|
|
#1381 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta paleo.
Na świeżo, bo po badaniach okresowych w pracy .
Na paleo nic nie ruszyło ani cukru- nadal przy dolnej granicy normy ani cholesterolu ( WOW taaaak książkowego jeszcze nie widziałampani to chyba ciągle na diecie, taaa głupio mi się było tłumaczyć z podjaania oleju koko i smalcu łyzkami ). W sumie wiedziałam jak dieta wegetariańska daje po trójglicerydach ( daje) i że paleo nie zaszkodzi, no ale co innego wierzyć a co innego mieć dowód
|
|
|
|
|
#1382 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1383 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Ja teraz 50-75g jem, czyli w sumie bardzo mało jak na mnie. Jest cieżko teraz, bo przed okresem mam taaakie węglowe myśli
ale w imię redukcji ciągnę jeszcze 3 tygodnie i wreszcie U!!!Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1384 |
|
Raczkowanie
|
Aktualnie jem +/-35g węgli dziennie i powoli dokładam. Nawet kawałek jabłka dziś zjadłam
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-09-30 o 20:04 |
|
|
|
|
#1385 |
|
Rozeznanie
|
http://www.thekitchn.com/noccioliva-...-100314-211195
Artykul spowodowal mala refleksje: za 5-7 lat bedzie mozna przejsc na (komercyjne)paleo w stanach, bez zauwazenie, ze sie na nie przeszlo iii cala idea wszystkiego zostanie w podziemiach, zgwalcona przez kapitalistyczna mase. Jak wyprodukowac czegos jak najwiecej, o jak najmniejszych kosztach dodatkowo majac dodatkowo prawo dodania paru fajnych slowek typu grass-fed, organic, czy non-GMO (to akurat nie ma nic wspolnego z produktem zawartym w artykule, po prostu to mi przyszlo na mysle jak zobaczylam nutelle z oliwy z oliwek)
|
|
|
|
|
#1386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wersja Nutelli dla smakoszy. Nutella to świństwo (margaryńsko i dużo cukru), tutaj nie ma szkodliwej margaryny, ale wysoka zawartość cukru została (ujdzie w małych dawkach). Mleko w proszku nie jest paleo, najgorzej wygląda ta lecytyna sojowa, chociaż na małe ilości nie każdy jest wrażliwy. Duża ilość orzechów, więc na AIP się nie nadaje. U zdrowych ludzi na paleo, myślę że od czasu do czasu w małych dawkach systemu nie rozwali. BTW tego chyba nikt nie reklamuje jako paleo, tylko jako bardziej wyszukaną wersję nutelli. Imho coś takiego bez lecytyny i mleka (chyba że masło kokosowe), z mniejszą ilością cukru, może z ksylitolem, mogłoby być spoko, oczywiście nie na co dzień.
|
|
|
#1387 |
|
Rozeznanie
|
No tak, ale nie patrzyłam na ten produkt pod katem paleo, tylko fakt ze cos takiego powstało tj. Nutella z oliwy z oliwek natchną mnie na refleksje zawarte w powyższym poście.
+ i tak podtrzymuje, ze to kwestia czasu zanim powstanie cos takiegos w 100% paleo słodzona ksylitilem czy miodem. Btw. Mleczka czekoladę paleo juz widziałam i to w Europie, skład: kakao, mleko kokosowe, wanilia i cukier kokosowy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1389 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1390 |
|
Rozeznanie
|
Hehe niezłe płatki
pewnie jakbym miała dostęp stacjonarny to bym kupiła na spróbowanie, chociaż... Strasznie drogie to wszystko. Jeśli o mnie chodzi to nawet jak jest skład perfekt to te produkty sa wysoko przetworzone, a takie produkty maja to do siebie ze mocno smakują. Ja jak sobie zrobię jajecznicę z trzech jajek z dodatkami i bekonem, smakuje i jestem po najedzona. Niestety takich Platkow moglabym i opakowanie zjeść (300g), byłabym przejedzona, ale nie najedzona. Tak jak zwykłych płatków. To samo pancakesy bananowe, fajna alternatywa napewno lepsza niz tradycyjna, niestety aspekt nie najedzenia, ochoty na wiecej zostaje. To samo sie tyczy np. masła kokosowego (takiego sklepowego czy domowego, bez różnicy) no niby sam kokos, ale spokojnie 200g bym zjadła (ponad 2000kalorii), czego z mięsa i tłuszczu nigdy bym nie wyciągnęła, bo bym po prostu sie najadla. I tak dalej, i tak dalej. Czasem myśle, ze jedzenie mi bardziej smakuje niz innym ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Dacn, nie rozumiem jak paleo słodkości moga nie wychodzić, przecież to jest zmieszanie/zblendowane wszystkiego i wstawienie do lodówki. Proporcje sa podane w przepisach... Za taka czekoladę mleczna kokosową 50g (połowa normalnej) 2,5€ rzadaja, inne rożne słodkości paleo dostępne w Niemczech 3-4€ za porcje/dwie. Strasznie to drugie wszystko. Generalnie chodzi tez o to ze jak wzrośnie popyt to spadnie jakość tego wszystkiego baaaaaaaaardzo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1391 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie normalnie. Paleolody są za twarde i za mało puszyste, paleociasta za suche lub z zakalcem, paleoczekolada za płynna za sucha lub dziwna. I tak nie umiem piec
![]() Bo z gotowaniem problemów nie mam żadnych. |
|
|
|
|
#1392 |
|
Rozeznanie
|
Mi to w sumie wszystko oprócz rzeczy z maki kokosowej zawsze wychodziło... A jakie lody robiłaś?
Aaa właśnie mi sie przypomniało dzis widziałam tez czipsy z olejem kokosowym Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciasta z mąki koko są ok, tyle że ja dodaję jeszcze jaglanej po prostu moje jest mocno średnie.
|
|
|
|
|
|
#1394 |
|
Rozeznanie
|
też kosztowałam takich bananów. to świetny pomysł.
|
|
|
|
|
#1395 |
|
Rozeznanie
|
Mi konsytstencja tych lodów nie przeszkadza, ale fakt inne niz tradycyjne - takich jeszcze nigdy nie robiłam. A co z czekolada jakich rzeczy używasz do produkcji??
Moje dzisiejsz odkrycie to spagetti squash nigdy bym nie powiedziała ze upieczone warzywo może byc takie przepyszne serio jest mega zaskoczona, pychota Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1396 |
|
Zakorzenienie
|
Olej kokosowy i kakao lub karob. Jest smaczna ale znow konsystencja. Bardziej jak sos czy polewa niz czekolada. A przechłodzona w lodowce wcale nie robi się duzo smaczniejsza. Cóż nie umiem robić słodyczy i tyle. Za to piekę cudowne i kruche mięsa .
Edytowane przez dacn Czas edycji: 2014-10-05 o 08:01 |
|
|
|
|
#1397 |
|
Zadomowienie
|
A to ja bym wolała tę umiejętność posiadać
|
|
|
|
|
#1398 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- Cytat:
|
|
|
#1399 |
|
Rozeznanie
|
o to chodzi, że cukier jest potrzebny organizmowi. bez niego można wpaść w stany lękowe.
|
|
|
|
|
#1400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ha ha. Dobre. Tego bym się nie spodziewała. |
|
|
|
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1402 |
|
Zadomowienie
|
Wow! Mamy podpięty wątek
|
|
|
|
|
#1403 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1404 |
|
Raczkowanie
|
No i fajnie, przynajmniej się nie zgubi w odmętach wizażu
![]() Miałam dla Was dwa bekonowe przepisy, ale komputer mi padł w międzyczasie Spróbuje odgrzebać w historii przeglądarki...Dziś po raz pierwszy przekroczyłam magiczną granicę 100g węgli, więc stany lękowe już chyba mi nie grożą Jak na razie w roli głównej buraki, dynia i pieczony seler. I przypomniałam sobie jak smakuje banan
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-10-18 o 19:22 |
|
|
|
|
#1405 | |
|
Zadomowienie
|
Ja np. nie widzę różnicy w samopoczuciu przy 50 g W i przy 100 g W. Na wadze też różnicy nie ma. Dopiero od ok. 200 g W dziennie tyję.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-10-18 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#1406 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że ta dieta jest ok, ale nie wyobrażam sobie życia bez kawy
|
|
|
|
|
#1407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja czułam się świetnie przy 10g węgli i podobnie czuję się w granicach 100g. Jedząc w przedziale 40-60g czułam się dla odmiany fatalnie, byłam ciągle głodna i przesypiałam całe popołudnie. Mój metabolizm nie jest jeszcze tak elastyczny jakbym sobie tego życzyła ![]() A co do wzrostu wagi przed zwiększeniem węgli, to ostatnio do mnie dotarło, że po prostu miewam okresy wzmożonego katabolizmu i anabolizmu w życiu. Na przestrzeni ostatnich 17-18 lat moja waga trzy razy spadła do 50kg i trzy razy rosła do prawie 60kg, przy niewielkich zmianach w BF%. I myślę, że nieprzypadkowo te wahania były powiązane z okresami budowania i burzenia w innych sferach życia
|
|
|
#1408 |
|
Zadomowienie
|
No i chyba to nie był dobry pomysł ze zwiększeniem W, bo częściej głodna jestem:/
|
|
|
|
|
#1409 |
|
Przyczajenie
|
ja też tak kiedyś myślałam... piłam 3-4 wielkie kubki kawy codziennie...
Ale jakoś z dnia na dzień odstawiłam, bez większych problemów i bez sprzeciwu ze strony organizmu ![]() Da się, uwierz
|
|
#1410 |
|
Zakorzenienie
|
Lęk przed brakiem cukru.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.

ani cholesterolu ( WOW taaaak książkowego jeszcze nie widziałampani to chyba ciągle na diecie, taaa głupio mi się było tłumaczyć z podjaania oleju koko i smalcu łyzkami
). W sumie wiedziałam jak dieta wegetariańska daje po trójglicerydach ( daje) i że paleo nie zaszkodzi, no ale co innego wierzyć a co innego mieć dowód 

serio jest mega zaskoczona, pychota