Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 17:55   #4261
Sorbik
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ty jesteś też Liderem?

Tak, jestem. I jestem całym sercem z Paczką-nie pierwszy i nie ostatni raz.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 18:04   #4262
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Tak, jestem. I jestem całym sercem z Paczką-nie pierwszy i nie ostatni raz.

To już wiemy, czemu to wygląda jak wygląda.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 18:14   #4263
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
To już wiemy, czemu to wygląda jak wygląda.
Z ust mi to wyjęłaś.
Stary 2014-10-16, 18:18   #4264
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość
Jak mają 8 stówek na głowę to na pewno Paczki nie dostaną Liczymy wszystkie realne dochody. Nie podlegamy pod żadną ustawę, która nam wskazuje komu pomagać, dlatego możemy się kierować własnymi kryteriami, w tym postawą rodziny
Ale wiesz w czym jest problem? W tym, że wierzycie na słowo tym rodzinom.
Założę się, że niektórzy nie przyznają się do dochodów na lewo, niektórzy ukrywają np konkubenta (samotne mamusie z 3 dzieci, każde tatuś inny, najmłodsze chyba powstało przez pączkowanie a tatusiów brak), a nawet jeśli policzycie uczciwie wszystko .. to pomyśl sam:
po opłaceniu rachunków Wasz próg to 450 zł na osobę. Czyli dajmy na to rodzina 2+3 to jest razem 2250 zł. Do tego te rachunki to razem pewnie ponad 3 tysiące. I to są często rodziny żyjące tylko z zasiłków.które taki dochód mniej więcej wykazują. Jako, że żyją z zasiłków to znani są i w Mopsie i w Caritasie i pewnie u pedagoga szkolnego itd itp. A to stamtąd bierzecie podobno namiary na rodziny.
I te rodziny jak już wspomniałam, zwykle mają dodatkowo różne dopłaty na dzieci w szkole i dostają różną pomoc rzeczową, zazwyczaj mieszkają w mieszkaniach komunalnych czy socjalnych i o dach nad głową się nie martwią.
Za to rodziny z podobnym dochodem (2 minimalne krajowe to kwota nawet niższa od tej założonej przeze mnie) nie widnieją nigdzie, bo teoretycznie żadna pomoc im się nie należy. Dla Mopsu są za bogaci. I tak mamy zapracowanych rodziców, często ciężko fizycznie, którzy nie dość, że dają z siebie bardzo wiele to nie są za to doceniani. I często dzieciom w tych niby normalnych rodzinach brakuje więcej dóbr wszelakich niż tym patologicznym
I gdzie Wasza pomoc idzie? Ano nadal tylko do tej "elyty", która z utrzymywania się za cudze zrobiła sobie sposób na życie i jest doskonale wyćwiczona w "pan da bo my tacy biedni". Tacy ludzie zwykle są doskonałymi aktorami, potrafią rozpłakać się na zawołanie, poopowiadać jak to jest ciężko, a jak tylko wyjdziesz to śmieją się żeś frajer albo po prostu uważają ten stan rzeczy za normalny, bo im się po prostu należy.
Czy potraficie dotrzeć do tych rodzin na prawdę starających się i stających na głowie by związać koniec z końcem, ale o zgrozo za bogatych dla Mopsu?
Nigdy nie widziałam w paczce opisu takiej rodziny, gdzie oboje rodzice uczciwie pracują ale niestety za marne grosze. A takich rodzin jest na prawdę sporo i to one są najbardziej potrzebujące. Bo im nie pomaga nikt.
Stary 2014-10-16, 18:28   #4265
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
obrażacie projekt, którego do końca nie znacie...
Żaden Lider nie jest z łapanki.
Każdy przechodzi szczegółową rozmowę. Później dopiero decyduje się czy ktoś się nadaje czy też nie.
Tak szczegółową jak szczegółowe są rozmowy z rodzinami hahaha

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No ja nie rzucilam ani studiów ani pracy ale bon do Sephory mile widziany. Więcej info na PW.

Kocie, jesteś wielka!!!!!!! Cho, popiszemy tak na kilku portalach hihihihi
tak się zastanawiam czy nie dopisać tam jeszcze jednego zera

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Nigdy nie widziałam w paczce opisu takiej rodziny, gdzie oboje rodzice uczciwie pracują ale niestety za marne grosze. A takich rodzin jest na prawdę sporo i to one są najbardziej potrzebujące. Bo im nie pomaga nikt.
Bardzo słuszna uwaga..
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 18:49   #4266
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Założę się, że niektórzy nie przyznają się do dochodów na lewo, niektórzy ukrywają np konkubenta (samotne mamusie z 3 dzieci, każde tatuś inny, najmłodsze chyba powstało przez pączkowanie a tatusiów brak), a nawet jeśli policzycie uczciwie wszystko .. to pomyśl sam:
po opłaceniu rachunków Wasz próg to 450 zł na osobę. Czyli dajmy na to rodzina 2+3 to jest razem 2250 zł. Do tego te rachunki to razem pewnie ponad 3 tysiące. I to są często rodziny żyjące tylko z zasiłków.które taki dochód mniej więcej wykazują.
A jakiś konkretny przykład? Bo większość dochodów na osobę jest znacznie poniżej 450 zł, to próg maksymalny. Ja się nie spotkałem, żeby samotnej matce z trójką dzieci tyle wyszło, a kilkaset opisów czytałem

Cytat:
Jako, że żyją z zasiłków to znani są i w Mopsie i w Caritasie i pewnie u pedagoga szkolnego itd itp. A to stamtąd bierzecie podobno namiary na rodziny.
I te rodziny jak już wspomniałam, zwykle mają dodatkowo różne dopłaty na dzieci w szkole i dostają różną pomoc rzeczową, zazwyczaj mieszkają w mieszkaniach komunalnych czy socjalnych i o dach nad głową się nie martwią.
Wszystkie te dopłaty uwzględniamy w obliczeniach Wiemy, że rodziny z nich korzystają o nie pytamy

Cytat:
Czy potraficie dotrzeć do tych rodzin na prawdę starających się i stających na głowie by związać koniec z końcem, ale o zgrozo za bogatych dla Mopsu?
Robimy to od 14 lat Temu na przykład, w przeciwieństwie od MOPSu, licząc dochód na czlonka rodziny, odliczamy koszty niezbędnego leczenia

Cytat:
To jeszcze nie wszystko widziałaś
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 18:53   #4267
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie słyszałem, żeby taka niewłaściwie włączona rodzina znalazła jakiegoś darczyńcę... Darczyńca czyta opisy i błędnie włączonej rodziny, gdzie pomoc się nie należy, nie wybierze
A dwie strony wczesniej pisales, ze kazda (!) rodzina znajduje darczynce.

Gubisz sie w swoich opowiesciach.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 18:59   #4268
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
To jeszcze nie wszystko widziałaś
Nie, wcale w ciągu 4 (!) lat tego wątku nie były wklejane praktycznir wszystkie opisy rodzin.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:02   #4269
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Za to rodziny z podobnym dochodem (2 minimalne krajowe to kwota nawet niższa od tej założonej przeze mnie) nie widnieją nigdzie, bo teoretycznie żadna pomoc im się nie należy. Dla Mopsu są za bogaci. I tak mamy zapracowanych rodziców, często ciężko fizycznie, którzy nie dość, że dają z siebie bardzo wiele to nie są za to doceniani. I często dzieciom w tych niby normalnych rodzinach brakuje więcej dóbr wszelakich niż tym patologicznym
I gdzie Wasza pomoc idzie? Ano nadal tylko do tej "elyty", która z utrzymywania się za cudze zrobiła sobie sposób na życie i jest doskonale wyćwiczona w "pan da bo my tacy biedni". Tacy ludzie zwykle są doskonałymi aktorami, potrafią rozpłakać się na zawołanie, poopowiadać jak to jest ciężko, a jak tylko wyjdziesz to śmieją się żeś frajer albo po prostu uważają ten stan rzeczy za normalny, bo im się po prostu należy.
D0-kła-dnie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:05   #4270
201605161006
Konto usunięte

Czy zgadzacie się, że dawanie kasy/dóbr materialnych patologiom, to podtrzymywanie tych patologii?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:06   #4271
BRT 90
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48555816]A dwie strony wczesniej pisales, ze kazda (!) rodzina znajduje darczynce.[/QUOTE]

Każda włączona według kryteriów, bo "kwiatki" eliminujemy, tak pisałem i o to mi chodziło

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 19:06   #4272
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Czy zgadzacie się, że dawanie kasy/dóbr materialnych patologiom, to podtrzymywanie tych patologii?
Nie rozumiem o czym piszesz.
Co to sa patologie, jakie patologie masz na myśli?

Ludzie nie mogą być patologiami
Stary 2014-10-16, 19:09   #4273
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Nie rozumiem o czym piszesz.
Co to sa patologie, jakie patologie masz na myśli?

Ludzie nie mogą być patologiami
Ludzie, którzy tworzą patologiczne rodziny, czyli właśnie np. wyłudzają, żyją na zasiłkach, rodziny alkoholowe itp.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:09   #4274
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Każda włączona według kryteriów, bo "kwiatki" eliminujemy, tak pisałem i o to mi chodziło
Ty swoje dalej, a na wątku przez kilka lat wyciągnęłyśmy tyle kwiatków, że słabo się robi. Czytałeś ten wątek cały czy nie?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:12   #4275
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ludzie, którzy tworzą patologiczne rodziny, czyli właśnie np. wyłudzają, żyją na zasiłkach, rodziny alkoholowe itp.
Nie kazda rodzina alkoholowa wyłudza. Nie zawsze obdarowanie rodziny alkoholowej wsiera patologie.
Istnieją sytuacje, gdy obdarowanie wspiera rozwój uzależnienia, ale jednocześnie pomoc jest konieczna.

Mówiąc krótko: twoje stwierdenie jest zbyt generalne i nie mozna na nie odpowiedzieć jednoznacznie.
Stary 2014-10-16, 19:15   #4276
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ty swoje dalej, a na wątku przez kilka lat wyciągnęłyśmy tyle kwiatków, że słabo się robi. Czytałeś ten wątek cały czy nie?
Chyba sobie żartujesz Od razu zaznaczył że nie będzie czytał, żeby mu podać przykłady z wątku bo mu się szperać nie chce (a nam powinno się chcieć:P)
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:16   #4277
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Nie czytałem, tylko przeglądałem i wiem, że :

a) część "kwiatków" jest rzeczywiście wpadkami
b) część "kwiatków" wynika z odmiennych poglądów na pomaganie
c) "kwiatki - wpadki" są eliminowane
d) "kwiatki odmiennopoglądowe" (np.: nie powinno się pomagać rodzinom wielodzietnym, tylko kupić im gumki) zostają
Stary 2014-10-16, 19:24   #4278
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie czytałem, tylko przeglądałem i wiem, że :

a) część "kwiatków" jest rzeczywiście wpadkami
b) część "kwiatków" wynika z odmiennych poglądów na pomaganie
c) "kwiatki - wpadki" są eliminowane
d) "kwiatki odmiennopoglądowe" (np.: nie powinno się pomagać rodzinom wielodzietnym, tylko kupić im gumki) zostają
Punkty b i d nie miałyby racji bytu, gdyby paczka była w sposób jednolity zorganizowana.
Stary 2014-10-16, 19:31   #4279
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Punkty b i d nie miałyby racji bytu, gdyby paczka była w sposób jednolity zorganizowana.

Tak właśnie jest - kryteria, system szkoleń, filozofia działania są jednolite i ogólnopolskie.

Możecie się nie zgadzać z ideą projektu i jej zasadami. Tak jak pisałem, nie rościmy sobie praw do wyłączności na pomaganie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 19:33   #4280
20160901857
Konto usunięte

Ale wy nie pomagacie, tylko raczej szkodzicie, więc wiesz.
Stary 2014-10-16, 19:36   #4281
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
A jakiś konkretny przykład? Bo większość dochodów na osobę jest znacznie poniżej 450 zł, to próg maksymalny. Ja się nie spotkałem, żeby samotnej matce z trójką dzieci tyle wyszło, a kilkaset opisów czytałem
Dobra, mam trochę czasu, nudzi mi się, to jedziemy:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2219

P
Cytat:
ani Teresa (38 l.) samotnie wychowuje sześcioro dzieci: Jakuba (17 l.), Macieja (15 l.), Zuzię (14 l.), Zosię (12 l.), Pawełka (10 l.) oraz Piotrusia (5 l.).
Pani Teresa dotąd nie pracowała. We wrześniu Piotruś zaczął uczęszczać do przedszkola. Stan Pawełka dzięki lekom też się poprawił i w związku z tym, kobieta zaczęła poszukiwać pracy.
W Rodzinie panuje atmosfera miłości i wsparcia. Pani Teresa bardzo troszczy się o swoje dzieci. Siedmioosobowa Rodzina mieszka w jednopokojowym mieszkaniu ok. 30 m2, znajdującym się na poddaszu. Mieszkanie jest ciasne, ale bardzo czyste i zadbane. Na przychody Rodziny składają się alimenty (2000 zł) i zasiłki (1236 zł). Po odliczeniu kosztów związanych z niezbędnymi opłatami, kosztów utrzymania, Rodzinie pozostaje 410 zł dochodu na osobę. Środki te z trudnością pozwalają zaspokoić podstawowe potrzeby.
Ten sam post:
Cytat:
Pani Anna (43l.) razem z mężem Panem Stefanem (45l.) wychowują siódemkę dzieci: Kasię (22l.), Jakuba (21l.), Kamilę (19l.), Jacka (19l.), Justynkę (8l.), Jarka (4l.) i Magdę (3l.).. Ich sumaryczny dochód wynosi około 3900zł, ponieważ praca Jacka jest dorywcza,sezonowa. Dodatkowo rodzina otrzymuje zasiłki i świadczenia pielęgnacyjne na Madzię, które razem wynoszą 1040zł. Po dokonaniu wszystkich opłat, zakupie leków dla Magdy i Jarka oraz opłaceniu rehabilitacji, rodzinie pozostaje około 430zł na życie na osobę.
Tu ok, pan pracuje, ale hmmm ... suma dochód + zasiłek nie taka mała. I zostaje całkiem sporo.
Ale za to cała gromadka pełnoletnich dzieci, które pewnie dupy nie ruszą, bo po co ...

O nawet coś ode mnie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2236

Cytat:
Pani Aneta (42 l.) samotnie wychowuje czwórkę synów: Jakuba (11 l.), Piotra (10 l.), Kamila (8 l.) i Marcina (4 l.).
Pani Aneta rozwiodła sie w 2000 roku. Szukała potem swojego miejsca, ale życie nie oszczędzało jej. Przemoc parokrotnie kierowana w kierunku Pani Anety sprawiła, że od paru lat jest sama z synami.
Pięcioosobowa rodzina żyje w wynajętym od gminy dwupokojowym mieszkaniu z dostępem do ubikacji i kuchni. Na dochód rodziny składają się zasiłki (926 zł) i alimenty na chłopców (1500 zł)
Czyli razem 2426 zł na 5 osób siedząc na dupie. To 2 minimalne krajowe ... fakt, po rachunkach nie zostanie 450 zł ale pani mogłaby 4 latka wysłać do przedszkola i ruszyć dupę ...

2 rodzina z tego postu też ciekawa ...

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2300

Cytat:
Rodzina czteroosobowa, mieszkanie 3 pokojowe

Obecnie na przychód rodziny składa się pensja pani Katarzyny w wysokości 1200 zł, emerytura pani Elżbiety (1400 zł), a także renta po ojcu przyznana chłopcom (1300 zł). Po odliczeniu wysokich kosztów utrzymania mieszkania (z uwagi na duży metraż i dobrą lokalizację - 2300 zł) ...
... zostaje 1700 na 4 osoby. Fakt, tu pani pracuje, no ale hmm ... mieszkanie można zmienić ...

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2395

Cytat:
Pani Maria (45 l.) i pan Andrzej (38 l.) wychowują szóstkę uroczych dzieci: Klarę (15 l.), Delfinę (11 l.), Aleksego (9 l.), Urszulę (6 l.), Klemensa (3 l.) i Jordana (2 l.).
Rodzinę utrzymuje pan Andrzej, który mimo wielkich starań nie jest w stanie zapewnić rodzinie bytu na odpowiednim poziomie. Pani Maria nie może obecnie podjąć pracy, ponieważ opieka nad liczną gromadką jest bardzo absorbująca, a obowiązki domowe czasochłonne.
Ośmioosobowa rodzina mieszka w wymagającym ocieplenia oraz remontu wszystkich pomieszczeń domku jednorodzinnym. Utrzymuje się z przychodu z działalności gospodarczej pana Andrzeja i zasiłków (1100 zł). Łączny dochód rodziny (427 zł na osobę) pozwala jedynie na bardzo skromne życie.
Tu fakt, pan pracuje, ale pani też by mogła .. no ale po co, skoro zasiłek 1100 zł. Lepiej sobie następną rumianą buźkę pyknąć.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2421

Cytat:
Pani Agnieszka (41 l.) i Pan Władysław (56 l.) wychowują wspólnie siódemkę wspaniałych dzieci: Krzysia (13 l.), Natalkę (12 l.), Wiktorię (10 l.), Anię (8 l.), Krystiana (7 l.), Julitę (3 l.) i Kasię (3 m-ce).
Przyczyną trudnej sytuacji, w której znalazła się rodzina jest stan zdrowia Pana Władysława, który od wielu lat choruje na astmę oskrzelową, a w niedawnym czasie przeszedł zawał serca. Z tego tytułu, w ocenie lekarza, nie jest zdolny do podjęcia pracy. Sytuację pogarsza stan zdrowia niepełnosprawnej intelektualnie w stopniu lekkim Natalki.
Rodzina żyje bardzo skromnie, jednak w domu panuje atmosfera wzajemnego wsparcia i miłości. Głównym źródłem dochodu jest renta chorobowa Pana Władysława (490zł) oraz zasiłki (2987zł), z których dużą część pochłaniają opłaty (632zł) i wydatki na leczenie Pana Władysława (150zł). Na życie pozostaje im niewiele - 299 zł na osobę."
Zasiłki 2987 zł !!! to ponad 2 minimalne.
Ja rozumiem, pan choruje .. to po co tyle dzieci do jasnej anielki? W dodatku 5 po chorej Natalce ...
Zresztą, upośledzenie intelektualne w stopniu lekkim to nie jest jakiś kosmos. Takie dzieci chodzą do normalnej szkoły.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2447

Cytat:
[B]Pani Barbara (46 l.) mieszka pod jednym dachem ze swoimi dziećmi: Anetą (26 l.), Kamilem (24 l.), Anastazją (17 l.) i Mikołajem (7 l.) oraz rodzicami: Panią Teresą (72 l.) i Panem Michałem (75 l.). Aneta niedawno urodziła synka Jana (1 rok), który również mieszka w domu.
Rodzina mieszka w 3-pokojowym mieszkaniu. Pomimo wielu pomieszczeń, w domu panuje tłok. Pani Teresa i Pan Michał mają problemy ze zdrowiem. Pani Teresa jest po czterech zawałach i choruje na miażdżycę, zdarzają się jej też zaniki pamięci. Pan Michał natomiast jest po udarze. Rodzina ma zaległości z opłatami za mieszkanie i niespłacone pożyczki, zaciągnięte przez Pana Michała kilka lat temu, w celu zakupienia potrzebnych im sprzętów AGD. W rodzinie nie ma osób pracujących. Pani Barbara opiekuje się chorymi rodzicami. Natomiast Aneta z Kamilem starają się podjąć pracę choćby dorywczą, w celu polepszenia się sytuacji materialnej rodziny.
Na dochód rodziny (4 080 zł) składa się: emerytura Pani Teresy (1 000 zł) i Pana Michała (2 000 zł), zasiłek rodzinny w wysokości 200 zł, zasiłek stały (520 zł) i alimenty na dzieci (łącznie 360 zł). Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania (1030 zł) i kosztów leczenia (250 zł) dochód na jednego członka wynosi 350zł.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, środków czystości i artykułów dziecięcych dla małego Jasia.
Niby 350 a nie 450 ale no .. 3 osoby sprawne i żadna nie pracuje.

a i dramat to tam będzie jak dziadki odejdą ...

No dobra, mam dość.

Aha, pominęłam całą masę rodzin pełnych rumianych buziek. Ale jeśli chcesz zobaczyć wszystkie kwiaty to od strony 74 ubiegłoroczne opisy startują. Fakt, było lepiej niż w latach wcześniejszych no ale ...

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2014-10-16 o 19:43
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:47   #4282
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawdziłem, w sprawozdaniu jest napisane: "wysokość najwyższego miesięcznego wynagrodzenia (brutto) wypłaconego pracownikom organizacji, wliczając wynagrodzenie zasadnicze , nagrody, premie i inne świadczenia, oraz wynagrodzenia wypłacane osobom świadczącym usługi na podstawie umowy cywilnoprawnej".

Więc moja teoria o umowie o dzieło, jak ktoś zrobić jakiś system czy klip jest wielce prawdopodobna
Ok, zgodzę się - klip jak najbardziej, system informatyczny, szkolenia, ale nie bardzo zawyżone wynagrodzenia dla dyrektorów... Uważam, że jeśli ktoś mocno wierzy w tę akcję, lepiej albo się zaangażować w wolontariat albo pomóc rodzinie bezpośrednio (jeśli mądrze wybierzemy rodzinę, która autentycznie pomocy potrzebuje). Tak samo z Akademią Przyszłości - najlepiej wolontariat. Bo podobnie jak w Paczce większość zapoznających się z tematem myśli, że wpłacając pieniądze pomaga akcji - z tego idą pieniądze na szkolenia wolontariuszy, pomocy rodzinom, czy koszt udziału dziecka w programie Akademii (ten jest znikomy). Niestety ludzie nie mają świadomości.

Ale żeby nie było, zerknęłam na kilka sprawozdań innych fundacji, wysokie koszty wynagrodzeń zarządu pojawiają się w wielu miejscach, koszty reklamy również

MarudexuS Mocne te opisy, mówią same za siebie.

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-10-16 o 19:57
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:56   #4283
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Ok, zgodzę się - klip jak najbardziej, system informatyczny, szkolenia, ale nie bardzo zawyżone wynagrodzenia dla dyrektorów...
Przepraszam, ale odniosę się do konkretów

Według sprawozdania średnia pensja w stowarzyszeniu to 2065,56 zł brutto, przy minimalnej krajowej 1680 zł to nie jest chyba jakość potwornie dużo ? Zwłaszcza, że niektóre umowy o dzieło windują średnią...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 19:58   #4284
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja przepraszam, że głupio spytam:

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą ruszyć pupy do pracy, by ulzyć finansowo rodzinie? Nawet jeśli się uczą- to jest mozliwe. Jestem tego przykladem, tak samo, jak wiele moich koleżanek i kolegów z roku. Rączki mi nie odpadły, na studiach sobie radzę (państwowa renomowana uczelnia, więc zero taryf ulgowych a wymagania spore). I ja i moi koledzy'koleżanki zasuwamy jak motorki. Czy te dorosłe dzieci też by nie mogły?

Przecież to wstyd powoływać się na biedę ze względu na wielodzietność mając dorosłe dzieci, które są zobligowane pomagać finansowo rodzinie, skoro mieszkają razem z rodzicami i rodzeństwem, korzystają z lodówki, prądu, gazu itp.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 19:59   #4285
Fleur_D
Zakorzenienie

MarudexuS, jakoś nie widzę chęci odniesienia się do podanych przez Ciebie przykładów
Chyba że zbierają siły.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 20:05   #4286
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Nie kazda rodzina alkoholowa wyłudza. Nie zawsze obdarowanie rodziny alkoholowej wsiera patologie.
Istnieją sytuacje, gdy obdarowanie wspiera rozwój uzależnienia, ale jednocześnie pomoc jest konieczna.

Mówiąc krótko: twoje stwierdenie jest zbyt generalne i nie mozna na nie odpowiedzieć jednoznacznie.
Jest masę innych pomysłów, jak pomóc takiej rodzinie. Np. leczenie w ośrodku, terapia. Jeśli oboje rodzice piją to zabrać dzieci. Jeśli jedno - wysłać je na leczenie albo po prostu wyrzucić z domu, żeby reszta rodziny mogła w spokoju żyć. Czy wolontariusze zdają sobie sprawę z czym dla reszty rodziny wiąże się uzależnienie jednego z członków?
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 20:06   #4287
20160901857
Konto usunięte

Śmiechłam trochę na samotną matkę, która rozwiodła się 13 lat temu (bo to było w zeszłym roku, tak?), a ma dzieci lat 11, 10, 8 i 4 Dobrze, że chociaż alimenty dostaje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 20:09   #4288
201803290936
Konto usunięte

Nie wiem, czy ktoś to już linkował, ale jeżeli to prawda, to cóż, wstyd dla organizatorów: http://kontakt24.tvn24.pl/szlachetna...ewno,66994,ugc.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 20:09   #4289
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Jest masę innych pomysłów, jak pomóc takiej rodzinie. Np. leczenie w ośrodku, terapia. Jeśli oboje rodzice piją to zabrać dzieci. Jeśli jedno - wysłać je na leczenie albo po prostu wyrzucić z domu, żeby reszta rodziny mogła w spokoju żyć. Czy wolontariusze zdają sobie sprawę z czym dla reszty rodziny wiąże się uzależnienie jednego z członków?
Z koniecznością dania większej ilości prezentów dla rumianych buziek?

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-10-16 o 20:12
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 20:16   #4290
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, ale odniosę się do konkretów

Według sprawozdania średnia pensja w stowarzyszeniu to 2065,56 zł brutto, przy minimalnej krajowej 1680 zł to nie jest chyba jakość potwornie dużo ? Zwłaszcza, że niektóre umowy o dzieło windują średnią...
Wiem, że niektóre śmieciowe umowy mają gorsze warunki niż wymieniona przez Ciebie minimalna - więc do średniej zawyżają inne wynagrodzenia. Zauważyłeś, że nie czepiam się standardowego (!) wynagrodzenia, tylko sytuacji z zawyżaniem pewnych wydatków? Myślę, że nie ma sensu toczyć dalej tej dyskusji, dla Ciebie zawyżone wydatki na reklamę są ok; przekaz o braku pieniędzy na działalność też - czyli ludzie, wpłaćcie kasę, bo potrzebujący nie dostaną pomocy.

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja przepraszam, że głupio spytam:

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą ruszyć pupy do pracy, by ulzyć finansowo rodzinie? Nawet jeśli się uczą- to jest mozliwe.(...)

Przecież to wstyd powoływać się na biedę ze względu na wielodzietność mając dorosłe dzieci, które są zobligowane pomagać finansowo rodzinie, skoro mieszkają razem z rodzicami i rodzeństwem, korzystają z lodówki, prądu, gazu itp.
Chyba nie mogą W wielu normalnych rodzinach spotkałam się z tym, że nastolatki pomagają przy młodszym rodzeństwie i obowiązkach w miarę możliwości, więc dwójka rodziców pracuje na swoją miarę. No ale to zaradne rodziny, nie wszystkie mają takie podejście.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości