|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Niech już sobie biorą te zasiłki ale niech nie liczą na dobre serduszka darczyńców. A SzP niech się ogarnie i pomaga tym, którzy coś od siebie dają.
![]() |
#4322 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No to rzeczywiście za 400 zł na łebka nie kupisz jedzenia i środków czystości, Paczka powinna dać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to sorry ... 400 zł na osobę to jest niezła kwota w Polsce.
![]() |
#4324 | |
O RLY?
|
Cytat:
Może nie osobami decyzyjnymi, ale myślę, że np. do noszenia/ustawiania/transportu paczek by się przydali.
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-10-16 o 21:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Twój pomysł jest niegłupi .. chociaż pewnie ciężko byłoby to zorganizować, w sensie jak zaczniesz tego wymagać to zaraz będzie aj waj, czemu jej syn nie musiał (bo np ma lat 15) a mój musi dźwigać (bo ma 16) czy tam coś. I zaraz będzie ajwaj, że jak można stawiać warunki obdarowanym.
![]() |
#4326 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() To jest ten wyśmiewany impuls do zmiany ![]() Rodzina, która otrzymała pomoc, daje coś z siebie i chce pomagać innym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4327 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
I prosze nie traktuj wizażanek jak jakiś nierozgarietych ludzi ,co się na takich kwestiach nie znają. Pracuję w branży pomagania od wielu lat. Równiez od wielu lat w jednej organizacji, ale w różnych regionach. Regiony operują nieco inaczej, ale procedury są takie same i nie ma opcji, by dochodziło o az takich rozdwięków między jedny regionem a drugim. Ogólnopolsie kryteria, cele i procedury- to w kwestii SzP są tylko na papierze, na niczym więcej.
![]() |
#4328 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Jak sporej części społeczeństwa. No, ale jeśli we dwie osoby zarobi 2500 złotych, 1601 wyda na mieszkanie, rachunki i leki, to już jest się bogaczem i to nie to samo co, 2500 złotych z zasiłków przy tych samych wydatkach. Straszne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | ||
O RLY?
|
Cytat:
Był tu niedawno wklejany link do wypowiedzi pewnej dziewczyny, która brała udział w SzP. Z tego co kojarzę dla tej rodziny były też meble albo ciężki sprzęt elektroniczny - nie pamiętam teraz. W rodzinie ojciec i duży syn. Myślisz, że pomogli przy wnoszeniu? Nie, jaśnie książęta się nie ruszyli. I jeszcze pretensje do wolontariuszy. Cytat:
Jak miałam więcej czasu byłam wolontariuszką w jadłodajni dla ubogich (tą formę wolontariatu jak najbardziej polecam ![]() Pamiętam taką sytuację - jedna z kobiet korzystających zaczęła głośno narzekać, że nie ma co robić rano i jej się nudzi. Ktoś z zespołu zapytał jej czy ma książeczkę sanepidowską i mogłaby rano przyjść pomóc na kuchni gotować. Jakie baba tam gwiezdne wojny urządziła. Że jak to tak, jak ktoś śmie ją tak poniżać, że ma pracować za darmo, że szukamy sobie niewolników etc.
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-10-16 o 21:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4331 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to skromna suma. Każdy darczyńca może wybrać jakiej rodzinie (z jakim dochodem na głowę) chce pomagać ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Żywność dla rodziny wielodzietnej nie wychodzi dużo drożej. Ok, pewnie trzeba kupić więcej chleba, mięsa, itp, ale np obiady już niekoniecznie, chociaż by z tego względu, że dzieci z takich rodzin mają zwykle obiady w szkołach, więc już jeden posiłek do gotowania odpada. Przyborów szkolnych i książek nie kupuje się co miesiąc, tak samo jak butów i ubrań (a nawet jak się ktoś uprze, to z tych 400 zł bez problemu można wygospodarować 150 miesięcznie na takie wydatki). To samo z lekami - no jak kupisz raz, to są na jakiś czas, a często choroby dopadają chyba tylko dzieci w wieku przedszkolnym, co znowu rodzi paradoks, bo większość tych dzieci nie chodzi do przedszkola, bo matka nie pracuje, więc z nimi siedzi i tak w koło Macieju... Przysięgam, że jak na studiach po opłaceniu akademika zostawało mi 400 zł, to mogłam się zgłosić do paczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Liczysz książki, przybory szkolne, bilety (dla rodziców, którzy siedzą w domu, bo nie pracują) jako comiesięczny wydatek na osobę w rodzinie? Książki, przybory, buty, odzież, leki na katar - to nie jest co miesięczny wydatek każdej osoby w rodzinie, w każdej rodzinie w całej Polsce. A leki na jedno przeziębienie kosztują +/- 50 złotych. Straszne obciążenie na pół roku. B e z j a j. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4334 |
Konto usunięte
|
Co ja czytam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zresztą: Darczyńca widzi ile rodzina ma na członka rodziny i uzna, że albo chce jej pomóc albo nie. Prosta sprawa. Do tej pory w ciągu 13 edycji wszyscy darczyńcy się znajdowali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Konto usunięte
|
Guzik prawda, obiady dla takich rodzin są dofinansowywane/opłacane przez Mops.
Nie wiem jak bardzo wielkimi literami trzeba napisać, że tych rodzin w ogóle nie powinno być w tej akcji. Jak ktoś ma 1200, 1500 albo więcej zasiłków (wypłacanych przecież z pieniędzy, które do budżetu wrzucają ciężko pracujący ludzie), to jakim prawem jeszcze się domaga od tych ludzi darmowych paczek? Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-16 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | |
O RLY?
|
Cytat:
I jak widzimisię wolontariusza ma się do kryteriów działania Paczki, które podobno są jednolite?
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-10-16 o 22:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Co to za system i ujednolicenie, gdzie w różnych regionach są inne kryteria stosowane? Wolontariusze zamiast być porządnie przeszkolonymi ludźmi, to panny, które serduszko boli, bo dzieciom brakuje i dzieci nie zawiniły? Bo regiony w ewidentnie różny sposób dokonują selekcji rodzin? Myślę, że dobre wiesz o co chodzi, tylko nadal chcesz udwać, że problemu takie w w SzP nie ma. Ta cała dyskusja zaczyna być żenująca.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Wredny kotecek
|
A ja uważam, że jak jest tyle dzieci to spokojnie jedno po drugim coś może nosić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
O RLY?
|
U mnie szczerze mówiąc w takich sprawach nadal najlepiej działają babcine syrop z buraka czy sok z cebuli - koszt, około 1zł xD
#4343 | |
Wredny kotecek
|
Soki z malin mam od teściowej a czosnek tanio można kupić
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4344 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedni dostaną dofinansowanie, drudzy nie. Zależy ile mają kasy liczonej po MOPS-owsku. Spór o to czy 450 zł na życie to dużo czy mało jest sporem o opinie i nie ma większego sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Konto usunięte
|
No nie bardzo się opieracie, bo pisałam na poprzedniej stronie, że minimum egzystencji według ustawy to kwota na jedzenie i mieszkanie - u was mieszkanie odpada, więc sam rozumiesz...albo i nie, sądząc po głupotach, które tu dzisiaj wypisujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Wredny kotecek
|
Ale dochód to powinien być cały dzielony na ilość domowników a nie "po opłaceniu rachunków"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4347 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Konto usunięte
|
Poczytałabym jeszcze trochę tych "mądrości" lidera, ale chyba muszę iść spać, bo jutro o 6 zrywam dupe do roboty, co by zarobić na siebie i przy okazji na milion składko-podatków, z których połowa pójdzie pewnie na zasiłki dla biednych dzieciaczków. Ja będę jutro produkować tony pism procesowych, a w tym czasie pani Wiesia lat 24 wyprodukuje pewnie kolejnego słodkiego bejbika na moje utrzymanie, ale jeszcze pakę dostanie, albo i nie, bo zły darczyńca zechce dać ubrania, ale nie będzie miał pralki w pakiecie, więc niech spada. Taki lajf.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4349 | |
O RLY?
|
Dżizas Krajst - sam odnosiłeś się do kilku opisów rodzin i sam napisałeś, że niektóre są do odrzucenia.
Więc jak kryteria są ujednolicone i jak wolontariusze są przeszkoleni skoro 3 osoby kwalifikują taką rodzinę a Ty piszesz, że nie powinna się znaleźć? ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4350 |
wańka wstańka
|
Konkrety są rosypane po całym wątku. Zresztą sam niektóre przykłady komentowałeś.
Nie chce mi się robić analizy dla ciebie i za ciebie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.