|
|
#4801 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Maj -Czerwiec 2014
Kurde myślałam że mam jaglaną a to była jęczmienna :/
muszę powiedzieć mamie żeby mi tych kaszek nawiozła i ryż co się da rozgotować bo tu wszystkie twarde. Dzisiaj właśnie robiłam małemu dynie z marchewką z ryżem ale ryżu się nie dało dobrze rozblendować i takie malutkie kawałeczki były ale zjadł. Tak pomyślałam że te belgijskie dzieci jedzą normalnie te glutenowe rzeczy bez pieszczenia się że po pół łyżeczki itd to i ja dziś dałam 50gram ryżu. No i w żłobku tez już jadł Marczello pare razy ryż i nic mu nie było. A kaszę typu gryczaną czy właśnie jęczmienną można już też dawać czy to za wcześnie jeszcze? Edytowane przez Harakiri Czas edycji: 2014-10-15 o 15:08 |
|
|
|
#4802 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale teraz słońca pewnie mało będzie....Cytat:
![]() Ogarnęłam w miarę mieszkanie, ugotowałam gulasz - Franek w trakcie gotowania był ze mną w kuchni w wózku i jak zahipnotyzowany oglądał kwiatki na parapecie taki to grzeczny bobasek
|
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za kciuki
bioderka ok, tylko lekarz powiedzial, ze leworeczna bedzie.. Faktycznie lewa reka po wszystko siega. Mam jej blokowac nogi z tylu i w pozycji na brzuchu trzymac ja za klatke piersiowa, tak zeby miala proste rece w lokciach i zabawkami zmuszac do raczkowania ![]() Harakiri - glosno bylo, ale od meczu ;-) ogolnie my sie nie krepujemy ;-) Ortopeda dodatkowo powiedzial, zeby malej zmarowac dziasla, bo ja strasznie draznia. Kupilam zel Dentinox i smarujemy. A na gorze ma takie dziasla twarde.. A marudna dzis i wszystko pcha do buzi. Nerwus jak nie wiem. Bidulka moja. Brokulow mi dzis nie chciala jesc, jutro zrobie drugie podejscie ;-) Inezz - fajnie, ze Franus dal Ci tyle zrobic. Ja wczoraj mie moglam nawet zmyc naczyn, bo ciagle placz i nerwy.. A jak kolo niej siedzialam to ok bylo.. Teraz sobie spi bidulka moja, ale pewnie nie dlugo wstanie.. Edytowane przez Myska0 Czas edycji: 2014-10-15 o 16:00 |
|
|
|
#4804 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4805 |
|
Zakorzenienie
|
A to moje nadal dwie trzy łyżeczki i dowidzenia tzn pluje
![]() No ale i tyle styka by wiedzieć, czy nie uczulony na coś ![]() Za to coraz bliżej opanowania umiejętności siedzenia, już z minute sam posiedzi, może przestanie tak brzuszkować ![]() I pełza coraz dalej, do przodu też ![]() I wklejam kochające sie rodzeństwo
|
#4806 |
|
Rozeznanie
|
Myska0 A dlaczego kazał zmuszać do raczkowania?
---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Szymuś od dwóch dni przekręca się na brzuszek. Co się z tym wiąże od dwóch nocy się budzi i wierci. W łóżeczku wciąż śpi w poprzek i nogi mu wystają przez szczebelki. Na brzuszku leży dlugo a jak Glowa mu spadnie to dupkę tak śmiesznie podnosi. ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Z gorszych wieści to od rana ma temperaturę. Byliśmy już i lekarza i kazał obserwować i podawać przeciwgorączkowe leki. Gardełko lekko zaczerwienione a tak wszystko ok. Mogą być zęby, przeziębienie albo infekcja wirusowa. Tylko ta temperatura nie chce spadać. Po podaniu leku przez godzinę nic, później 37,5, a po 3 godzinach znów 38,2. Nie podoba mi się to |
|
|
|
#4807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecudowni
|
|
|
|
|
#4808 | |
|
Zadomowienie
|
Madziula - fajne chłopaki
![]() Cytat:
Ale myślę, że to normalne ![]() Jeszcze jak na macie się przekręci na brzuszek, to po jakimś czasie widzę, że już jest zmęczony i kładzie główkę, to mu pomagam się na plecy obrócić (sam nie potrafi jeszcze), a on po sekundzie znów myk i jest na brzuchu ![]() Co do gorączki współczuję... A co podajesz? Bo ja ostatnio zauważyłam, że czopki z paracetamolem działają tak średnio, ale za to nurofen forte dużo lepiej ![]() Ja też cały czas Franka obserwuję czy się ode mnie nie zaraził, ale póki co ma tylko lekki katar i to w nocy tylko... Dużo zdrówka!
|
|
#4809 |
|
Zakorzenienie
|
A w zasadzie to nie wiem... Byłam tak przejęta zajmowaniem się Anią, żeby nie płakała, że nawet nie spytałam Póki co nie będziemy się mocno wysilały chyba. Poza tym to był lekarz - Pakistańczyk i ledwo go rozumiałam.. ![]() Oby temperatura szybko minęła... Na tym żelu na dziąsła co kupiłam jest napisane, żeby stosować 2-3 razy dziennie. Czy źle zrobię jak częściej użyje? Macie coś jeszcze sprawdzonego na ząbkowanie? |
|
|
|
#4810 |
|
Rozeznanie
|
inezz6
Podaje Paracetamol w syropie bo jak była pediatra na SR mówiła ze szybciej działa. Siostra też polecała Nurofenn. Chyba kupię. |
|
|
|
#4811 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4812 |
|
Zakorzenienie
|
I tak sobie myślę, że w sumie to ortopeda nie kazał na siłę "uczyć" raczkować tylko pomagać blokować nogi
więc chyba to nie zmuszanie do raczkowania ![]() Ja odnośnie glutenu dowiem się wszystkiego 22-ego. Wtedy mamy wizytę i szczepienie, które się zapewne zbiegnie z ząbkowaniem.. |
|
|
|
#4813 |
|
Zakorzenienie
|
Witam, mamusie. Dawno mnie tutaj nie bylo.
|
|
|
|
#4814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4815 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4816 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na mnie np też dużo lepiej działa ibuprofen niż paracetamol, a apap chyba jeszcze nigdy mi nie pomógł ![]() Zmieściłam się w spodnie sprzed ciąży
|
|
#4817 |
|
Zakorzenienie
|
Ania miała problem z zaśnięciem. Odłożyłam ją tradycyjnie do łóżeczka, a ona pierwszy raz o tej porze w delikatny płacz..
Wsadziłam smoczek to przestała. Chyba z pięć razy do niej przychodziłam, bo a to przekręcała się na brzuch i się denerwowała, a to nie mogła usnąć. W końcu przekręciła się na boczek i zasnęła. Ja też już ogarnięta i chyba się kładę. Druga noc z Anią w pokoju obok. Oby była spokojna ![]() Aaaa.. Już wiem o co miałam spytać.. Mamy karmiące mm: wyparzacie jeszcze butelki? Zastanawiam się czy to ma sens jak Ania wszystko pcha do buzi... |
|
|
|
#4818 |
|
Zakorzenienie
|
Inezz organizm przyzwyczail sie do ibuprofenu i na paracetamol juz nie reaguje.
Boze jaka burza strasza jest u mnie!!!
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chodzę w jednych, z których mi wystają boczki i jestem na siebie wściekła..
|
|
|
|
|
#4820 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale dziś po kąpieli zjadł i od razu zasnął, aż w szoku jestem, bo ostatnio sporo marudził przed zaśnięciem ![]() Butelki nadal wyparzam, ale już nie wygotowuje... Cytat:
![]() Fajnie, burzę uwielbiam! Cytat:
|
|
#4821 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny ja do soboty znikam z forum, bo pojutrze mamy pogrzeb dziadka i prawdopodobnie wszyscy się u nas zjadą po ceremonii więc same rozumiecie. Pozdrawiamy wizażowe ciocie ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Ramona zarzucisz linkiem do przepisów BLW? Książke kucharską już zamówiłam, przyda sie jak nie będę miec neta w domu czy coś
|
|
|
#4822 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno mnie nie bylo... U nas srednio... franek w ciagu dnia maruda. Nie chce spac. Co za tym idzie jest zmeczony i ciagle chce na rece... najlepiej na dworze... o wtedy nir ma dziecka. Poza tym ciagle slabo je... wczoraj jak zjadl o 8 mm to nastepny posilrk byl o 14 zupka ze sloiczka. I dopiero mleko na noc z kaszka 200ml. Dzis tez ciagle na nie... jesli chodzi o jedzenie. Myskao ja wyparzam butelki raz na tydzien. A tak to je przelewam wrzatkiem. Dzieci ktore zaczynaja sir przekrecsc e nocy moga byc bardziej rozemocjonowane i slabirj spac. Uciekam spac i postaran sie byc na biezaco.
|
#4823 |
|
Rozeznanie
|
Ojej Justiwi, przykro z powodu dziadka
dobrze że masz kogoś kto rekompensuje każdy smutek
|
|
|
|
#4824 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Czytam was regularnie ale nie pisze - jakoś nie bardzo mam co.
Widzę ze glut na tapecie. Gluten zawierają zboża: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień. Bez glutenu jest właśnie ryż, kukurydza, proso - jaglana, gryka. Owies jest niby bez gluta ale jest mocno zanieczyszczony i lepiej założyć ze jest z glutem. U nas mlody maruda bo wyszła jedynka i idzie druga, milion pobudek w nocy i najchętniej spalby na rękach. Lekki katar i kaszel. Tyle dobrze ze starsza juz wróciła do przedszkola po miesiącu choroby. |
|
|
|
#4825 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czasem pezeplucze smoczek woda przegotowana.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4826 |
|
Zakorzenienie
|
Justiwi - wspolczuje
![]() Justyna - faktycznie malo je.. Oby to przez zeby i zeby szybko minelo.. Ja od poczatku tylko mylam butelki i wyparzalam wrzatkiem.. Gotowalam tylko przed pierwszym uzyciem, bo chyba na butelkach aventu bylo napisane, zeby nie gotowac? Cos mi sie tak kojarzy Ogolnie jeszcze za kazdym razem wyparzam, ale sie zastanawiam czy to robic..U nas nocka taka sobie.. Trzy razy wstawalam podac smoczka.. Teraz Maz poszedl do pracy, a ja wyladowalam w pokoju malej jeszcze spi i mam nadzieje, ze troche da mi odsapnac.. Nie lubie takich pobudek i przez to jestem niewyspana caly dzien ![]() No to ide jeszcze spaaaaac... Edytowane przez Myska0 Czas edycji: 2014-10-16 o 05:42 |
|
|
|
#4827 |
|
Zakorzenienie
|
Spać o 6?
toć to początek dnia my już po śniadaniu, do 8 pewnie ske zawiniemy na dwór, póki nie pada :pNo to dzieńdobry
|
#4828 |
|
Zakorzenienie
|
Powoli do przodu. Wczoraj M. skończyła 6 miesięcy W pon byliśmy na szczepieniu mamy 7kg, i 70cm. Będzie drobniejszą dziewczynką, pewnie po mamusi Była gorączka i marudzenie, ale czy od szczepienia czy od zębów to nie wiem Widziałam coś, co pisałyście o zbijaniu temp. Ja podaję nurofen - jest lepszy od eferalganu np. no,ale to moje zdanie. Ogólnie jest dobrze, jemy sobie zupki, kaszki. Nocki w miarę okey, jest jedna pobudka, a druga pobudka to już MAMA CZAS NA ZABAWĘ O 6 jesteśmy na nogach. 2 tygodnie temu była chora, kaszel, katar, gorączka.. Byliśmy na antybiotyku. Ząbki wychodzą, dziąsła rozpulchnione, brak apetytu, co jadła 180ml mleka / 200 kaszki to teraz mi je max 100/120ml. Nie spada z wagi, więc się nie martwię. Muszę to mieć na uwadze. No,albo jest to SKOK ? bo 6 mc to też skok. (przynajmniej tak pisze w ksiazece nivea) Aktualnie siedzi w hustawce i ma pampersa na głowie Mam wrazenie ze do roku to ona biegac bedzie ![]() Pozdrawiamy wszystkie mamusie, i ich dzieciaczki. a o to M.
|
|
|
|
#4829 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() Ślicznotka I bardzo szybko dorasta ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Dziś Ania wrąbała prawie cały słoiczek brokułów. Wczoraj zjadła ledwo parę łyżeczek, a dziś resztę słoiczka do dna Nigdy jej nie zrozumiem.. Oczywiście nie obyło się bez kichnięcia z brokułem w buzi To jest urocze ![]() Byłyśmy na spacerku i w Lidlu zobaczyć te kombinezony. O 11 kombinezonów już nie było, oprócz jednego w rozmiarze 62.. Walka pewnie była jak nie wiem.. Stwierdziłam, że chcę taki kombinezon z butkami i rękawiczkami od razu, także mi mocno nie zależało ![]() Muszę coś wykombinować na obiad, a ciężko jak Ania non stop chce by przy mnie..... Myślicie, że oprócz smarowania dziąseł mogę jej dać pedicetamol przeciwbólowo? Temperatury nie ma i nie wiem czy to dać..
|
||
|
|
|
#4830 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej hej
Ja tak na szybcika. Jestesmy po szczepieniu wlasnie i powiem wam ze zastosowalam krem Emla i zadzialal Zosia nawet nie zauwazyla klucia. Polecam ![]() No i chwalimy sie gabarytami w wieku 4,5 miesiaca wazy 7420 i ma 65 cm . Czyli srednio jak 6 miesieczniak. Duza pannica rosnie. Wyslane za pomoca Tapatalk2 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.

Ale teraz słońca pewnie mało będzie....
taki to grzeczny bobasek 

Póki co nie będziemy się mocno wysilały chyba. Poza tym to był lekarz - Pakistańczyk i ledwo go rozumiałam.. 

Wsadziłam smoczek to przestała. Chyba z pięć razy do niej przychodziłam, bo a to przekręcała się na brzuch i się denerwowała, a to nie mogła usnąć. W końcu przekręciła się na boczek i zasnęła. Ja też już ogarnięta i chyba się kładę. Druga noc z Anią w pokoju obok. Oby była spokojna 
dobrze że masz kogoś kto rekompensuje każdy smutek
Nie spada z wagi, więc się nie martwię. Muszę to mieć na uwadze. No,albo jest to SKOK ?
bo 6 mc to też skok. (przynajmniej tak pisze w ksiazece nivea)