|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Wredny kotecek
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Monday polecam maść na ból
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Lepiej nakarmić dziecko, iż później się zajmować jego leczeniem, umieszczaniem go w zakładach penitencjarnych itd. Mówiąc krótko: jest to tańsze i bardziej ludzkie rozwiązanie. Choć prócz tego, wg mnie dziecko powinno być pod ochroną w takich rodzinach tj. rodzice powinni się ogarniać, jeśli się nie ogarną dziecko powinno zostac im odebrane. Choćby zpowyższych, wcześniej wspomnianych przyczyn. Monday A co cię interesuje co kto z czasem robi i kiedy ? Podtrzymuję: żałosna twarz SzP.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-10-18 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż, poziom wiedzy i formy wypowiedzi większości stałych bywalców tego forum jest na tyle prosty ,że bez skrępowania dostosowałam się chowając ambicje, rozumiesz czasem jest człowiek zmuszony. Jeden rzut okiem i co widzę? 14 -15 tys. wiadomości danego formowicza w ciągu 2-3 lat, tzw. "zakorzeniony" czy jak takie tam levele można osiągnąć. no zazdroszczę. sobota wieczór,dyskut na całego. a nie powinniście być u znajomych, z rodziną przy stole czy jakkolwiek spędzać czas z ludźmi? wyprzedzę pytanie, jestem tu 3 raz w życiu i tylko dlatego że dziś choruje. Wy też ?? jak co sobote?specjaliści od wszystkiego, doradzacie, pytacie? pragmatycy-teoretycy?część wysyła wiadomość z aplikacji Forum Wizaż, haha ambitne uzależnienie! chyba spędzacie tutaj zbyt wiele czasu,fajnie tak anonimowo grać doświadczonego życiem, co? Wniosek- wyjdźcie z domu, zamknijcie komputer, idźcie do ludzi, zobaczcie jak żyją, kim są , jakie mają problemy, jak wygląda rzeczywistość SzP,jak sami ocenicie rodziny, jak ich życie za 450 zl okaże sie podobne do Waszego. wtedy pogadamy. powodzenia![/QUOTE] Nom. Popieram Lepiej wspierac patusow niz pisać posty na wizazu. Czesiek za nic sie nie nachleje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Wredny kotecek
|
Chyba jakiś problem na wizażu z cytowaniem, mi jej wiadomość też wskakiwała "jak moja" :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Raczkowanie
|
nie odlicza się kredytów
450zł to tak naprawdę dużo? za same spożywcze zakupy sama płace ok. 300zł, a nie gotuję obiadów codziennie z racji studiów i innych zajęć. a gdzie pieniądze na jakieś inne usługi? nauka? komunikacja miejska? ubrania? lekarz? dentysta? czy ci ludzie nie mają prawa dostępu do takich usług? wg Was wszystko da się załatwić za te 450zł? szczerze wątpię, więc wg mnie i SzP dochód poniżej 450zł jest zbyt niski, jest to po prostu bieda. ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;48581030]Wytłumacz to, proszę.[/QUOTE] chodzi o to, że jeżeli rodzina sama nie wykazuje chęci do zmiany swojej sytuacji to my nie udzielamy jej pomocy. Natomiast jeżeli widzimy chęci to taka pomoc może dodatkowo zmotywować ich do działania. Nie jest to pomoc długoterminowa. Paczkę dostaje się tylko raz w roku i zazwyczaj raz, rzadko kilka razy, w życiu. Dużo zależy od postawy rodziny. Ale jeżeli ktoś chce coś zmienić to taka pomoc w chwili gdy nie ma pieniędzy na podstawowe rzeczy może być odciążeniem i impulsem do zmiany. Przykład: rodzina X została obdarowana, a w kolejnych latach pan X pomagał jako kierowca rozwożący prezenty do rodzin, jego syn został wolontariuszem, pani X znalazła pracę dzięki darczyńcy, sytuacja rodziny się poprawiła. |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ubrania - sh lekarz/dentysta - a od czego jest nfz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Raczkowanie
|
a dojazd chociażby dzieci do szkoły? nie zawsze jest tak, że rodzice nie pracują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Osoby biorące udział w poprzednich edycjach wypowiadały się o projekcie w samych superlatywach. Byli szczęśliwi, że mogą komuś pomóc. To też jest ważne. Jeżeli ktoś ma dobre serce, to to dobro do niego powróci. Nawet jeżeli ktoś oszukał wolontariusza, a w konsekwencji darczyńcę, żeby zdobyć na tym jakieś korzyści, to nie ma w tym naszej winy. My jako wolontariusze nie mamy możliwości zweryfikowania np. dochodu poprzez zażądanie odpowiednich dokumentów. Musimy być po prostu czujni i obiektywni, ale w dużej mierze opiera się to na obopólnym zaufaniu - zarówno nas wolontariuszy do rodziny, jak i rodziny do nas (to ona się zwierza ze swoich problemów obcej osobie, to nie jest łatwe) ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
posłużyłam się przykładem miasta, bo działam w SzP w Krakowie Edytowane przez cherry_94 Czas edycji: 2014-10-18 o 22:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
450 złotych. 450 x 8 osób daje... 3600 zł. Daj Boże, toć to niektorzy nie mają CAŁEGO miesięcznego dochodu takiego, bez odliczania rachunków i innych kosztów stałych...
![]() |
#4511 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cóż, poziom wiedzy i formy wypowiedzi większości stałych bywalców tego forum jest na tyle prosty ,że bez skrępowania dostosowałam się chowając ambicje, rozumiesz czasem jest człowiek zmuszony. Jeden rzut okiem i co widzę? 14 -15 tys. wiadomości danego formowicza w ciągu 2-3 lat, tzw. "zakorzeniony" czy jak takie tam levele można osiągnąć. no zazdroszczę. sobota wieczór,dyskut na całego. a nie powinniście być u znajomych, z rodziną przy stole czy jakkolwiek spędzać czas z ludźmi? wyprzedzę pytanie, jestem tu 3 raz w życiu i tylko dlatego że dziś choruje. Wy też ?? jak co sobote?specjaliści od wszystkiego, doradzacie, pytacie? pragmatycy-teoretycy?część wysyła wiadomość z aplikacji Forum Wizaż, haha ambitne uzależnienie! chyba spędzacie tutaj zbyt wiele czasu,fajnie tak anonimowo grać doświadczonego życiem, co? Wniosek- wyjdźcie z domu, zamknijcie komputer, idźcie do ludzi, zobaczcie jak żyją, kim są , jakie mają problemy, jak wygląda rzeczywistość SzP,jak sami ocenicie rodziny, jak ich życie za 450 zl okaże sie podobne do Waszego. wtedy pogadamy. powodzenia![/QUOTE] ![]() Fajnie bylo jak w weekendy mozna bylo gnic przed tv czy kompem lub spotykac sie ze znajomymi. Teraz jestesmy dorosli i swiat wyglada inaczej. Wiele z wizazanek pracuje na nocki np na recepcji (jedna bardzo aktywna wizazanka), pisze z telefonu jak jedzie komunikacja miejska czy tez pracuje przy kompie i wejscie na wizaz traktuje jako przerywnik. Niewiele jest osob co planowo siedza przed monitorem i stukaja w klawiature w weekend bo nie maja nic ciekawszego do roboty. Wiem ze jestes mloda i naiwna ale przychamuj. Obrazasz tez osobe co pracuje w pomocy socjalnej i nie dosc ze jest wyksztalcona to jeszcze ma lata praktyki a nie tylko jedno pranie mozgu...ups szkolenie szp. Cytat:
Nie to jest zly i szkodliwy sposob pomagania. Ale nie dotrze to do naiwnych laseczek wolontariuszek. Prawdziwe pomaganie jest trudne pelne wyborow i wymaga charakteru. Tu bardzo polecam wywiady z pania Ochojska. Pomaga i to bardzo ale to jak mowi o pomocy jest malo medialne bo.... jest prawdziwe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i jeszcze się dowiaduję, że wielkość dochodu ustala się bez żadnych papierów, tylko wierzy na słowo... No super. Biedni ci ludzie, muszą dokonać takiego poświęcenia, jak zwierzanie się komuś, żeby zdobyć Furby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie obraź się, ale właśnie dlatego uważam, że nie nadajesz się na wolontariusza. Ty po prostu nie masz pojęcia o rzeczywistości społecznej, w jakiej żyje większość Polaków zarabiających minimalną krajową, którzy bez odliczania wydatków na rachunki mają po 400 zł/osoba i nie wyciągają łap po zapomogi. Poza tym w ubiegłych latach często widziałam w Paczce rodziny, którym na samą żywność i extra wydatki zostawało 400x8=3200 zł i PROSILI O JEDZENIE, TO JA SIĘ DO CHOLERY PYTAM NA CO WYDALI TE PONAD 3 KOŁA? Do lekarza można chodzić na nfz, książek nie kupuje się co miesiąc, o jakiej nauce mówisz? Serio uważasz, że patologiczna matka, która nigdy nie skalała sobie rąk pracą, przekaże dziecku, że nauka i wykształcenie jest wartością, która zapewnia dobrobyt w życiu? Myślisz, że matka, której stan uzębienia przyprawia mnie o mdłości (czarne zęby, brak górnych jedynek), a mimo to, a jakże, ma pomalowane pazury i balejaż na łbie, będzie prowadzała dziecko do prywatnego dentysty? Kpisz chyba. Dlaczego nie możecie prosić o papiery, dokumenty potwierdzające dochody? Czy jako darczyńca nie mam prawa wiedzieć dla kogo przekazuję swoje ciężko zarobione pieniądze? Odnoszę wrażenie, że wolontariuszom wydaje się, że darczyńcom te pralki i lodówki z nieba lecą i frajerzy nie mają prawa zapytać kto z tego korzysta. Właśnie dlatego uważam, że wolontariuszami powinny być osoby, które "siedzą" w tym temacie - pracownicy socjalni, kuratorzy, pedagodzy, absolwenci resocjalizacji itp - zamiast miękkich serduszek mają twarde tyłki, ale przynajmniej byłaby większa szansa, że będą sprawiedliwi. A teraz, po wyrzuceniu z siebie porannej dawki jadu, siadam do pracy ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-19 o 08:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Raczkowanie
|
Ale rodziny są zgłaszane przez osoby trzecie. One same się nie zgłaszają. Robi to np. pedagog szkolny, nauczyciel, ksiądz, pielęgniarka środowiskowa itp., czyli ludzie którzy znają sytuację życiową rodziny.
Popieram koleżankę wyżej, sami spróbujcie przejść się do takiej rodziny i sprawdźcie czy za te 400zł można godnie żyć. A teskty typu, że jestem naiwna, młoda, nie wiem nic o życiu zostawię bez komentarza. Nie trzeba mieć 100 lat, żeby znać życie ![]() Ja napisałam swoje zdanie na temat SzP, każdy ma prawo do swojego. Ale ludzie, to że komuś pomagamy nie znaczy, że jesteśmy źli. Ty pomagasz w dobrej wierze, a jeżeli ktoś to wykorzysta to tylko jego wina i jego sumienie. Jeżeli nie chcesz być darczyńcą to twój wybór, możesz pomagać w inny sposób, w innej organizacji albo w ogóle. Nie ma przymusu. Ja cieszę się, że dołączyłam do SzP i będę mogła komuś pomóc. Miłej niedzieli dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Darczyńca pomaga w dobrej wierze i sponsoruje dary rodzinie, która na to nie zasłużyła - traci na tym ktoś kto być może rzeczywiście potrzebuje pomocy, i do kogo ona nigdy nie trafi. Rodzina, która dostaje dary chociaż na nie nie zasłużyła zwyczajnie okrada darczyńcę - gdyż ten gdyby znał jej faktyczną sytuację nigdy by takich porezentów nie zafundował. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że takich sytuacji gdzie rodzina chce oszukać darczyńcę i wolontariusza jest naprawdę mało.
Ale żyjemy w takim a nie innym świecie, więc jest to możliwe. Dlatego spotykamy się z rodziną i chcemy to jak najlepiej zweryfikować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Konto usunięte
|
Ja żyłam kiedyś za 900 zł, z czego połowa szła na akademik. Łatwo nie było, nie powiem, ale nigdy nie korzystałam z żadnych zasiłków, ba, mi nawet stypendium socjalnego nie chcieli dać, bo za bogata byłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kredytów się nie odlicza w Paczce, po za tym tak roszczeniowa osoba by nie została włączona do projektu... odliczamy tylko wydatki na utrzymanie mieszkania (te najważniejsze): czynsz-jeżeli jest, prąd, wodę i gaz. Oraz koszta niezbędnego leczenia i rehabilitacji w przypadku osób chorych/niepełnosprawnych oraz tych starszych, których choroby są już przewlekłe-często wynikające z ich wieku. Oprócz tego odliczamy także koszty przedszkola/żłobka-jeśli dzięki temu wszyscy członkowie rodziny (pełnoletni) podejmują pracę, jeśli choć jedna osoba wtedy nie pracuje to te koszty już nie są odliczane.
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Rodzina 2+2, łączny dochód 3000 zł, na osobę wychodzi 750 (bo tak się liczy dochód na głowę, bierzesz wszystkie dochody i dzielisz na ilość osób, bez żadnego bzdurnego odliczania czegokolwiek). 2. Rodzina 2+2, również 3000 zł, ale odliczasz od tego 1000 na rachunki i 400 na leczenie, czyli według twoich wyliczeń zostaje im 1600/4=400 zł na osobę. Ta sama historia, ta sama rodzina, tylko inny sposób liczenia dochodu - jaka logika kieruje sposobem nr 2? Według mnie żadna, co najwyżej taka, żeby więcej frajerów-darczyńców się nabrało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 |
Konto usunięte
|
ogólnie od samego początku nie popierałam SzP, bo miałam po prostu takie wewnętrzne przeczucie.
ale teraz jak czytałam opisy rodzin, plus tutaj posty wolontariuszy to mi serio cycki opadają... ![]() ![]() w naszym kraju i z takimi akcjami jak Szp opłaca się żyć wesoło na socjalu i mieć 6 dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
[QUOTE=Doris1981;48557121]Nie wiem, czy ktoś to już linkował, ale jeżeli to prawda, to cóż, wstyd dla organizatorów: http://kontakt24.tvn24.pl/szlachetna...ewno,66994,ugc.[/QUOTE A podobno każda rodzina znajduje darczyńcę... Cytat:
Jeśli nie została włączona, to nie powinni poinformować tej rodziny wcześnie? A nie zrobić nadzieję na coś, co się nie wydarzy? Cytat:
![]() 450 zł na osobę po odliczeniu rachunków i kosztów leczenia to wcale nie jest tak mało. W tych 450 zł ludzie mieszczą wszystko, co napisałaś. Nauka jest bezpłatna, koszty związane z nią to podręczniki, które kupuje się raz w ciągu roku. Ubrania nie kupujesz co miesiąc, zresztą są też sklepy z używaną odzieżą, gdzie można kupić wiele fajnych i niedrogich ubrań. Lekarz, służba zdrowia jest w Polsce bezpłatna, jeśli jest się ubezpieczonym, więc wizyta nie kosztuję, leki tak. Do dentysty chyba się co miesiąc nie chodzi, co nie? Jak dbasz o zęby, robisz regularne przeglądy, to raczej i dentysta nie powinien wynieś zbyt dużo... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam sie z tym co napisala Ci dacn Poza tym pomysl czasem, zanim kogos obrazisz, poniewaz to, ze ktos tu "siedzi" w sobote moze oznaczac (i w przypadku ilus tam wizazanek oznacza), ze ktos jest na tyle chory lub z innych powodow jest uziemniony w domu. Ze kogos, mimo pracy, nie stac na sobotnie rozrywki. Itd. Sama, na poczatku tego watku popieralam inicjatywe SZP. I po paru latach widze, ze jednak nie wszytsko jest tam tak jak powinno, ze sa razace bledy.
![]() |
#4527 |
Konto usunięte
|
był czas, że miałam mniej niż 450zł miesięcznie na wszystko po odliczeniu tylko czynszu. szkoda, że jakaś szlachetna paczka do mnie nie zapukała
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 |
O RLY?
|
a masz rumiane pociechy?
#4529 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
O RLY?
|
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.