![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?
Niedawno (przystanek)byłam świadkiem rozmowy dziewczyn w wieku około lat 11, oglądały sobie jakieś dokumenty i
X: Ty a czego Twój tata się inaczej nazywa? Y: Bo ja mam nazwisko mamy? X: To tak mozna? Y: Można. X: A czemu masz nazwisko mamy a nie taty? Y: Bo moi rodzice nie mają ślubu. X: Serio-to Ty jesteś nieslubnym dzieckiem. Y: No jestem. X: Łoł ale, myslałam, że nie znam żadnych nieslubnych dzieci. Y: No przecież znasz mnie od pięciu lat. X: Ale nie wiedziałam, że jesteś nieślubna. Y: I jak brakuje mi czegoś? X: No nie. A czemu Twoi rodzice nie mają slubu? Y: Bo taka mają filozofię życiową. X: A co to jest? Y: Wiesz są razem 18 lat, kochają się i maja 4 dzieci, żyją razem bo chcą żaden ślub i papierek nie jest im potrzebny. X: Ale fajnie, szkoda, że ja nie jestem nieślubnym dzieckiem, bo wiesz moi sie nie kochają. O jedzie! i pojechały... a ja pomyślałam sobie, że jeżeli dziecko ma dobry dom, dobre wychowanie to bez znaczenia jest to jak nazywają się jego rodzice, i ono samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
madre dzieciaki
![]() ![]() ja osobiscie nie za bardzo lubie połączenie nazwisk typu pani ...ska - ...ska bo to strasznie długaśne, moje imie ma 8 liter, nazwisko 9, nazwisko TZa 10 wiec tez pewnie nie mieściłabym sie z podwójnym w zadne rubryczki wiec wezmę jego nazwisko ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2007-06-24 o 09:45 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Ja mam bardzo oryginalne nazwisko i niestety jestem jedynaczką, dlatego po ślubie przyjmuję nazwisko męża jako drugie. Będę "długa", ale trudno - nie będę dostosowywać się do głupich krateczek w papierach itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
KWC
|
Zmienię na nazwisko Tża, bez bawienia się w dwuczłonowość, bo za dużo by tego było w dowodzie- 28 liter
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze chcialam miec dwuczlonowe nazwisko, ale polaczenie mojego nazwiska i TZta dobrze razem nie wyglada, wiec chyba zmienie na jego. Nie jest zbyt ladne i na poczatku znajomosci wogole nie moglam zapamietac jak on sie nazywa, kojarzylam je sobie z "pusta stodołą". hihihi jego podobnie brzmi. TZ zawsze chcial, zebym nosila jego, wiec jest zadowolony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
a ja zostaje przy swoim nazwisku, a moj przyszly maz przyjmie moje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
serio? moj TZ nigdy by na to nie poszedl ![]() ![]()
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nietypowa sytuacja ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
ja powiedzialam mojemu ze jesli on zostaje przy swoim to ja biore podwojne. A ze uznal ze tak glupio zebym ja miala podwojne, dzieci tylko jego to przyjal moje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Gość
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
Pamietam jak pierwszy raz podpisywalam sie nawziskiem mojego meza, bardzo bylo mi wtedy smutno - juz nigdy wiecej mojego starego nawziska ?!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
My niestety oboje mamy nazwiska kończące się na -ski i -ska więc dwuczłonowe nie bardzo pasuje, chociaż bardzo bym tak chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
A ja z wielką radością przyjmę nazwisko mojego narzeczonego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Tylko i wyłacznie męża. Inaczej sobie nie wyobrażam. Pieknie brzmi
![]() Juz nie moge sie doczekac aż wymienię dokumenty i pieczatki w pracy żeby móc sie nim podpisywać.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2007-07-26 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ja planuję dodać do swojego panieńskiego nazwiska nazwisko przyszłego męża. Łącznie będzie 19 liter, więc nie jest tak źle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
A ja była strasznie postawiona pod presją rodzice mnie naciskali żebym wzieła nazwisko dwu członowe choć z początku wogóle dawali mi wybór potem się coś odwidziało i zaczeły się chore akcje.
Naciskali mnie bo jestem jedynaczka i ostatnia z takim nazwiskiem i jeszcze na dodatek chcieli żeby nasze dzieci miały po dwa nazwiska chore ![]() Nie mogła spać budziłam się w nocy źle sie z tym czułam, narzeczony dał mi wybór co do mojego nazwiska nie naciskał mnie mówił tylko zrobisz jak uważasz ale pamiętaj że to jest twoje życie a nie ich. Natomiast jeśli chodiz o dzieci kategorycznie sie nie zgdzał. Jak poszliśmy do urzedędu to nie wiedziałam co mam zrobić ahh miałam jeszcze sen żebym nie brała nazwiska dwuczłonowego. I wziełam ostatecznie nazwisko męża tak w dokumetach napisała aż się zdziwił narzeczony. Bałam się powiedzieć o tym rodzicom chciałam czekać do ślubu ale powiedziałam bo już mnie to dusiło wewnątrz aż powiedziałam na początku byli w szoku mówil ale wytłumaczyłam im że na dłuższą mętę nie ma to sensu dlatego że zawsze będzie tak że któreś w przysżłosci nazwisko zaniknie w rodzinie. Ahh ja to się mam nie dosyć że stresik przed ślubem to jeszcze taka sytuacja ehh |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
jak bym zrobila laczone to bym sie musiala podpisywac w sumie 28 literami-troche to duzo
![]() ![]() zreszta bede dumna przyjmujac nazwisko TZa
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
A ja mam na nazwisko tak samo jak mój przyszły mąż
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Ja chcialam nazwisko meza, ale NIE MOGE. Fizycznie nie moge. Polska biurokracja - ot co.
Wyglada to tak, ze za miesiac wracamy skonczyc studia w USA, i zaraz po studiach szukamy tam pracy. Zostal nam wiec miesiac pobytu w Polsce, i nie wiadomo czy i kiedy wrocimy. I tak - wydanie nowego dowodu trwa 1.5 miesiaca - na jego podstawie wydawany jest nowy paszport - czas oczekiwania kolejny 1 miesiac. Z nowym paszportem musze isc po wize - czas oczekiwania na spotkanie i przeslanie wizy - 3 tygodnie. Nie mam jak... Tym bardziej ze nie moge liczyc na pomoc rodziny, bo wszystko musze odbierac osobiscie... Zeby dopelnic wiec wiekszosc formalnosci - potrzebowalabym 3 miesiace. Nie wspomne o oplatach - za dowod, za paszport, za wize, za telefony, paliwo... Mi moje nazwisko rodowe nie przeszkadza, ale moj maz chodzi smutny - i to juz mi ciazy na sumieniu.
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Dlatego też przespałam się z tym tematem i podjęłam decyzje jak najlepiej dla mnie słuszną to moje życie i ja mam się z tym dobrze czuć.
Małżeństwo to założenie rodziny z drugą połówką życie z nią,oraz wzajemne relacje i miłość. Przed decyzją miałam sen poprzedniej nocy śniło mi się że będe miała dziecko chłopczyka ![]() Dlatego też ten sen jakoś doprowadził że podjęłam taką decyzję z myślą o przysżłości dla nas dobrze żeby było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
a moje imie i nazwisko to obecnie 28 literek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
hej,
ja zostaje przy swoim nazwisku ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
możesz przecież zmienić nazwisko później , nie powinno być większych problemów A co do nazwiska, już miesiąc prawie podpisuję się nowym dwuczlonowym nazwiskiem, w sumie 1 literek i jestem bardzo zadowolona z tej decyzji. Oba nazwiska są ładne i nieodmienne, a ja czuję się z tym nowym nabytkiem bardzo naturalnie. No i ominął mnie smutek przy pierwszym podpisie, o którym dziewczyny często wspomiają. A do tego mój ojciec całkiem niespodziewanie aż się cały napuszył i wyprostował jak usłyszał że zostawiłam też jego nazwisko. Wcześniej o tym właściwie nie rozmawialiśmy i był przekonany że teraz będe tylko panią W a tu taka niespodzianka. Polecam. Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-12-11 o 12:17 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jednak zmienic nazwisko wcale nie jest tak latwo - musisz pisac podanie, oplata skarbowa oczywiscie tez jest ![]()
![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wierz mi że jak na nasz piękny kraj to ta procedura jest wyjątkowo nieskomplikowana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Ja na samym pocztaku chcialam aby TZ nosił moje nazwisko ale pozniej jakos tak wyszło ze mialam przyjąc jego i miało byc dwu członowe ... ale ktoregoś dnia siedziałam sobie i kresliłam nowy podpis i wtedy uswiadomiłam sobie ze brzmi to strasznie i ze nie pasują do siebie te nazwiska a po drugie ponad dwadziecia liter szok ... no i przyjelam nazwisko mężusia
![]()
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Chodź mi ślubu to badzooo daleko, to myśle, że najlepsze jest nazwisko dwuczłonowe. Tyle ludzi znam mnie z moim nazwiskiem panieńskim i by wiedzieli, że to chodzi o mnie, a do tego dodoać nazwisko męża, żeby było widać, że jestem mężatka, jego kobietą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.