|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
To muszą być mega skuteczne te impulsy, skoro rodzina co roku ich potrzebuje ![]() P.S. DDorzućcie mi jeszcze doładowanie do telefonu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4142 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do dzieciorobów... Z modelem jednego dziecka nasze społeczeństwo długo nie pociągnie, ale to OT... ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4143 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie nie usprawiedliwia, dla Ciebie nie - dla niektórych rodzin i wolontariuszy usprawiedliwia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak jest teraz? Wiem, że wcześniej weterani bez ważnych powodów przechodzili.
![]() |
#4144 |
Konto usunięte
|
No to jaki sens w impulsie, którego rodzina nie wykorzystuje? A co do polityki prorodzinnej to błagam, nie kompromituj sie. W ogóle przepraszam ze tak wszystko ciągiem pisze, ale nie umiem zrobić entera w moim dziadowskim telefonie - skoro była prośba o lapka, to może tez znajdzie sie dla mnie nowy smartfonik?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4145 | |
O RLY?
|
Cytat:
Była już wolontariuszka, która twierdziła że czasem trzeba dać paczkę "rybkę" a nie "wędkę". Ale nie potrafiła jakoś odpowiedzieć czy rodziny, które otrzymały od niej paczkę "rybkę" zmieniły się - czy nadal tkwi problem alkoholowy (podała taki przykład). Czy wy prowadzicie jakieś statystyki ile osób z problemem alko podjęło leczenie po otrzymaniu SzP? I mówisz, że w rodzinach alkoholików paczki to podstawowe produkty - może więc wyjaśnisz jak impulsem do zmiany życia przez człowieka, który pije jest otrzymanie proszku Ariel lub 3 kg kaszy? Żeby nie było, że tak się uczepiłam alkoholików - jak dla mnie pomoc dla nich jest ok, ale jeśli osoba z problemem się leczy i to leczenie daje efekty. A nie, że powie tylko, iż jest zapisany do AA.
![]() |
#4146 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Poza tym o jakim impulsie mówimy, skoro dla beneficjentów paczka jest zwykle jedna z wielu, które dostają w roku? Ile razy oglądam jakieś reportaże o wielodzietnych rodzinach, jestem pod wrażeniem precyzji z jaka ci ludzie potrafią co do grosza wymienić wszystkie zasiłki, które dostają. Jakbym ja w tej chwili straciła prace i popadła w biedę to przysięgam ze nie wiem nawet gdzie jest najbliższy MOPS.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-16 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do wielodzietności - nie czepiam się jej w przypadku osób nie korzystających z SzP. Jak kogoś stać, to niech i 20 ma (znam bogate rodziny z 6 dzieci), ale jak ktoś nie może wykarmić 2, to niech już dalej nie płodzi 5 czy 6. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nasz kraj potrzebuje dzieci, które będą pracowały a nie dziedziczyły postawę "daj". To po pierwsze. Po drugie Ziemia jest przeludniona. Po trzecie nasz kraj przy ujemnym będzie miał problem tylko i wyłącznie dlatego, że system emerytalny stoi na głowie i szczeka dupą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przecież nie wszystkie rodziny posiadają jedno dziecko albo kota/psa zamiast. Znam sporo porządnych rodzin z więcej niż trójką dzieci - jedne żyją skromnie, innych stać na luksusy - jestem spokojna o to, że przekażą dzieciakom odpowiednie wzorce. Cytat:
Cytat:
![]() 2. Nie prowadzimy, ale osobiście słyszałem o takich przypadkach. 3. Tak jak pisałem, tu wchodzi w grę głownie pomoc podstawowa tej przykładowej matce, która chce dobrze wychować dzieci, mimo alkoholizmu ojca... Impulsem będzie to, że mimo uzależnienia ojca nie skreślamy całej rodziny ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4152 | |
Konto usunięte
|
A do tego nawrót choroby alkoholowej ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4153 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
co do pogrubionego, podobno nie można zgłaszać tych samych rodzin? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4154 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W zeszłym roku nie było rodziny, która spełniała kryteria i nie dostała Paczki... Zresztą nigdy jeszcze tak nie było... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wliczamy go tak samo. Nie znam osobiście wolontariusza, który sądziłby inaczej.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mają obowiązku, ale czasami nawiązują się takie dłuższe znajomości ![]() Rodziny same wcale nie mogą się zgłaszać, a jak instytucje po raz drugi zgłoszą nam tę samą rodzinę, to po prostu skupiamy się na tym, czy aby rodzina nie uzależnia się od naszej pomocy i co przez rok się zmieniło... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Konto usunięte
|
Jak logistycznie? Normalnie, przyjeżdża candycotton z lodówką i pralką do magazynu czy jak wy nazywacie to coś gdzie się przywozi rzeczy, mówi dla kogo to, wolontariusz tej rodziny oznacza jakoś dla kogo (kod rodziny, adres, imię) i jak przyjedzie Zdzisław Apiecionek, który tej samej rodzinie podarował ciuchy to też mówi, że to dla nich, wolontariusz każe mu odłożyć obok lodówki i pralki, oznacza tak samo i już. Przecież jakby candycotton przywiozła i pralkę i lodówkę i wszystko inne o co prosili to też by nie miała tego w jednym dużym pudle, prawda? A nie wiozłaby do rodziny, bo darczyńca nie ma kontaktu z obdarowanym, tylko do tych miejsc zbiórek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do żadnej z paczek nie dało się dodać tych sprzętów? Czy Ty w ogóle widzisz jak brzmi to co wygadujesz? Człowiek chce oddać potrzebującym dobry sprzęt, który może sprzedać i na nim zarobić. Nie, wy nie przekażecie 'bo tak działacie, nie jesteście magazynem, wszystko albo wsadź se w tyłek swoją pomoc'. No aż mi ciśnienie skacze jak to czytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4159 |
wańka wstańka
|
Informujecie inne instytucje i skarbowke o dochodzie z pracy na czarno ?
#4160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zawsze darczyńca nie ma kontaktu. Jeśli rodzina chce poznać darczyńcę. Jeśli darczyńca chce poznać rodzinę i jeśli wolontariusz uzna, że rodzina nie będzie chciała wykorzystać darczyńcy to razem z wolontariuszem-darczyńca dostarcza paczkę i poznaje rodzinę.
![]() ![]() |
![]() |
#4161 |
Zakorzenienie
|
No to od czego jest ten sztab wolontariuszy? Od pisania o rumianych buźkach? Jak ktoś chce podarować coś danej rodzinie, to wystarczy, że odpowiednią informacją zajmie się opiekun rodziny i tyle. Chyba będzie wiedział, że jeszcze stoi tam lodówka dla 'jego' ludzi. Nie wiem jakie kompletnie ma to znaczenie - jak ktoś przysyła całą paczkę, to co się z nią dzieje? Pewnie to samo, co działoby się z lodówką. Żadna magia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To skąd w wielu opisach kwoty zasiłków po 1000-2000 zł?! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4165 |
O RLY?
|
W zeszłym roku znalazłam w SzP opis starszej, biednej Pani.
W ostatnim dniu jej ogłoszenie nadal wisiało więc pewnie nikt jej nie wybrał. Pamiętam, że prosiła o parę książek, koc, termofor i właśnie o lodówkę - wszystko trzyma na balkonie. Szczerze mówiąc chciałam jej zrobić paczkę i pomóc, ale nie stać mnie żeby kupić lodówkę. Mogłam zasponsorować resztę rzeczy. Gdyby SzP mogła przyjąć od kogoś takiego jak candycotton lodówkę a ja bym uzbierała resztę - już jedna, starsza i biedna kobieta dostałaby pomoc. Ale nie - robisz całość, albo spadaj.
#4166 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4167 |
Zakorzenienie
|
A czy Ty informujesz skarbówkę, że skosiłaś sąsiadowi trawnik i zarobiłaś na tym 50zł?
![]() |
#4168 |
Konto usunięte
|
Wytłumacz mi jaką widzisz różnicę między panią Halinką, która przywozi lodówkę, pralkę, karton z jedzeniem, karton z chemią, karton z ciuchami i jeszcze cztery paczki opakowane świątecznym papierem, a panem Zygmuntem, który przywozi lodówkę i pralkę, Zdzisławem - karton z jedzeniem i chemią, Zytą - karton z ciuchami i cztery paczki opakowane świątecznym papierem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4169 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 |
wańka wstańka
|
BRT90 ponawiam pytanie : Czy zglaszacie do skarbówki i innych instytucji np. Mopsu nielegalny dochód osób, którym pomagacie ?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.