![]() |
#2581 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.III
soniuska ja na gałkę to sie nie oglądam nawet... startuję od 0,5l czekoladowych grycanów
![]()
#2582 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2583 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() mąż zrobił pyszne hot dogi ![]() ![]() Edytowane przez FlightlessBird Czas edycji: 2014-10-21 o 18:02 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2584 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ostatnio widziałam ładny-Caramelo?Carmelo? tak porządnie wyglądał i się wyróżniał spośród innych mijanych, miał torbe do kompletu i ogólnie wizualnie super-taki malinowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ja lody też bym zjadła. Mam biedronka najbliżej to się przejde chyba..narobiłaś mi ochoty! ale czy mają tam jakieś kwaskowe? takich mi się chce ![]() pospałam 2,5 h, ahhh ![]() ![]() ![]() jak Wy sobie radzicie?
![]() |
#2585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2586 | ||||
Rozeznanie
|
O mamo ale naprodukowałyście
![]() żbliżysz się w każdy inny sposób ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja Ci wrzucę opis mojego to sobie porównasz... Stopień referencyjności oddziału położniczego i neonatologicznego – II. Szkoła Rodzenia Szpital prowadzi bezpłatną szkołę rodzenia. Osoba do kontaktu: Dorota Grabowska, tel. kom.: 609 089 862. Izba Przyjęć Można obejrzeć oddział położniczy przed porodem. Wymagane dokumenty przy przyjęciu do szpitala: karta ciąży, wyniki badań laboratoryjnych, GBS, HBS, HIV, WR, różyczka, toksoplazmoza, grupa krwi i czynnik Rh. Plan porodu nie jest załączony do dokumentacji. Kobieta podpisuje przy przyjęciu do szpitala ogólną zgodę na proponowane leczenie oraz wyraża zgodę pisemną bezpośrednio przed: nacięciem krocza, znieczuleniem, przetoczeniem krwi. O goleniu i lewatywie decyduje personel. Warunki i wyposażenie Trakt porodowy z 2 stanowiskami oddzielonymi niską ścianką oraz 1 sala jednoosobowa. Do dyspozycji rodzących worek sako i piłka. Sala jednoosobowa dostępne dla wszystkich rodzących, bez opłat. W sali jednoosobowej przebiega tylko pierwszy okres porodu, II okres porodu (parcie) odbywa się na trakcie porodowym. Poród Wenflon zakładany jest w trakcie porodu lub po, tylko jeśli sytuacja tego wymaga. Plan porodu nie jest omawiany. Zapis KTG w porodzie niskiego ryzyka prowadzony jest przez cały okres porodu, rodząca musi leżeć. Nie ma ustalonej częstotliwości badań wewnętrznych. Można pić i jeść. Personel zachęca do aktywności. Dostępne sposoby łagodzenia bólu: - niefarmakologiczne: ćwiczenia oddechowe, relaksacyjne, masaż, kąpiel - farmakologiczne: opiaty, środki przeciwbólowe Wszystkie metody łagodzenia bólu są omawiane z rodzącą. Znieczulenie dolędźwiowe nie jest dostępne. Parcie: II okres porodu najczęściej przebiega w pozycji leżącej. Personel z własnej inicjatywy informuje rodzącą o przebiegu porodu oraz stosowanych środkach i zabiegach. Obecność studentów tylko za zgodą rodzącej. Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane w większości sytuacji. Poród z osobą towarzyszącą Możliwy poród z osobą towarzyszącą. Rodzącej i jej partnerowi może towarzyszyć doula, choć jednocześnie szpital zaznacza, że rodzącej może towarzyszyć tylko jedna bliska osoba. Osoba towarzysząca może zostać po porodzie ile chce, również w oddziale położniczym. W trakcie cesarskiego cięcia osoba towarzysząca może być obecna i może kangurować dziecko po porodzie. Przystawienie dziecka do piersi możliwe jak najwcześniej. Kontakt z dzieckiem Po porodzie zdrowy noworodek kładziony jest matce na piersi i pozostaje z nią w nieprzerwanym kontakcie 1-5 min. Pierwsze karmienie odbywa się nie później niż po około 2 godz., już w oddziale położniczym. Ojciec może przeciąć pępowinę. Ocena Apgar dokonywana w kąciku noworodka w sali poporodowej przez lekarza neonatologa. W trakcie szycia krocza dziecko jest zabierane od matki. Mierzenie i ważenie odbywa się w kąciku noworodka w pobliżu matki po 5-10 min. od narodzin. Osoba towarzysząca może być przy tym obecna. Pierwsza kąpiel po 24 godzinach życia noworodka. Po porodzie Można obejrzeć oddział neonatologiczny przed porodem. Oddział pracuje w systemie rooming-in. W oddziale są 22 łóżka w tym 19 dla matek z dziećmi. 1 w.c. i 1 prysznic przypadają na 2 łóżka. Matki przebywają z dziećmi przez całą dobę, ale mają możliwość oddania dziecka na parę godzin pod opiekę personelu. Jeśli dziecko z powodów zdrowotnych znajduje się osobno od matki, to może ona z nim przebywać bez ograniczeń. Pobyt w oddziale trwa średnio 3 dni po porodzie drogami natury, 3-4 dni po porodzie zabiegowym i 5 dni po cesarskim cięciu. Na prośbę kobiety jest możliwy szybszy wypis ze szpitala. Matka uczona jest pielęgnacji dziecka a wszystkie zabiegi pielęgnacyjne odbywają się w jej obecności. Personel informuje o stanie zdrowia dziecka z własnej inicjatywy. Matka (lub ojciec) mogą być obecni w trakcie badania lekarskiego i podczas szczepień. Matki uczone są jak karmić piersią. Noworodki są dokarmiane sztucznym mlekiem na prośbę matki. Przy oddziale działa punkt laktacyjny, pon.-pt. 10-12, tel. kom.: 609 089 862. Matki mogą skorzystać z porad doradcy laktacyjnego i psychologa. Odwiedziny o każdej porze, w salach, w których leżą matki. Opłaty Nie ma opłat. Jak dla mnie jest to masakra... ![]() ![]() Cytat:
Miałam jeszcze poodpisywać ale mi nie pocytowało... ![]() Aaa i na obiad zrobiłam pierś kurczaczka w cieście z ziemniaczkami, smażonymi pieczarkami i mizerią ![]() ![]()
![]() |
#2587 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jesteś pozytywnie zakręcona ![]() ![]() ![]() MAŁA - super, że u mamci było ok. Co do ciuchów to u mnie sporo kobietek z pracy szaleje z markowym obuwiem i fatałaszkami więc wiesz ![]() ![]() MADZIXX - o tak te carmelo czy cos tam:p super są. I jaki szał teraz na nie ![]()
![]() |
#2588 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2589 |
Zakorzenienie
|
a do mnie dzwonili z Bezpiecznego Malucha, ze odwołali dziś, bo mieli 17 osób a się okazało, że był błąd w systemie
i mój ciążowy kalafior: 19.20 a ja do pana " Dobranoc" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2590 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak wyplacic kase z PayU na allegro?naciskam wyplac i mnie przenosi do listy moich wyplat ale na liscie nie ma tej wyplaty i co teraz?pomozcie ekspertki😙
|
![]() ![]() |
![]() |
#2591 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a może by umieścić tak na pierwszej stronie tą nasza listę top gaduł?? Fajne to to
![]() ![]() Co wy na to?
#2592 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2593 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2595 |
Zadomowienie
|
U mnie to teraz wogóle jakiś sajgon w mieszkaniu
![]() Dzieciory latają samopas, a matka wizaż obczaja ![]() Nie no czas się ogarnąc bo Marcel wlasnie zabawki wyładował z pudła:p
![]() |
#2596 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() nie udzielam się u was, bo zauważyłam, że nie robi mi to zbyt dobrze. Bardzo się cieszę z waszego szczęścia i każdej z was szczerze kibicuję ![]() Mam jednak pytanie i mam nadzieję, że będziecie chciały mi odpowiedzieć. Moja ginekolog zleciła mi miesiąc temu badania- cytomegalia, toksoplazmowa- wiecie pewnie o co chodzi, bo widziałam, że większość je z was je robiła. A więc zrobiłam je i dzisiaj odebrałam wynik- mam wirus cytomegalii. ![]() Czy któraś z was również to ma? Jeśli tak to co musicie robić? Piszę do was, ponieważ wizytę mam dopiero 31.10, a chciałabym już coś wiedzieć. Boję się, że nie będę umiała zajść w ciążę, a jak zajdę to powtórzy się historia.. Z góry dziękuję za odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do spania to ja mam po lewej tż jak śpimy, a zawsze mam ręke i noge położona na nim i jak śpie z cebuszką to też ją daje z lewej strony. A jeśli się przekręce no to cóż... nic na to nie poradzę, całą noc nie da się spać w jednej pozycji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2598 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a czemu nie na plecach ![]() ![]() a to mój szpital ma chyba najwiecej sal dla rodzących.. macie opis ![]() Szkoła Rodzenia Szpital prowadzi bezpłatną szkołę rodzenia. Osoba do kontaktu: Gabriela Odziemska, tel. 56 641 41 88. Izba Przyjęć Można obejrzeć oddział położniczy przed porodem. Wymagane dokumenty przy przyjęciu do szpitala: dowód osobisty, karta ciąży, grupa krwi, WR, HDS, GBS. Plan porodu jest załączony do dokumentacji. Kobieta podpisuje przy przyjęciu do szpitala ogólną zgodę na proponowane leczenie oraz na poszczególne zabiegi. Golenie i lewatywa na prośbę pacjentki. Warunki i wyposażenie Trakt porodowy z 5 stanowiskami oddzielonymi i 3 sale jednoosobowe. Do dyspozycji rodzących worek sako, piłka, wanna do immersji wodnej, fasolka. Sale jednoosobowe dostępne dla wszystkich rodzących, bez opłat. Poród Wenflon zakładany jest w trakcie porodu lub po, tylko jeśli sytuacja tego wymaga. Plan porodu omawiany jest w sali porodowej z położną. Zapis KTG prowadzony jest raz na jakiś czas. Nie ma ustalonej częstotliwości badań wewnętrznych. Można pić, nie można jeść. Personel zachęca do aktywności. Dostępne sposoby łagodzenia bólu: - niefarmakologiczne: immersja wodna, pozycje wertykalne, muzykoterapia - farmakologiczne: gaz wziewny Wszystkie metody łagodzenia bólu są omawiane z rodzącą. Znieczulenie dolędźwiowe nie jest dostępne. Parcie: II okres porodu najczęściej przebiega w pozycji wertykalnej. Personel z własnej inicjatywy informuje rodzącą o przebiegu porodu oraz stosowanych środkach i zabiegach. Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane, ale gdy sytuacja na to pozwala. Poród z osobą towarzyszącą Możliwy poród z osobą towarzyszącą. Rodzącej mogą towarzyszyć w porodzie tylko osoby z nią spokrewnione. Osoba towarzysząca może zostać po porodzie ile chce, również w oddziale położniczym. W trakcie cesarskiego cięcia osoba towarzysząca może być obecna, jeśli ma stosowny ubiór i może kangurować dziecko po porodzie. Przystawienie dziecka do piersi możliwe 10-15 min. po porodzie. Kontakt z dzieckiem Po porodzie zdrowy noworodek kładziony jest matce na piersi i pozostaje z nią w nieprzerwanym kontakcie minimum 2 godz. Pierwsze karmienie odbywa się po 5 min. od narodzin. Ojciec może przeciąć pępowinę. Ocena Apgar dokonywana na brzuchu matki przez lekarza neonatologa. W trakcie szycia krocza dziecko nie jest zabierane od matki. Mierzenie i ważenie odbywa się po 2 godz. od narodzin w kąciku noworodka w pobliżu matki. Osoba towarzysząca może być przy tym obecna. Pierwsza kąpiel w pierwszej dobie życia dziecka. Po porodzie Można obejrzeć oddział neonatologiczny przed porodem. Oddział pracuje w systemie rooming-in. Na oddziale jest 50 łóżek, z czego 17 dla matek z dziećmi. 1 w.c. przypada na 2 łóżka. 1 prysznic na 2 łóżka. Matki przebywają dziećmi przez całą dobę, ale mają możliwość oddania dziecka na parę godzin pod opiekę personelu. Jeśli dziecko z powodów zdrowotnych znajduje się osobno, to matka może być z nim bez ograniczeń, gdy tylko chce. Pobyt w oddziale trwa średnio 2 dni po porodzie drogami natury, 3 dni po porodzie zabiegowym, 3 po cesarskim cięciu. Na prośbę kobiety jest możliwy szybszy wypis ze szpitala. Matka uczona jest pielęgnacji dziecka, a wszystkie zabiegi pielęgnacyjne odbywają się w jej obecności. Personel z własnej inicjatywy informuje o stanie zdrowia dziecka. Matka (lub ojciec) mogą być obecni w trakcie badania lekarskiego i szczepień dziecka. Matki uczone są jak karmić piersią. Mogą też korzystać z porad certyfikowanego doradcy laktacyjnego. Noworodki są dokarmiane sztucznym mlekiem ze wskazań medycznych, (takich jak choroba matki, duży spadek wagi u noworodka). W oddziale działa poradnia laktacyjna, kontakt: Rydygiera 15/17, pokój 11; wtorki i piątki 14-16, tel. 56 466 41 42 98. Istnieje możliwość konsultacji z psychologiem. Odwiedziny o dowolnej porze, w sali, w której leży matka. Opłaty Nie ma opłat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2599 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A u PATI - to kontakt hmm opóźniony ![]()
![]() |
#2600 |
Zakorzenienie
|
u mnie zalecają pozycję wertykalną do rodzenia, ehh przejrzałam sobie tu http://www.rodzicpoludzku.pl/porod/w...przyklady.html i lekko te obrazki mnie przerażają
![]() ![]()
#2601 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2602 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zasypiam na lewym boku, a w nocy zmieniam pozycje ![]() Cytat:
![]() ja już idę spać ooo! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2603 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2604 |
Zakorzenienie
|
Czy w ciąży mogę spać na plecach?
W pierwszym trymestrze ciąży również ta pozycja uznawana jest za bezpieczną. Jednak powiększająca się macica zaczyna uciskać kręgosłup oraz żyłę główną dolną, którą powraca krew z dolnych partii ciała do serca, dlatego już pod koniec pierwszego trymestru unikaj spania w tej pozycji. Spanie w ciąży na boku Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji. Dlaczego leżenie na plecach czy na prawym boku w ciąży nie jest zalecane? Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia. Leżąc na lewym boku nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp. W ciąży bardzo ważny jest odpoczynek i dobry sen – wietrzenie sypialni przed snem oraz prawidłowa pozycja podczas snu czy odpoczynku zapewnią Ci odpowiedni relaks.
#2605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie ten blad wystepuje czesto czyszcze ciasteczka w przegladarce i leci Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2606 |
Zakorzenienie
|
Laski teściowa mnie roz☠☠☠ała na łopatki... ogólnie do rany przyłóż ale to co powiedziała mnie roz☠☠☠ała!!!!
mówi do mojego Tż przez tel żebysmy może sobie wzięli na początek stary wózek szwagra mego który po 3 dzieci jest.... sama gondola zwykły rozdup.cony żeby nowego nie kupować bo jak pisałam wczesniej zabobony... no ja ☠☠☠☠☠☠☠e ale Tz po mojej stronie tzn naszej ![]()
![]() |
#2607 | ||
Zakorzenienie
|
hehe Maja tez lzej niz ja chodzi ubrana
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2608 |
Zakorzenienie
|
Co do szpitali to u mnie mam 2 do wyboru:
1. jest zzo, lazienka na 3 lozka, 2h jest zaraz ze mna, 1 sala i trakt 2. brak zzo, lazienka na 8 lozek, dziecko mam na 5minut, tylko sale jednoosobowe jak na razie to wszystko przemawia do mnie za tym pierwszym, ale tam na pewno nie będzie moja gin. Do tych co już rodziły czy był wasz ginekolog przy was w czasie porodu? |
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Zakorzenienie
|
Nic nie daje.. A może być tak że nie chce mi wypłacić bo mam ujemne saldo?mam do zappłacenia 11zł za transakcje-musze to najpierw zapłacić czy bez różnicy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2610 |
Zakorzenienie
|
Czeßć
![]() Gossip fajna teściówka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.