|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cześć
![]() U nas dziś fajny dzień. Najpierw byliśmy na zajęciach a`la przedszkolnych i synek bawił się, śpiewał, tańczył itd. a ja pogadałam z innymi mamami. Mała mi spała od rana prawie 4 godziny ciągiem ![]() No i po szczepieniu żadnych niedobrych reakcji nie było, dzisiaj jedynie delikatne zgrubienia na udkach.
|
#2492 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
w nocy jak się przebudzi to nie płacze, tylko się rozgląda więc daje jej cycka żeby zasneła bo szkoda mi jej że nie śpi i gdybym nie dała jej cycka to pewnie by buszowała - ona je i po 5 minutach zasypia ale mi już wtedy ciężko zasnąć raz jej dałam mm zjadła 150 a i tak wstała po 2 |
||
|
|
|
#2493 |
|
Zadomowienie
|
aga_tka zgadzam się co do "poddupników" taką samą opinię słyszałam od sprzedawcy w specjalistycznym fotelikowo-wózkowym sklepie
aaaa Twoje słowa stały się ciałem! dzisiaj Matyldka wstała koło 6 i później (o dziwo!) pospała jeszcze ze mną w łóżku do 8:30, więc cały nasz plan dnia się opóźnił, więc wiedziałam że dziś drzemkę sobie darujemy... do tego była w bardzo dobrym nastroju Pojechaliśmy koło południa nowy plac, Matyldka się pobawiła, ale nie wyszalała się jakoś specjalnie, przyjechaliśmy do domu przed 16 iiii zasiadła do obiadu zjadła może pół i usnęła..... mimo że jej to utrudniałam.. bo było już po 16, więc trochę późno na drzemkę... no ale nie było opcji... tego snu nie dało się powstrzymać... no i tak jak mówiłaś, wzięłam ją z krzesła na ręce i zaniosłam na kanapę, dałam pospać niecałą godzinkę i obudziłam hehe, nieprzewidywalna ostatnio ta moja córa
|
|
|
|
#2494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A kangur ma 3 oddzielne kanapy z tyłu? Są 3 osobne izofixy, czy jak to wygląda?
Edytowane przez Caramel 85 Czas edycji: 2014-10-15 o 18:27 |
|
|
|
|
#2495 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za wagę i świetnie,że szczepienie Mała przechodzi bezobjawowoCytat:
uważam za "patologię" sytuację gdy kogoś nie stać na dziecko ale robi następne aby "utrzymać" się z dzieci tj.zasiłku na nie... ![]() a tak z ciekawości jakie są u was stawki za nianie? w krk 9-15 zł hej dziewczyny, co do smoczków to moja panna toleruje jedynie dynamiczne smoczki lovi o takie: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...ejd3l03vb1nvb1 rybka nie strasz ząbkami moja młoda ma dokladnie takie obajwy...dziś ugryzła się w paluchy jak je wsadziła do buzi, najpierw bylo zdziwienie a potem ryk Edytowane przez i like it Czas edycji: 2014-10-15 o 18:38 |
||
|
|
|
#2496 |
|
Wtajemniczenie
|
Różne te stawki w Wawie jak szukałam z zamysłem coby na 4h przyhodziła to około 20,00 znajdywałam za niskie stawki to same młodociane znajdywałam, może i kochają dzieci ale nie koniecznie chciałabym, żeby na moim się zawodu uczyły. Generalnie wychodziło ze 2000 na miesiąc około i zrezygnowałam
|
|
|
|
#2497 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2498 |
|
Wtajemniczenie
|
Niby tak ale bez zusu i podatku to po prostu mega stawki... Jak dla mnie nie realne na tę chwilę, chyba że któraś x dziewczyn z Wawy zna jakas tańsza opiekunke?
|
|
|
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
Celebrinfea, a ile byłabys skłonna zapłacić na reke takiej opiekunce? Wtedy bede wiedziała czy moge Ci kogoś polecić
![]() iPhone
|
|
#2500 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a jeśli chodzi o przyzwyczajanie to najłatwiej w momencie jak dziecko cos boli, wetknąć i przytulic do piersi z tym smokiem tak żeby nie wylecial (ni trzeba się rozbierac) jak kilka razy zlapie to się nauczy mieć cos w buzi Cytat:
budzenie przeszlo po kilku dniach, a bawienie się niestety zaczyna najtrudniejszy etap gdzie dziecko nie może się skupić na jedzeniu, bo mu wszystko przeszkadza... jak w piątek była u mnie kolezanka to nie udało mi się małej nakarmić, bo caly czas wariowała jak rozmawiałyśmy właśnie w taki sposób... na pocieszenie powiem Ci że to mija... trochę czasu to niestety trwa, do tego może spowodować "awarie sutków"= bo dziecko gwałtownie się odwraca z piesią w buzi (najgorzej jeśli ma już zęby, moje nie miały i bardzo się cieszyłam Basia dziś cały dzień marudzi... już wczoraj trochę była niewygodna, bo nie chciała wieczorem sama leżeć, ale wczoraj to miałam wczasy w porównaniu do dziś... chyba ją brzuszek pobolewa, kupy od wczoraj nie ma, więc pewnie przez to... widać że zmęczona, ale co zaśnie to się z płaczem za moment budzi...
|
|
#2501 | ||
|
Zadomowienie
|
Caramel - niestety wiem co czułaś - ja też zawsze marzyłam o trójce dzieciaczków
i jak to mówię to większość osób puka się w głowę czego zupełnie nie rozumiem bo taka powiększona rodzina jak dla mnie jest naj, naj naj poprostu ......... smutno mi i łezka też się w oku zakręci bo na 90% nie będziemy już mieć trzeciego dziecka nie wszystkie marzenia się spełniają ... agnes - my też mieliśmy taki problem z łóżeczkiem drewnianym - aż w końcu wymieniliśmy je na turystyczne i później mały nawet jak się przewrócił i poleciał na siatkę to go nie bolało i nie było płaczu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Robaczek - ja nie wiem co do tego inhalatora a też się zastanawiam bo ostatnio kupiliśmy taki tłokowy ale zielona jestem w temacie jak na razie i jeszcze nie używaliśmy - jak nie zapomnę to zapytam lekarki na wizycie znowu mam katar :/ chcieliśmy dziś synka zapisać na angielski i zaskoczona jestem bo jest na liście oczekujących - ale jest jeszcze trochę chętnych i mają powstać nowe grupy dopiero - ale jest szansa, że grupa synka będzie 4 osobowa tylko ![]() mleko - uważam, że strasznie podrożało - 3 lata temu puszka bebilonu kosztowała 29,90 a teraz ponad 40 zł - nie wiem dokładnie - więc wg mnie to bardzo dużo bo niestety wynagrodzenia w takim tempie nie rosną któraś z dziewczyn pisała, że często dzieci same wybierają co jedzą i to prawda mój synuś wybrał sobie bebilon i niczego innego nie tknoł, słoiczka z obiadkami ani jednego nie zjadł - deserki zjadł ale wolał jabłko zwykłe na tarce, - lubił sinlac kaszki z bobowity i teraz też je najpierw wypróbuję jak już przyjdzie czas ale śpieszyć się nie zamierzam
|
||
|
|
|
#2502 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wg różnych cenników od 10-20zł, ale często w praktyce biorą mniej... bo każda chce mieć tyle żeby się utrzymać/dołożyć do renty/opłacić czesne itp... więc mają jakąś kwotę którą muszą zyskać w miesiącu... jak mają inne źródło dochodu i chcą dorobić, to na godziny chętnie podjadą, ale żeby im się zwróciło razem z czasem na dojazd, to stawki muszą być odpowiednio wyższe - ok 15zł np... nasza poprzednia opiekunka powiedziała że może przychodzić od 7-17 ale potrzebuje 1500zł i poniżej tej kwoty nie może zejść (do nas przychodziła od ok 7.30 do max 16 - często ją puszczałam dużo wcześniej)... dlatego brała 2 dzieci, bo za jedno to ludzie kręcą nosem na taką stawkę - znajomi płacili od 1000-1300zł za miesiąc... dla dwójki znów ciężko znaleźć więc ja miałam tylko takie droższe propozycje... ale znów prywatny żłobek min 1200+przedszkole 200 i do tego ciągłe zwolnienia po 80%... to taniej mnie opiekunka wyszła ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
http://fotelik.info/pl/news/siedzisk...chrony,76.html ale znalazłam jeszcze ten: http://fotelik.info/pl/art/foteliki_..._12_lat,9.html ja o tym słyszałam już dawno, tylko że np. jak jedziemy do mojego Taty to przekładanie tych wszystkich fotelików jak dzieciaki chcą się z nim przejechać to tragedia, więc nie wiem czy ostatecznie Tata nie kupi podstawki np. dla Jeremka, choć w sumie przełożyć jeden czy dwa to żadna różnica już ![]() ale skoro o fotelikach mowa... ma któraś z Was fotelik do 36kg (chodzi mi o powyżej 15-16 dziecko mogło jechać) z regulacją oparcia? tak żeby można było dziecko ciut w tył odchylić żeby mu głowa nie spadała??
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-15 o 21:49 |
|||
|
|
|
#2503 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny byc moze to szarpanie piersi to nie z mniejszej ilosci pokarmu, tak glosno myslalam, bo u mnie tak bylo
Malwiska skoro dziewczyny tez to przechodzily to i u was pewnie przejsciowe kto wie... i like it moj synek tez ma skaleczony paluszek, pierwszym zebem sobie dziabnal bidulek :/ Kularek czemu rezygnujecie z trzeciego dzidziusia? ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- aga_tka elegancka kobieta nie biega za dziecmi z pekiem kluczy ja jak ide na plac zabaw to jestem glownie matka, elegancka to jestem jak wychodze na jakas impreze, itp. Oczywiscie mozna byc tez elegancka matka ale na plac to chyba wystarczy byc ogarnieta lub zadbana jak kto woli
|
|
|
|
#2504 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale zdjęcia nie widzę
|
|
|
|
|
#2505 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamaya szukałam kogoś w granicach 1000 za mies (4h po południu czasem rano jak tż ma operacje) bo za tyle żłobek znaleźliśmy. No i jeszcze negocjujemy z teściową także w razie co pisz
|
|
|
|
#2506 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kulkowy Canpol zamówiony, oby się sprawdził. Cytat:
A to, że zęby idą to chyba też. Śliniotok i mega marudzenie, które udawało mi się dziś wręcz magicznie opanowywać żelem na dziąsła. Cytat:
Lovi będziemy brać w obroty zaraz po Canpolu. Cytat:
Co do stawek opiekunek w Warszawie to ja jakieś 10 lat temu brałam 10zł za godzinę. U nas był dziś dzień mega radości Po dwóch miesiącach wyczekiwań i dosyłania dokumentów odebraliśmy Julki paszport i możemy na reszcie planować odwiedziny jednych i drugich dziadków |
||||
|
|
|
#2507 |
|
Rozeznanie
|
i like it my płacimy niani 10zł/h, przychodzi 2x w tygodniu na 4-5h, jesteśmy z pod Łodzi. Jestem z niej bardzo zadowolona, jeszcze mi zawsze coś posprząta, poodkurza, a Andrzej ją tak lubi że nawet się do niej przytula
![]() Kularek Ojej a czemu zrezygnowaliście z trzeciego malucha? Może się coś zmieni w tej kwestii za kilka lat? Oluch my mamy smoczek a aventu, ma wygodną osłonkę. U nas jest tak, że jak nie damy smoka, to mały całą dłoń sobie wkłada do buzi i uślini. |
|
|
|
#2508 |
|
Zakorzenienie
|
Oluch, ja polecam smoki Hevea. W 100% naturalne. Jeremi je uwielbia. Choc od dłuższego czasu ssie smoka bardzo rzadko.
Hevea ma zarówno profilowane, jak i „kulkowe” smoczki. Kurier przywiózł mi dzis w koncu tasiemke Hevea do smoka. Całe szczęście, bo jak juz Jimmy ma smoka to zaraz jeden a po nim drugi lądowały na podłodze Teraz problem zniknie. iPhone
|
|
#2509 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mogę spać... Od 3 się błąkam co jest???
|
|
|
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
zapomniałam, zmniejszyłam żeby weszło na forum i zapomniałam dodać
pewnie się wyspałaś już?
|
#2511 |
|
Raczkowanie
|
Moja dzisiaj spala od 22 do 7.30. Teraz sie karmimy, bo jeszcze troche i by mi cycka rozsadzilo
|
|
|
|
#2512 |
|
Raczkowanie
|
Caramel aventu mamy i niestety moje dziecko nim pluje :/
Mamaya dziękuję zabkolejna sugestie Havea ląduje na naszą listę do wypróbowania. Celebrinfea moja córka mogła by Ci dziś przebić piątkę. W nocy po jedzeniu zamiast spać postanowiła się śmiać w głos i gadać. Mega uroczo, ale nie o 2 w nocy. |
|
|
|
#2513 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2514 |
|
Wtajemniczenie
|
Udało mi się przysnąć od 7:30 do 9:00... no jakas masakra
|
|
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
Celebrinfea, moze przez pogodę. Widzisz co sie dzieje za oknem
![]() iPhone
|
|
#2516 |
|
Rozeznanie
|
Współczuję
co do opiekunki to moja przyjaciółka płaci ok 2 tys za 10h dziennie od poniedziałku do piątku, wydaje mi się więc ze za 1tys za 4 godziny spokojnie kogoś znajdziesz. Pogoda pt. "Koc, herbata i książka". Gdyby nie to, że trzeba odbębnić spacer w Młodą to pewnie nosa bym nie wystawiła na zewnątrz... Oluch, mam nadzieję, że smok się sprawdzi Caramel, ja też spod Łodzi pochodzę, mojej rejony
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-10-16 o 09:55 |
|
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zazdroszczę bardzo
|
|
|
|
|
#2518 |
|
Raczkowanie
|
Ale to nie zdarza sie codziennie, choc czesciej niz rzadziej.
Mam nadzieje, ze,drugie tez bedzie aniolem takim jak Laura ale slyszalam ze jak jedno jest grzeczne to kolejne da popalic :-P |
|
|
|
#2519 |
|
Wtajemniczenie
|
Cinnila też to słyszałam aż się boję pomyśleć. Aczkolwiek chyba przez to że siostra teraz urodziła i ma drobinę w domu to mi się coś w głowie poprzestawiało i chciałabym drugie już teraz natychmiast...
a tż tylko patrzy jak na wariatkę... Eh no trzeba będzie ruszuć tyłek ale najpierw allegro powystawiam |
|
|
|
#2520 |
|
Rozeznanie
|
Agatka w oczach twojego syna widze delikatne pozytywne szaleństwo
musicie mieć wesoło ![]() Celebrinfea co sprzedajesz na all ? Cinilla to juz wiem komu Mikołaj oddał całe zapotrzebowanie na nocny sen. Budził sie dzisiaj w nocy co godzinę !!!! Do tego nie płacze tylko krzyczy/piszczy. Robi takie głośne pojedyncze a! I czeka i tak kilka razy. Zawału mozna dostać w nocy . Na dodatek z wielkim upodobaniem zaczął gryźć/ ssac swoje przedramię ( głownie prawe). Cycka zawsze zjadał szybko (5-7 min) ale teraz to juz przesada je 2 minuty i zaczyna świrować....no normalnie nie poznaje własnego dziecia ! Chyba mi go podmienili. Na razie mieliśmy 2 takie noce. Zobaczymy jak bedzie dzisiaj.... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.

i nie było wcześniej przeciwskazań...
za wagę i świetnie,że szczepienie Mała przechodzi bezobjawowo
moja młoda ma dokladnie takie obajwy...

i jak to mówię to większość osób puka się w głowę czego zupełnie nie rozumiem bo taka powiększona rodzina jak dla mnie jest naj, naj naj poprostu ......... smutno mi i łezka też się w oku zakręci bo na 90% nie będziemy już mieć trzeciego dziecka 

kto wie... 
Teraz problem zniknie.