9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-15, 16:52   #2491
bambusiek
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Cześć

U nas dziś fajny dzień. Najpierw byliśmy na zajęciach a`la przedszkolnych i synek bawił się, śpiewał, tańczył itd. a ja pogadałam z innymi mamami. Mała mi spała od rana prawie 4 godziny ciągiem

No i po szczepieniu żadnych niedobrych reakcji nie było, dzisiaj jedynie delikatne zgrubienia na udkach.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 17:32   #2492
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
U nas tez sie to zdarza a jak podam druga piers to cisza i ssie juz nie puszcza gorzej jak wyssie obie i dalej bedzie chcial.

No sprawdzalam w buzi narazie nic nie widac twarde te dziaselka ale narazie cisza
Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Dziwczyny a ta ssanie raczek to nie na zabki?
My uzywamy smoczka, ale w sumie bardzo malo, tylko da zasypiania, tak to synek nie chce, a raczki i tak pcha do buzi, slina cieknie ciurkiem no i zeby sa, wiec moze i u was cos jest na rzeczy. A dziaselka moga dokuczac nawet miesiac wczesniej zanim wyjda zabki.
Bardziej bym sie obawiala ssania kciuka, wtedy to chyba taki "uspokajacz" dla dziecka, ale cale piastki to z zabkowaniem mi sie kojarza.

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Nie chce cie dolowac, ale z tego co piszesz to chyba nie najada sie corcia :/ u mnie takie szarpanie piersi bylo jak mialam mniej pokarmu. Ale moze to przejsciowe jest. Jesli nie jestes zagorzala przeciwniczka mm to moze oprocz piersi daj jej na noc troche mieszanki i sprawdz jak bedzie spala
no ja jej daje na noc dwie piersi, ale jest tak że dam jej drugą a ona robi to samo od razu (zawsze zaczynam ją karmić od mniejszej piersi - bo mam dwie różne i wiem że w tej dużej jest więcej mleka bo z laktatora więcej wyciągam). W dzień zje z jednej i na spacerze potrafimy być od 11 do 15 i po przebudzeniu wcale nie myśli o jedzeniu.
w nocy jak się przebudzi to nie płacze, tylko się rozgląda więc daje jej cycka żeby zasneła bo szkoda mi jej że nie śpi i gdybym nie dała jej cycka to pewnie by buszowała - ona je i po 5 minutach zasypia ale mi już wtedy ciężko zasnąć
raz jej dałam mm zjadła 150 a i tak wstała po 2
Stary 2014-10-15, 17:49   #2493
debesciara
Zadomowienie

aga_tka zgadzam się co do "poddupników" taką samą opinię słyszałam od sprzedawcy w specjalistycznym fotelikowo-wózkowym sklepie Moje dzieci mam nadzieję wcale na takiej podstawce nie wozić no chyba że do kościoła czy sklepu 2-3km.
aaaa Twoje słowa stały się ciałem! dzisiaj Matyldka wstała koło 6 i później (o dziwo!) pospała jeszcze ze mną w łóżku do 8:30, więc cały nasz plan dnia się opóźnił, więc wiedziałam że dziś drzemkę sobie darujemy... do tego była w bardzo dobrym nastroju Pojechaliśmy koło południa nowy plac, Matyldka się pobawiła, ale nie wyszalała się jakoś specjalnie, przyjechaliśmy do domu przed 16 iiii zasiadła do obiadu zjadła może pół i usnęła..... mimo że jej to utrudniałam.. bo było już po 16, więc trochę późno na drzemkę... no ale nie było opcji... tego snu nie dało się powstrzymać... no i tak jak mówiłaś, wzięłam ją z krzesła na ręce i zaniosłam na kanapę, dałam pospać niecałą godzinkę i obudziłam hehe, nieprzewidywalna ostatnio ta moja córa
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 18:26   #2494
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
jestem po 3cc i nie było wcześniej przeciwskazań...
ale teraz już są
z autami to różnie... jeśli macie/będziecie mieli (warto to brać pod uwagę jeśli chcecie jeszcze dziecko) wąskie foteliki, no i Ty/mąż jesteście drobni to jest większy wybór aut, bo można 2 foteliki + dorosły z tyłu, trzeci fotelik z przodu (np. najstarsze dziecko)...my tak planowaliśmy jeździć na początku, ale 2 wysokie + ja to by mi było bardzo niewygodnie w ramionach w naszym starym aucie i mieliśmy zmieniać jak Basia skończy rok... ale niestety/stety? nasze stare auto wymagało naprawy kosztującej tyle co było warte, więc na pół roku - rok, się nie opłacało wkładać takiej kwoty, tym bardziej że akurat kończyło nam się ubezpieczenie i przyspieszyliśmy zakup auta - tyle że mieliśmy na ten cel o 5tys mniej niż miało być... więc musieliśmy zejść z poziomem i zamiast czegoś w stylu C4Picassa kupiliśmy kangura ale jest świetny i te przesuwane tylne drzwi to rewelacja przy dzieciach, nie trzeba się stresować że pchną i porysują samochód stojący obok na parkingu itp... my przy zakupie fotelików kierowaliśmy się głównie testami bezpieczeństwa, więc nie patrzeliśmy na foteliki - ostatecznie gdybyśmy nie chcieli takiego dużego auta (no ale bagaże też trzeba gdzieś wetknąć) to taniej wymienić foteliki na węższe i kupić mniejsze auto... - foteliki trzeba przymierzać, bo w niektórych autach drzwi są tak profilowane, że po włożeniu dwóch fotelików nic się już nie mieści (np. mój Tata ma skode fabie combi i tam to tragedia usiąść z fotelikami - przejechać się 2km można ale na dalszą trasę się nie da, a auto było teoretycznie szersze niż nasze stare, a u nas było więcej miejsca)
Też się trochę martwię, że u mnie 3cc to będzie już max, chociaż nie wiem czy dałabym radę z 4 dzieci. My mamy dość duży fotelik dla Andrzeja bo on jest kawał chłopa i jak są wpięte oba foteliki to już nawet najmniejsza chudzina nie zmieści nam się na tylną kanapę :/ więc pewnie też musielibyśmy kupować inne auto. Ale z tego co mówisz jakiś wybór jest. Auto z suwanymi drzwiami to musi być super wygoda przy dzieciach A kangur ma 3 oddzielne kanapy z tyłu? Są 3 osobne izofixy, czy jak to wygląda?

Edytowane przez Caramel 85
Czas edycji: 2014-10-15 o 18:27
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 18:37   #2495
i like it
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
My dziś byłyśmy na szczepieniu i oczywiście wielki wrzask, ale moja córa nerwus to co się dziwić. Nic się w miejscu wkłuć nie dzieje na szczęście

No i panna waży 6200 w body i pieluszce i przed kupą czyli pewnie ok. 6100.

Pediatra zaleciła rozszerzanie diety od 5 miesiąca... no i mimo, że mam do niej pełne zaufanie, to planowałam karmić tylko piersią do pół roku...
A Wy - mamy kp jak planujecie?
za wagę i świetnie,że szczepienie Mała przechodzi bezobjawowo

Cytat:
no niby tak - ale z tego powodu to ludzie nie powinni mieć dzieci, a nie uznawać za patologię tych, którzy są gotowi poświęcić swoje przyjemności żeby ich na to było stać... brak rodzin 2+3 spowoduje że nie będzie nas stać na życie jak dobrniemy do emerytury
więc powinni się cieszyć że ktoś inny poświęca swój czas, żeby miał kto im sprzedać ziemniaki w warzywniczym, albo posprzątać przed blokiem... (jak nie będzie ludzi to nie będzie miał kto pracować )
np. mnie by było stać na bardzo wiele bez dzieci, z dziećmi to już tak nie bardzo... tym bardziej że np. wczoraj mąż sobie i mi kazał zapamiętać, że jednak będziemy musieli wziąć opiekunkę jak wrócę do pracy, bo nie da się ze żłobkiem... od początku roku szkolnego było tylko 5 dni, że żadne z dzieci nie było chore - przez kolejne 5 dałoby radę wyprawić oboje do przedszkola, ale wtedy pewnie szybko by infekcja wróciła, bo w przedszkolu połowa dzieci chora...
no ale nie uważam tego za koszt, cieszę się że je mam i nie potrzebuję pianina zamiast nich (choć bardzo bym chciała je mieć), mogłabym je kupić z 2 pensji dla opiekunki...
jeżeli kogoś stać to czemu nie , przed ciąża myślałam zawsze o 2 ale teraz juz mi jakaś 3 w głowie kołata
uważam za "patologię" sytuację gdy kogoś nie stać na dziecko ale robi następne aby "utrzymać" się z dzieci tj.zasiłku na nie...
a tak z ciekawości jakie są u was stawki za nianie? w krk 9-15 zł

hej dziewczyny,
co do smoczków to moja panna toleruje jedynie dynamiczne smoczki lovi o takie: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...ejd3l03vb1nvb1

rybka nie strasz ząbkami moja młoda ma dokladnie takie obajwy...
dziś ugryzła się w paluchy jak je wsadziła do buzi, najpierw bylo zdziwienie a potem ryk

Edytowane przez i like it
Czas edycji: 2014-10-15 o 18:38
i like it jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 19:01   #2496
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Różne te stawki w Wawie jak szukałam z zamysłem coby na 4h przyhodziła to około 20,00 znajdywałam za niskie stawki to same młodociane znajdywałam, może i kochają dzieci ale nie koniecznie chciałabym, żeby na moim się zawodu uczyły. Generalnie wychodziło ze 2000 na miesiąc około i zrezygnowałam
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 19:53   #2497
i like it
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Różne te stawki w Wawie jak szukałam z zamysłem coby na 4h przyhodziła to około 20,00 znajdywałam za niskie stawki to same młodociane znajdywałam, może i kochają dzieci ale nie koniecznie chciałabym, żeby na moim się zawodu uczyły. Generalnie wychodziło ze 2000 na miesiąc około i zrezygnowałam
kurcze wysokie te stawki w warszawie ale pewnie przy całym etacie taniej... jak chciałam tak na kilka h to też podawały chore stawki ale w sumie się nie dziwie bo później ciężko znaleźć coś jeszcze a każdy musi zarobić swoje
i like it jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 20:21   #2498
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Niby tak ale bez zusu i podatku to po prostu mega stawki... Jak dla mnie nie realne na tę chwilę, chyba że któraś x dziewczyn z Wawy zna jakas tańsza opiekunke?
Stary 2014-10-15, 21:10   #2499
mamaya
Zakorzenienie

Celebrinfea, a ile byłabys skłonna zapłacić na reke takiej opiekunce? Wtedy bede wiedziała czy moge Ci kogoś polecić

iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 21:21   #2500
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,

Oluch u nas ze smoczkiem jest tak jak pisze domi, smoka ortodontycznego Mikołaj wypluwa, kulki nie próbowałam i ssie tylko symetryczne. Ważny jest tez rozmiar smoczka i tworzywo, rożne dzieci lubią rożne smoczki
Tak czytam co piszecie o rozszerzaniu i wlasnie wciągnęłam to na listę pytań do pediatry. Bo z jednej strony nie moge sie doczekać aż Mikołaj sie trochę ode mnie uniezależni, z drugiej - pierś nie wymaga tylu czynności przy podawaniu i nie trzeba zmywać po
Agnes a takie objawy świadczą o tym, ze dziecku nie wystarcza KP? Bo moj bąbel wlasnie coraz cześciej chce jesc i jak widzi jak jem to mu oczka z orbit prawie wychodzą hehehe
mnie się zdaje ze tak naprawdę nie może nie starczać, ale czasem wygodniej jest diete rozszerzyć choćby o kaszke lyzeczka na noc, żeby dziecko lepiej spalo (choć w nocy mleko jest najbardziej tresciwe)

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Kulkowy w sensie, że ma okrągłą tą silikonową końcówkę, a nie splaszczoną. Canpol ma takie w ofercie za ok 8 zł
miałam taki dla synka razem z aventem na zmiane uzywal...

a jeśli chodzi o przyzwyczajanie to najłatwiej w momencie jak dziecko cos boli, wetknąć i przytulic do piersi z tym smokiem tak żeby nie wylecial (ni trzeba się rozbierac) jak kilka razy zlapie to się nauczy mieć cos w buzi

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
to moja Oliwka też zaczeła się budzić 2 razy w nocy do tego szybko opróżnia pierś i tak jak piszesz łapie i wypluwa, łapie i wypluwa tak jakby się bawiła cyckiem
moja tez...
budzenie przeszlo po kilku dniach, a bawienie się niestety zaczyna najtrudniejszy etap gdzie dziecko nie może się skupić na jedzeniu, bo mu wszystko przeszkadza... jak w piątek była u mnie kolezanka to nie udało mi się małej nakarmić, bo caly czas wariowała jak rozmawiałyśmy właśnie w taki sposób... na pocieszenie powiem Ci że to mija... trochę czasu to niestety trwa, do tego może spowodować "awarie sutków"= bo dziecko gwałtownie się odwraca z piesią w buzi (najgorzej jeśli ma już zęby, moje nie miały i bardzo się cieszyłam i mam nadzieję że mimo straszenia przez lekarza teraz też za szybko zębow nie będzie), ale potem dziecka już nie ciekawi kanapa, szybko je i na tyle czasu potrafi się skupić...

Basia dziś cały dzień marudzi... już wczoraj trochę była niewygodna, bo nie chciała wieczorem sama leżeć, ale wczoraj to miałam wczasy w porównaniu do dziś... chyba ją brzuszek pobolewa, kupy od wczoraj nie ma, więc pewnie przez to... widać że zmęczona, ale co zaśnie to się z płaczem za moment budzi...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 21:26   #2501
kularek
Zadomowienie

Caramel - niestety wiem co czułaś - ja też zawsze marzyłam o trójce dzieciaczków i jak to mówię to większość osób puka się w głowę czego zupełnie nie rozumiem bo taka powiększona rodzina jak dla mnie jest naj, naj naj poprostu ......... smutno mi i łezka też się w oku zakręci bo na 90% nie będziemy już mieć trzeciego dziecka
nie wszystkie marzenia się spełniają ...

agnes - my też mieliśmy taki problem z łóżeczkiem drewnianym - aż w końcu wymieniliśmy je na turystyczne i później mały nawet jak się przewrócił i poleciał na siatkę to go nie bolało i nie było płaczu

Cytat:
Nie chce cie dolowac, ale z tego co piszesz to chyba nie najada sie corcia :/ u mnie takie szarpanie piersi bylo jak mialam mniej pokarmu. Ale moze to przejsciowe jest. Jesli nie jestes zagorzala przeciwniczka mm to moze oprocz piersi daj jej na noc troche mieszanki i sprawdz jak bedzie spala
Rybka no nie wiem czy takie szarpanie to tlko na brak pokarmu - mój mały ostatnio też tak szarpie w dzień w nocy nie - a pokarmu napewno nie mam mało bo oststnio jakieś nawały znowu mam piersi aż twarde i mleko na pół pokoju sika a on i tak szarpie i nie wiem od czego innego to może być ???

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
aga_tka zgadzam się co do "poddupników" taką samą opinię słyszałam od sprzedawcy w specjalistycznym fotelikowo-wózkowym sklepie Moje dzieci mam nadzieję wcale na takiej podstawce nie wozić no chyba że do kościoła czy sklepu 2-3km...
Asia a dlaczego podstawka zła? co ten sprzedawca mówił ? nie mogłam znaleźć wypowiedzi Agatki na ten temat - na fotelikach/podstawkach nie znam się a w najbliższym czasie musimy Jasiulowi wymienić fotelik i właśnie zastanawiałam się nad czymś takim ale teraz to nie wiem .... - w takim razie co będize najlepsze powyżej 18 kg ???

Robaczek - ja nie wiem co do tego inhalatora a też się zastanawiam bo ostatnio kupiliśmy taki tłokowy ale zielona jestem w temacie jak na razie i jeszcze nie używaliśmy - jak nie zapomnę to zapytam lekarki na wizycie

znowu mam katar :/
chcieliśmy dziś synka zapisać na angielski i zaskoczona jestem bo jest na liście oczekujących - ale jest jeszcze trochę chętnych i mają powstać nowe grupy dopiero - ale jest szansa, że grupa synka będzie 4 osobowa tylko

mleko - uważam, że strasznie podrożało - 3 lata temu puszka bebilonu kosztowała 29,90 a teraz ponad 40 zł - nie wiem dokładnie - więc wg mnie to bardzo dużo bo niestety wynagrodzenia w takim tempie nie rosną
któraś z dziewczyn pisała, że często dzieci same wybierają co jedzą i to prawda mój synuś wybrał sobie bebilon i niczego innego nie tknoł, słoiczka z obiadkami ani jednego nie zjadł - deserki zjadł ale wolał jabłko zwykłe na tarce, - lubił sinlac kaszki z bobowity i teraz też je najpierw wypróbuję jak już przyjdzie czas ale śpieszyć się nie zamierzam
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 21:57   #2502
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Też się trochę martwię, że u mnie 3cc to będzie już max, chociaż nie wiem czy dałabym radę z 4 dzieci. My mamy dość duży fotelik dla Andrzeja bo on jest kawał chłopa i jak są wpięte oba foteliki to już nawet najmniejsza chudzina nie zmieści nam się na tylną kanapę :/ więc pewnie też musielibyśmy kupować inne auto. Ale z tego co mówisz jakiś wybór jest. Auto z suwanymi drzwiami to musi być super wygoda przy dzieciach A kangur ma 3 oddzielne kanapy z tyłu? Są 3 osobne izofixy, czy jak to wygląda?
męża musiałam pytać bo nie mam pojęcia - my nie mamy fotelików na isofixy, bo poprzednie auto nie miało, ale chyba następny kupimy już "z"... mąż mówi że wydaje mu się że z tyłu są 2 i z przodu jeden... ale tam z tyłu są 3 samodzielne fotele... załączam zdjęcie z 2 fotelikami - Basi jeszcze nie było, chciałam wysłać teściowej jak kupiliśmy, Jeremi "wydurniał" się do zdjęcia...

Cytat:
Napisane przez i like it Pokaż wiadomość
za wagę i świetnie,że szczepienie Mała przechodzi bezobjawowo

jeżeli kogoś stać to czemu nie , przed ciąża myślałam zawsze o 2 ale teraz juz mi jakaś 3 w głowie kołata
uważam za "patologię" sytuację gdy kogoś nie stać na dziecko ale robi następne aby "utrzymać" się z dzieci tj.zasiłku na nie...
a tak z ciekawości jakie są u was stawki za nianie? w krk 9-15 zł

hej dziewczyny,
co do smoczków to moja panna toleruje jedynie dynamiczne smoczki lovi o takie: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...ejd3l03vb1nvb1

rybka nie strasz ząbkami moja młoda ma dokladnie takie obajwy...
dziś ugryzła się w paluchy jak je wsadziła do buzi, najpierw bylo zdziwienie a potem ryk
to wtedy jest oczywiście patologia - dzieci są po to żeby nieustannie być na macierzyńskim czy otrzymać dodatek w postaci zasiłku... ale jeśli ktoś chce z miłości, to nie można od razu na niego patrzeć jak na patologię... ostatnio nawet myślałam że w tej sytuacji powinnam się chyba malować itp. nawet traz na macierzyńskim (ja nie cierpię, więc zawsze malowałam się do pracy, czy jak gdzieś wychodziłam, na plac zabaw już nie... ale ostatnio mi koleżanka zwróciła uwagę, że elegancka kobieta nie biega z pękiem kluczy za dziećmi po placu...)

wg różnych cenników od 10-20zł, ale często w praktyce biorą mniej... bo każda chce mieć tyle żeby się utrzymać/dołożyć do renty/opłacić czesne itp... więc mają jakąś kwotę którą muszą zyskać w miesiącu... jak mają inne źródło dochodu i chcą dorobić, to na godziny chętnie podjadą, ale żeby im się zwróciło razem z czasem na dojazd, to stawki muszą być odpowiednio wyższe - ok 15zł np... nasza poprzednia opiekunka powiedziała że może przychodzić od 7-17 ale potrzebuje 1500zł i poniżej tej kwoty nie może zejść (do nas przychodziła od ok 7.30 do max 16 - często ją puszczałam dużo wcześniej)... dlatego brała 2 dzieci, bo za jedno to ludzie kręcą nosem na taką stawkę - znajomi płacili od 1000-1300zł za miesiąc... dla dwójki znów ciężko znaleźć więc ja miałam tylko takie droższe propozycje... ale znów prywatny żłobek min 1200+przedszkole 200 i do tego ciągłe zwolnienia po 80%... to taniej mnie opiekunka wyszła

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość
Caramel - niestety wiem co czułaś - ja też zawsze marzyłam o trójce dzieciaczków i jak to mówię to większość osób puka się w głowę czego zupełnie nie rozumiem bo taka powiększona rodzina jak dla mnie jest naj, naj naj poprostu ......... smutno mi i łezka też się w oku zakręci bo na 90% nie będziemy już mieć trzeciego dziecka
nie wszystkie marzenia się spełniają ...

agnes - my też mieliśmy taki problem z łóżeczkiem drewnianym - aż w końcu wymieniliśmy je na turystyczne i później mały nawet jak się przewrócił i poleciał na siatkę to go nie bolało i nie było płaczu

Rybka no nie wiem czy takie szarpanie to tlko na brak pokarmu - mój mały ostatnio też tak szarpie w dzień w nocy nie - a pokarmu napewno nie mam mało bo oststnio jakieś nawały znowu mam piersi aż twarde i mleko na pół pokoju sika a on i tak szarpie i nie wiem od czego innego to może być ???

Asia a dlaczego podstawka zła? co ten sprzedawca mówił ? nie mogłam znaleźć wypowiedzi Agatki na ten temat - na fotelikach/podstawkach nie znam się a w najbliższym czasie musimy Jasiulowi wymienić fotelik i właśnie zastanawiałam się nad czymś takim ale teraz to nie wiem .... - w takim razie co będize najlepsze powyżej 18 kg ???

Robaczek - ja nie wiem co do tego inhalatora a też się zastanawiam bo ostatnio kupiliśmy taki tłokowy ale zielona jestem w temacie jak na razie i jeszcze nie używaliśmy - jak nie zapomnę to zapytam lekarki na wizycie

znowu mam katar :/
chcieliśmy dziś synka zapisać na angielski i zaskoczona jestem bo jest na liście oczekujących - ale jest jeszcze trochę chętnych i mają powstać nowe grupy dopiero - ale jest szansa, że grupa synka będzie 4 osobowa tylko

mleko - uważam, że strasznie podrożało - 3 lata temu puszka bebilonu kosztowała 29,90 a teraz ponad 40 zł - nie wiem dokładnie - więc wg mnie to bardzo dużo bo niestety wynagrodzenia w takim tempie nie rosną
któraś z dziewczyn pisała, że często dzieci same wybierają co jedzą i to prawda mój synuś wybrał sobie bebilon i niczego innego nie tknoł, słoiczka z obiadkami ani jednego nie zjadł - deserki zjadł ale wolał jabłko zwykłe na tarce, - lubił sinlac kaszki z bobowity i teraz też je najpierw wypróbuję jak już przyjdzie czas ale śpieszyć się nie zamierzam
wrzuciłam ten link:
http://fotelik.info/pl/news/siedzisk...chrony,76.html
ale znalazłam jeszcze ten:
http://fotelik.info/pl/art/foteliki_..._12_lat,9.html
ja o tym słyszałam już dawno, tylko że np. jak jedziemy do mojego Taty to przekładanie tych wszystkich fotelików jak dzieciaki chcą się z nim przejechać to tragedia, więc nie wiem czy ostatecznie Tata nie kupi podstawki np. dla Jeremka, choć w sumie przełożyć jeden czy dwa to żadna różnica już

ale skoro o fotelikach mowa... ma któraś z Was fotelik do 36kg (chodzi mi o powyżej 15-16 dziecko mogło jechać) z regulacją oparcia? tak żeby można było dziecko ciut w tył odchylić żeby mu głowa nie spadała??

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2014-10-15 o 21:49
Stary 2014-10-15, 22:14   #2503
rybka13
Zakorzenienie

Dziewczyny byc moze to szarpanie piersi to nie z mniejszej ilosci pokarmu, tak glosno myslalam, bo u mnie tak bylo zjadl tylko z pelnej piersi, a jak sie zrobila miekka to szarpal i nie chcial ciagnac, wiec dostawal butle.
Malwiska skoro dziewczyny tez to przechodzily to i u was pewnie przejsciowe sklonna jestem pokusic sie o stwierdzenie, ze dziaselka swedza kto wie...

i like it moj synek tez ma skaleczony paluszek, pierwszym zebem sobie dziabnal bidulek :/

Kularek czemu rezygnujecie z trzeciego dzidziusia?

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

aga_tka elegancka kobieta nie biega za dziecmi z pekiem kluczy przepraszam, ale rozbawilo mnie to ja jak ide na plac zabaw to jestem glownie matka, elegancka to jestem jak wychodze na jakas impreze, itp. Oczywiscie mozna byc tez elegancka matka ale na plac to chyba wystarczy byc ogarnieta lub zadbana jak kto woli
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 22:33   #2504
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:
męża musiałam pytać bo nie mam pojęcia - my nie mamy fotelików na isofixy, bo poprzednie auto nie miało, ale chyba następny kupimy już "z"... mąż mówi że wydaje mu się że z tyłu są 2 i z przodu jeden... ale tam z tyłu są 3 samodzielne fotele... załączam zdjęcie z 2 fotelikami - Basi jeszcze nie było, chciałam wysłać teściowej jak kupiliśmy, Jeremi "wydurniał" się do zdjęcia...
Oki dzięki za info ale zdjęcia nie widzę
Stary 2014-10-15, 22:47   #2505
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Mamaya szukałam kogoś w granicach 1000 za mies (4h po południu czasem rano jak tż ma operacje) bo za tyle żłobek znaleźliśmy. No i jeszcze negocjujemy z teściową także w razie co pisz
Stary 2014-10-15, 22:51   #2506
Oluch_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Kulkowy w sensie, że ma okrągłą tą silikonową końcówkę, a nie splaszczoną. Canpol ma takie w ofercie za ok 8 zł
Dziękuję za podpowiedź Kulkowy Canpol zamówiony, oby się sprawdził.

Cytat:
Dziwczyny a ta ssanie raczek to nie na zabki?
My uzywamy smoczka, ale w sumie bardzo malo, tylko da zasypiania, tak to synek nie chce, a raczki i tak pcha do buzi, slina cieknie ciurkiem no i zeby sa, wiec moze i u was cos jest na rzeczy. A dziaselka moga dokuczac nawet miesiac wczesniej zanim wyjda zabki.
Bardziej bym sie obawiala ssania kciuka, wtedy to chyba taki "uspokajacz" dla dziecka, ale cale piastki to z zabkowaniem mi sie kojarza.
U nas niestety jest ssanie kciuka. Niby podobno to nic złego ale ciężej oduczyć no i nie bardzo da się wyparzyć A to, że zęby idą to chyba też. Śliniotok i mega marudzenie, które udawało mi się dziś wręcz magicznie opanowywać żelem na dziąsła.

Cytat:
Napisane przez i like it Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,
Dziękuję za kolejną sugestię. Nawet nie wiedziałam, że jest taki wybów smoczków Lovi będziemy brać w obroty zaraz po Canpolu.

Cytat:
miałam taki dla synka razem z aventem na zmiane uzywal...

a jeśli chodzi o przyzwyczajanie to najłatwiej w momencie jak dziecko cos boli, wetknąć i przytulic do piersi z tym smokiem tak żeby nie wylecial (ni trzeba się rozbierac) jak kilka razy zlapie to się nauczy mieć cos w buzi
Agatka dzięki za podpowiedź, będę próbować. Niby kiedyś tak ze dwa razy załapała, ale pewnie to za mało żeby się przyzwyczaić.

Co do stawek opiekunek w Warszawie to ja jakieś 10 lat temu brałam 10zł za godzinę.

U nas był dziś dzień mega radości Po dwóch miesiącach wyczekiwań i dosyłania dokumentów odebraliśmy Julki paszport i możemy na reszcie planować odwiedziny jednych i drugich dziadków
Oluch_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-15, 23:21   #2507
Caramel 85
Rozeznanie

i like it my płacimy niani 10zł/h, przychodzi 2x w tygodniu na 4-5h, jesteśmy z pod Łodzi. Jestem z niej bardzo zadowolona, jeszcze mi zawsze coś posprząta, poodkurza, a Andrzej ją tak lubi że nawet się do niej przytula

Kularek Ojej a czemu zrezygnowaliście z trzeciego malucha? Może się coś zmieni w tej kwestii za kilka lat?

Oluch my mamy smoczek a aventu, ma wygodną osłonkę. U nas jest tak, że jak nie damy smoka, to mały całą dłoń sobie wkłada do buzi i uślini.
Stary 2014-10-15, 23:51   #2508
mamaya
Zakorzenienie

Oluch, ja polecam smoki Hevea. W 100% naturalne. Jeremi je uwielbia. Choc od dłuższego czasu ssie smoka bardzo rzadko.
Hevea ma zarówno profilowane, jak i „kulkowe” smoczki.

Kurier przywiózł mi dzis w koncu tasiemke Hevea do smoka. Całe szczęście, bo jak juz Jimmy ma smoka to zaraz jeden a po nim drugi lądowały na podłodze Teraz problem zniknie.

iPhone
Stary 2014-10-16, 06:19   #2509
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Nie mogę spać... Od 3 się błąkam co jest???
Stary 2014-10-16, 07:58   #2510
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Oki dzięki za info ale zdjęcia nie widzę
zapomniałam, zmniejszyłam żeby weszło na forum i zapomniałam dodać już się poprawiam

Cytat:
Nie mogę spać... Od 3 się błąkam co jest???
pewnie się wyspałaś już?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P4250502.jpg (73,1 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4250505.jpg (71,4 KB, 58 załadowań)
Stary 2014-10-16, 08:50   #2511
cinnilla88
Raczkowanie

Moja dzisiaj spala od 22 do 7.30. Teraz sie karmimy, bo jeszcze troche i by mi cycka rozsadzilo
Stary 2014-10-16, 08:54   #2512
Oluch_
Raczkowanie

Caramel aventu mamy i niestety moje dziecko nim pluje :/
Mamaya dziękuję zabkolejna sugestie Havea ląduje na naszą listę do wypróbowania.
Celebrinfea moja córka mogła by Ci dziś przebić piątkę. W nocy po jedzeniu zamiast spać postanowiła się śmiać w głos i gadać. Mega uroczo, ale nie o 2 w nocy.
Oluch_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 09:04   #2513
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:
zapomniałam, zmniejszyłam żeby weszło na forum i zapomniałam dodać już się poprawiam
Wow faktycznie jest dużo miejsca z tyłu, przy zmianie auta na pewno wezmę kangura pod uwagę no i fajna fotka
Stary 2014-10-16, 09:36   #2514
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Udało mi się przysnąć od 7:30 do 9:00... no jakas masakra
Stary 2014-10-16, 09:46   #2515
mamaya
Zakorzenienie

Celebrinfea, moze przez pogodę. Widzisz co sie dzieje za oknem

iPhone
Stary 2014-10-16, 09:52   #2516
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Udało mi się przysnąć od 7:30 do 9:00... no jakas masakra
Współczuję co do opiekunki to moja przyjaciółka płaci ok 2 tys za 10h dziennie od poniedziałku do piątku, wydaje mi się więc ze za 1tys za 4 godziny spokojnie kogoś znajdziesz.

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Celebrinfea, moze przez pogodę. Widzisz co sie dzieje za oknem

iPhone
Pogoda pt. "Koc, herbata i książka". Gdyby nie to, że trzeba odbębnić spacer w Młodą to pewnie nosa bym nie wystawiła na zewnątrz...

Oluch, mam nadzieję, że smok się sprawdzi

Caramel, ja też spod Łodzi pochodzę, mojej rejony

Edytowane przez Domi_00
Czas edycji: 2014-10-16 o 09:55
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 09:53   #2517
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinnilla88 Pokaż wiadomość
Moja dzisiaj spala od 22 do 7.30. Teraz sie karmimy, bo jeszcze troche i by mi cycka rozsadzilo
i zazdroszczę bardzo
Stary 2014-10-16, 09:58   #2518
cinnilla88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
i zazdroszczę bardzo
Ale to nie zdarza sie codziennie, choc czesciej niz rzadziej.

Mam nadzieje, ze,drugie tez bedzie aniolem takim jak Laura ale slyszalam ze jak jedno jest grzeczne to kolejne da popalic :-P
Stary 2014-10-16, 10:38   #2519
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cinnila też to słyszałam aż się boję pomyśleć. Aczkolwiek chyba przez to że siostra teraz urodziła i ma drobinę w domu to mi się coś w głowie poprzestawiało i chciałabym drugie już teraz natychmiast...

a tż tylko patrzy jak na wariatkę...

Eh no trzeba będzie ruszuć tyłek ale najpierw allegro powystawiam
Stary 2014-10-16, 12:24   #2520
Iza188
Rozeznanie

Agatka w oczach twojego syna widze delikatne pozytywne szaleństwo musicie mieć wesoło
Celebrinfea co sprzedajesz na all ?

Cinilla to juz wiem komu Mikołaj oddał całe zapotrzebowanie na nocny sen. Budził sie dzisiaj w nocy co godzinę !!!!

Do tego nie płacze tylko krzyczy/piszczy. Robi takie głośne pojedyncze a! I czeka i tak kilka razy. Zawału mozna dostać w nocy . Na dodatek z wielkim upodobaniem zaczął gryźć/ ssac swoje przedramię ( głownie prawe).
Cycka zawsze zjadał szybko (5-7 min) ale teraz to juz przesada je 2 minuty i zaczyna świrować....no normalnie nie poznaje własnego dziecia ! Chyba mi go podmienili. Na razie mieliśmy 2 takie noce. Zobaczymy jak bedzie dzisiaj....
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości