Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-18, 10:13   #4471
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
A po co im te paragony? Pytam się z ciekawości.
Szczerze mówiąc nie wiem, też mi się kiedyś obiło o uszy, że noszą to do opieki i dostają zwroty za jedzenie, ale ile w tym prawdy, to nie powiem W każdym razie, kiedyś mieszkałam przy takiej Biedrze, gdzie pan stał dosłownie codziennie i nie zdążyłam odejść od kasy, a już atakował.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 10:31   #4472
skazana_na_bluesa
.

czyli on przechlewał kasę, a udawał, że jadł. mam znajomych alkoholików po terapii - sami mówili, że mogli nie jeść kilka dni jak pili. albo jedli jakąś zagrychę tylko.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 11:17   #4473
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
. Czasem też jest kwestia czasu rekonwalescencji-nikt po wyjściu ze szpitala po zawale nie idzie od razu do kopalni.

Ale jak pracował do dostanie zasiłek chorobowy ... który wynosi 80% pensji, więc nie ma dramatu.
Jeśli ktoś jęczy, że miał zawał i nie może pracować to ja się pytam, co robił PRZED zawałem?
Stary 2014-10-18, 11:24   #4474
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie wiem, też mi się kiedyś obiło o uszy, że noszą to do opieki i dostają zwroty za jedzenie, ale ile w tym prawdy, to nie powiem W każdym razie, kiedyś mieszkałam przy takiej Biedrze, gdzie pan stał dosłownie codziennie i nie zdążyłam odejść od kasy, a już atakował.
jest coś takiego
tylko oni nie dostają kasy do ręki, tylko jest to regulowane w sklepie

znajomy ojca właśnie na takiej zasadzie żyje (i to całkiem nieźle). Za opał zapłacą, za prąd zapłacą, za wodę zapłacą. Przyniesie paragon - pani z GOPSu pójdzie do sklepu i ureguluje rachunek. I jeszcze się pokłóci, że Ośrodek nie chce oddac za kawę i on ma teraz manko w sklepie...
Stary 2014-10-18, 11:51   #4475
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Poza tym mogliby zmienić ten idiotyczny system wyliczania progu dochodowego. Jak ktoś ma 3000 na 6 osób, to jego dochód na głowę powinien wynosić 500 zł, a nie od tych 3000 odliczają 2000 na mieszkanie, opłaty i leki i bieda panie, bo zostaje tysiąc i wpisują, że biedna rodzina ma tylko 150 zł na osobę
O właśnie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Może dostają zwrot pieniędzy za zakup żywności i warunkiem by go otrzymać jest paragon
U mnie pod jedną biedronką dość często stoi dziewczyna z jakimś notesem i prosi wszystkich o paragony tłumacząc, że bada ile osób robi zakupy przecież do tego wystarczyłoby jedynie liczyć wychodzących z zakupami albo na koniec dnia iść i spytać kasjera/kierownika Dziewczyna nie wygląda na jakąś biedną ale dziwne to dla mnie.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 12:53   #4476
Neonka_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
O właśnie

U mnie pod jedną biedronką dość często stoi dziewczyna z jakimś notesem i prosi wszystkich o paragony tłumacząc, że bada ile osób robi zakupy przecież do tego wystarczyłoby jedynie liczyć wychodzących z zakupami albo na koniec dnia iść i spytać kasjera/kierownika Dziewczyna nie wygląda na jakąś biedną ale dziwne to dla mnie.
Też z tym bardzo często spotykałam się.
Neonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 12:58   #4477
jolka8899
Raczkowanie

Ja ostatnio zastanawiałam się nad samą organizacją szlachetnej paczki. Dziewczyna z mojej dawnej klasy w liceum dość aktywnie w tym działa i co chwilę pojawiają się na fb różne zdjęcia.
Wyjazdy do różnych miast. Jakieś zabawy, mnóstwo gadżetów : każdy ma koszulkę. Ulotki, balony. Przecież to kosztuje.
Nie sądzicie,że pieniądze przeznaczone na organizację będą większe niż te dla biednych?
jolka8899 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 14:08   #4478
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolka8899 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio zastanawiałam się nad samą organizacją szlachetnej paczki. Dziewczyna z mojej dawnej klasy w liceum dość aktywnie w tym działa i co chwilę pojawiają się na fb różne zdjęcia.
Wyjazdy do różnych miast. Jakieś zabawy, mnóstwo gadżetów : każdy ma koszulkę. Ulotki, balony. Przecież to kosztuje.
Nie sądzicie,że pieniądze przeznaczone na organizację będą większe niż te dla biednych?

Koszulki kupujemy sobie sami...
Ulotki, balony, teczki fundują sponsorzy.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 15:48   #4479
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Jakbyście nie pomagali pijakom, to byśmy nie naparzały "cały czas o tych alkoholikach". Związek przyczynowo-skutkowy taki.

Tylko, że my... nie pomagamy pijakom

Pomagamy w ograniczonym zakresie (sama żywność, odzież dla dzieci i środki czystości) niepijącej części rodziny, gdzie jest przykładowy ociec alkoholik

W takiej paczce nie ma nic dla niego, ani żadnych droższych rzeczy, które mógłby sprzedać i kupić za nie wódę.
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 16:27   #4480
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość

Pomagamy w ograniczonym zakresie (sama żywność, odzież dla dzieci i środki czystości) niepijącej części rodziny, gdzie jest przykładowy ociec alkoholik

W takiej paczce nie ma nic dla niego, ani żadnych droższych rzeczy, które mógłby sprzedać i kupić za nie wódę.

Czyli pośrednio pomagacie pijakom. :ziewa:
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 16:34   #4481
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość

A czy ktokolwiek z wolontariuszy uświadamia kobiecie, której mąż choruje na chorobę alkoholową, że najlepszą pomocą dla niej i dzieci byłoby zostawienie rzeczonego mężulka? Czy ktokolwiek daje jej namiary na różne organizacje, proponuje tego typu pomoc zamiast tylko utwierdzać ją w przekonaniu, że ktoś zawsze da to, na co przeznaczone pieniądze on przepił?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 16:36   #4482
20160901857
Konto usunięte

Nawet dając jedzenie pijakowi pomagacie mu, bo ma więcej kasy na chlanie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-10-18, 16:41   #4483
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A czy ktokolwiek z wolontariuszy uświadamia kobiecie, której mąż choruje na chorobę alkoholową, że najlepszą pomocą dla niej i dzieci byłoby zostawienie rzeczonego mężulka? Czy ktokolwiek daje jej namiary na różne organizacje, proponuje tego typu pomoc zamiast tylko utwierdzać ją w przekonaniu, że ktoś zawsze da to, na co przeznaczone pieniądze on przepił?

Oj, zrypalas. Trzeba było spytać: "a jak pomagacie rodzinom pijaków?". Byśmy się dowiedzieli, że kaszą dla rumianych buziek.

A tak dałaś liderełom gotową odpowiedź i się, rzecz jasna, dowiemy, że jak najbardziej, wszystko to robią.
Stary 2014-10-18, 16:52   #4484
20160901857
Konto usunięte

Zreszta skąd pewność ze z tej kaszy dla dzieciaków matka nie zrobi obiadu dla męża-chlejusa?

Stary 2014-10-18, 17:11   #4485
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Zreszta skąd pewność ze z tej kaszy dla dzieciaków matka nie zrobi obiadu dla męża-chlejusa?

No przecież zrobi. A chlejus się ucieszy, że nic robić nie musi- dziecki z głodu nie pomro, przeca dobre ludzie dajo. I można dalej pić. Idylla.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 17:13   #4486
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Cytat:
Oj, zrypalas. Trzeba było spytać: "a jak pomagacie rodzinom pijaków?". Byśmy się dowiedzieli, że kaszą dla rumianych buziek.

A tak dałaś liderełom gotową odpowiedź i się, rzecz jasna, dowiemy, że jak najbardziej, wszystko to robią.

Dziewczyny bluźnicie.

SzP jest realizowana przez Stowarzyszenie Wiosna (założone przez katolickiego duchownego).
Serio myślicie, że akcja, która jest związana z kościołem katolickim będzie namawiać żony alkoholików do odejścia?

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 18:06   #4487
mondayyy
Przyczajenie

Uczestniczę w Szlachetnej Paczce, jestem osobą wykształconą i świadomą tego jak funkcjonuje świat. tym wszystkim którzy spędzają tutaj 2 godziny dziennie i negują działania takich organizacji, szukają kontrowersyjnych opisów proponuję dwa rozwiązania. Albo rusz dupę i sprawdź jak to działa osobiście, kto tej pomocy potrzebuje. Albo zamknij się,idź się przewietrzyć i poszukaj sobie znajomych bo ewidentnie brakuje Tobie publiczności.
mondayyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 18:19   #4488
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Ale ja nie neguje takich akcji tylko te konkretna. Pisałam kilka stron temu ze np AP uważam za fajna inicjatywę, wręcz rozważałam zgłoszenie sie na tutora. Wyczuwam brak argumentów.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-10-18 o 18:21
Stary 2014-10-18, 18:34   #4489
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No przecież zrobi. A chlejus się ucieszy, że nic robić nie musi- dziecki z głodu nie pomro, przeca dobre ludzie dajo. I można dalej pić. Idylla.
I dobrze, niech się naje skoro w związku z tym dzieci głodne chodzić nie będą.
Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Dziewczyny bluźnicie.

SzP jest realizowana przez Stowarzyszenie Wiosna (założone przez katolickiego duchownego).
Serio myślicie, że akcja, która jest związana z kościołem katolickim będzie namawiać żony alkoholików do odejścia?
Różnie być może

Cytat:
Napisane przez mondayyy Pokaż wiadomość
Uczestniczę w Szlachetnej Paczce, jestem osobą wykształconą i świadomą tego jak funkcjonuje świat. tym wszystkim którzy spędzają tutaj 2 godziny dziennie i negują działania takich organizacji, szukają kontrowersyjnych opisów proponuję dwa rozwiązania. Albo rusz dupę i sprawdź jak to działa osobiście, kto tej pomocy potrzebuje. Albo zamknij się,idź się przewietrzyć i poszukaj sobie znajomych bo ewidentnie brakuje Tobie publiczności.

Czy to jest prawdziwe oblicze SzP?
Ty jesteś osoba wykształconą ? Na pewno z kulturą i taktem ci nie po drodze.
Chyba uczestniczysz w SzP jako biorca (no w każdy razie mam taką nadzieję), bo jako przedstawiciel SzP to się nie popisałeś(aś).

BTW ja wiem kto omocy potrzebuje, zawodow się tym zajmuję.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 18:47   #4490
cherry_94
Raczkowanie

Hej,
Ja właśnie dzisiaj odbyłam szkolenie na wolontariusza Szlachetnej Paczki. Zdecydowałam się dołączyć, ponieważ rok temu moja siostra włączyła się w wolontariat SzP i zachęciła mnie.
Z tego co się dowiedziałam to SzP nie wspiera osób:
- z problemem alkoholowym (wyjątek dostarczenie środków czystości lub jedzenia, czyli rzeczy których alkoholik nie będzie mógł spieniężyć, ale włączenie takiej rodziny do projektu jest zawsze pod dużym znakiem zapytania)
- długotrwale bezrobotnych, które nie chcą szukać pracy lub iść do pracy za niskie wynagrodzenie, "bo przecież mogą dostać podobny zasiłek za darmo"
- osób roszczeniowych, dla których najważniejszą potrzebą jest nowy telefon, tv itd.
- rodzin, w których dochód na osobę (po odliczeniu stałych opłat) przekracza kwotę 45ozł (wyjątki: choroba w rodzinie, dotknięcie niespodziewaną katastrofą - powódź, pożar itd.)

SzP daje wędkę a nie rybę. Nie jest to pomoc długoterminowa lecz często jednorazowa. Jeżeli rodzina brała w poprzednich latach udział w SzP to ponowne włączenie jej do projektu w bieżącej edycji jest również analizowane pod względem tego czy rodzina podjęła jakieś starania żeby polepszyć swoją sytuację, czy tylko czeka na gotowe.

Zatem wg mnie jest to naprawdę wartościowa idea - pomocy, która nie uzależnia lecz motywuje. I dziwią mnie negatywne opinie na temat SzP.
cherry_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 18:52   #4491
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez cherry_94 Pokaż wiadomość
SzP daje wędkę a nie rybę. (...)
Zatem wg mnie jest to naprawdę wartościowa idea - pomocy, która nie uzależnia lecz motywuje.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 18:57   #4492
skazana_na_bluesa
.

jeśli po odliczeniu stałych opłat nie może być więcej jak 450zł to i tak jest majątek. tym bardziej przy kilku osobach w rodzinie, bo żywienie grupy ludzi wychodzi taniej niż jednej osoby.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 19:30   #4493
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jeśli po odliczeniu stałych opłat nie może być więcej jak 450zł to i tak jest majątek. tym bardziej przy kilku osobach w rodzinie, bo żywienie grupy ludzi wychodzi taniej niż jednej osoby.
Spoko czyli zglaszam sie do sp.
Dochod na osobe w rodzinie po odliczeniu kredytu. Oplat za mieszkanie zdecydowanie nie przekracza 450. To kto kupi moim dzieciom furbiego. Laptopa (moze byc uzywany) kurtki na zime. I dla mnie buty zimowe. Jedzenie bezglitenowe tez sie przyda.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 19:47   #4494
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
I dobrze, niech się naje skoro w związku z tym dzieci głodne chodzić nie będą.

Dzieci to powinny przede wszystkim wychowywać się z dala od ojca moczymordy.
Stary 2014-10-18, 20:28   #4495
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Dzieci to powinny przede wszystkim wychowywać się z dala od ojca moczymordy.
Jasne. Nie zawsze jednak tak się dzieje.
Stary 2014-10-18, 20:30   #4496
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
SzP daje wędkę a nie rybę.
Wytłumacz to, proszę.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 20:48   #4497
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Hej,
Ja właśnie dzisiaj odbyłam szkolenie na wolontariusza Szlachetnej Paczki. Zdecydowałam się dołączyć, ponieważ rok temu moja siostra włączyła się w wolontariat SzP i zachęciła mnie.
Z tego co się dowiedziałam to SzP nie wspiera osób:
- z problemem alkoholowym (wyjątek dostarczenie środków czystości lub jedzenia, czyli rzeczy których alkoholik nie będzie mógł spieniężyć, ale włączenie takiej rodziny do projektu jest zawsze pod dużym znakiem zapytania)
- długotrwale bezrobotnych, które nie chcą szukać pracy lub iść do pracy za niskie wynagrodzenie, "bo przecież mogą dostać podobny zasiłek za darmo"
- osób roszczeniowych, dla których najważniejszą potrzebą jest nowy telefon, tv itd.
- rodzin, w których dochód na osobę (po odliczeniu stałych opłat) przekracza kwotę 45ozł (wyjątki: choroba w rodzinie, dotknięcie niespodziewaną katastrofą - powódź, pożar itd.)

SzP daje wędkę a nie rybę. Nie jest to pomoc długoterminowa lecz często jednorazowa. Jeżeli rodzina brała w poprzednich latach udział w SzP to ponowne włączenie jej do projektu w bieżącej edycji jest również analizowane pod względem tego czy rodzina podjęła jakieś starania żeby polepszyć swoją sytuację, czy tylko czeka na gotowe.

Zatem wg mnie jest to naprawdę wartościowa idea - pomocy, która nie uzależnia lecz motywuje. I dziwią mnie negatywne opinie na temat SzP.
Przeraża mnie to, jak bardzo piorą wam tam mózgi. Widzę, że jesteś jeszcze młoda, pewnie bardzo podatna na takie kity i właśnie dlatego mam niemalże pewność, że w tym roku nic się nie zmieni, bo wybacz, ale wszystko, co tutaj wypunktowałaś i czego rzekomo w Paczce nie ma, w poprzednich latach było.
Stary 2014-10-18, 20:53   #4498
mondayyy
Przyczajenie

Czy to jest prawdziwe oblicze SzP?
Ty jesteś osoba wykształconą ? Na pewno z kulturą i taktem ci nie po drodze.
Chyba uczestniczysz w SzP jako biorca (no w każdy razie mam taką nadzieję), bo jako przedstawiciel SzP to się nie popisałeś(aś).

BTW ja wiem kto omocy potrzebuje, zawodow się tym zajmuję.[/QUOTE]

Cóż, poziom wiedzy i formy wypowiedzi większości stałych bywalców tego forum jest na tyle prosty ,że bez skrępowania dostosowałam się chowając ambicje, rozumiesz czasem jest człowiek zmuszony. Jeden rzut okiem i co widzę? 14 -15 tys. wiadomości danego formowicza w ciągu 2-3 lat, tzw. "zakorzeniony" czy jak takie tam levele można osiągnąć. no zazdroszczę. sobota wieczór,dyskut na całego. a nie powinniście być u znajomych, z rodziną przy stole czy jakkolwiek spędzać czas z ludźmi? wyprzedzę pytanie, jestem tu 3 raz w życiu i tylko dlatego że dziś choruje. Wy też ?? jak co sobote?specjaliści od wszystkiego, doradzacie, pytacie? pragmatycy-teoretycy?część wysyła wiadomość z aplikacji Forum Wizaż, haha ambitne uzależnienie! chyba spędzacie tutaj zbyt wiele czasu,fajnie tak anonimowo grać doświadczonego życiem, co? Wniosek- wyjdźcie z domu, zamknijcie komputer, idźcie do ludzi, zobaczcie jak żyją, kim są , jakie mają problemy, jak wygląda rzeczywistość SzP,jak sami ocenicie rodziny, jak ich życie za 450 zl okaże sie podobne do Waszego. wtedy pogadamy. powodzenia!
mondayyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 20:53   #4499
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
To już że tak powiem "nie społeczeństwa biznes". Możecie mnie zjeść ale nie żałuję zbytnio tych dzieci alkoholików. Nie moja broszka.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-18, 20:54   #4500
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Ale to powinno być priorytetem. Paczka zamiast dawać kaszę alkusowi, powinna zaoferować pomoc jego rodzinie. Prawdziwą pomoc, nie rybę.

A jak nie chcą/nie mogą, to niech lepiej nic nie robią i nie szkodzą przy okazji.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości