|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Ania dzisiaj bawiła się w piszczenie i śmianie do własnego odbicia do lusterka zaczepionego na pałąku na macie edukacyjnej
trwało to ponad godzinę. Zabawa tak ją zmęczyła, że musiałam przenieść ją do łóżeczka i w 5 minut zasnęła. Śpi już 20 minut, zobaczymy ile jeszcze pośpi. Na ogrodzie rano przespała 2 godziny! Zastanawiam się, czy ostatnia niechęć do spania w dzień i marudzenie nie były spowodowane skokiem rozwojowym - na 11-12 tydzień przypada kolejny. Dzisiaj bawiła się gąsienicą, którą ma zawieszoną w wózku - trwało to z 5 minut, ale jest radość Byłam u pediatry. Dostała skierowanie na rehabilitację dla Ani. Byłam w ośrodku rehabilitacyjnym i udzielono mi informacji, że oni mają 3 miesiące aby zacząć rehabilitować dziecko! Podobno teraz maja mało dzieci czekających w kolejce, to może do miesiąca będą do mnie dzwonić kiedy zaczynamy. Powiedzcie po co my płacimy składki na nfz? Do neurologa dziecięcego w moim mieście trzeba czekać ponad 3 miesiące (ponad 2 godziny drogi autem mamy za 2 miesiące). Na rehabilitacje trzeba czekać nawet kolejne 3 miesiące i robi się pół roku. I jak takie małe dziecko potrzebuje pomocy "na już", a rodzice nie mają pieniędzy na prywatnych lekarzy, to nikt mu nie pomoże... Z kasą u nas ostatnio kiepsko, ale będziemy rehabilitować Anię prywatnie, przynajmniej póki nie doczekamy się na rehabilitację na nfz. Nie wyobrażam sobie tyle czekać. U neurologa też byliśmy prywatnie. Zresztą ostatnio do każdego lekarza z mała chodzimy prywatnie...
|
#3332 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
moze popytaj w innych okolicznych miastach? w krakowie sie nie czeka długo na szczzescie, ale wiem ze w niektorych miastach sie czeka nawet rok! to jest skandal
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowałam ze mała będzie chodziła do dwóch szkół
Tzn. Od poniedziałku do piątku będzie chodziła do niemieckiej szkoły A w weekend są zajęcie w Stuttgartcie Otworzono Szkole polska gdzie dzieci się bawią wystawiają przedstawienia uczą się Wydaje mi się ze to fajna sprawa ze mała się będzie uczyła podstaw polskiego i będzie miała kontakt z Polakami Będziemy musieli włożyć więcej pracy żeby przygotować mała do pójścia do szkoły i pouczyć się najprostszych zwrotów i wyrazów z niemieckiego i jednocześnie będziemy w domu mówić po polsku mam nadzieje ze uda się ![]() A u was dziewczyny wasze dzieci były uczone od małego polskiego czy mówiły w języku kraju w którym mieszkacie ? |
|
|
|
#3334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ma chyba troche metlik w glowie, ale mysle ze z czasem zalapie i polski i afrykanski i angielski ![]() Ja nie planuje tu zostawac, wiec w domu bedziemy mowic po polsku, doszkoly pojdzie juz w Polsce Biedulka juz sie w szpitalu nasluchala angielskiego Tak sobie wtedy po porodzie myslalam; gdzie ja jestem? Dlaczego oni mowia do mojego dziecka w obcym jezyku? Co ja jej zrobilam najlepszego? |
|
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jaki to ma sens ze Olivia będzie chodziła do polskiej szkoły a my mieszkamy w Niemczech nie chce jej robić krzywdy i wydaje mi się ze Niemiecka szkoła jest najlepszym wyjściem nie zapowiada się na razie ze wrócimy do polski zresztą tam nie mamy perspektyw a Olivki dobro jest dla nas najważniejsze O ja to mała 3 języki będzie musiał znać afrykański ciekawie
|
|
|
|
|
#3336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to Ty będziesz musiała sie też trochę niemieckiego pouczyć, nie? Jeszcze odnośnie tych szkół weekendowych. W miejscowości w której mieszkam jest naprawdę bardzo dużo Polaków i tym samym dzieci. Jest opcja, aby dzieci te chodziły w weekendy do polskiej szkoły właśnie na takie dodatkowe zajęcia o kulturze, historii, literaturze polskiej. Oczywiście forma w zależności od wieku dziecka. Niestety praktyka pokazuje, że rodzice posyłają tam dzieci na początku i zamiary mają dobre, a potem wychodzi na to, że w angielskich szkołach te dzieci mają tyle zajęć i jeszcze jakieś tam zajęcia dodatkowe itd, że potem jak przychodzi weeken to rodzice spędzają go z dziećmi w domu i rezygnują z tej szkoły
Edytowane przez karoseria Czas edycji: 2014-10-20 o 15:46 |
|
|
|
|
#3337 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieci dwu i wiecej jezyczne zaczynaja pozniej mowic, ale to normalne
W koncu wiecej do nauki
|
#3338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3339 |
|
Wtajemniczenie
|
Karoseria wszystko najlepszego
U nas tez padało, pogoda do du.py, ale przestało i byliśmy z 2 h na mieście. Głowa mnie boli, czekam aż mały wstanie, nakarmie go i napije się kawy. Do szkoły jeszcze daleko ale też myślę o zajęciach weekendowych w polskiej szkole. Dziś sobie myślę że bym chciała wrócić do Polski, dawno tam nie byłam i tęsknię.. Ale wiem ze jak pojadę tam to po tygodniu będę chciała juz wracać do UK. Najbardziej mi szkoda małego, ma wielu kuzynów w Polsce a będzie ich widywać max 2-3 razy w roku.
|
#3340 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3341 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3342 |
|
Zakorzenienie
|
Są cieplutkie mięciutkie i przyjemne w dotyku
|
|
|
|
#3343 |
|
Zadomowienie
|
Jesli mialam umowe do konca ciazy a macierzynski placi mi ZUS to jak jest z ubezpieczeniem zdrowotnym??
Testuje pieluchy rossmanowe w rozmiarze 3. Moje spostrzezenia:
Synek dzisiaj spi w dzien WOWWWWWW Moze odsypia wrazenia bo usnal wieczorem w jednym mieszkaniu a obudzil sie rano w innym
|
|
|
|
#3344 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczarowana, Olivka jak zwykle śliczna ;-)
Adelka do 11:30 bawiła się z tatą. Teraz śpi od 12, 2,5 godz na spacerze a resztę się cyckamy na spiocha pod kołdrą... Chyba odsypia wrażenia ;-)
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
My właśnie używamy tych pampersow dry 3
Kosztuja 9 euro wiec cenowo tak znosnie za 38 sztuk
|
|
|
|
#3346 | |
|
Zadomowienie
|
Moja jak zasnęła o 12.30 tak spi nadal. Aż 2 razy zagladałam do niej czy wszystko w porządku.
Cytat:
Ślicznie |
|
|
|
|
#3347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Karoseria wszystkiego najjj Umi to paranoja z rehabilitacja za pol roku!!Moze wykupisz Ani jakis pakiet ubeczenia w prywatnej placowce? Ja sobie juz kupilam, a w tym tyg zamierzam sie za to wziac i kupic synkowi cos. Widzialam fajne pakiety roczne za 1000-1400zl a za same usg zaplacilam ostatnio 210zl wiec szybko by sie zwrocilo i czekac nie trzeba dlugo. Prywatnie do wszystkich lekarzy pojedynczo chodzic to fortune mozna stracic. |
|
|
|
|
#3348 |
|
Zadomowienie
|
Zaczarowana - a jak tam z oczami Olivki tzn zezuje jeszcze bo jakis czas temu sie martwiłaś że odziedziczyła po TŻ zeza.
|
|
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
gosia napisz mi na pv numer tel do Ciebie (dla kuriera)
|
|
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo się tym martwiłam bo Tż miał operacje w wieku 4 lat w związku z zezem a chciałam małej tego uniknąć ale i pediatra jak i położna mówili że to nie jest dziedziczne |
|
|
|
|
#3351 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3353 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Doszło?
bo nie wiem czy ogarniam z tego tapatalk
|
#3355 |
|
Wtajemniczenie
|
Czekałam aż mały się obudzi, położyłam się w sypialni,on w wózku i spaliśmy jeszcze 1,5 h wow licząc spacer spał prawie 4 h. Odsypial nocne zabawy i pobudke przed 7 rano. Odrazu mi ból głowy przeszedł ;-)
---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Zaczarowana śliczna Olivka w pięknej sukieneczce ;-)
|
#3356 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, zastanawiam się, Ninka ma bardzo twarde kupki. Takie sklejki normalnie. Robi je codziennie, dwa razy dziennie i wychodzą normalnie, więc to nie jest zatwardzenie. Nie męczy się jakoś bardziej niż przedtem
Zastanawiam się tylko co to może oznaczać i czy to jest normalne Gdzieś w google znalazłam, że może za mało pije. Faktycznie staram się ją dopajać herbatką koperkową albo wodą, ale ona nie za bardzo chce pić Jak mam wmuszać w nią? Jaki macie sposób na dopajanie?My właśnie wróciłyśmy ze spacerku i młoda zasnęła mi w wózku. Niestety taka kijowa pogoda, że musiałam wrócić. Jest normalnie czarno za oknem i pokapuje :-P Depresja dosłownie w taką pogodę. Edytowane przez karoseria Czas edycji: 2014-10-20 o 18:18 |
|
|
|
#3357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Od listopada zapisałam się na fitness |
|
|
|
|
#3358 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ślicznie mala gwiazdeczka |
|
|
|
|
#3359 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ile ml potrafisz mu tak wlać?
|
|
|
|
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jakoś duzo, myślę, że max 60 ml dziennie. Ale moja pediatra kazała mi na spokojnie do tego podchodzić, mówiła, że jeśli nie ma problemów z kupą, to tak naprawdę dopajać trzeba tylko w upały, więc jak nie chce pić, to żeby nie zmuszać.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

trwało to ponad godzinę. Zabawa tak ją zmęczyła, że musiałam przenieść ją do łóżeczka i w 5 minut zasnęła. Śpi już 20 minut, zobaczymy ile jeszcze pośpi. Na ogrodzie rano przespała 2 godziny! Zastanawiam się, czy ostatnia niechęć do spania w dzień i marudzenie nie były spowodowane skokiem rozwojowym - na 11-12 tydzień przypada kolejny. Dzisiaj bawiła się gąsienicą, którą ma zawieszoną w wózku - trwało to z 5 minut, ale jest radość

Ma chyba troche metlik w glowie, ale mysle ze z czasem zalapie i polski i afrykanski i angielski 
Tak sobie wtedy po porodzie myslalam; gdzie ja jestem? Dlaczego oni mowia do mojego dziecka w obcym jezyku? Co ja jej zrobilam najlepszego? 

Gdzieś w google znalazłam, że może za mało pije. Faktycznie staram się ją dopajać herbatką koperkową albo wodą, ale ona nie za bardzo chce pić