Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 22:29   #4351
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Olej robotę - zgłoś się do SzP
Pytałam dzisiaj czy ktoś mi zasponsoruje nowego smartfona, ale niestety, żaden darczyńca nie wybrał mnie A nawet zaoferowałam, że parę dzieciaków zrobię i dalej nic, twarde serduszka mają wizażanki...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:34   #4352
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość
Wiemy, ale tej pozostałejj części (szczególnie dzieciom) chcemy zapewnić choćby żywność...

Przykład z życia: trzy lata temu trafiłem do 92-letniej staruszki, która żyła z zasiłków. Brakło jej pół roku pracy, a miałaby wysoką emeryturę, niestety się pochorowała. Cierpiała na bardzo rzadką chorobę - brak jakichkolwiek kwasów żoładkowych, żeby jeść kanapki (nic innego jeść nie mogła od 20 lat) musiała połykać rozcieńczony kwas solny, który wypalał jej gardło. Dostawała 470 złotych zasiłku, a 490 pochłaniały same leki. Kryteria pomocy społecznej nie uwzględniały ich w wyliczeniach...
A może by tak zapewnić tym dzieciom normalne życie, bez widoku schlanego rodzica, bez awantur, bicia i poniżania? Warunki do nauki, odpoczynku, zabawy?

Co do staruszki... Jestem jak najbardziej za pomocą takim osobom - starszym, schorowanym. Tylko warto też pomyśleć o zabraniu takiej osoby do specjalisty, poszukaniu nowych lepszych metod leczenia (przez 20 lat coś się mogło zmienić) itd. W dodatku opis wydaje mi się podkolorowany - moja babcia też musiała pić takowy kwas i choć nie było to super smaczne, to przełyku nie wypalało. Tak samo jak gdzieś wyżej fakt zawału serca... To nie stare czasy, gdzie osobę po zawale uznawało się za cudem ocaloną i niezdolną do pracy. Ludzie po tygodniu w szpitalu po zawale do pracy normalnie wracają. Tak samo po drugim i trzecim zawale. Są tu 2 opcje: zawał był bardzo ciężki, ale wtedy opis jest źle zrobiony, bo nic o tym nie wspomina, albo też podkoloryzowano tu coś.

Cytat:
To Cię okłamała Nie ma takiej opcji. Żeby wolontariusz mógł działać musi być na szkoleniu, bo inaczej nie dostanie uprawnień w systemie, które nadaje trener, który najczęściej nie zna lidera Tak w dużym uproszczeniu
Bycie na szkoleniu o niczym nie świadczy - przesiedzieć na wykładzie zawsze można... Tylko pytanie, ile ci wolontariusze z tego wynoszą?

Uważam, że mądrze dysponując pieniędzmi można z tych 400zł/os. kupić jedzenie, chemię, parę ciuszków w lumpeksie i odłożyć na przybory szkolne. Tylko trzeba chcieć i trochę w to wysiłku włożyć.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:35   #4353
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
No nie bardzo się opieracie, bo pisałam na poprzedniej stronie, że minimum egzystencji według ustawy to kwota na jedzenie i mieszkanie - u was mieszkanie odpada, więc sam rozumiesz...albo i nie, sądząc po głupotach, które tu dzisiaj wypisujesz.
Opieramy się w pewnym stopniu, jak pisałem

Zresztą, dla jednych to dużo, dla innych mało. Darczyńca sam zadecyduje
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:40   #4354
20160901857
Konto usunięte

Jacy Liderzy, taka cała akcja.

A teraz już naprawdę idę spać, żebym mogła skoro świt zerwać się z wyra i radośnie ruszyć do pracy, bo inaczej wielodzietna alkoholiczna patola padnie głodu, bo im 400 zeta na jedzenie nie starcza.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:42   #4355
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Pytałam dzisiaj czy ktoś mi zasponsoruje nowego smartfona, ale niestety, żaden darczyńca nie wybrał mnie A nawet zaoferowałam, że parę dzieciaków zrobię i dalej nic, twarde serduszka mają wizażanki...
Ja prosiłam o bon do sephory na 1000zł i nikt pw nie napisał :/ ej no, nie wstydźcie się piszcie!
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:43   #4356
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Dżizas Krajst - sam odnosiłeś się do kilku opisów rodzin i sam napisałeś, że niektóre są do odrzucenia.

Więc jak kryteria są ujednolicone i jak wolontariusze są przeszkoleni skoro 3 osoby kwalifikują taką rodzinę a Ty piszesz, że nie powinna się znaleźć?
=
Ach, o to chodzi Oni nie mieli innych kryteriów, tylko popełnili błąd/nawalili

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
A może by tak zapewnić tym dzieciom normalne życie, bez widoku schlanego rodzica, bez awantur, bicia i poniżania? Warunki do nauki, odpoczynku, zabawy?
Byłoby super, ale my nie mamy narzędzi, by zapewniać rodzinom mieszkania zastępcze...

Cytat:
Co do staruszki... Jestem jak najbardziej za pomocą takim osobom - starszym, schorowanym. Tylko warto też pomyśleć o zabraniu takiej osoby do specjalisty, poszukaniu nowych lepszych metod leczenia (przez 20 lat coś się mogło zmienić) itd. W dodatku opis wydaje mi się podkolorowany - moja babcia też musiała pić takowy kwas i choć nie było to super smaczne, to przełyku nie wypalało. Tak samo jak gdzieś wyżej fakt zawału serca... To nie stare czasy, gdzie osobę po zawale uznawało się za cudem ocaloną i niezdolną do pracy. Ludzie po tygodniu w szpitalu po zawale do pracy normalnie wracają. Tak samo po drugim i trzecim zawale. Są tu 2 opcje: zawał był bardzo ciężki, ale wtedy opis jest źle zrobiony, bo nic o tym nie wspomina, albo też podkoloryzowano tu coś.
1. Pani była niechętna wizytom u lekarzy, bo to leki doprowadziły ją do tego stanu. Zresztą od czasu do czasu chodziła i nie znali rozwiązania.

2. Wypalało w sensie bardzo mocno drażniło, aż Pani leciały łzy

3. Widocznie był ciężki, o takie rzeczy dopytujemy, staramy się nie epatować schorzenia "Pan Andrzej przeszedł cięęęęęęęęęężki zawał".
Stary 2014-10-16, 22:47   #4357
coffee
and cigarettes

Cytat:
Zresztą, dla jednych to dużo, dla innych mało. Darczyńca sam zadecyduje
Czyli innymi słowy: "jak znajdzie się frajer, to co mi do tego, niech daje, skoro chce, a inni chcą brać"
Tak widzę Twoją obecność w wątku i w ogóle istnienie tej akcji (w dużej mierze)...

Cytat:
Ach, o to chodzi Oni nie mieli innych kryteriów, tylko popełnili błąd/nawalili
Ale przecież byli na szkoleniu, na takim samym jak reszta, byli u kogośtam we dwójkę, a ich wybór był sprawdzany przez kilka innych osób. Strasznie dużo Was tam tylko popełnia błędy i nawala...

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2014-10-16 o 22:48
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 22:51   #4358
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Rodziny nie mogą się w żaden sposób same zgłosić, tylko my ich sami szukamy, a za obiady w szkole też trzeba zapłacić
A jeśli rodzina ma obiady dla dzieci w szkole dofinansowane przez MOPS, to nie powinno to być uwzględnione jako zasiłek? Bo z mojego doświadczenia wynika, że wartość tej formy pomocy wlicza się normalnie do zasiłków.

Staram się śledzić dzisiaj Waszą dyskusję i nie mogę się nadziwić jak wiele złego dla całej akcji można zrobić, jeśli angażują się w nią przypadkowi ludzie, przekonani o swojej nieomylności. Aż strach pomyśleć, jakie kwiatki wyjdą w tym roku (mam jedynie nadzieję, że nie z mojego rejonu).

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:

Byłoby super, ale my nie mamy narzędzi, by zapewniać rodzinom mieszkania zastępcze...
Ale mamy narzędzia, żeby odpowiednio pokierować rodzinę, np. przekazać kontakt do właściwej instytucji, poradni, prawnika udzielającego bezpłatnych porad itp. I to może być ten śmiesznie brzmiący "impuls do zmiany", a nie nowy komputer.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-16, 22:56   #4359
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Strasznie dużo Was tam tylko popełnia błędy i nawala...
kilka-kilkanaście przypadków na 17,5 tys to 0.00097% )

Parę osób stwierdziło, że mimo, że projekt obejmuje coraz więcej osób, to wpadek mamy coraz mniej, dziękuję

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
A jeśli rodzina ma obiady dla dzieci w szkole dofinansowane przez MOPS, to nie powinno to być uwzględnione jako zasiłek?
Bingo! Wliczamy
[/QUOTE]
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Ale mamy narzędzia, żeby odpowiednio pokierować rodzinę, np. przekazać kontakt do właściwej instytucji, poradni, prawnika udzielającego bezpłatnych porad itp. I to może być ten śmiesznie brzmiący "impuls do zmiany", a nie nowy komputer.
W tym roku nasi prawnicy będą prawdopodobnie udzielać takich darmowych porad prawnych rodzinom, które mają jakieś problemy w tym zakresie I wolontariusze mają też w dokumentach informacje na temat instytucji udzielających innych form pomocy i z nich korzystają, przekazując te info rodzinom
Stary 2014-10-16, 23:28   #4360
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
E tam. Mogą i nic nie kosztować, ja np preferuję domowej roboty sok z malin, można też brać czosnek i będzie taniej;p
I zdrowiej od gripexów, fervexów. Cebula, czosnek, syrop na kaszel znajdzie się za 5 zł plus jakiś paracetamol na gorączkę i jest zestaw przeciwprzeziębieniowy.

Cytat:
2. Wypalało w sensie bardzo mocno drażniło, aż Pani leciały łzy

3. Widocznie był ciężki, o takie rzeczy dopytujemy, staramy się nie epatować schorzenia "Pan Andrzej przeszedł cięęęęęęęęęężki zawał".
2. Trzeba by się temu dobrze przyjrzeć, bo to nie jest normalny objaw przy takim leczeniu. Tu nie pieniądze pomogą tylko poświęcenie czasu na próbę pomocy w tej kwestii. Chociaż w tym przypadku pomoc materialna jest akurat jak najbardziej na miejscu.

3. Czytanie, że zawał był "cięęęężki", nadal będzie ogólnikiem. Czy pan miał stenty, bajpasy, powikłanie w postaci tętniaka, pozawałowe zaburzenia rytmu? Może ktoś powinien panu pomóc w załatwieniu operacji, odpowiedniego leczenia? To są konkrety, bo jak słyszę, że ktoś nie pracuje, bo przeszedł zawał, to włącza mi się alarm.

Co do porad prawnych - fajnie, że są, ale dla osób życiowo niezaradnych to za mało. Trzeba takiej kobiecie (bo częściej jednak faceci piją...) wytłumaczyć, że może to zrobić, że będzie lepiej, zaprowadzić ją do tego prawnika, przetłumaczyć z języka prawniczego na nasze, pomóc załatwić formalności...
Stary 2014-10-16, 23:33   #4361
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Wiecie co?
Ja idę spać. Podnoszę zwłoki o 6, co by na ćwiczenia na 7.30 zdążyć, zakończyć zajęcia o 14.30 a potem świńskim truchtem zdążyć do pracy.

Niestety, nie mogę wzorem pani Wiesi wylegiwac się do 9 a MOPS to nawet nie wiem, gdzie jest w moim mieście.

Zresztą tłumaczenia i wyjasnienia Pana Wolontariusza ocierają się już o absurd na tyle, by darowac sobie czytanie i podnoszenie sobie adrenaliny przed snem.

Dobranoc i idźcie spać. Wszyscy mamy jutro swoje zajęcia, które trzeba zrobić, żeby przypadkiem nie zgloszono nas jako kandydatów do SZP

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 23:39   #4362
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiecie co?
Ja idę spać. Podnoszę zwłoki o 6, co by na ćwiczenia na 7.30 zdążyć, zakończyć zajęcia o 14.30 a potem świńskim truchtem zdążyć do pracy.

Niestety, nie mogę wzorem pani Wiesi wylegiwac się do 9 a MOPS to nawet nie wiem, gdzie jest w moim mieście.

Zresztą tłumaczenia i wyjasnienia Pana Wolontariusza ocierają się już o absurd na tyle, by darowac sobie czytanie i podnoszenie sobie adrenaliny przed snem.

Dobranoc i idźcie spać. Wszyscy mamy jutro swoje zajęcia, które trzeba zrobić, żeby przypadkiem nie zgloszono nas jako kandydatów do SZP
Słusznie prawisz. Czas spać, bo rano do jednej pracy, a po niej do drugiej. A trzeba było dzieci rodzić...
Stary 2014-10-16, 23:47   #4363
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Słusznie prawisz. Czas spać, bo rano do jednej pracy, a po niej do drugiej. A trzeba było dzieci rodzić...

No śpijcie śpijcie mróweczki pracowite ja jeszcze skończę uczyć się o surowcach roślinnych odkrztuszających i przeczyszczających- naturalne leki dla biedaków jak znalazł.

Bo tak całkiem serio, to mnie naprawdę nie stać, żeby sobie 150zł miesięcznie wliczać w koszta leczenia przeziębienia czy migreny. Ani nawet 15zł, całe życie na czosnku

Edytowane przez 201609102148
Czas edycji: 2014-10-16 o 23:49
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 06:15   #4364
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ech, nie ma to jak wstać o 6 a potem sprawdzić pocztę i przekonać się, że jednak ćwiczenia są w sobotę o 7.30 bo akurat w sobotę jaśnie pan ma dyżur, więc jedno przy drugim....... No nic, to mam czas do 8.30 zanim się zwlokę pod prysznic.

Tak, wiem. Ludzki pan i trzeba się cieszyć bo przecież mógł zabić (jak w tym dowcipie o Stalinie). Względnie wcale nie napisać a ruda by pognała i pocałowała klamkę czekając na następne zajęcia.

Myślę nad wariantem B: czy pani Wiesia jednak nie ma prostszego i łatwiejszego życia?

O, Ochojska się wypowiada. 26% dzieci w Polsce dotkniętych jest ubóstwem. Bosh, skąd oni biora te dane? Czyli prawie 30% społeczeństwa to ludzie nieporadni społecznie i ekonomicznie? Jaka będzie więc jakość tego społeczeństwa za kilkanaście lat, biorac pod uwagę, że panie Wiesie i potomstwo pani Wiesi ma tendencję do rozmnażania się w postępie geometrycznym?
Heh, i na koniec apel: Wpłacajcie pieniądze.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-10-17, 06:45   #4365
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Uważam, że jednym z potwierdzenie faktu, że akcja jest dobra to fakt, że co roku każda rodzina znajduje darczyńcę. a to tylko 3 tygodnie!
To argument w stylu "Hitler był spoko i miał rację, skoro naród niemiecki go poparł".

---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ----------

Cytat:
Ja prosiłam o bon do sephory na 1000zł i nikt pw nie napisał :/ ej no, nie wstydźcie się piszcie!
GrumpyCat, a może być do H&M za 50 zł?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 07:20   #4366
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie, Doris! My chciałyśmy do Sephory za 1000 zł. Nasze życzenia są skonkretyzowane- jak w SZP i szpadaj z tym bonem za 50 zł! W ogóle, jak Ci nie wstyd proponować porządnemu kotu jakieś bony o wartości 50 zł? Jestem oburzona Twoją postawą. W ogóle nie rozumiesz idei SZP. Masz zaspokoić nasze chciejstwo i jak chcemy bon do Sephory za 1000 zł to nic innego nam nie proponuj Aaaaa....i nie zapomnij przewiązac koperty z bonem kokardą i przyczepić woreczka z kocimiętką.

Kot chce- kot wymaga.
A co!

No pasaran!
Stary 2014-10-17, 07:23   #4367
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Nie, Doris! My chciałyśmy do Sephory za 1000 zł. Nasze życzenia są skonkretyzowane- jak w SZP i szpadaj z tym bonem za 50 zł! W ogóle, jak Ci nie wstyd proponować porządnemu kotu jakieś bony o wartości 50 zł? Jestem oburzona Twoją postawą. W ogóle nie rozumiesz idei SZP. Masz zaspokoić nasze chciejstwo i jak chcemy bon do Sephory za 1000 zł to nic innego nam nie proponuj Aaaaa....i nie zapomnij przewiązac koperty z bonem kokardą i przyczepić woreczka z kocimiętką.

Kot chce- kot wymaga.
A co!
Coś czułam, że padnie taka odpowiedź. Zabieram zatem mój bon za 50 zł, nie to nie. Idę się wstydzić w kąciku.
Stary 2014-10-17, 07:27   #4368
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ech, nie ma to jak wstać o 6 a potem sprawdzić pocztę i przekonać się, że jednak ćwiczenia są w sobotę o 7.30 bo akurat w sobotę jaśnie pan ma dyżur, więc jedno przy drugim....... No nic, to mam czas do 8.30 zanim się zwlokę pod prysznic.

Tak, wiem. Ludzki pan i trzeba się cieszyć bo przecież mógł zabić (jak w tym dowcipie o Stalinie). Względnie wcale nie napisać a ruda by pognała i pocałowała klamkę czekając na następne zajęcia.

Myślę nad wariantem B: czy pani Wiesia jednak nie ma prostszego i łatwiejszego życia?

O, Ochojska się wypowiada. 26% dzieci w Polsce dotkniętych jest ubóstwem. Bosh, skąd oni biora te dane? Czyli prawie 30% społeczeństwa to ludzie nieporadni społecznie i ekonomicznie? Jaka będzie więc jakość tego społeczeństwa za kilkanaście lat, biorac pod uwagę, że panie Wiesie i potomstwo pani Wiesi ma tendencję do rozmnażania się w postępie geometrycznym?
Myslę, ze to bardzo prawdopodobne. Prócz dzieci z rodzin, którym dzieci szybko przybywa sąi tae, których rodzice zarabiają niewiele. samotne matki itd.
Domyślam się tylko, że Ochojska mówiła o akcji Pajacyk?

Dokarmianie maluchów wg mnie jest bardzo ważne.
Stary 2014-10-17, 07:34   #4369
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Myslę, ze to bardzo prawdopodobne. Prócz dzieci z rodzin, którym dzieci szybko przybywa sąi tae, których rodzice zarabiają niewiele. samotne matki itd.
Domyślam się tylko, że Ochojska mówiła o akcji Pajacyk?

Dokarmianie maluchów wg mnie jest bardzo ważne.
Tak, jest.
Ale te dane (o ile są prawdziwe) są zatrważające. Jakie będzie w przyszłości społeczeństwo, skoro prawie 30% dorasta w biedzie i niedozywieniu? Odpowiadam: skarlałe, chore i niedouczone. Może tak ma być? Przecież takim społeczeństwem łatwo się steruje i rządzi. Tak, wiem- teoria spiskowa.

No pasaran!
Stary 2014-10-17, 07:39   #4370
201803290936
Konto usunięte

Niedożywienie polegające niestety najczęściej na tym, że na fajki, gry na automatach i inne pierdoły jest, a po otrzymaniu zasiłku kupuje się colę, chipsy i inne oznaki "statusu". Powinny być wydawane bony na posiłki, a część pomocy to powinno być dokarmianie dzieci. Tylko raz rozmawiałam z jedną psycholożką szkolną i stwierdziła, że rodzicom się nie chce d... ruszyć, aby podpisać głupi świstek, który pozwoli dzieciom otrzymywać darmowe obiady. Nie bo nie, bo kasa lepsza w łapkę. To jest to rzekome ubóstwo. Nie wierzę ani przez chwilę w 26%. Te dane się windowane przez właśnie takich "cud" rodziców i opiekunów. System powinien być skonstruowany tak, że jeżeli zaniedbujesz jedno (np. właśnie ten świstek, żeby dziecko dostawało obiady), to nie dostajesz drugiego i nie ma zmiłuj się.
Stary 2014-10-17, 07:48   #4371
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Tak, jest.
Ale te dane (o ile są prawdziwe) są zatrważające. Jakie będzie w przyszłości społeczeństwo, skoro prawie 30% dorasta w biedzie i niedozywieniu? Odpowiadam: skarlałe, chore i niedouczone. Może tak ma być? Przecież takim społeczeństwem łatwo się steruje i rządzi. Tak, wiem- teoria spiskowa.
Ciekawa jestem swoją drogą na podstawie czego te dane.

Dane są zatrważające. Swego czasu pracowałam w świetlicy dla młodzieży (kiepska dzielnica, właściwie wprost nazywana dzielnicą biedy niebyt dużego miasta). ima: padło nam ogrzewanie a dzieci przychodziły, siedziały w kurtkach. Głównym motywem przyjścia do swietlicy był ciepły obiad. Żadne by się wprost nie przyznało, że w domu nie będzie.
Stary 2014-10-17, 08:37   #4372
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Dane są zatrważające. Swego czasu pracowałam w świetlicy dla młodzieży (kiepska dzielnica, właściwie wprost nazywana dzielnicą biedy niebyt dużego miasta). ima: padło nam ogrzewanie a dzieci przychodziły, siedziały w kurtkach. Głównym motywem przyjścia do swietlicy był ciepły obiad. Żadne by się wprost nie przyznało, że w domu nie będzie.
Wiesz ajah a to zależy - mówię tylko ze swojego przykładu. Wspominałam wcześniej, że ja w gimnazjum miałam darmowe obiady ze wzg na sytuację materialną. I u mnie (normalne gimnazjum, w normalnej dzielnicy) był to powód do wstydu. Dzieciaki wstydziły się, że mają darmowy obiad, że ich rodziców nie stać na zapłacenie. I były takie przypadki, że dzieciom którym przysługiwał darmowy posiłek nie korzystały z niego i wolały siedzieć głodne.
(Szczerze mówiąc ja też się przez jakiś czas wstydziłam).

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 08:39   #4373
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Te dane mogą być całkiem realne, jeśli uwzględnić zgraję patoli i do tego doliczyć te pracujące za minimum rodziny.
Stary 2014-10-17, 09:13   #4374
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Te dane mogą być całkiem realne, jeśli uwzględnić zgraję patoli i do tego doliczyć te pracujące za minimum rodziny.
Właśnie miałam o tym napisać, biorąc pod uwagę że biedna rodzina ma >5 dzieciarni a zamożni jedno albo wcale, to te dane są jak najbardziej realne :P
Stary 2014-10-17, 09:58   #4375
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Soki z malin mam od teściowej a czosnek tanio można kupić I tak całkiem serio uważam to za 100 razy skuteczniejsze środki niż jakieś sztuczne gripexy sreksy

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

O tak sok z cebuli utarty z cukierem! Wyleciał mi z głowy Byłam mała to mnie mama zawsze tym kurowała
Trzeba było się zgłosić do Szlachetnej, to miałabyś na gripeksa

Normalnie czytam i nie wierzę, 400 zł na osobę i nie da się wyżyć? Pamiętam czasy że mialam 1200 na życie na 4 osoby i jakoś zyliśmy... a przeciez tamte rodziny mają : dofinansowania obiadów, podręczniki za darmo, wszelkie paczki z Caritasu, dodatki z Mopsu, czesto jakieś dary i paczki z Kościoła ... wygląda na to, ze ci którzy maja minimum, ale nie wyciagają nigdzie ręki, żyją biedniej niż ci którzy to wszystko dostają.
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 10:05   #4376
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Nie podoba mi się twoja postawa, jesteś strasznie roszczeniowa. Ja przygarnę nawet przelew na konto, po co mam obciążać darczyńcę zakupem bonu
Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
No śpijcie śpijcie mróweczki pracowite ja jeszcze skończę uczyć się o surowcach roślinnych odkrztuszających i przeczyszczających- naturalne leki dla biedaków jak znalazł.

Bo tak całkiem serio, to mnie naprawdę nie stać, żeby sobie 150zł miesięcznie wliczać w koszta leczenia przeziębienia czy migreny. Ani nawet 15zł, całe życie na czosnku
Typowa farmaceutka
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 10:10   #4377
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez megi.3 Pokaż wiadomość
Trzeba było się zgłosić do Szlachetnej, to miałabyś na gripeksa
Ale ja mam na gripeksa tylko wolę naturalne

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
GrumpyCat, a może być do H&M za 50 zł?
Nie nie lubię ciuchów z H&M, jak już koniecznie chcesz mi dać bon na ciuchy to do mohito chcę. Ale na boga... nie na 50zł nie ośmieszaj się...

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się twoja postawa, jesteś strasznie roszczeniowa. Ja przygarnę nawet przelew na konto, po co mam obciążać darczyńcę zakupem bonu
Nie mieszaj mi się do biznesu :P
Stary 2014-10-17, 10:15   #4378
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
po opłaceniu rachunków Wasz próg to 450 zł na osobę. Czyli dajmy na to rodzina 2+3 to jest razem 2250 zł. Do tego te rachunki to razem pewnie ponad 3 tysiące. I to są często rodziny żyjące tylko z zasiłków.które taki dochód mniej więcej wykazują. Jako, że żyją z zasiłków to znani są i w Mopsie i w Caritasie i pewnie u pedagoga szkolnego itd itp. A to stamtąd bierzecie podobno namiary na rodziny.
I te rodziny jak już wspomniałam, zwykle mają dodatkowo różne dopłaty na dzieci w szkole i dostają różną pomoc rzeczową, zazwyczaj mieszkają w mieszkaniach komunalnych czy socjalnych i o dach nad głową się nie martwią.
Za to rodziny z podobnym dochodem (2 minimalne krajowe to kwota nawet niższa od tej założonej przeze mnie) nie widnieją nigdzie, bo teoretycznie żadna pomoc im się nie należy. Dla Mopsu są za bogaci. I tak mamy zapracowanych rodziców, często ciężko fizycznie, którzy nie dość, że dają z siebie bardzo wiele to nie są za to doceniani. I często dzieciom w tych niby normalnych rodzinach brakuje więcej dóbr wszelakich niż tym patologicznym
Zgadzam się w 100 procentach

Edytowane przez megi.3
Czas edycji: 2014-10-17 o 10:17
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 10:45   #4379
201712071518
Konto usunięte

a i tak potem najlepsze są jazdy na profilu SzP na profilu fb w trakcie samego rozdawnictwa darów.
Pierdyliard roszczeniowych beneficjentów. a jak się kliknie na ich profile to oczywiście ''szlachta nie pracuje'', aktywnośc we wszystkich gierkach fb i rozkraczona sesja zdjęciowa w białych kozaczkach na tle meblościanki
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-17, 10:46   #4380
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Nie nie lubię ciuchów z H&M, jak już koniecznie chcesz mi dać bon na ciuchy to do mohito chcę. Ale na boga... nie na 50zł nie ośmieszaj się...
(...)
Ze wstydu chcę się zapaść pod ziemię. Co ja myślałam. PRZEPRASZAM.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości