|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 27.
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4859019 9]
nie można.[/QUOTE] Dziwi mnie w takim razie, że jestem proszona na chrzestną. Nie mam na czole wypisanego ateistka i antyklerykał, jestem po ślubie cywilnym, kościelnego nie planuję. A jednak propozycje i prośby się wciąż sypią...
#212 |
Konto usunięte
|
Niby nie można trzymać do chrztu będąc w związku nieformalnym. Ale gdyby ktoś na to patrzył to nie byłoby wcale chrzestnych bo większość ludzi jest w związkach i uprawiają seks przed ślubem.
Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-10-19 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak samo ja nie mogłam być ponoć świadkiem na bierzmowaniu kuzynki, bo mam tylko ślub cywilny. Ale księdzu powiedziałam, że nie mam ślubu ( w domyśle - kościelnego haha) i mieszkam sama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie już nieaktualne, ale polecam surówkę z kalafiora (można też dodać brokuł), pokroić drobno lub zetrzeć i wymieszać z solą, pieprzem i jogurtem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
są księża, którzy ochrzczą dziecko, pod warunkiem, że rodzice będą chcieli wziąć ślub kościelny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. ale znalazłam jeszcze coś takiego: Zgodnie z tymi normami pomyłką jest wybór na chrzestnego osoby niepraktykującej, czy żyjącej w związku cywilnym lub konkubinacie (bez ślubu „kościelnego”), albo osoby jawnie występującej przeciwko prawdom wiary i moralności. Musi przecież, wraz z rodzicami dziecka, wyznać wiarę, w której dziecko ma być ochrzczone, i wyrzec się wszelkiego zła! Może to więc tylko prawo umowne? ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
mówimy o byciu rodzicem chrzestnym i tez wychodzi na to że zalezy od księdza w kodeksie prawa kanonicznego nie ma mowy o unieważnieniu małżeństwa i konkubinatach. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-10-19 o 20:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() « czasami piszę z telefonu, więc proszę o wyrozumiałość w razie błędów. Mój słownik czasami ma inne zdanie niż ja :p »
![]() |
#220 |
Konto usunięte
|
Jeśli ktoś ma grypę, to jak dlugo może przyjmować leki takie jak Gripex? Osoba dostała L4 i zalecenie: brać Gripex. Na Gripexie (czy coś w podobie) jest napisane, że jeśli przez trzy dni nie ma poprawy, nalezy się skonsultować z lekarzem i że nie nalezy stosować długotrwale Ile to jest długotrwale? Trzy dni minęły i jest lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
... choć nie Westwood
|
Ale życie w nieformalnym związku jest grzechem i tu stwierdzenie wazności małżeństwa nie ma nic do rzeczy. Ja jestem po ślubie cywilnym i niestety muszę zaakceptować to, że w takiej sytuacji komunii przyjąć nie mogę.
EDIT: jeśli chodzi o chrzest... dziewczyny jak sie okłamie księdza to da zaświadczenie... ale skoro będąc w związku cywilnym nie można przyjąć komunii to jak sobie wyobrażacie być chrzestnym? nie można "legalnie". a jak ktoś sobie będzie kombinować to jego sprawa.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2014-10-19 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
Jeszcze jedno. Czy któraś z was używała wcierki Joanna Rzepa i dostała od niej łupieżu? Warto nakładać drugi raz, czy lepiej odpuścić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
now or never
|
ja bym sobie darowała. jak raz zaszkodziło to i dalej może szkodzić.
#224 |
Zasiedzenie
|
Czy jeśli złożę wniosek o nowe prawo jazdy w związku ze zmianą danych, to na czas oczekiwania na nie dadzą mi jakiś świstek żebym mogła jeździć? Czy oddaje się stare odbierając nowe i można na starym jeździć przez ten czas?
Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
#225 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.27.
Cytat:
Cytat:
![]() ma ktoś jeszcze jakies pomysły jak mogę oglądać topmodel będąc za granicą? nie mogę znaleźć 4 sezonu na torrentach niestety, to rozwiałoby wszytskie moje problemy
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
histoire abracadabrante
|
Macie polecane przepisy na bardzo czekoladowe ciasto? Nie chodzi mi o ciasto z kremem czekoladowym, a raczej takiego murzynka, czy tam brownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Do malaksera (food procesora) włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 21 x 11 cm (7,5 cm głębokiej). Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta). 20 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotować syrop: w garnuszku zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część wsiąknie w gąbczaste ciasto. Wystudzone posypać startą czekoladą (przyklei się ona do lepkiego ciasta). Ciasto jest przepyszne, jednak dla mnie za czekoladowe. Mam tych przepisow troche, ale chyba nie warto tu watku zasmiecac, moge Ci podeslac w wiadomosci jak masz ochote. Edytowane przez Syl993 Czas edycji: 2014-10-19 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
![]() |
#231 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://www.kwestiasmaku.com/desery/b...i/przepis.html nie ma też wydziwiania ze składnikami - robiłam pół na pół cukier zwykły i trzcinowy (bo tak miałam) i na zwykłej mące tortowej i było ok Edytowane przez 201803120851 Czas edycji: 2014-10-19 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
histoire abracadabrante
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lubie. a jeśli chcesz sernik, to mam tez czekoladowy. rodzina twierdzi, że zbyt czekoladowy ![]()
![]() |
#235 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak Ci nie podejdzie i chciałabyś wylać, to od razu spłukuj :-D Nigdy nie zapomnę swojej przygody z sokiem z kiszonej rzepy i moim błędem, że wylałam go do suchego zlewu :-D Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
Zadomowienie
|
Tak tylko dluzej to zajmie
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
szeryfcio
|
Próbowałam zrobić ten do mikrofali w garnku i nie wyszło. Nie pękało. Mąż tłumaczy, ze tam jest potrzebne szybki i mocne podgrzanie i tylko mikrofala to może.
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To przecież takie same ziarenka, przecież nie ma specjalnej odmiany kukurydzy, które robi ziarenka dla mikrofalówek ![]() Może ziarenka które miałaś były popsute, albo garnek nie był nagrzany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Potrzebuje jakiś mega przepis na lasagne z sosem pomidorowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.