|
|
#451 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Harry Potter and the Deathly Hallows
Czy jestem fanką Harry Pottera ?
Tego niestety niewiem,nie dałam sobie szansy by sie o tym przekonać,nie przeczytałam ani jednej ksiązki ,ani jednego działu nawet filmu nie widziałam. Ale z pewnością mamy tu do czynienia z fenomenem !!! Najlepsi powinni uczyć sie od najnajlepszych. Co roku zbieram szczękę z podłogi ,jestem pod wrazeniem tej osobliwości ,tego jakze niezwykłego zjawiska ![]() Szkoda tylko ,ze te słowa nie sa skierowane pod adresem treści książki ..a szpeców od marketingu i reklamy!! ![]() To są ludzie co mają głowe na karku i wiedzą jak wzbudzić zainteresowanie młodego czytelnika Rok w rok ''przypadkiem ''przeciekają ściśle tajne informacje z wydawnictwa. A to nierozgarniety sprzedawca sprzedał komuś przed magiczną północą świezutkie wydanie-lecz jakże uczciwy czytelnik solennie odnosi książke z powrotem .Nie on poczeka ![]() Tworzone 'komnaty lektur' gdzie ...wybrańcy moga podczytać co nie co /przed premierą /a jednak/ Albo drukarze ,którzy ''muszą'' pracować w całkowitej ciemności,żeby nic nie mogli przeczytać A tu padłam i leżę ![]() ''Ciężarówki rozwożące książki do księgarń zostały wyposażone w specjalne urządzenia satelitarne w cenie 1000 funtów za sztukę, mające wykazać najlżejsze choćby odchylenie od wyznaczonej trasy. Książki są rozwożone na zapieczętowanych paletach wyposażonych w system alarmowy.'' Mistrzostwo świata Czy książka jest dobra-nie wiem ale wiem jedno ....amerykanie ci to umią trzepać kasę ![]() ![]() ps a ostatnio widziałm w TESCO jakąś tam część za 5 zeta ech,taki los/prawie/ wszystkich dzieł |
|
|
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
A od kiedy J.K Rowling i Potter są amerykańskie?
|
|
#453 |
|
Konto usunięte
|
I wydało się jak mało wiem o Harrym i jego' mamie
'Być może wspomniani szpece są właśnie tej narodowości ? /bo właściwie mój post to o nich/ Zresztą czy to wazne ? szum robią na cały świat ![]() I o to chodzi Rispekt /bo efekty $ widać/ |
|
|
|
|
#454 |
|
Zadomowienie
|
Marketing marketingiem, ale HP to książka która broni się sama.
![]() Ja np kupiłam pierwszy tom nie mając pojęcia co to jest. Po prostu spodobał mi się opis na okładce. I I spędziłam całą noc na lekturze, a następnego dnia biegłam do księgarni po kolejny tom. Tak więc niezależnie od reklamy ja bym te książki czytała. I myślę że nie tylko ja ![]()
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie. Ksiazka broni sie sama. Ja zytalam Harrego nim dotarly te wszystkie reklamy. A wlasciwie. To kilka lat temu kolega dal mi do obejrzenia film. Wzielam plytke z ciekawosci. Wlaczylam. I tak sie zaczelo. Obejrzalam wszystkie filmy, przeczytalam wszystkie tomy. Za wyjatkiem najnowszych. Ale nadrobie - jak czas pozwoli - lekture.
|
|
|
|
|
#456 |
|
Konto usunięte
|
Szacuneczku / bo nie szacunku
/ marketingowcom nie skąpie.W tej kwestii zdania nie zmienię .Odwalają naprawdę kawał dobrej roboty by pani Rowling i sobie kabze nabić Nie przeczę ,ze z zainteresowaniem cały ten szum ,otoczkę śledzę. Ciekawa jestem do czego sie posuną przy części ..48 wspaniałych przygód czarodzieja .Bo w zapowiadane usmiercenie głównego bohatera tak przy części 3 juz zaczęłam wątpić. Zresztą kto by miał na tyle fantazji by sobie jajecznicę ze złotego jaja zrobić ? ![]() Nie chcę się już powtarzać co napisałam wcześniej tylko/aż!/ dodam ,już teraz bez ironii,ze autorce/ i tym marketingowcom -sie upieram jak osioł/ udała sztuka się nie lada!!! Zagonić dzieciaki / i nie tylko/ do książek.I to same z siebie niszczą sobie oczy ,nie zaganiane przez wstrętnych nauczycieli ![]() A książka jednak do'chudych' nie należy. Brawo Dziekuję za uwagę w tym wątku -trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść ![]() ps .czapeczko--czy ten filuterny osobnik pod śliczną czapeczką to własnie ... elf ?
Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2007-07-24 o 16:56 Powód: dodałam pytanie |
|
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
A od kiedy czytanie niszczy oczy?
![]() A tak po mojemu, żeby sie wypowiedzieć o Potterze wypadałoby go najpierw przeczytać. To tak jakby powiedzieć, że jabłko jest ohydne, a nigdy się go nie próbowało ![]() Marketing marketingiem, ale ksiązka i tak sama sławę by zyskała pocztą pantoflową. Najwyżej sława przyszłaby trochę później. Czy 'jeżycjada' musierowicz była reklamowana? Nie. Ale tyle osób ją uwielbia.
|
|
#458 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zgadzam się. Wiele książek nie było tak reklamowanych a sławę i tak osiągnęły. Prawda jest też taka, że wiele dzieci czytając Harrego poznały książki od tej lepszej, ciekawej strony, nie jako nudne lektury szkolne, do których czytania jesteśmy zwyczajnie zmuszani. Sama jestem jednym z takich właśnie dzieci dlatego wiem co piszę. Teraz nie wyobrażam sobie świata bez książek i to jest zasługa Harrego Pottera pani Rowlling. |
|
|
|
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
A ja już jestem po lekturze. Skończyłąm wczoraj, a w zasadzie dzisiaj w nocy, będąc w lekkim wstrząsie. Jak każdy miałam swoje teorie i ta akurat się sprawdziłą, stało się to, czego oczekiwałam/obawiałam się, ale co innego czuć, że tak będzie, a co innego przeczytać to na własne oczy. Więcej nie powiem, zeby nie psuć zabawy.
|
|
#460 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(aczkolwiek podejrzewam, że pani Rowling teraz zacznie pisac coś innego, bo inaczej czytelnicy nie zostawią jej w spokoju)Cytat:
Każdy robi co moze zeby zdobyć więcej kasy, to naturalne. A w tym wypadku to jest jak najbardziej wskazane, bo dzięki temu dzieci zaczynają czytać, a to naprawdę dużo. Stanowczo takie niszczenie sobie oczu jest mniej szkodliwe niż wpatrywanie sie w monitor komputera ![]() No i upieram się nadal, że marketing swoją drogą, ale największa zasługe ma tu sama autorka, że zdołała napisać coś co idealnie trafia w gusta czytelnicze współczesnej młodziezy. HP nie jest lekturą zbyt ambitną, ale może być wstępem do rozwijania literackich zainteresowan. Więc dobrze, że coś takiego zostało napisane i umiejętnie wypromowane ![]() Cytat:
Ten osobnik to Kurt Cobain. Ale sama przyznasz że takie czapeczkowe zdjęcie fajnie współgra z moim nickiem
|
|
|
#461 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie skończyłam czytać. Spłakałam się pod koniec rzewnymi łzami
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps: Wam tez sie rzucilo w oczy ilosc gosci na tym watku w stosunku do garstki userow? |
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo rzadko udaje mi się powstrzymać.Cytat:
|
|
|
#465 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak płakałam chyba tylko przy śmierci Syriusza
|
|
#466 |
|
Zadomowienie
|
A ja poczekam na Polską wersję. Mimo że raczej z przeczytaniem po angielsku nie miałabym większych kłopotów ( wcześniejsze części właśnie tak czytałam) to jednak poczekam, na moim zdaniem świetny przekład na nasz język.
No ale do kina popędzę na premierę już jutro
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam sie ze tlumaczenie jest swietne Uwielbiam Harry'ego, kazda czesc przeczytalam po kilka razy Teraz chyba zaczne od poczatku, zeby do stycznia byc mniej wiecej na biezaco ![]()
|
|
|
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też chyba zacznę od nowa czytać tak ładnie mi te książki (wszystkie mam ) zdobią półkę, że aż się chce wziąć do ręki i zacząć czytać ![]() I tak już fabułę znam mniej więcej, ale nie ma to jak położyć się w łóżku z kubkiem gorącej herbaty/kakao, rzucić: nie ma mnie dla nikogo i pogrążyć się w lekturze ![]() btw nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mimo, że książki czytałam z ogromnym zainteresowaniem, to jednak teraz niewiele pamiętam, właściwie nic ![]() teraz sobie czytałam artykuły w Wikipedii na temat poszczególnych postaci, nawet sama nie potrafiłam sobie odpowiedzieć na pytanie o co chodziło z tym Księciem Półkrwi, kto nim był
|
|
|
#469 |
|
Przyczajenie
|
Każda książkę czytałam po kilka razy, a od 3 tomu to nawet po kilkanaście. Najbardziej zmaltretowałam Zakon Feniksa
. Naprawdę taka jest wzruszająca? No ale można się bylo tego spodziewać. Od 4 tomu ryczałam jak niemadra przy zakończeniu. kiedy umierał Cedrik, Syriusz i Dumbledore... a teraz kto? to pytanie dręczy mnie od momentu przeczytania księcia Półkrwi, ale nie odp na nie. poczekam do stycznia chociaż to tak dłuuuuuuuuugo
|
|
|
|
|
#470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do Deathly Hallows...Własnie skończyłam czytać! Oczywiście, że pod koniec ryczałam ![]() Baardzo żałuję, że to już koniec. Nie będzie czekania na kolejny tom...Dopiero teraz zauważyłam jak długo już lubię tą serie Zostaje mi tylko poczekać na polskie tłumaczenie. Będe mogła poudawać, że czytam tę książkę pierwszy raz ![]() Naprawdę- jestem pod wrażeniem i lepiej już nic nie bedę dziś pisała
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę, tylko smaka mi robicie
![]() Chyba zrobię rodzinie przyspieszony kurs angielskiego, żebym nie musiała wraz z nimi na polską wersję czekać, tylko kupić już teraz, po ang.
|
|
|
|
|
#472 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#473 | |
|
Zadomowienie
|
To tak jak ja. Zwlaszcza Azkaban, moja ukochana czesc
![]() Cytat:
Ja tak z któras czescia zrobilam, bo nie mialam kasy zeby kupic jak sie ukazala, a nie mogłam juz wytrzymac I siedzialam pol dnia na podłodze w empiku czytając
|
|
|
#474 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
|
|
#475 |
|
Zadomowienie
|
Książkę skończyłam wczoraj i teraz nie mogę się pozbierać. Podczas czytania cała się spociłam z emocji i co rusz ryczałam,ale warto było.Jestem ZACHWYCONA!!! Nie wiem,co teraz zrobię,Harry był ze mną tak długo i bedzie mi brakowało jego nowych przygód.Jo ma naprawdę wspaniałą wyobraźnię i podziwiam sposób,w jaki wybrnęła z problemu pojedynku międzi Harrym a Same-Wiecie-Kim. Tylko ten Epilog jakoś mi nie pasował i po nim to mi się naprawdę smutno zrobiło.
Nie zgadzam się,że książka zawdzięcza sukces marketingowi.U mnie było wręcz odwrotnie.Na początku nie znosiłam Harry'ego właśnie przez ten cały szum medialny.A później jakoś tak się stało,że książkę kupiłam,pełna sceptycyzmu przeczytałam i wpadłam po uszy. Cieszę się,że mimo że to ostatni tom,to wciąz mamy się nad czym zastanawiać. |
|
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli idę do Empiku kupić książkę, to chcę ją kupić NOWĄ - a nie rozmemłaną i rozpuczoną (nie mówię, że zniszczoną, ale wiadomo, że po pierwszym przeczytaniu książka nie wygląda już na nową i świeżą). |
|
|
|
|
|
#477 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Epilog jest jaki jest ( troche zbyt...żałosny) ale własnie gdy go czytałam, to zrobiło mi się naprawdę smutno. A z czytaniem Harry'ego miałam podobnie. bardzo broniłam się przed tą książką, ale nie wyszło ![]() Cytat:
W empiku w moim mieście zawsze jest rozpakowanych tylko kilka egzemplarzy a reszta przeważnie jest opakowana, więc nie ma tego problemu. Chociaż ja bym się dziwnie czuła siedząc cały dzień i czytajac w sklepie. I jeszcze słownik bym musiała pożyczyć
|
|
|
|
#478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale trzeba przyznać,że ostatnie rozdziały są naprawdę dobre i trzymają napięcie,jak zresztą cała książka.Czytałam w strasznie poddenerwowana,bo po pierwszej śmierci w pierwszych rozdziałach bałam się,że co trzeci rozdział będzie ktoś ginął.Ale dzięki temu wrażenia są niezapomniane
|
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale dziwne wrażenie po przeczytaniu dalej mnie trzyma
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Fakt, widownia co najmniej taka, jak przy aferach na forum
![]() ja póki co odświezam stare części, bo szczerze powiedziawszy nie bardzo pamiętam o co w nich chodziło. Ogólny zarys mam, gorzej ze szczegółami. A skoro w cz7 mają sie wyjaśnić różne rzeczy to wolałam sie cofnąć. Cytat:
pod wzgl literackim faktycznie jest to ksiązka dla dzieci, bo one będą tylko śledzić losy Pottera i spółki, a nie jak dorośli czytelnicy analizować sytuacje. Już w poprzednich częściach zauważyłam naginanie różnych przygód, cudowne rozwiązywanie problemów. Schematyczność ksiązki (wszystkie części mają schemat wakacje-hogwart- koniec roku i rozwiazanie zagadek) i przewidywalność działają trochę na niekorzyść sagi ![]() Mimo tych wszystkich niedociągnięć Potter i tak wciąga, albo z ciekawości co dalej z bohaterami albo z ciekawości jakie jeszcze absurdalne sytuacje się wydarzą
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.

flejksy