Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-21, 16:36   #4651
cherry_94
Raczkowanie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

oo wolontariusze ucichli? a co mają bez przerwy "użerać się" z pannami na wizażu? my mamy swoje działania i obowiązki, ktoś podjął trud, żeby wytłumaczyć wam na czym polega SzP, a równie dobrze same mogłybyście znaleźć te informacje, a nie atakować innych i trwonić czas na... ok nie będę się zniżała do poziomu waszej dyskusji.

I radzę wszystkim mającym jakieś wartości omijać szeroko ten wątek, bo są osoby, które widocznie lubią robić ze sporadycznych wypadków chorą sensację.
Mądrzy ludzie pomogą, tego nie zmienicie, nawet tona jadu nie pomoże
cherry_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 16:39   #4652
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Czyli ten cały Lider Podwórka to może być każdy, ktokolwiek. Nie musi mieć żadnych umiejętności, kwalifikacji czy wykształcenia. Ani w zakresie np. pracy socjalnej czy zarządzania czymkolwiek. I to ten lider przeprowadza osławione "szkolenia".
Dobrze, że to sobie wyjasnilismy
Bo to znaczy, że wy żadnych szkoleń nie przeprowadzacie. Nikt tam z niczego nie szkoli, niczego nie uczy, bo nie ma żadnej kierunkowej wiedzy na ten temat. Co najwyżej możecie informować o standardach działania i przedstawiać procedury.
No ale szkolenie tak medialnie brzmi. I może jacyś darczyńcy się nabiorą.

Nie! Lider nie szkoli Wolontariuszy! Od tego są inne, wykwalifikowane w tymże osoby. -.-
Ale najłatwiej sobie dopowiedzieć.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 17:18   #4653
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez BRT 90 Pokaż wiadomość
75-letnia starsza Pani pracowała przez 50 lat swojego życia w sklepie spożywczym. 10 lat temu zmarł jej mąż, dzieci się nią nie interesują, nie ma nikogo bliskiego. W dodatku zaczyna chorować na serce i ma początki osteoporozy. Niewielka emerytura idzie głównie na opłaty i lekarstwa. Na życie zostaje jej 90 złotych.

W październiku przychodzą do niej jacyś młodzi ludzie i pytają ją o sytuację. Często już przychodzili z opieki społecznej, żeby zbadać jak żyje. Zna schemat rozmowy: gdzie pracowała, ile ma pieniędzy, ile płaci za prąd.

Potem pytają o potrzeby: kaszę, mleko, mydło. Nieśmiało mówi, ze nie ma kurtki na zimę.

I potem pada to pytanie: " a co Pani, by sprawiło szczególną radość? O czym Pani marzy? Chodzi o jakąś drobną rzecz. Może książka?"

"Tak bardzo chciałabym dostać perfumy, mogłabym ich użyć i pójść do klubu seniora, pogadać o czymś przy kawie i znów czuć się piękną".

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Tylko jak my jesteśmy u niego w domu, to widzimy więcej. I jakby nie pracował to by nie został włączony do projektu
Nie czuję się przekonana. Gdyby ta pani chciała- chodziłaby do klubu seniora nieuperfumowana. Pogadać o czymś przy kawie też mozna będąc po prostu umytą i pachnącą proszkiem do prania. Ja nie zawsze mam perfumy i nie jest to jakaś przeszkoda w spotykaniu się ze znajomymi. Panie emerytki mieszkające w mojej klatce schodowej także nie są za zamożne i żadna nigdy perfumami nie pachnie. A jakoś działają wspólnie w Kotkowie.

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez cherry_94 Pokaż wiadomość
oo wolontariusze ucichli? a co mają bez przerwy "użerać się" z pannami na wizażu? my mamy swoje działania i obowiązki, ktoś podjął trud, żeby wytłumaczyć wam na czym polega SzP, a równie dobrze same mogłybyście znaleźć te informacje, a nie atakować innych i trwonić czas na... ok nie będę się zniżała do poziomu waszej dyskusji.

I radzę wszystkim mającym jakieś wartości omijać szeroko ten wątek, bo są osoby, które widocznie lubią robić ze sporadycznych wypadków chorą sensację.
Mądrzy ludzie pomogą, tego nie zmienicie, nawet tona jadu nie pomoże
Zgłaszam zły post. Jest róznica pomiędzy dyskusją, nawet ostrzejszą wymianą argumentów a obrażaniem adwersarzy.

Skąd ten ton wyższości w Twojej wypowiedzi? I skąd taka pogarda dla ludzi?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 17:28   #4654
cherry_94
Raczkowanie

u mnie pogarda? ton wyższości? proszę Cię przeczytaj posty zagorzałych przeciwniczek Paczki. Czy to jest ok jak one piszą o wolontariuszach "głupie bogate dzieciaki nieznające biedy, naiwne itd." lub o ludziach potrzebujących "chlejusy", "dziecioroby" "nieroby" itd.?
To mnie wkurzyło i po prostu napisałam to co myślę, nikogo osobiście nie obraziłam, po prostu skrytykowałam dyskusję.
Stary 2014-10-21, 17:42   #4655
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Nie! Lider nie szkoli Wolontariuszy! Od tego są inne, wykwalifikowane w tymże osoby. -.-
Ale najłatwiej sobie dopowiedzieć.
No ja wysiadam. Pytałam 3 razy, kto przeprowadza szkolenie. I Ty i drugi kolega odpowiedzieliscie, że Lider. No ja odpadam. Ciekawe co to za kwalifikacje? I wstaw więcej _._ .
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 18:23   #4656
201607050913
Konto usunięte

My organizujemy ze znajomymi Paczkę na własną rękę. Gdyby ludzie trochę więcej się interesowali swoim otoczeniem, rozmawiali z sąsiadami i ogólnie nie zamykali się tak w domach, to by żadna (źle) zorganizowana akcja nie była potrzebna. Jeśli ktoś naprawdę chce pomóc, to zamiast oglądać oferty spełnienia się w tym zakresie w Internecie, polecam żyć bardziej społecznie, a gwarantuję, że po jakimś czasie będziemy wiedzieli perfekcyjnie, kto zasługuje na pomoc, a kto nie, lepiej niż po jakichkolwiek kwestionariuszach i przesiewach liderów.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 18:25   #4657
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
My organizujemy ze znajomymi Paczkę na własną rękę. Gdyby ludzie trochę więcej się interesowali swoim otoczeniem, rozmawiali z sąsiadami i ogólnie nie zamykali się tak w domach, to by żadna (źle) zorganizowana akcja nie była potrzebna. Jeśli ktoś naprawdę chce pomóc, to zamiast oglądać oferty spełnienia się w tym zakresie w Internecie, polecam żyć bardziej społecznie, a gwarantuję, że po jakimś czasie będziemy wiedzieli perfekcyjnie, kto zasługuje na pomoc, a kto nie, lepiej niż po jakichkolwiek kwestionariuszach i przesiewach liderów.
To znaczy sugerujesz , żeby pytać się ludzi czy są biedni ?
jerr jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-21, 18:56   #4658
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
u mnie pogarda? ton wyższości? proszę Cię przeczytaj posty zagorzałych przeciwniczek Paczki. Czy to jest ok jak one piszą o wolontariuszach "głupie bogate dzieciaki nieznające biedy, naiwne itd." lub o ludziach potrzebujących "chlejusy", "dziecioroby" "nieroby" itd.?
To mnie wkurzyło i po prostu napisałam to co myślę, nikogo osobiście nie obraziłam, po prostu skrytykowałam dyskusję.
Przepraszam Cię, ale ludzie potrzebujący pomocy to z pewnością nie są nieroby, pijaki i tacy, którzy z własnych dzieci czynią sobie wygodny sposób na życie. Tych trzeba po prostu zmusić by podjęli pracę i zaczęli się starać o własny byt. Ludzie potrzebujący pomocy to ludzie starzy, chorzy i niezdolni do podjęcia pracy. Takim ludziom rzeczywiście trzeba pomóc, bo sami nie są w stanie się o siebie zatroszczyć. Owszem, można się spierać o semantykę: słowo "chlejus" zastąpić" chorym na chorobę alkoholową", "dzieciorób" na "skrajnie nieodpowiedzialny rodzic"- tylko co to zmieni w samej rzeczy i zjawisku? Nic.

Jeszcze raz powtórzę: póki będa istnieć ludzie o dobrym sercu i nieuleczalnym idealizmie, póty będzie istnieć zjawisko nieróbstwa i przekonanie, że nieróbstwo jest usprawiedliwieniem dla żądania wszelkiej pomocy od innych. Chyba nie tędy droga jednak.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-10-21, 18:56   #4659
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
To znaczy sugerujesz , żeby pytać się ludzi czy są biedni ?

Weź jeszcze raz przeczytaj tamten post, co? Ze zrozumieniem.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 19:13   #4660
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Nie przytoczylas żadnych okoliczności świadczących o tym, że znasz się na biedzie, a wręcz swoimi wypowiedziami dałaś do zrozumienia, że nic o niej nie wiesz, wiec nie rozumiem twojego zdziwienia, że ktoś cię tak określił.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 19:53   #4661
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Uważam ze nie ma znaczenia czy ktoś daje nowy czy używany sprzęt, którego juz nie potrzebuje -to zawsze ma swoją określona wartość, darczyńca nawet na tego starego laptopa prawdopodobnie cieżko zapracował. Tak samo boli mnie mówienie, ze darczyńca była "firma ". Firma to nie pan prezes za marmurowym biurkiem, tylko LUDZIE I CIĘŻKA PRACA i nawet na te stare komputery musieli zapracować, żeby firmę było stać na ich zakup. Uważam, ze tych beneficjentów, a przynajmniej te dzieci, trzeba uświadamiać ze z nieba leci tylko deszcz i śnieg, a na pralki i cienie do powiek trzeba uczciwie i cieżko zarobić.
Zgadzam sie w 100%

Cytat:
Napisane przez BRT90
1. Nigdy i nigdzie nie piszemy, że darczyńca ma zapewnić WSZYSTKIE POTRZEBY. Oczekujemy tylko tych trzech najważniejszych, gdzie nie ma żadnych zabawek - najczęściej żywność, chemia i leki.
Dobrze, że ktoś tłumaczy te 3 najważniejsze potrzeby, bo oficjalne materiały skupiają się na innym przekazie: "Chodzi o to, by odpowiedzieć na jak najwięcej jej (rodziny) potrzeb." "Przygotuj paczkę zgodnie z listą potrzeb i marzeń członków rodziny". KLIK, KLIK2.

fretkabetka Podobne odczucia miał TŻ - w pracy ktoś wybrał rodzinę, która z pierwszego czytania opisu była mocno kontrowersyjna. Podejrzewam, że gdyby ktoś więcej czasu zgłębił się w poszukiwanie naprawdę potrzebującej rodziny, odbiór byłby inny.

Cytat:
Czyli ten cały Lider Podwórka to może być każdy, ktokolwiek. Nie musi mieć żadnych umiejętności, kwalifikacji czy wykształcenia. Ani w zakresie np. pracy socjalnej czy zarządzania czymkolwiek. I to ten lider przeprowadza osławione "szkolenia".
Dobrze, że to sobie wyjasnilismy
Bo to znaczy, że wy żadnych szkoleń nie przeprowadzacie. Nikt tam z niczego nie szkoli, niczego nie uczy, bo nie ma żadnej kierunkowej wiedzy na ten temat. Co najwyżej możecie informować o standardach działania i przedstawiać procedury.
No ale szkolenie tak medialnie brzmi. I może jacyś darczyńcy się nabiorą.
Dobrze, jak się trafią ogarnięci wolontariusze i ogarnięci liderzy rejonu. Niestety SzP to wolontariat i czasami bywa ciężki, ludzi mało, więc nie wszędzie trafisz na kogoś z umiejętnościami i wiedzą dotyczącą pracy społecznej. To mocno rzuca się w oczy przy czytaniu opisów rodzin z danego rejonu - dobry lider rejonu, fajna ekipa wolontariuszy, którzy są mądrzy i mają pod opieką rodziny, co do których nie ma większych wątpliwości, że powinny znaleźć się w akcji. Lider bez odpowiedniego podejścia - widać to po opisach i doborze rodzin.

cherry_94 Nie obraź się - łatwo poddajesz się emocjom. Fajnie, ze chcesz pomagać, masz entuzjazm, wierzysz w tę akcję. Gdybym była liderem, mogłabym się bać puścić Cię samą w teren - bo co jeśli trafisz do rodziny, która będzie umiała odpowiednio pokierować Twoimi emocjami, współczuciem, że nie zauważysz najważniejszegi?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-21, 21:02   #4662
cherry_94
Raczkowanie

może jestem emocjonalna, ale wierz mi, że potrafię słuchać i obserwować i będę się starała jak najlepiej przeprowadzić rozmowę z rodziną i ją poznać. Do rodzin chodzimy w parach. Ja jestem w tym roku pierwszy raz więc w mojej parze jest wolontariusz - weteran, który w razie wątpliwości będzie mi pomagał. Zawsze dobrze skonsultować decyzję z kimś kto obserwuje z boku.
Stary 2014-10-21, 21:39   #4663
BRT 90
Raczkowanie

Cytat:
No ja wysiadam. Pytałam 3 razy, kto przeprowadza szkolenie. I Ty i drugi kolega odpowiedzieliscie, że Lider. No ja odpadam. Ciekawe co to za kwalifikacje? I wstaw więcej _._ .
kto i kiedy tak napisał?
BRT 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 09:16   #4664
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie harleyka, mi w tym miesiącu zabrakło na wpisowe na CAE. Ktoś fundnie? Od stycznia będę tez płacić 500 zł miesięcznie za szkole, to tez by sie przydał sponsor.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Trzymam kciuki za Ciebie . Jakas szkoła jezykowa czy podyplomowka?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 09:24   #4665
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Nie, aplikacja ale

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 10:22   #4666
SunnyGirl
Zakorzenienie

Dodam, że Liderzy nie zostają Liderami po samej rozmowie, ale odbywają 4 dniowe szkolenie (zwykle 2 weekendy)
Nie ma odwrotu z drogi obranej
wierność do końca i tak będzie.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
SunnyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 10:23   #4667
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl Pokaż wiadomość
Dodam, że Liderzy nie zostają Liderami po samej rozmowie, ale odbywają 4 dniowe szkolenie (zwykle 2 weekendy)
E no to profeska jak po 4 dniach, a nie prosto z ulicy.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 13:59   #4668
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
E no to profeska jak po 4 dniach, a nie prosto z ulicy.
lepiej 4 dni niż 0 prawda?
Niestety ale nie znalazłoby się tylu profesjonalistów jakiś wykształconych osób do wolontariatu na Lidera.. są to działania nieodpłatne wymagające od Lidera wiele poświęcenia
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
Stary 2014-10-22, 14:24   #4669
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Lepiej robić na odwal i przynosić więcej szkody niż pożytku czy nie robić wcale? Jeszcze tego by brakowało, zeby każdy z ulicy mógł zostać liderem.

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Dla mnie to jest chore, chyba wolontariusz podejmuje sie tego wyzwania ze świadomością ze jest ono ciężkie i nieodpłatne, wiec skąd potem te żale i lamenty o wielkim poświeceniu? Ja nie zgłosiłam sie do AP na tutora, bo po przemyśleniu sprawy doszłam do wniosku ze nie mam na to aż tyle wolnego czasu, wiec wolałam nie podejmować sie czegoś czemu być może nie podolam i było to dla mnie logiczne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 15:03   #4670
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Niestety ale nie znalazłoby się tylu profesjonalistów jakiś wykształconych osób do wolontariatu na Lidera.. są to działania nieodpłatne wymagające od Lidera wiele poświęcenia
Dlatego poświęcają się osoby zupełnie niewyksztalcone w tym temacie po jakimś pobieznym 4 dniowym szkoleniu. Ma to sens.
Stary 2014-10-22, 18:31   #4671
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Nie, aplikacja ale
Ja sobie juz dawno dalam spokoj ze wzgledu na niskie zarobki. Ze swieca szukac kogos, kto przed 30-tka 5 tysiecy wyciaga. Ciezkie czasy nastaly .

btw: biorac pod uwage srednie zarobki na aplikacji i koszty z nia zwiazane to do Szlachetnej Paczki powinnas sie zglosic . Mac Book, Ipad, Iphone i sluchaki Dr Dre to niezbedne niezbedniki, abys miala impuls do nauki .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 18:36   #4672
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Lepiej , oczywiście. Co nie oznacza, że szkolenie takie jest wystarczające. Wg mnie lider to powinna być osoba przede wszystkim z doświadczeniem i wiedzą.

Jakie to poświęcenie jest wymagane ?
Stary 2014-10-22, 18:47   #4673
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48624129]Trzymam kciuki za Ciebie . Jakas szkoła jezykowa czy podyplomowka?[/QUOTE]
Nouvelle,
kasy nie dam, bo nie mam ale gdzieś mam past papers i jakieś podręczniki do CAE. Jak znajdę to dam Ci znać na PW, o ile chcesz. Generalnie, jeśli potrzebne by Ci były jakieś książki do angielskiego to pisz na PW tytuły, coś się postaram wykołować.

No pasaran!
Stary 2014-10-22, 19:41   #4674
201604130936
Konto usunięte

To ja moge dac podręcznik do ILECa, tylko nie wiem, czy dawanie używanych rzeczy to nie wstyd und hańba
Stary 2014-10-22, 19:49   #4675
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nouvelle,
kasy nie dam, bo nie mam ale gdzieś mam past papers i jakieś podręczniki do CAE. Jak znajdę to dam Ci znać na PW, o ile chcesz. Generalnie, jeśli potrzebne by Ci były jakieś książki do angielskiego to pisz na PW tytuły, coś się postaram wykołować.
zgłoszę się później

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
To ja moge dac podręcznik do ILECa, tylko nie wiem, czy dawanie używanych rzeczy to nie wstyd und hańba
Niestety, nie bierę tylko nówki sztuki, ewentualnie daj mi bon do empiku, to se sama kupię <foch>
Stary 2014-10-22, 21:18   #4676
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam, że Lider rekrutuje wolontariuszy!
Nikt nigdzie nie napisał, że to Lider ich szkoli!

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 22:42   #4677
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Napisałam, że Lider rekrutuje wolontariuszy!
Nikt nigdzie nie napisał, że to Lider ich szkoli!
czyli:
1. lider odbywa 4dniowe szkolenie na podstawie, którego rekrutuje wolontariuszy, tak?
2. lider nie ma żadnego przydatnego w tym wykształcenia ani kwalifikacji, bo przecież robi to za darmo i to takie poświęcenie, tak?
3. mogę zostać liderem po odbyciu 4 dni szkolenia?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 04:07   #4678
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Pogarda i to większości Twoich postów.
Co do powyższego to powiedz proszą co mamy sądzić o młodych osobach piszących że 450 zł PO ODLICZENIU RACHUNKÓW na osobę to bieda???
Wiele wypowiadających się tu wizażanek za tyle właśnie żyje. A prz rodzinie 5-6 osobowej 450 zł ( po odliczeniu rachunków) to jest wręcz luksus. Też bym chciała mieć 450 zł na osobę, gdybym jeszcze urodziła z trójkę dzieci. A wy tu piszecie, bida, bida bida ma wiele twarzy plazma na ścianie, żarełko z maka, uzywki, zamiłowanie do marek i bida bo na jedzenie nie starczyło.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 07:00   #4679
201803290936
Konto usunięte

Na innych forach (sobie nieco poczytałam) sami wolontariusze (a przynajmniej osoby, które twierdzą, że nimi są) przytaczają sytuacje rodzin roszczeniowych, mocno kontrowersyjnych opisów w stylu "wychowują dzieci lat 26, 24...". I nie w kontekście "tych ludzi usunięto z systemu", ale w kontekście "tak, oni byli na liście / niektórzy dostali paczkę" (wpisy np. sprzed roku). Przytaczane są przykłady paczek, które w podsumowaniu kosztowały 1500, 2 tysiące złotych. Ludzie się zniechęcają, bo robią komuś (jak już się podejmą) taką paczkę, a sami za tyle świąt nie mają. To jest paranoja. Na I miejscu w tej akcji powinni być ludzie starsi, ludzie samotni, których marzeniem jest opał, kołdra, ciepła kurtka. Bo oni są naprawdę sami. Potem samotnych rodziców, których sytuacja się nagle pogorszyła (a nie że bezrobocie od 20 lat, ale co rok, to prorok) i ogólnie rodzin, które nagle, nie ze swojej winy żyją na granicy ubóstwa. Opisy rodzinek z "rumianymi buźkami" na szarym końcu. Taką akcję bym zrozumiała.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-10-23 o 07:01
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 08:39   #4680
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:
Lepiej robić na odwal i przynosić więcej szkody niż pożytku czy nie robić wcale? Jeszcze tego by brakowało, zeby każdy z ulicy mógł zostać liderem.

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Dla mnie to jest chore, chyba wolontariusz podejmuje sie tego wyzwania ze świadomością ze jest ono ciężkie i nieodpłatne, wiec skąd potem te żale i lamenty o wielkim poświeceniu? Ja nie zgłosiłam sie do AP na tutora, bo po przemyśleniu sprawy doszłam do wniosku ze nie mam na to aż tyle wolnego czasu, wiec wolałam nie podejmować sie czegoś czemu być może nie podolam i było to dla mnie logiczne.
A gdzie te żale i lamenty, przepraszam?

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Lepiej , oczywiście. Co nie oznacza, że szkolenie takie jest wystarczające. Wg mnie lider to powinna być osoba przede wszystkim z doświadczeniem i wiedzą.

Jakie to poświęcenie jest wymagane ?
Oczywiście, mnie się także wiele rzeczy nie podoba, ale tego nie zmienię, mogę działać lokalnie, w zasięgu mojego rejonu..
Btw rodzin powinno być z roku na rok coraz mniej a nie coraz więcej..

No cóż, pozyskiwanie historii rodzin, uzyskiwanie zgód wstępnych - to trwa, mozolna praca. Poszukiwanie wolontariuszy. Dalej mamy rozmowę z każdym w, dalej organizacja (ORGANIZACJA - podkreślam) szkoleń, nadzór na pracą wolontariuszy, rozdzielanie pracy, pozyskiwanie sponsorów, szukanie magazynu, poszukiwanie aut na finał, ciągły kontakt z wolontariuszami (mega często dzwonią do Lidera co zrobić z taką i taką rodziną, jak wpisać w system, jak zbudować opis). To tak na szybko co mi przyszło do głowy.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości