![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Przypływ gotówki i olbrzymie problemy
Jeśli masz gospodarstwo i masz zamiar tam spędzić życie to zainwestuj część w to gospodarstwo, kup sobie np. nowy ciągnik z salonu, nowe maszyny, ziemi dokup, dom zacznij stawiać, remontować.
I ludziom i rodzinie powiedz , ze pieniądze na to poszły i już nie masz a nawet masz kredyty do spłacenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Zapytałabym tej sąsiadki, która wypomina pożyczone kiedyś 200 złotych, czy nie widzi różnicy między tymi dwoma kwotami? Przecież to jakiś absurd!
Ja bym szczerze zapytała dziadków czy czasem oni nie naobiecywali czegoś sąsiadom. Bo to dziwne dla mnie, że ludzie chcą takie sumy pożyczać. Rozumiem, 100-300 złotych, ale nie 50 tysięcy! Sama mieszkam na wsi i wiem jak porąbani są ludzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubię ludzi, którzy wymyślają głupoty na potrzeby zabłyśnięcia na forum. Cytat:
Dziwi mnie, że rodzina zawaliła, a teraz czują się pokrzywdzeni. Myślę, że nie ma się czym przejmować na dłuższą metę. Parę osób się pewnie obrazi, ale ogólnie to oni zostaną wyśmiani przez innych. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nooo marzy mi sie sława na forum ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dziwny jakiś ten wątek.
Sąsiadki przychodzące pożyczyć 50 tysi (chyba każda normalna osoba wie, że taka prośba do sąsiada, choćby bliskiego, to gruba przesada), autorka kierująca się przede wszystkim utrzymaniem dobrych relacji, bo jej się podoba tam gdzie mieszka... Jakaś wielka wygrana w tle ![]() Ogólnie nie rozumiem problemu, tak trudno powiedzieć "nie pożyczę bo wpłaciłam na lokatę/zainwestowałam w gospodarstwo/kupuję mieszkanie w mieście"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
... choć nie Westwood
|
W totka wygralaś?
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Juz wiem gdzie sie podzialy moje 2 miliony z totolotka
![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Takie wypowiedzi i dziwicie się, że nikt z wami, stałymi bywalcami forum dłużej rozmawiać nie chce. Robicie po prostu antyreklamę tego miejsca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
No niestety, ale to nie są głupoty wyssane z palca. Najbardziej mną wstrząsa to zabijanie psów na smalec (wcześniej, tzn. przed zabiciem, 'trzeba' psa porządnie obić kijami po bokach, bo podobno dzięki temu tłuszcz lepiej się wytapia i zyskuje więcej leczniczych właściwości). Oglądałam całkiem niedawno reportaż w telewizji na temat tego bestialskiego procederu jaki ciągle uskutecznia się na wioskach zwłaszcza na wschodzie naszego pięknego kraju. Do kwestii zabobonów i mentalności się nie odniosę, bo wiadomo jak jest, ale to w kontekście dręczenia zwierząt jakie wpisane jest w pejzaż polskiej wsi, jest zupełnie nieważne - w sensie, że np. trzeba przelać jajko nad głową niespokojnego dziecka, żeby odczynić urok. To są nieszkodliwe bzdury w porównaniu z powyższym.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-10-22 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4862810 2]No niestety, ale to nie są głupoty wyssane z palca. Najbardziej mną wstrząsa to zabijanie psów na smalec (wcześniej, tzn. przed zabiciem, 'trzeba' psa porządnie obić kijami po bokach, bo podobno dzięki temu tłuszcz lepiej się wytapia i zyskuje więcej leczniczych właściwości). Oglądałam całkiem niedawno reportaż w telewizji na temat tego bestialskiego procederu jaki ciągle uskutecznia się na wioskach zwłaszcza na wschodzie naszego pięknego kraju. Do kwestii zabobonów i mentalności się nie odniosę, bo wiadomo jak jest, ale to w kontekście dręczenia zwierząt jakie wpisane jest w pejzaż polskiej wsi, jest zupełnie nieważne - w sensie, że np. trzeba przelać jajko nad głową niespokojnego dziecka, żeby odczynić urok. To są nieszkodliwe bzdury w porównaniu z powyższym.[/QUOTE]
Co do reszty się nie odniosę, bo nie słyszałam o takich zachowaniach/zabobonach, ale o psim smalcu czytałam (przy okazji jakiejś kradzieży psa ze schroniska, zachodziłam w głowie, po kiego ktoś kradnie psa, w dodatku ze schroniska, to się dowiedziałam). Nie mogłam uwierzyć, że to w ogóle możliwe.To chyba jest dość mocno zakorzenione w ludzkiej mentalności, skoro można kupić to: http://vitamarket.pl/p13040-Masc-Psi...te-150-ml.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4862810 2]No niestety, ale to nie są głupoty wyssane z palca. Najbardziej mną wstrząsa to zabijanie psów na smalec (wcześniej, tzn. przed zabiciem, 'trzeba' psa porządnie obić kijami po bokach, bo podobno dzięki temu tłuszcz lepiej się wytapia i zyskuje więcej leczniczych właściwości). Oglądałam całkiem niedawno reportaż w telewizji na temat tego bestialskiego procederu jaki ciągle uskutecznia się na wioskach zwłaszcza na wschodzie naszego pięknego kraju. Do kwestii zabobonów i mentalności się nie odniosę, bo wiadomo jak jest, ale to w kontekście dręczenia zwierząt jakie wpisane jest w pejzaż polskiej wsi, jest zupełnie nieważne - w sensie, że np. trzeba przelać jajko nad głową niespokojnego dziecka, żeby odczynić urok. To są nieszkodliwe bzdury w porównaniu z powyższym.[/QUOTE]
Oczywiscie, ze tak... Trzeba tylko otworzyc szerzej oczy, zamiast zarzucac komus bezpodstawnie mitomanię. Jesli chodzi o ten tłuszcz z psa (powaznie to nie badałam w laboratorium, co ona tam miała w słoiku, wiec musze sie opierac wyłacznie na tym, co plotła, ale z tego, co słuchałam tych ludzi to u nich NORMA, choc dla mnie, powtarzam, dla mnie było to nie do pojecia i chore ), nazywany potocznie psinką, dodawała to do herbaty kiedy dzieci były chore. Swiecie wierzą w cudowne własciwosci tego remedium. Jak tworzony nie wiem, ponoc ofiarowany był w prezencie. Mało tego, jak juz wspomniałam, to ja ze swoim zdziwieniem, niesmakiem, szokiem byłam uwazana za osobe mało wiedzacą o zyciu, niedouczoną, inną, dziwną. Dla nich normą bylo, ze kiedy moje dziecko zaczeło nagle ryczec, a była jakas sąsiadka, to oznaczało, ze ona urok na nie rzuciła. Chyba trzeba było pluć na powieki dziecka, czy cos takiego (serio nie wiem). Te poglądy nie były propagowane przez stare baby, ale tez przez osoby 30- 40 letnie , uczace swoje dzieci podobnego postrzegania swiata...(tak dla informacji) ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
Załapałam, ze chodzi Ci o sens i przekaz samej nazwy jako chwytu przyciagajacego ewentualnego zacofanego klienta.... Edytowane przez _Supernova_ Czas edycji: 2014-10-22 o 14:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
U mnie na szczęście takie cuda praktykowane nie są... Nie wiem jak to wytłumaczyć. Po prostu nawet jeżeli coś Ci się nie podoba godzisz się na to byle sobie wrogów nie narobić. Teraz np. prowadzony jest światłowód. Wiadomo - rozkopują pola, niszczą uprawy, zaproponowali rekompensatę liczoną w metrach od "zajętego" kawałka ziemi. Wiele osób nie chciało się na to zgodzić ale się godzili no bo przecież innym gospodarzom to odpowiadało a sprzeciw wiązałby się z tym, że pogorszyły by się stosunki sąsiedzkie.
Ja naprawdę próbuję tłumaczyć tym ludziom swoje rację, otwarcie mówię, że nie i koniec. Tylko co z tego? Skoro ta sama osoba przychodzi znów i znów, wydzwania, płaczą, żalą się. Ta sąsiadka o której tu wspomniałam była u mnie 4 razy. Potrafiła siedzieć u nas pół dnia i płakać jak jej bardzo potrzebne sa te pieniadze. Ja z nią rozmawiałam tylko raz, pozostałe razy rozmawiała z moimi rodzicami, chyba z nadzieją, że mnie przekonają do zmiany decyzji. No a gdy zobaczyła że prośby i łzy nic nie dają to zaczęły się wypominki i obrażanie mnie. Ja jestem taką osobą dla której powie się raz i więcej tłumaczyć nie trzeba. Może dlatego to mnie wszystko tak irytuje i boli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Ale co ludzie mają we łbie, żeby przyjść do sąsiada pożyczać 50 000 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Ponieważ mogłaby wziąć teraz jedynie pożyczkę pod hipotekę ale na dzień dzisiejszy całe gospodarstwo ma na hipotece i nikt jej bez zabezpieczenia kredytu na taką kwotę nie da.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co my Ci mamy zrobić skoro to nie, tamto nie a środowisko jest ble. Skoro rozsądne wyjścia się nie podobają się męcz się z tymi swoimi sąsiadami bo żadna wizażanka na tą wieś nie pojedzie i nie załatwi tego za Ciebie. Skoro sama nie chcesz rozwiązać - w co ciekawe łatwy sposób (bo brak kasy to rozsądny powód do tego by jej nie pożyczać) - to sobie żyj jak żyjesz do tej pory. A tak na poważnie to ja na Twoim miejscu, mimo wieloletnich zobowiązań, jednak pomyślałabym nad zmianą miejsca zamieszkania bo poważnie bym się obawiała o swoje życie i bezpieczeństwo skoro to towarzystwo tam jest tak nachalne. Inna sprawa, że jak twoi dziadkowie tacy są gadatliwi to może puść przez nich plotę (tylko im nie mów, że to kłamstwo), że Cię okradziono i że to na pewno ktoś z wasze wsi i że Ty już dojdziesz do tego kto to taki. Jak się to rozniesie to nikt słowa o tej kasie nie powie.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
No a Ty masz jej dac? Pod zastaw czego? Na słowo? Czy jako prezent? No przestan... nie wiem, co mozna Ci poradzic, skoro chcesz byc miła, a nie chcesz pozyczyc, nie chcesz sie wyniesc... My Twojego srodowiska nie zmienimy... Myslisz, ze jesli Ci kasy nie odda, stosunki sasiedzkie beda lepsze? Olej to, to nawet rodzina nie jest, a i w rodzinie głupio taka kwote pozyczac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Powiedz, że spłaciłaś jakieś długi/kredyty i nie masz już tych pieniędzy. Albo że kupiłaś za to mieszkanie w najbliższym dużym mieście, które teraz wynajmujesz. Powinnaś też uważać na bezpieczeństwo, bo ryzyko włamania jest całkiem realne.
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
To włóż w kopertę, zawiąż we wstążkę i daj sąsiadce prezent. Bo przecież byś tych pieniędzy na oczy już nie zobaczyła. Ona po prostu gra na Twoich uczuciach. Dla mnie to właściwie to samo, co próba wyłudzenia, tylko paragrafów na to nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Buc
|
ależ watęk, pożyczka od ręki 50K. no luuuuuuuuuz.
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zielona Driada
|
Jakiś absurd z tymi 50 tysiami
![]() ![]() ![]() Nie wiem co niektórym ludziom siedzi w głowie, że myślą, że ktoś im powinien zapłacić podatek od swojego szczęścia, bo im się nie wiedzie. ![]()
![]() |
#57 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Dużo łatwiej byłoby na samym początku powiedzieć (wszystkim, skoro rodzina nie umie trzymać języka za zębami), ze juz ich nie masz bo... (Milion powodów mozna wymyślić) coś tam. Co ludzie wtedy mieliby powiedzieć? Ale to wyjmij z tej lokaty bo ja potrzebuje? Na nowo weź kredyt który spłaciłas ta forsa bo ja potrzebuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Powiedź stanowczo, że nie jesteś bankiem od pożyczania pieniędzy. Masz swoje wydatki i nie masz zamiaru nikomu nic pożyczać. Musi być to duża kwota skoro wszyscy chcą pożyczki.
Wygrałaś w totka ?:-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Dziwny temat, fajnie że chciałaś się wygadać ale ja też tego kompletnie nie rozumiem.
Po pierwsze nie mówi się rodzinie, napewno wiedziałąś że dziadkowie plotkują o byle czym, im się trzeba bylo nie chwalić. A jeśli już powiedzieli to powiedz całej rodzinie żeby skończyli mieć pretensje bo to ich wina!! Sąsiadom czy kto tam przychodzi wystarczyło powiedzieć pierwszą z brzegu wymówke.. lokata, spłacenie czegoś tam, przecież to na poczekaniu można tych powodów wymieniać i wymieniać.. Swoją drogą ciekawe na co sąsiadce te 50 tys. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.