![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pieniądze jako prezenty- jak to u Was było?
Witajcie,
mam pytanie do tych z Was, które są już po weselu. Jeśli chciałyście dostać w prezencie pieniądze, a mimo tego nie zdecydowałyście się poinformować o tym swoich gości (ani za pomocą wierszyka, ani wprost)- czy dostałyście tonę zbędnego badziewia?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pieniądze jako prezenty- jak to u Was było?
U nas prawie wszyscy goście dali pieniądze. Tzn od dwóch osób dostaliśmy "graty", ale było to kontrolowane
![]() Moja przyjaciółka przed weselem zapytała czy chcemy coś konkretnego, powiedziałam jej co chcemy. I jedna ciocia dała nam zestaw super garnków (takich z wyższej półki). Ludzie wiedzą, że najlepszym prezentem są pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie mieliśmy żadnego wierszyka tzn mieliśmy o wino zamiast kwiatów tylko.
Od wszystkich dostaliśmy koperty z pieniędzmi. Moja koleżanka z mężem jedyni nam kupili prezent rzeczowy ale to pytała wcześniej czy coś potrzebujemy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie mieliśmy wierszyka i 98% gosci dało koperty z pieniążkami. Dostaliśmy kilka prezentów ale akurat fajnych i przydatnych.
Zgadzam się, że ludzie wiedzą, że gotówka jest najlepszym prezentem ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
to wszystko zalezy od Waszych gosci
![]() ostatnio znajoma chciala dostac kwiaty, wiec nie pisali w zaproszeniu wierszyka co chca w zamian kwiatow i w rezultacie dostali tylko trzy bukiety, czyli tyle ile dostaliby normalnie, bo zawsze znajdzie sie jakas ciocia czy sasiad ![]() ![]() z drugiej strony kolezanka nie pisala w zaproszeniu o kopercie i dostali spooooooro prezentow, bo goscie uznali, ze skoro nie napisali, ze wola gotowke to pewnie oczekuja prezentow, ktore beda tez forma pamiatki.. i niestety dwa odkurzacze, mnostwo recznikow, posciel na jedna osobe, trzy komplety filizanek i bardzo zaluje, ze nie wspomnieli o tym w zaproszeniu. tez nie chcialabym pisac informacji, iz wolimy prezent pieniezny, bo tutaj na forum duzo osob pisze, ze odbiera to negatywnie, ale jednak boje sie ryzykowac ![]() ![]() wychodze z zalozenia, ze jezeli ktos chce dac prezent i juz od dawna ma zaplanowane, ze dam im garnki albo sokowirowke, to nawet wierszyk o krolach mieszczacych sie w kopercie nic tutaj nie da. bedzie to tylko wskazowka dla tych, ktorzy jeszcze nie maja pomyslu na prezent ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony średnio mi się podobają wierszyki, a pytanie "Co byście chcieli dostać" może po prostu nie paść. I tu zgryzota... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
My mieliśmy wierszyk o winie zamiast kwiatów
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]() Chociaż np. z jedną koleżanką o tym rozmawiałam i powiedziałam jej wprost, że wolałabym kopertę niż prezent i podałam taką samą argumentację - gdzie mam trzymać prezenty skoro nie mamy jeszcze własnego mieszkania? To niestety ona wychodzi z założenia, że "miejsce w piwnicy zawsze się jakieś znajdzie" Dosłownie tak mi powiedziała. Czy nie mam żadnej piwnicy na to? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Skoro nie mieszkacie razem to na 100% ktoś wpadnie, zeby Wam kupic cos z wyprawki
![]() ![]() ![]() ![]() a nie mysleliscie, zeby po prostu napisac, ze prosicie o koperty, bo zbieracie na remont? zawsze ktos na upartego moze dac karte podarunkowa do castoramy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Prosiliśmy o wino lub czekoladki zamiast kwiatów i faktycznie od 80 osób dostaliśmy może z 4 wiązanki kwiatów.
Również przed ślubem nie mieszkaliśmy razem, każde w domu rodzinnym. Od wszystkich gości dostaliśmy pieniądze, 3 prezenty dostaliśmy jedynie, ale z tego dwa prezenty były od osób, które dostały zawiadomienie, a jeden prezent od pary, której zmarł ojciec i zarazem teść i miesiąc przed weselem powiedzieli, że nie przyjdą. Mój brat żenił się dokładnie miesiąc temu. Również od wszystkich gości dostali pieniądze. Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2014-10-20 o 22:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeglądając wątek prezentów na forum spotkałam się z wieloma opiniami, że nie należy traktować swoich gości jak głupków, ale istnieją pewne różnice w mentalności których przeskoczyć się nie da, szczególnie między pokoleniami oraz- (o zgrozo!)- pomiędzy mieszkańcami miast i wsi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ja wyszłam za mąż we wrześniu tego roku, w zaproszeniu nie wspominaliśmy o rodzaju prezentów oraz zamienniku kwiatów, jestem przeciwniczką narzucania się. Wachlarz podarunków okazał się tak szeroki, że zamarliśmy z wrażenia. W 90 % były to pieniądze ale najczęściej małe dodatki do kopert: zestaw dwóch filiżanek, zestaw dwóch kryształowych kieliszków, oczywiście pościel, ręczniki, książka kucharska, książka o pielęgnacji kwiatów doniczkowych, jeden obraz na ścianę (piękny storczyk), mnóstwo czekoladek i różnorodnych win i alkoholi no i dosłownie kilka bukiecików kwiatów. Jeśli chodzi o prezenty to dostaliśmy zestaw obiadowy z porcelany oraz 24 częściowy zestaw pięknych sztućców i mikrofalówkę. Także goście nas mile zaskoczyli, nie spodziewaliśmy się. Ja osobiście zawsze daję pieniądze i mały dodatek typu filiżanki (mam obsesję na ich punkcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My nie zamieszczaliśmy żadnych wierszyków w zaproszeniach - jesteśmy ich przeciwnikami.
Od większości gości dostaliśmy pieniądze, prezentów rzeczowych bylo kilka, ale wszystkie były wcześniej konsultowane z nami. Kwiatów dostaliśmy bardzo dużo, oprócz tego kilka win i prezentów typu kieliszki do wina, książka kucharska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
to tez zalezy od tego kogo zapraszamy i jakimi jestesmy osobami
![]() ![]() jezeli zapraszamy dalsza rodzine, i albo ciocie widzielismy trzy razy w zyciu, wiec na pewno sama nie zadzwoni zapytac.. albo w ogole nie mamy takich relacji z rodzina, ze pomimo tego, ze widzimy sie raz do roku na urodzinach to i tak jestesmy w stanie przwidziec, ze nie zadzwonia zapytac, co jest najbardziej potrzebne ![]() pamietajcie ile Dziewczyn narzeka, ze goscie nie dzwonia potwierdzic przybycia na wesele a co dopiero, zeby zadzwonili co dac w prezencie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle na całą rodzinę tylko rodzice i jedna kuzynka zapytali co wolelibyśmy dostać a mimo to większość osób dala pieniądze. Goście są domyślni i nie trzeba im tego wyoslac w zaproszeniu, zazwyczaj wierszyki z prośbą o pieniądze nie są dobrze odbierane mimo, że goście tego wprost nie powiedzą. Tak jak któraś z Was pisała, jak ktoś będzie chcial kupić prezent rzeczowy to pewnie to zrobi niezależnie od wierszyka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Myśmy mówili, że jeśli już ktoś coś chce nam dać to będziemy wdzięczni, za zasilenie naszego funduszu remontowego
![]() ![]() Bez pytania prosiliśmy tylko o wino zamiast kwiatów.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
wydaje mi się że większość gości uważa że najlepszy (najmniej problemowy) prezent to kasa...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
bez info o pieniadzach i innych rzeczach zamiast kwiatów dostaliśmy kase kase kase sztućće deserowe
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
U mojej siostry byla w wiekszosci kasa,bylo kilka osob ktore przyniosly prezenty,ale to raczej ci ktorzy uwazali ze 100 zl do koperty to za malo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
U nas tyko nieliczni przynieśli prezenty, reszta koperty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
My mieszkamy razem 6 lat także wszysko mamy. Ślub w maju na zaproszeniach dalismy ( niestety) wierzczyk o kasie .
Dlaczego? Wiecie nie mam nic przeciwko prezentom - w sumie nawet byłoby to fajne - w czym tylko problem? My młodzi mamy inny gust - każdy lubi co innego, do tego np. fajnie by było dostać garczki ale skąd ktoś może wiedzieć czy mam płytę indukcyjną czy normalną? Albo tak samo z talerzami - czy mam zmywarkę gdzie talerze prostokątne nie są praktyczne i wtedy też należy zwrócić uwagę na elementy pozłacane itp. Napisaliśmy po sytuacji na poprzednim ślubie na którym byliśmy gośćmi, część rodziny tż przyniosła prezenty ( wiecie są ze wsi nie znają się na sprzętach , pewnie chcieli dobrze , mieszkają obok małego miasta). Prezentami były : - agd marki tesco :// - ręczniki z bazaru takie wiecie co nie chłoną niczego i są strasznie kolorowe - i ogólnie tego typu rzeczy... ![]() Koleżanka w sumie nie miała pretensji do Nich o prezenty tylko szkoda bo oni również mają wszystko i nie bardzo wiedziała co ma zrobić ze sprzętami bo były słabej jakości to raz a dwa ona miała już te sprzęty w domu. Mówi że wolałaby te 100 zł w koperte. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zawsze daję kopertę + do tego jakiś drobiazg rzeczowy typu wino, książka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]() My np. całe pieniądze z wesela przeznaczymy na umalowanie/meblowanie mieszkania. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
W większości dostaliśmy pieniądze, znajomi poprosili nas o listę marzeń i ją wykupili bo głupio by było dostawać kasę od przyjaciół. Do tego dostaliśmy jakieś 2 zestawy filiżanek których nie używamy, 2 pościele których też nie używamy i jedna ciocia uparła się na kupno kapy na łóżko i okazała się świetna i gustowna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nie mieliśmy wierszyka ani innych informacji na zaproszeniach. Większość gości podarowała nam koperty, ale dostaliśmy kilka prezentów: mikrofalówkę, walizki podróżne, komplet sztućców, półkę na wino, jakieś akcesoria kuchenne, ale wszystko dostosowane do naszego gustu i trybu życia, i czego będziemy używać. Zbędnego badziewia nie odnotowałam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.