Listopad- Grudzień 2014- część VI :-) - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-21, 19:44   #2671
eclariss
Rozeznanie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VI :-)

położyłam się by policzyć ruchy bo całym talerzu słodkiego grysiku i czkawki mała dostała

Kasia
no to teraz już z górki będzie Ale fajne wieści już się coś dzieje w kierunku porodu.

Ja też w czwartek wizytuję i boję się, że szyjka taka sama jak tydzień temu będzie
bo człowiek tak się nastawił na szybszy poród jak mnie brało już przecie w 34 tyg i w 32 a teraz kurde cisza
Stary 2014-10-21, 19:47   #2672
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
Kasia ale wiesci z wizyty!
Mala.ma.swietna wage,a przez ostatnie dni dzieci tak bardzo nie przybieraja juz na wadze. I rozwarcie i szyjka zgladzona, skoro wczesniej tak szybko rodzilas,to ja nie wiem,czy do 30.10 dotrwasz.
Ja jutro do loba na mocz,morfologie i w czwartek czekam jak na zbawienie na wizyte!
Szybko jak juz się zaczęło, bo tak to po terminie rodziłam chłopaków, pierwszego 7 dni po tp, drugiego 4 dni... też jutro idę zrobić morfo i mocz... nie chce mi się, ale i tak muszę rano wstać dzieci porozwozić, bo małż ma na 6.00 do pracy :/
Stary 2014-10-21, 19:49   #2673
sloneczko_1201
Zadomowienie

Ja też czekam na czwartek, ale następny to data mojego terminu i też mam wizytę i nie wiem co dalej gin mi będzie kazał.
Ten czwartek będzie przełomowy, ale będzie informacji na forum już dzisiaj trzymam kciuki za te wszystkie wizyty

Idę się umyć, zakładam piżamkę, robię herbatkę i może jakąś kolacje i leniwy wieczór przed tv.

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 19:52   #2674
Kasia427
Wtajemniczenie

Co do leżaczka bujaczka to pod choinkę dostanie mała, bo wcześniej i tak nie kładłabym jej tam... a tak to bedzie miała już 2 miesiące i akurat będzie miała prezent pod choinkę.. a moja matula chce kupić krzesełko do karmienia.. więc też już będzie z głowy... teście też się już podpytują więc nic tylko robić listę prezentów na święta
Stary 2014-10-21, 19:57   #2675
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Ja muszę w końcu bratowa przycisnac żeby mi lezaczek oddala,bo na strych go wyniosla
A wiecie ze krzeselko do karmienia mam jeszcze z czasów mojego dzieciństwa,drewniane można z niego zrobić krzeselko ze stolikiem no i normalne wysokie krzselko- tylko odmaluje ,a właśnie jaka farbę polecacie?bo niektóre z was lozeczka malowaly

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 19:59   #2676
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Ja muszę w końcu bratowa przycisnac żeby mi lezaczek oddala,bo na strych go wyniosla
A wiecie ze krzeselko do karmienia mam jeszcze z czasów mojego dzieciństwa,drewniane można z niego zrobić krzeselko ze stolikiem no i normalne wysokie krzselko- tylko odmaluje ,a właśnie jaka farbę polecacie?bo niektóre z was lozeczka malowaly
Kurcze, ale że się uchowało! Czyli musi być solidne co do farb to ja nie pomogę, bo nigdy nic nie malowałam
Stary 2014-10-21, 20:03   #2677
eclariss
Rozeznanie

noo sie nam zwali prezentów w tym roku najpierw na nowieckę( nie wiem jak u Was się nazywają takie odwiedziny noworodka)potem pod choinkę
kurde gdyby tak każdy chciał zapytać co kupić albo dac kasę a nie znosić mi graty i pierdoły do domu.

kurde posłałam tż do sklepu ostatnio i patrze dziś na konto, że płacił tam 6 dych to go pytam co kupował bo przecież napewno za szynkę, pomidory,pieczywo,sok,cia stka nie dał 6 dych
no i znalazł rachunek z sklepu i ma na nim, że płacił 23zł z groszami ale kwitka od terminala oczywiście nie ma.

czekoladka raz malowałam starą kuchnię lakierobejcą z firmy altax dałam chyba nie całe 3 dychy za puszkę i mega wydaja, nie schodzi z mebli już ponad rok a wiadome jak to w kuchni para, gorąco i połysk piękny i kolor naturalny nikt uwierzyć nie chciał, że to ta stara meblościanka

Edytowane przez eclariss
Czas edycji: 2014-10-21 o 20:07
eclariss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:15   #2678
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Co do leżaczka bujaczka to pod choinkę dostanie mała, bo wcześniej i tak nie kładłabym jej tam... a tak to bedzie miała już 2 miesiące i akurat będzie miała prezent pod choinkę.. a moja matula chce kupić krzesełko do karmienia.. więc też już będzie z głowy... teście też się już podpytują więc nic tylko robić listę prezentów na święta
ja właśnie robię taka listę
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
fajnie takie sentymentalne.
a co do farb któraś z dziewczyn tu pisała chyba nazwy..?
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:16   #2679
happywoman
Rozeznanie

Tak gadałyście o tych Waszych choróbskach i mnie dosięgło. Wczoraj gardło, dzisiaj katar. I jak tu z katarem do porodu...

Kasia fajne wieści po wizycie.

Co do laktatora ja kupiłam ręczny TT. Nie wiem czy się przyda, ale wole mieć. Majątku nie kosztował, bo kupowałam na Gemini w zestawie z butelkami, pojemnikami do mrożenia i wkładkami laktacyjnymi. Kupiłam ręczny, bo raczej sporadycznie będę odciągać. Jak będę się chciała wyrwać z domu czy coś. Ale nie wykluczam, że w przypadku problemów będę kupować elektryczny.

happywoman

happywoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:18   #2680
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
10 cm w 15 min to marzenie...
Niekoniecznie. Przy tqk szybko postepujacym rozwarcui pekniecie szyjki i/lub krwotok sa bardzo prawdopodobne co za szybko to tez niezdrowo..
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:20   #2681
Keithlyn
Zadomowienie

begie to byliśmy my haha !kurka mogłaś napisać wczesniej na forum że też idziesz

A co do leżaczka to 100 zł dużo za używany chyba ?? widzę że w smyku już za 99 zł są teraz na promo

Kasia a jak to jest z tą położną, ona pracuje tam w szpitalu ?? akurat będzie na dyżurze jak będziesz rodzić ??czy pomiędzy jej dyżurami ją wynajęłaś ??

Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:24   #2682
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Keithlyn Pokaż wiadomość
begie to byliśmy my haha !kurka mogłaś napisać wczesniej na forum że też idziesz

A co do leżaczka to 100 zł dużo za używany chyba ?? widzę że w smyku już za 99 zł są teraz na promo
Ja pikolę! taka okazja...

zależy chyba za jaki używany idę zobaczyć w smyku co jest

a gdzie planujesz rodzić?

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:28   #2683
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

zależy chyba za jaki używany idę zobaczyć w smyku co jest

?
to taki??

http://olx.pl/oferta/lezaczek-bujacz...tml#9a2a88656f
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:29   #2684
Keithlyn
Zadomowienie

Jak dobrze pójdzie to Raciborska... a jak nie no to Megrez mi pozostaje...

Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:53   #2685
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Z krzesełka korzystała juz starsza córka wiec młodsza tez skorzysta
Eclaris

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-10-21, 20:53   #2686
martha330
Zakorzenienie

Ja mam lezaczek bujaczej FP safari z wibracjami i 0-18kg, moze posluzyc za krzrselko w pozniejszym wieku trzeba patrzec na ograniczenia wiekowe, bo szkoda,zeby dziecko od razu wyroslo! W smyku 319,99zl,a my kupilismy nowy za 150zl, bo dziewczyna wyprzedala swoj sklepik i pozbywala sie towaru, nawet nie otwrzonony byl

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 20:54   #2687
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Ogladam m jak m.....ale będę zerkac na porody

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-10-21, 21:15   #2688
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Niekoniecznie. Przy tqk szybko postepujacym rozwarcui pekniecie szyjki i/lub krwotok sa bardzo prawdopodobne co za szybko to tez niezdrowo..
Akurat przy tym porodzie nie bylo żadnych komplikacji, w przeciwienstwie do pierwszego gdzie rozwarcie sobie powolutku postepowalo a skonczylo sie krwotokiem poporodowym.. takze "ni" ma reguły

Cytat:
Napisane przez Keithlyn Pokaż wiadomość

Kasia a jak to jest z tą położną, ona pracuje tam w szpitalu ?? akurat będzie na dyżurze jak będziesz rodzić ??czy pomiędzy jej dyżurami ją wynajęłaś ??
Tak, pracuje w szpitalu. Umowilysmy sie na jej dyzur, chyba ze zaczne rodzic wtedy mam dzwonic i ona przyjedzie i spotkamy sie na oddziale. Ma byc tylko do mojej dyspozycji
Stary 2014-10-21, 21:18   #2689
chmielinka
Zadomowienie

jestem padnieta... jak Hania zostaje u teściów to później jest nie do okiełznania

byłam w szpitalu i na ktg nie wyszły żadne skurcze a szyjka dalej na 3 pkty, wiec gin odesłał mnie do domu. Mam przyjechac jeszcze raz za tydzien tym razem rano i być moŻe zrobi mi cc albo wtedy dopiero ustali termin cc.

ide do wyrka bo nie mam juz na nic siły... tylko was poczytałam

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 21:21   #2690
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat przy tym porodzie nie bylo żadnych komplikacji, w przeciwienstwie do pierwszego gdzie rozwarcie sobie powolutku postepowalo a skonczylo sie krwotokiem poporodowym.. takze "ni" ma reguły

Tak, pracuje w szpitalu. Umowilysmy sie na jej dyzur, chyba ze zaczne rodzic wtedy mam dzwonic i ona przyjedzie i spotkamy sie na oddziale. Ma byc tylko do mojej dyspozycji
No ale jak tylko do twojej dyspozycji jak będzie na dyżurze? a co z innymi pacjentkami?

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 21:27   #2691
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
jestem padnieta... jak Hania zostaje u teściów to później jest nie do okiełznania

byłam w szpitalu i na ktg nie wyszły żadne skurcze a szyjka dalej na 3 pkty, wiec gin odesłał mnie do domu. Mam przyjechac jeszcze raz za tydzien tym razem rano i być moŻe zrobi mi cc albo wtedy dopiero ustali termin cc.

ide do wyrka bo nie mam juz na nic siły... tylko was poczytałam
Czyli jednak cc-przynajmniej wiesz czego się spodziewac

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-10-21, 21:28   #2692
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
No ale jak tylko do twojej dyspozycji jak będzie na dyżurze? a co z innymi pacjentkami?
No jak idziesz to do porodu to tez masz jedna połozną a na dyżurze jest ich kilka żeby w razie kilku porodów na raz ogarnąć sytuację..
Tu jeszcze dochodzi tylko to, ze po porodzie w czasie pologu ona tez przyjezdzac bedzie do domu..
Szczerze to sama się boję jak to będzie...
Stary 2014-10-21, 21:40   #2693
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
No jak idziesz to do porodu to tez masz jedna połozną a na dyżurze jest ich kilka żeby w razie kilku porodów na raz ogarnąć sytuację..
Tu jeszcze dochodzi tylko to, ze po porodzie w czasie pologu ona tez przyjezdzac bedzie do domu..
Szczerze to sama się boję jak to będzie...
No ale normalnie w szpitalu jest jedna położna na kilka rodzących więc jak ktoś bierze sobie taką położną na wyłączność to przecież inne położne będą mieć więcej pacjentek do ogarnięcia.
W szpitalu o którym ja myślę jest tak, że możesz mieć swoją położną ale jak ona ma dyżur to ściąga koleżankę. I to jest ok bo ilość personelu jest taka sama a jak ktoś chce mieć na wyłączność to ma.

Stary 2014-10-21, 21:50   #2694
AnetkaIzabell
Rozeznanie

Cytat:
Ja bym gorącego nie brała jednak... moja kuzynka przed porodem wzięła gorącą kąpiel, łożysko się zaczęło odklejać przed dzieckiem, nie chcę pisać i straszyć jak to się potoczyło, ale ogólnie ledwo uszły z życiem i ona i dziecko... moja ginka tez mi zawsze powtarza, zeby nie brac gorących kąpieli i pryszniców.. ciepłe, letnie tak, ale nie gorące...
dobrze że piszesz ! a jak teraz sobie zawsze ciepłe biore.. nie lubie letnich pryszniców.. bo mi ziiiimno jak diabli..całe życie takie bardziej ciepłe..no może z tym gorącym mega to przesadziłam...

po czym poznać że łożysko się odkleja...krwawienie ? czy coś jeszcze.. i jak zareagować wtedy... na plecy się kłaść... ? bo któraś też pisała, że jak się na plecach sypia to się szybciej starzeje...wiec jak to jest.... ?

Cytat:
Napisane przez happywoman Pokaż wiadomość
Tak gadałyście o tych Waszych choróbskach i mnie dosięgło. Wczoraj gardło, dzisiaj katar. I jak tu z katarem do porodu...
mnie coraz bardziej rozbiera... mam dreszcze zimna i gorąca... w uszach szumi..oczywiście kaszel sie rozwija i zatkany nos...
co działasz w tym temacie ?

właśnie..przecież jak sie zacznie rodzić..a kobieta z objawami grypy/przeziębienia...dostanę samodzielną salę ? czy będę kasłać na inne mamy..bez sensu chyba..

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
No ale normalnie w szpitalu jest jedna położna na kilka rodzących więc jak ktoś bierze sobie taką położną na wyłączność to przecież inne położne będą mieć więcej pacjentek do ogarnięcia.
W szpitalu o którym ja myślę jest tak, że możesz mieć swoją położną ale jak ona ma dyżur to ściąga koleżankę. I to jest ok bo ilość personelu jest taka sama a jak ktoś chce mieć na wyłączność to ma.

może te położne się dogadują między sobą... i w takich sytuacjach..dzwoni do koleżanki i ta przyjeżdża jako oficjalna położna do szpitala...a położna Kasi jest wtedy dla Kasi... bo taka wymiana w 2 strony działa, ale z drugiej strony jeżeli położna Kasi lub ta druga..będzie po np 12 godzinnym dyżurze.. i potem ta druga położna miała by przyjść na kolejne np 20 h porodu....to chyba wolę wypoczętą położną....
nei wiem jak to jest...tak sobie gdybałam...
AnetkaIzabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 21:50   #2695
silesianna
Zakorzenienie

Bedziesz kaslac na inne, w Polsce to norma, w szpitalach dzieciecych na jednej sali leza np.dzieciaki z zapaleniem pluc i rotawirusem w kazdym razie w wawie zwykle tak jest

Kasiu jasne ze reguly nie ma ale przy zbyt szybkim rozwieraniu ryzyko, ze szyjka trzasnie jest wyzsze, niz przy umiarkowanym, to w sumie logiczne. U Ciebie krwotok nie musial byc spowodowany tempem rozwierania, przyczyn moze byc wiele i zadnej nie przewidzimy
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 21:56   #2696
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
może te położne się dogadują między sobą... i w takich sytuacjach..dzwoni do koleżanki i ta przyjeżdża jako oficjalna położna do szpitala...a położna Kasi jest wtedy dla Kasi... bo taka wymiana w 2 strony działa, ale z drugiej strony jeżeli położna Kasi lub ta druga..będzie po np 12 godzinnym dyżurze.. i potem ta druga położna miała by przyjść na kolejne np 20 h porodu....to chyba wolę wypoczętą położną....
nei wiem jak to jest...tak sobie gdybałam...
Być może. Nie wiem jak to działa.

Stary 2014-10-21, 21:59   #2697
martha330
Zakorzenienie

I znow 54 osoby przegladajace watek !

Ja nie wiem jak dokladnie jest z polozna, wydaje mi sie ze jest jako dodatkowa, w koncu ti tez dodatkowe pieniadze, pewnie czesc idzie na szpital,ale nie calosc, wiec nie wiem. Ja sie nie orientowalam. U nas w jednym szpitalu jest jedna polozna do jednego porodu,ale tam trzeba przejsc kwalifikacje do porodu,zeby przyjeli. Jak nie bylo sie na twz kwalifikacji to nie przyjma jesli sie rodzi. Ale wybieraja sobie przy kwalifikacjach pacjentki 'bezproblemowe', takze ja z cukrzyca od razu bylabym odrzucona podczas kwalifikacji

Stary 2014-10-21, 22:01   #2698
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
I znow 54 osoby przegladajace watek !

Ja nie wiem jak dokladnie jest z polozna, wydaje mi sie ze jest jako dodatkowa, w koncu ti tez dodatkowe pieniadze, pewnie czesc idzie na szpital,ale nie calosc, wiec nie wiem. Ja sie nie orientowalam. U nas w jednym szpitalu jest jedna polozna do jednego porodu,ale tam trzeba przejsc kwalifikacje do porodu,zeby przyjeli. Jak nie bylo sie na twz kwalifikacji to nie przyjma jesli sie rodzi. Ale wybieraja sobie przy kwalifikacjach pacjentki 'bezproblemowe', takze ja z cukrzyca od razu bylabym odrzucona podczas kwalifikacji
Dziwny obyczaj. Na logikę to problemowe pacjentki powinny mieć "wzmożoną opiekę" bo jest większe ryzyko komplikacji. U nas to jednak wszystko na głowie stoi.

Stary 2014-10-21, 22:04   #2699
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem jak one to między sobą uzgadniają, ale wiem że nie tylko ją można "wynająć"... może faktycznie się między sobą ugadują..
Ale powiem Ci, ze dwa razy rodzilam i sie nie spotkalam zeby byla jedna polozna na kilka rodzących... we wloclawku byly 4 na dyzurze.. moze to zalezy od wielkosci szpitala, no to w Wawie powinno byc z 10 na dyzurze

Jak chlopakow rodzilam to tez mialam jedna polozna i ona nigdzie nie wychodzila, byla ciagle ze mna, odbierala porod, a na drugiej sali dziewczyna rodzila i inna polozna ja pilnowala... i nie placilam wtedy..

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Bedziesz kaslac na inne, w Polsce to norma, w szpitalach dzieciecych na jednej sali leza np.dzieciaki z zapaleniem pluc i rotawirusem w kazdym razie w wawie zwykle tak jest

Kasiu jasne ze reguly nie ma ale przy zbyt szybkim rozwieraniu ryzyko, ze szyjka trzasnie jest wyzsze, niz przy umiarkowanym, to w sumie logiczne. U Ciebie krwotok nie musial byc spowodowany tempem rozwierania, przyczyn moze byc wiele i zadnej nie przewidzimy
To fakt, do dzisiaj w sumie nie wiem co tam bylo przyczyną

Skurcze jakies czuję... idę się położyć...
Stary 2014-10-21, 22:05   #2700
martha330
Zakorzenienie

To taki ala prywatny szpital, ktory przyjmuje tez porody na nfz ale o nizszym ryzyku. Jest nizej pod wzgledem referencyjnosci. Ale warunki lepsze lokalowe i opieka. Ale w razie komplikacji przewoza dziecko gdzie indziej.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości