z nim dyskutowało. Cytat:
Cytat:
-co? -My to chyba biedni jesteśmy. -Oszalałaś Kryśka ! My nie jesteśmy biedni! My jesteśmy średnio -niżsi Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-16 o 00:34 Powód: pomimo cenzury łatwo się domyśleć słowa, więc wycięłam.Wstawiłem nowe - cenzuralne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Konto usunięte
|
skraj ubóstwa :{
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
BAN stały
|
Beka z długopisów i gripexu. Dobra zamieńcie to na zeszyty i książki.A no tak książki się kseruje , a to grosze też przecież , więc na prywatną wizytę u lekarza , którą może będzie trzeba powtórzyć. A zapomniałem jak ktoś ma 650 zł na czworo to nie choruje , bo wcześniej kupił gripex z długopisem gratis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - zachowajcie jakiś poziom dyskusji, bo naprawdę się niemiło robi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak w Polsce A, ale w Polsce B uczelnie zalewają Ukraińcy. I oni mają stypendia, darmowe albo prawie darmowe akademiki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() bieda jest jak nei stac na jedzenie/czynsz/podstawowe rzeczy typu kurtka na zime, to,ze rodzine stac (ledwo) na utrzymanie jednego dziecka na studiach to ot rzeczywistosc - jak pisalam wczesniej nie widze ujmy w tym,ze ktos idzie na zaoczne i pracuje ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze klotnia z powszechnie dostepnymi danymi jest w modzie.
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
mi pomogła socjalka na studiach, nie miałam własnej kasy, utrzymywali mnie rodzice [otrzymana bez żadnego kręcenia z ukrywaniem dochodów itp]
dzieki stypendium mogłam wynająć mieszkanie, bez konieczności dojeżdżania [co było możliwe ale b.męczące.. chociaż teraz, już do pracy wstaję o podobnej godzinie.. ale wcześniej kończę i mam dużo lepszy dojazd = więcej busów, bo to inny kierunek całkowicie]
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2014-10-16 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Konto usunięte
|
No u mnie jest pelno ukraincow. Niech sobie beda ale nie wroze im szalu na studiach bo czesc zajec jest po polsku. Polskiego nie znaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Konto usunięte
|
Tak szczerze powiedziawszy
![]() Oczywiście, uważam, że system przyznawania stypendiów jest niedoskonały, zwłaszcza te przypadki z dochodem zerowym, ale bez przesady, żeby w ogóle zlikwidować socjala. I nie, nie biorę socjala, pracuję i studiuję zaocznie. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2014-10-16 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w grupie byłam jedną z 2-3 osób, które nie kwalifikowały się do socjalnego, a wszystkie osoby które je dostawały właściwie chwaliły się, że nie wykazują dochodów. Jedna z koleżanek mieszkała z rodzicami i pracowała na czarno, jej ojciec miał własną firmę, matka też pracowała i oczywiście dostała socjalne. Potem kombinowała jak dostać żywieniowe, bo sprawa nie była taka łatwa skoro mieszkała z rodzicami
![]() ![]() Ja za to byłam "za bogata", ale żyłam od pierwszego do pierwszego, właściwie nie byłam w stanie odłożyć więcej niż jakieś kilkadziesiąt złotych na czarną godzinę. Dlatego średnio widzę sens takiego stypendium, ale pewnie są gdzieś osoby, którym naprawdę to pomaga. Szkoda tylko, że nie można zweryfikować kto nie wykazuje dochodów :/.
Wierzę w Sekret. 16.06 ćwiczę 2/100 Edytowane przez winklepicker Czas edycji: 2014-10-16 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#233 |
Przyczajenie
|
Ja też polecam kredyt studencki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Co do nierówności tu analiza danych jak to wygląda w Polsce na tle innych krajów OECD. Uwzględnia się tez inne czynniki i może też sprawdzić jak wygląda redystrybucja w Polsce (w tym stypendia socjalne) na tle innych krajów. http://wynagrodzenia.pl/artykul.php/....553/wpis.1778
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Mamy 2014 rok. http://www.economist.com/blogs/democ...uality-america
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855024 2]ale bym się wkopała jakbym go wzieła, 3 lata po studiach bez pracy i z czego to spłacić
![]() Spłatę rozpoczynasz 2 lata po studiach. Rata wynosi zaledwie 300zł + malutkie odsetki. Z ciekawości - co to za kierunek, że jesteś tak długo bez pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Prosze, specjalnie dla was wykres nierówności dochodowej w Polsce w odniesieniu do OECD. Ja zrobilam wykres, a wy co macie na potwierdzenie, że nierównosci na pewno rosną?
![]() |
#239 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ile lat się ten kredyt spłaca? Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-10-16 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855044 8]teologia
![]() [/QUOTE] Pocisnęłaś..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.