|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Królik miniaturka cz. V
Przykro mi
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#152 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
o ile stara gwardia się nie zmieniła powinniście pamiętać Bubę Już nic nie rozumiem, kilka lat temu, jak tylko Buba pojawił się u mnie w domu przeczytałam wszystkie możliwe fora, kontaktowałam się z Wami osobiście w sprawie króliczej diety a ewidentnie robię coś nie tak. Buba od 2 miesięcy cierpi na biegunkę. Przeszedł terapie antybiotykową jednak ona nie pomogła. Tyłek cały brudny a rozmazane luźne kupy mnożą się jak szalone. Po ponownej lekturze dotyczącej żywienia królików mam wrażenie, że przekarmiam Bubę. Jego codzienny jadłospis to :Śniadanie: miseczka Crispy snck Versele-laga (nic innego nie rusza, próbowałam) Obiad: Sałatka marchewkowo, pietruszkowo, brokułowo, selerowo jabłuszkowa Kolacja: miseczka Crispy snck Versele-laga Sianko i woda 24/7 Mogę prosić o zweryfikowanie jadłospisu. Buba jest bardzo szczęśliwym królikiem, skacze, hasa i biega. Ma futerko w świetnej kondycji. Tylko kupka jest problemem. Pozdrawiam ![]()
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
na pewno jakis probiotyk mu dawalas nie ?
ale moze sprobuj jeszcze , znalazlam takie cos ![]() http://www.sklep-labrador.pl/prepara...rzat-40-g.html bo wiem, ze one jednak maja inne bakterie w przewodzie niz ludzie, na saszetki tez sie cos kupuje u weterynarzy, tylko zapomnialam nazwy ![]() a probowalas tylko dawac mu platki owsiane i i siano i czy przechodzi ? ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- o juz mam ten na saszetki : BIO Lapis tu jest np. http://animalia.pl/produkt,22110,pro...kow-1x-2g.html
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
możliwe, że pokarm jest zbyt kaloryczny. jak mi się sypnie za dużo granulatu, to mój uszol też ma sensacje żołądkowe.
i co to znaczy, że dostaje miseczkę tego pokarmu? ile to jest na łyżki stołowe? |
|
|
|
|
#155 |
|
Rozeznanie
|
Tak, tak do był probiotyk. Wszystkie opakowania już wyrzuciłam, ale dostałam coś w tabletkach do rozpuszczenia, saszetki z witaminami do rozpuszczenia i mnóstwo strzykawek z roztworem, który miałam dawać co 12h uszakowi do pyszczka. Niestety mieszkam sama i nie byłam w stanie mu codziennie pakować na silę do pyszczka tych lekarstw. Zamiast co 12h dostawał do 24h.
Odnośnie pokarmu Cuni dostawał mniej więcej 5 łyżek rano i 5 łyżek wieczorem. Od przed wczoraj dostaje rano i wieczorem po 1 łyżce i nagle nie widzę kupy Ale jest nieźle wkurzony, że miseczka ciągle pusta. Wszystko dla jego dobra.Mogę Was prosić o doradzenie jakie suszki kupić ? Takie które zazwyczaj smakują królikom. Buba jest wybredny i obawiam się że zakupie mnóstwo wypasów a on i tak pogardzi.
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
z suszkami trzeba uwazac, by za duzo nie dostal, ale mlecz i bake na pewno zje i liscie malin co jakis czas tez dobre, bo przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie Buba za dużo jadł, ale u nas to w ogóle wygląda inaczej, bo podstawą diety mojej króliczki jest siano, w ciągu dnia je głownie susz: siano+zioła i zielenina, do tego trochę warzyw, jako przekąskę jakiś owoc. Karmę mamy, ale je bardzo rzadko i jeśli już to dostaje rano ok. łyżeczki. Odkąd tak ją prowadzimy, to nie ma problemów z brzuszkiem, wcześniej bywało różnie.
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
babka lancetowata i szerokolistna, koniczyna (uwaga, kaloryczne, dlatego smaczne
), skrzyp, pokrzywa (za to, to mój się da posiekać), dobrze mieć liście malin i czarnej porzeczki
|
|
|
|
|
#159 |
|
Rozeznanie
|
Drugi dzień zdrowiej "diety" i kupa w normie
Fantastycznie, dzisiaj zakupie Bubie suszki i przestanę go rozpieszczać smakowitymi krążkami.Dziękuję za porady
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
super
|
|
|
|
#161 |
|
Konto usunięte
|
Można się przyłączyć?
Mam Tuśka,który jest w wieku +/- 9miesięcy,czuje się dobrze, bobki zdrowe,ale martwi mnie,że nie je warzyw. Na śniadanie i kolacje daje mu małą garść karmy,w której są płatki kukurydziane, kulki jak chocapic,nesquik i typu kolorowe dropsy,kukurydza,słoneczn ik,dynia,orzeszki fistaszki. Zdaje sobie sprawe,że te słodkie pierdołki nie są zdrowe, ale tak był odżywiany przez 4miesiace w sklepie, nie chcialam radyklanej zmiany jadłospisu. W międzyczasie kupiłam mu jednorazowo granulat i bardzo mu smakowal. Myślę nad tym aby komponować mieszankę samemu czyli granulat plus slonecznik,dynia, orzechy. Sianko ma od rolnika świeże i pachnące jak żadne sklepowe-szaleje za nim |
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
staraj sie tak zrobic, zeby w ogole te ziarna i kolorowe odstawic i niech na granulacie jedzie, to i do warzyw go w koncu pociagnie
![]() marchewka, jablko tego tez nie je ?
|
|
|
|
#163 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze zostało się na kilka razy tamtej karmy więc raz dziennie mu ją dam(powybieram słodkie płatki a zostawie to co ma jakąś wartość odżywczą).Marchewkę nadgryzie jak nic innego nie ma, a jeśli chodzi jabłka to ma dziwne preferencje bo bardzo lubi obierki z papierówek, z innych jabłek nie chce. Papierówki nie rosną specjalnie dla Króla cały rok,więc bede próbowała taką ćwiarteczkę zwykłego jabłka zostawiać. Może spróbować z zielonymi jabłkami? Podobne do papierówek
|
|
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
każdy królas ma inne preferencje żywieniowe. żaden z moich króli nie lubił marchewki. za to buraki czy kalarepa, mniam mniam. gruszki mój obecny uszol to je ściśle określonego gatunku.
trzeba się zacząć martwić, jak królik żadnych warzyw nie chce wciągać. w takim wypadku, należy sprawdzić zębole uszola żeby sprawdzić czy ten typ tak ma i trzeba go przymusić, czy coś jest nie w porządku. |
|
|
|
|
#165 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pachnące sianko prosto z wiochy ma 24h, dbamy o stały dostęp do świeżych gałązek z wiśni i kochanej papierówki,więc raczej wina jest w "pańci" co nie umie przymusić
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
może spróbuj z czymś co ładnie i intensywnie pachnie. np. koperek (dobry na króliczy brzucho), pietruszka (to już robi mniejszy szał) albo suszone brokuły z "niezłego ziółka".
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Mój to chyba wszystko lubi
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Mój to ma różne etapy. Jak był młodszy to nie lubił jabłek i marchewki, jadł brokuły i kalarepę, teraz szaleje za marchewką a brokułów nie chce ruszyć.
![]() Ogólnie nie podaję wcale granulatu. Ma ciągle sianko, a rano i wieczorem daję mu porcję warzyw lub zieleniny (trawy, mleczu, itp.). Czasem w ciągu dnia, np. jak gotuję obiad to przyjdzie na kawałek ogórka czy inny smakołyk. ![]() Tak sobie pozwoliłam wciąć się w rozmowę.
Edytowane przez madziuska_ Czas edycji: 2014-10-06 o 23:07 |
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, myślimy z TŻem o adopcji drugiego królika, procedura już trwa
W związku z tym zakupiliśmy duży kojec, dziś przyszedł, wiec Pusiak ma rezydencję, że ho, ho, ale mamy problem (!) Królinka strasznie szarpie za elementy kojca, udaje się jej go poprzesuwać i robi przy tym dużo hałasu. Doradźcie mi proszę jak go zabezpieczyć, czym i jak przymocować, żeby był stabilny, bo na razie stoi luźno na panelach i mała operuje nim sobie jak chce
|
|
#170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
my się też zastanawiamy nad dokróliczeniu. nawet mamy upatrzoną jedną panią królikową
![]() co do kojca, a próbowaliście stawiać na dywanie lub czymś takim? |
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie stoi pod ścianą
Ale rozwiązaliśmy problem: kupiliśmy haczyki na przyssawce i w każdym kącie przymocowaliśmy do ziemi, teraz nie ruszy w żadną stronę, ani nie uniesie (taaaak, udawało się jej leciutko podnieść). Żeby się w środku nie ślizgała ma dywanik i podkład higieniczny z apteki ![]() Co do drugiego królika, właśnie dostałam informację, że mamy poparcie pani z fundacji i mały czarnuszek będzie nasz
08.04.2008 Edytowane przez nniee Czas edycji: 2014-10-24 o 15:11 |
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Super
|
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
podczytywałam Was w poprzednim wątku, bo sama byłam właścicielką małego króliczka. Niestety w czerwcu, po ponad 3 latach maluszek odszedł Po tygodniu zagościł u nas nowy uchol. Nie znam jego płci bo był za mały żeby weterynarz mógł go zidentyfikować, a sami się na tym nie znamy Ostatnio z maluchem jest problem, strasznie plącze mu się sierść, nawet czesanie nie pomaga , poza tym wypada niemiłosiernie. Można go skubać jak kurę. Na grzbiecie ma ciemne kółko z całkiem nowymi włoskami, nie wiem - nigdy się z takim czymś nie spotkałam. Poprzednie króliki nigdy nie wymieniały futerka :/ Czy któraś spotkała się z czymś takim ? Co zrobić żeby ta sierść tak si nie plątała ? Czesze gagatka codziennie ale nie pomaga, w dodatku bardzo go to denerwuje, jest gotowy ugryźć :/ |
|
|
|
|
#175 |
|
Wtajemniczenie
|
Króliki Linieją, tak jak koty i psy, akurat jesień jest, wszystko by się zgadzało.
|
|
|
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko że ja miałam przed nim 2 króliki i żaden aż tak sierści nie gubił. A ten po po prostu zmienia futerko na zimę chyba . Całkowicie.
|
|
|
|
|
#177 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje gubiły futro, leniły się tak że sam królik pomaga sobie wyskubując martwe kępki, robi podobnie jak kot, ząbkami wyrywa tyle że rozrzuca wokół siebie, a kot połyka.
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
króliki mogą inaczej linieć. zależy to od ustawień fabrycznych uszola, jego diety, pory roku i ogólnego stanu zdrowia.
tylko młode króliczki mają śmieszny puszek, a nie już takie właściwe futro. no i sobie nie przypominam, żeby królicze dziecię zmieniało futro, tak szybko. jesteś pewna, że trafiłaś do dobrego weta? |
|
|
|
|
#179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
królika pod brodą się nie tyka. niczym. jakiej rasy jest królik, albo w jakim typie rasy jest? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

Już nic nie rozumiem, kilka lat temu, jak tylko Buba pojawił się u mnie w domu przeczytałam wszystkie możliwe fora, kontaktowałam się z Wami osobiście w sprawie króliczej diety a ewidentnie robię coś nie tak. Buba od 2 miesięcy cierpi na biegunkę. Przeszedł terapie antybiotykową jednak ona nie pomogła. Tyłek cały brudny a rozmazane luźne kupy mnożą się jak szalone. Po ponownej lekturze dotyczącej żywienia królików mam wrażenie, że przekarmiam Bubę. Jego codzienny jadłospis to :

Ale jest nieźle wkurzony, że miseczka ciągle pusta. Wszystko dla jego dobra.

), skrzyp, pokrzywa (za to, to mój się da posiekać), dobrze mieć liście malin i czarnej porzeczki

Jeszcze zostało się na kilka razy tamtej karmy więc raz dziennie mu ją dam(powybieram słodkie płatki a zostawie to co ma jakąś wartość odżywczą).