![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karmienie piersią w miejscach publicznych - opinie
mogłabym napisać to samo
![]()
![]() |
#1202 |
Konto usunięte
|
Karmienie piersią stawiane na równi z karmieniem penisem.
Karmienie piersią stawiane z jedzeniem kanapki jako absolutnie różne rzeczy. To już jest śmieszne ![]() Dziewczyny anty kp mają poważny problem - i nie mówię tak, bo mają inne zdanie ale sposób w jaki go wyrażają jest wg mnie poniżej wszelkiego poziomu. Karmienie małego dziecka = robienie kupy, seks, wymiotowanie, karmienie penisem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Ostre światło i jazgoczące reklamy oraz niewygodne siedzisko to nie jest komfort ani dla mamy, ani dla dziecka. Wystarczy dać stary fotel, mniej ostre żarówki i wyłączyć głośniczek, to chyba nie wymaga nie wiadomo jakich nakładów a podnosi komfort niebotycznie wręcz. Niestety nie zrozumie ten, kogo problem kompletnie nie dotyczy, do czasu aż zacznie dotyczyć. Wtedy najczęściej diametralnie zmienia się poglądy. Jest wiele takich pseudoułatwień - np. byłam na basenie gdzie jest szatnia dla rodzica z dzieckiem ale nie ma w niej ani prysznica ani toalety. Rozumiem, że rodzice z dziećmi nie muszą się myć przed korzystaniem z basenu i po, ani się załatwiać? I co, to też są kosmiczne wymagania? I o co się czepiać, przecież szatnia jest, to nic, że ze standardem schowka na miotły... tylko taki rodzic z dzieckiem też płaci za bilet, tyle samo co każdy inny i chciałby mieć zagwarantowane takie same udogodnienia.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-10-19 o 16:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę przesadzasz. Mam normalną rodzinę i normalnie karmię dziecko przy stole, ostatnio na chrzcinach. O zgrozo - w restauracji, mieliśmy osobną salę.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-10-19 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 |
Zadomowienie
|
Smutno się to czyta. Nie będę się nawet wdawać w dyskusję bo drugiej strony nie przekonam.
Dodam tylko bo ten wątek się przewinął, że nie ma obowiązku karmienia piersią, natomiast szpital ma obowiązek promowania tej formy karmienia noworodka. Jeżeli robi to w sposób co do którego pacjentka ma jakieś zastrzeżenia to powinna to zgłosić. W szpitalu pracuje cały przekrój osobowości spośród których cześć potrafi wypowiadać się i przedstawiać swoje racje kulturalnie, a cześć niestety nie. Zupełnie jak na wizażu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie kp dla większości ludzi jest neutralne. Oczywiście nie jest fajnie, kiedy kobieta bez żadnych oporów "wywala cyca", ale dyskretne karmienie chyba mało komu wadzi. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Może gdyby ktoś taki był i pomagał takim osobom, jak ja (ze wcześniakiem, a w tym szpitalu mój syn z 35+6 tc to był naprawdę duży wcześniak, leżał obok maleństwa z 28 tc...), to więcej osób mogłoby karmić naturalnie. Nie wszyscy chcą/mogą odciągać, a więc to prosta droga do mm, nawet pomimo chęci kp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48596578]U nas to samo. Jakieś barbarzyńskie zwyczaje. Pomoc raczej znikoma. Spytałam się położnej, czy mogę wszystko jeść, to zrobiła na mnie wielkie oczy i nie wiedziała, co ma mi powiedzieć. Tyle, że tak jak pisałam, u nas nie było jakiegoś rygorystycznego podejścia do kp/mm. Szkoda, bo duży szpital, kliniczny, III ref, a brak doradcy laktacyjnego
![]() Może gdyby ktoś taki był i pomagał takim osobom, jak ja (ze wcześniakiem, a w tym szpitalu mój syn z 35+6 tc to był naprawdę duży wcześniak, leżał obok maleństwa z 28 tc...), to więcej osób mogłoby karmić naturalnie. Nie wszyscy chcą/mogą odciągać, a więc to prosta droga do mm, nawet pomimo chęci kp.[/QUOTE] A u nas nie było ściskania piersi tylko od razu ładowali mm. Cale szczęście, że mi i synkowi karmienie poszło intuicyjnie, to tylko krzyczałam, że dajemy radę kp. Wracając do publicznego kp, nie lubię tego, ale nigdy nie miałam dylematu, czy karmić skoro dziecko jest głodne a ja jestem obok. Co innego, jak wróciłam do pracy, mąż karmi butelką moim mlekiem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#1209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1210 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem dobrze zareagowałaś. Jak tylko pamiętać są o to spory i tak naprawdę każda ze stron ma silne argumenty. Ja jednak uważam, że poza tym, że jesteśmy matkami to jesteśmy także kobietami. Nie jesteśmy oderwani od rzeczywistości i funkcjonujemy w kulturze, która w sposób dyskusyjny traktuje ten temat. Dobrze by było gdyby w miejscach publicznych były wyznaczone miejsca do opieki nad dzieckiem, gdzie ze spokojem można nakarmić dziecko. Niestety to tylko marzenie i sama wiem z doświadczenia, że takich miejsc jest bardzo mało. Oczywiście, dziecko jest najważniejsze i sama bym nie pozwoliła, żeby było głodne... ale przecież istnieją laktatory... przecież wszystko można zorganizować... w miejscu publicznym można nakarmić z butelki własnym pokarmem...
Chociaż sama karmiłam piersią to w dalszym ciągu uważam, że publiczne karmienie z piersi z nie jest na miejscu...
![]() |
#1211 |
Konto usunięte
|
Można nakarmić z butelki, pod jednym, maleńkim waruneczkiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48711986]Można nakarmić z butelki, pod jednym, maleńkim waruneczkiem
![]() ![]() A poza tym ja nie po to karmilam piersia, zeby bawic sie z butelkami, ludzie zloci. Przed spacerkiem siedziec z laktatorem i potem podawac w butelce, tylko dlatego, ze komus na widok moich plecow* mogloby sie zrobic niedobrze? ![]() *tak plecow, poniewaz karmilam poza domem nie tylko dyskretnie ale i odwrocona do potencjanych patrzacych plecami.
![]() |
#1213 | |
Zakorzenienie
|
karmienie piersią w miejscach publicznych - opinie
Cytat:
Dokładnie. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1214 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobrze że ja trafiałam na bardziej wyrozumiałych, a może po prostu normalnych ludzi którym fakt karmienia nie przeszkadza. Nawet mojej koleżance, która świadomie zrezygnowała z karmienia piersią, nie przyszłoby do głowy krytykować mój sposób karmienia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po 2: kp nie na miejscu... zaraz się przewrócę... Po 3: akurat żyjemy w kulturze, w której kp jest normalne i naturalne, dopiero ostatnimi czasy stało się "dyskusyjne". Jakoś na przestrzeni wieków nikt nie dyskutował. Jak mi nie wierzysz, polecam pooglądać obrazki (one są akurat z dość różnych kręgów kulturowych, ale nasz na pewno się do nich zalicza): http://www.blog.przedporodem.pl/piek...rsia-w-sztuce/ http://dziecisawazne.pl/macierzynstw...rsia-w-sztuce/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1216 |
Zakorzenienie
|
Ja nie karmie piersia ale nigdy nie przyszlo by mi do glowy, zeby krytykowac osoby ktore karmia
![]() ![]() Zawsze mozna znalezc jakies ustronne miejsce, odwrocic sie, przykryc pieluszka itd ![]() Nikt nie biega z cyckami na wierzchu po galerii ![]() Ja mimo tego ze karmie mm, szanuje wszystkie kobiety ktore karmia piersia i uwazam, ze ani galerie ani centra handlowe ani restauracje czy parki nie sa przystosowane dla matek karmiacych takze trzeba sobie jakos radzic po prostu ![]() Pozdrawiam ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
Mnie razi wywalanie cycka na wierzch w miejscach publicznych. Nawet w celu karmienia.
Można zrobić to dyskretnie (jak robi to wiele matek) - przykryć bluzką z góry, pieluszką i nie trzeba się ukrywać w toaletach czy autach. zuken jest całkiem sporo osób które wywalają cycki na wierzch przy stole weselnym, wigilijnym czy na ławce w galerii handlowej. Są też oczywiście takie, które tak karmią dziecko, że nawet nie widać że karmią, jak się obok przechodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
Konto usunięte
|
No ależ oczywiście, że "wywalenie cyca" razi! z tym nikt nie dyskutuje przecież. Ale karmienie dyskretne to całkiem inna rzecz.
I właśnie - tak samo mnie razi wystający rów znad majtek, a nawet u facetów to widzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Zadomowienie
|
http://dziecko.trojmiasto.pl/Karmiac...trona=0#opinie kolejny przykład. I dwie wersje wydarzeń - komu wierzyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
rozbierać się w restauracji? gdzie ludzie jedzą, szok
![]() ![]() oby więcej takich interwencji było
![]() |
#1221 |
Konto usunięte
|
Ładne imię, Liwia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przestać utrudniać zycie sobie i innym Kurcze mnie zniesmacza widok obściskujących sie par w restauracjach i CH. Moze tez zacznę prosić pracowników o interwencję ![]() A tak serio,gdyby człowiek człowiekowi mniej był wilkiem a bardziej człowiekiem,nie byłoby problemu.
![]() |
![]() |
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o dziwo się zgadzam ![]() Skoro społeczeństwo uważa publiczne obnażanie się za zachowanie niewłaściwe (chyba nawet karalne) to co po niektórzy nie powinni robić ze siebie uprzywilejowanej grupy świętych krów, którym wszystko wolno, w tym biust wywalić w publiczny miejscu, i to jeszcze takim gdzie ludzie jedzą. Nic tylko utrudniac zycie innym.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lepiej kelnerowi udawać głupka,państwu oburzonym czepiać się dla zasady,a pani karmiącej upierać się 'bo tak'.
![]() |
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
faktycznie normalne jest wymaganie od całego świata, żeby siedząc sobie w restauracji czy innym miejscu patrzyli tylko w jeden punkt ![]() przecież to chyba normalne że nie patrzymy w jeden punkt i wcale nie trzba się na kogoś gapić żeby zobaczyć tą obrzydliwą scenę i obiad z głowy
![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1227 |
Zakorzenienie
|
jasne ze problem wynika z tego że ani oburzanie ani obnażanie w tej sytuacji nie jest zabronione prawem
i dlatego wcześniej pisałam o osobach z podwójnymi standardami, które korzystają faktu że w tej sytuacji mogą się publicznie rozebrać bez konsekwencji prawnych
![]() |
#1228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() usmialam sie, dzieki ![]()
![]() |
![]() |
#1229 |
Zakorzenienie
|
Nie sądzę ze wraz z urodzeniem, myślę że taka osoba miała to juz wcześniej.
![]()
![]() |
#1230 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I w sumie w realu poza kilkoma oburzonymi babciami (typu 'przeszkadza mi,że ktoś oddycha' ) kiedy karmiłam na ławce w parku spotykałam się z wyłącznie pozytywnymi reakcjami. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() większość matek kp,większości matek kp zdarza się karmić publicznie,myślisz,że mamy w tym kraju conajmniej kilkanaście milionów ekshibicjonistek? ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-11-15 o 12:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.