|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Szczerze mówiąc nie wiem, też mi się kiedyś obiło o uszy, że noszą to do opieki i dostają zwroty za jedzenie, ale ile w tym prawdy, to nie powiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4472 |
.
|
czyli on przechlewał kasę, a udawał, że jadł. mam znajomych alkoholików po terapii - sami mówili, że mogli nie jeść kilka dni jak pili. albo jedli jakąś zagrychę tylko.
#4473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak pracował do dostanie zasiłek chorobowy ... który wynosi 80% pensji, więc nie ma dramatu. Jeśli ktoś jęczy, że miał zawał i nie może pracować to ja się pytam, co robił PRZED zawałem?
![]() |
#4474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tylko oni nie dostają kasy do ręki, tylko jest to regulowane w sklepie znajomy ojca właśnie na takiej zasadzie żyje (i to całkiem nieźle). Za opał zapłacą, za prąd zapłacą, za wodę zapłacą. Przyniesie paragon - pani z GOPSu pójdzie do sklepu i ureguluje rachunek. I jeszcze się pokłóci, że Ośrodek nie chce oddac za kawę i on ma teraz manko w sklepie... ![]()
![]() |
#4475 | ||
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4476 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio zastanawiałam się nad samą organizacją szlachetnej paczki. Dziewczyna z mojej dawnej klasy w liceum dość aktywnie w tym działa i co chwilę pojawiają się na fb różne zdjęcia.
Wyjazdy do różnych miast. Jakieś zabawy, mnóstwo gadżetów : każdy ma koszulkę. Ulotki, balony. Przecież to kosztuje. Nie sądzicie,że pieniądze przeznaczone na organizację będą większe niż te dla biednych? |
![]() ![]() |
![]() |
#4478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koszulki kupujemy sobie sami... Ulotki, balony, teczki fundują sponsorzy.
![]() ![]() |
![]() |
#4479 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko, że my... nie pomagamy pijakom ![]() Pomagamy w ograniczonym zakresie (sama żywność, odzież dla dzieci i środki czystości) niepijącej części rodziny, gdzie jest przykładowy ociec alkoholik ![]() W takiej paczce nie ma nic dla niego, ani żadnych droższych rzeczy, które mógłby sprzedać i kupić za nie wódę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli pośrednio pomagacie pijakom. :ziewa: |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4482 |
Konto usunięte
|
Nawet dając jedzenie pijakowi pomagacie mu, bo ma więcej kasy na chlanie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oj, zrypalas. Trzeba było spytać: "a jak pomagacie rodzinom pijaków?". Byśmy się dowiedzieli, że kaszą dla rumianych buziek. A tak dałaś liderełom gotową odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Konto usunięte
|
Zreszta skąd pewność ze z tej kaszy dla dzieciaków matka nie zrobi obiadu dla męża-chlejusa?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4485 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No przecież zrobi. A chlejus się ucieszy, że nic robić nie musi- dziecki z głodu nie pomro, przeca dobre ludzie dajo. I można dalej pić. Idylla. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 | ||
O RLY?
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny bluźnicie. SzP jest realizowana przez Stowarzyszenie Wiosna (założone przez katolickiego duchownego). Serio myślicie, że akcja, która jest związana z kościołem katolickim będzie namawiać żony alkoholików do odejścia?
![]() |
#4487 |
Przyczajenie
|
Uczestniczę w Szlachetnej Paczce, jestem osobą wykształconą i świadomą tego jak funkcjonuje świat. tym wszystkim którzy spędzają tutaj 2 godziny dziennie i negują działania takich organizacji, szukają kontrowersyjnych opisów proponuję dwa rozwiązania. Albo rusz dupę i sprawdź jak to działa osobiście, kto tej pomocy potrzebuje. Albo zamknij się,idź się przewietrzyć i poszukaj sobie znajomych bo ewidentnie brakuje Tobie publiczności.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Ale ja nie neguje takich akcji tylko te konkretna. Pisałam kilka stron temu ze np AP uważam za fajna inicjatywę, wręcz rozważałam zgłoszenie sie na tutora. Wyczuwam brak argumentów.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-18 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4489 | |||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Czy to jest prawdziwe oblicze SzP? Ty jesteś osoba wykształconą ? Na pewno z kulturą i taktem ci nie po drodze. Chyba uczestniczysz w SzP jako biorca (no w każdy razie mam taką nadzieję), bo jako przedstawiciel SzP to się nie popisałeś(aś). BTW ja wiem kto omocy potrzebuje, zawodow się tym zajmuję.
![]() |
#4490 |
Raczkowanie
|
Hej,
Ja właśnie dzisiaj odbyłam szkolenie na wolontariusza Szlachetnej Paczki. Zdecydowałam się dołączyć, ponieważ rok temu moja siostra włączyła się w wolontariat SzP i zachęciła mnie. Z tego co się dowiedziałam to SzP nie wspiera osób: - z problemem alkoholowym (wyjątek dostarczenie środków czystości lub jedzenia, czyli rzeczy których alkoholik nie będzie mógł spieniężyć, ale włączenie takiej rodziny do projektu jest zawsze pod dużym znakiem zapytania) - długotrwale bezrobotnych, które nie chcą szukać pracy lub iść do pracy za niskie wynagrodzenie, "bo przecież mogą dostać podobny zasiłek za darmo" - osób roszczeniowych, dla których najważniejszą potrzebą jest nowy telefon, tv itd. - rodzin, w których dochód na osobę (po odliczeniu stałych opłat) przekracza kwotę 45ozł (wyjątki: choroba w rodzinie, dotknięcie niespodziewaną katastrofą - powódź, pożar itd.) SzP daje wędkę a nie rybę. Nie jest to pomoc długoterminowa lecz często jednorazowa. Jeżeli rodzina brała w poprzednich latach udział w SzP to ponowne włączenie jej do projektu w bieżącej edycji jest również analizowane pod względem tego czy rodzina podjęła jakieś starania żeby polepszyć swoją sytuację, czy tylko czeka na gotowe. Zatem wg mnie jest to naprawdę wartościowa idea - pomocy, która nie uzależnia lecz motywuje. I dziwią mnie negatywne opinie na temat SzP. |
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
.
|
jeśli po odliczeniu stałych opłat nie może być więcej jak 450zł to i tak jest majątek. tym bardziej przy kilku osobach w rodzinie, bo żywienie grupy ludzi wychodzi taniej niż jednej osoby.
#4493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dochod na osobe w rodzinie po odliczeniu kredytu. Oplat za mieszkanie zdecydowanie nie przekracza 450. To kto kupi moim dzieciom furbiego. Laptopa (moze byc uzywany) kurtki na zime. I dla mnie buty zimowe. Jedzenie bezglitenowe tez sie przyda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4494 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
wańka wstańka
|
Jasne. Nie zawsze jednak tak się dzieje.
#4496 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4497 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4498 |
Przyczajenie
|
Czy to jest prawdziwe oblicze SzP?
Ty jesteś osoba wykształconą ? Na pewno z kulturą i taktem ci nie po drodze. Chyba uczestniczysz w SzP jako biorca (no w każdy razie mam taką nadzieję), bo jako przedstawiciel SzP to się nie popisałeś(aś). BTW ja wiem kto omocy potrzebuje, zawodow się tym zajmuję.[/QUOTE] Cóż, poziom wiedzy i formy wypowiedzi większości stałych bywalców tego forum jest na tyle prosty ,że bez skrępowania dostosowałam się chowając ambicje, rozumiesz czasem jest człowiek zmuszony. Jeden rzut okiem i co widzę? 14 -15 tys. wiadomości danego formowicza w ciągu 2-3 lat, tzw. "zakorzeniony" czy jak takie tam levele można osiągnąć. no zazdroszczę. sobota wieczór,dyskut na całego. a nie powinniście być u znajomych, z rodziną przy stole czy jakkolwiek spędzać czas z ludźmi? wyprzedzę pytanie, jestem tu 3 raz w życiu i tylko dlatego że dziś choruje. Wy też ?? jak co sobote?specjaliści od wszystkiego, doradzacie, pytacie? pragmatycy-teoretycy?część wysyła wiadomość z aplikacji Forum Wizaż, haha ambitne uzależnienie! chyba spędzacie tutaj zbyt wiele czasu,fajnie tak anonimowo grać doświadczonego życiem, co? Wniosek- wyjdźcie z domu, zamknijcie komputer, idźcie do ludzi, zobaczcie jak żyją, kim są , jakie mają problemy, jak wygląda rzeczywistość SzP,jak sami ocenicie rodziny, jak ich życie za 450 zl okaże sie podobne do Waszego. wtedy pogadamy. powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.