|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
oo wolontariusze ucichli? a co mają bez przerwy "użerać się" z pannami na wizażu? my mamy swoje działania i obowiązki, ktoś podjął trud, żeby wytłumaczyć wam na czym polega SzP, a równie dobrze same mogłybyście znaleźć te informacje, a nie atakować innych i trwonić czas na... ok nie będę się zniżała do poziomu waszej dyskusji.
I radzę wszystkim mającym jakieś wartości omijać szeroko ten wątek, bo są osoby, które widocznie lubią robić ze sporadycznych wypadków chorą sensację. Mądrzy ludzie pomogą, tego nie zmienicie, nawet tona jadu nie pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie! Lider nie szkoli Wolontariuszy! Od tego są inne, wykwalifikowane w tymże osoby. -.- Ale najłatwiej sobie dopowiedzieć.
![]() ![]() |
![]() |
#4653 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
Skąd ten ton wyższości w Twojej wypowiedzi? I skąd taka pogarda dla ludzi?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Raczkowanie
|
u mnie pogarda? ton wyższości? proszę Cię przeczytaj posty zagorzałych przeciwniczek Paczki. Czy to jest ok jak one piszą o wolontariuszach "głupie bogate dzieciaki nieznające biedy, naiwne itd." lub o ludziach potrzebujących "chlejusy", "dziecioroby" "nieroby" itd.?
To mnie wkurzyło i po prostu napisałam to co myślę, nikogo osobiście nie obraziłam, po prostu skrytykowałam dyskusję. |
![]() ![]() |
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
No ja wysiadam. Pytałam 3 razy, kto przeprowadza szkolenie. I Ty i drugi kolega odpowiedzieliscie, że Lider. No ja odpadam. Ciekawe co to za kwalifikacje? I wstaw więcej _._ .
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Konto usunięte
|
My organizujemy ze znajomymi Paczkę na własną rękę. Gdyby ludzie trochę więcej się interesowali swoim otoczeniem, rozmawiali z sąsiadami i ogólnie nie zamykali się tak w domach, to by żadna (źle) zorganizowana akcja nie była potrzebna. Jeśli ktoś naprawdę chce pomóc, to zamiast oglądać oferty spełnienia się w tym zakresie w Internecie, polecam żyć bardziej społecznie, a gwarantuję, że po jakimś czasie będziemy wiedzieli perfekcyjnie, kto zasługuje na pomoc, a kto nie, lepiej niż po jakichkolwiek kwestionariuszach i przesiewach liderów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeszcze raz powtórzę: póki będa istnieć ludzie o dobrym sercu i nieuleczalnym idealizmie, póty będzie istnieć zjawisko nieróbstwa i przekonanie, że nieróbstwo jest usprawiedliwieniem dla żądania wszelkiej pomocy od innych. Chyba nie tędy droga jednak.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
fretkabetka Podobne odczucia miał TŻ - w pracy ktoś wybrał rodzinę, która z pierwszego czytania opisu była mocno kontrowersyjna. Podejrzewam, że gdyby ktoś więcej czasu zgłębił się w poszukiwanie naprawdę potrzebującej rodziny, odbiór byłby inny. Cytat:
cherry_94 Nie obraź się - łatwo poddajesz się emocjom. Fajnie, ze chcesz pomagać, masz entuzjazm, wierzysz w tę akcję. Gdybym była liderem, mogłabym się bać puścić Cię samą w teren - bo co jeśli trafisz do rodziny, która będzie umiała odpowiednio pokierować Twoimi emocjami, współczuciem, że nie zauważysz najważniejszegi?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 |
Raczkowanie
|
może jestem emocjonalna, ale wierz mi, że potrafię słuchać i obserwować i będę się starała jak najlepiej przeprowadzić rozmowę z rodziną i ją poznać. Do rodzin chodzimy w parach. Ja jestem w tym roku pierwszy raz więc w mojej parze jest wolontariusz - weteran, który w razie wątpliwości będzie mi pomagał. Zawsze dobrze skonsultować decyzję z kimś kto obserwuje z boku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Nie, aplikacja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4666 |
Zakorzenienie
|
Dodam, że Liderzy nie zostają Liderami po samej rozmowie, ale odbywają 4 dniowe szkolenie (zwykle 2 weekendy)
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Zakorzenienie
|
lepiej 4 dni niż 0 prawda?
Niestety ale nie znalazłoby się tylu profesjonalistów jakiś wykształconych osób do wolontariatu na Lidera.. są to działania nieodpłatne wymagające od Lidera wiele poświęcenia
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Lepiej robić na odwal i przynosić więcej szkody niż pożytku czy nie robić wcale? Jeszcze tego by brakowało, zeby każdy z ulicy mógł zostać liderem.
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Dla mnie to jest chore, chyba wolontariusz podejmuje sie tego wyzwania ze świadomością ze jest ono ciężkie i nieodpłatne, wiec skąd potem te żale i lamenty o wielkim poświeceniu? Ja nie zgłosiłam sie do AP na tutora, bo po przemyśleniu sprawy doszłam do wniosku ze nie mam na to aż tyle wolnego czasu, wiec wolałam nie podejmować sie czegoś czemu być może nie podolam i było to dla mnie logiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
#4670 |
Konto usunięte
|
Dlatego poświęcają się osoby zupełnie niewyksztalcone w tym temacie po jakimś pobieznym 4 dniowym szkoleniu. Ma to sens.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Konto usunięte
|
Ja sobie juz dawno dalam spokoj ze wzgledu na niskie zarobki. Ze swieca szukac kogos, kto przed 30-tka 5 tysiecy wyciaga. Ciezkie czasy nastaly
![]() btw: biorac pod uwage srednie zarobki na aplikacji i koszty z nia zwiazane to do Szlachetnej Paczki powinnas sie zglosic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jakie to poświęcenie jest wymagane ?
![]() |
#4673 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48624129]Trzymam kciuki za Ciebie
![]() Nouvelle, kasy nie dam, bo nie mam ale gdzieś mam past papers i jakieś podręczniki do CAE. Jak znajdę to dam Ci znać na PW, o ile chcesz. Generalnie, jeśli potrzebne by Ci były jakieś książki do angielskiego to pisz na PW tytuły, coś się postaram wykołować.
![]() ![]() |
![]() |
#4674 |
Konto usunięte
|
To ja moge dac podręcznik do ILECa, tylko nie wiem, czy dawanie używanych rzeczy to nie wstyd und hańba
|
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nigdzie nie napisał, że to Lider ich szkoli!
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. lider odbywa 4dniowe szkolenie na podstawie, którego rekrutuje wolontariuszy, tak? 2. lider nie ma żadnego przydatnego w tym wykształcenia ani kwalifikacji, bo przecież robi to za darmo i to takie poświęcenie, tak? 3. mogę zostać liderem po odbyciu 4 dni szkolenia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do powyższego to powiedz proszą co mamy sądzić o młodych osobach piszących że 450 zł PO ODLICZENIU RACHUNKÓW na osobę to bieda??? Wiele wypowiadających się tu wizażanek za tyle właśnie żyje. A prz rodzinie 5-6 osobowej 450 zł ( po odliczeniu rachunków) to jest wręcz luksus. Też bym chciała mieć 450 zł na osobę, gdybym jeszcze urodziła z trójkę dzieci. A wy tu piszecie, bida, bida bida ma wiele twarzy plazma na ścianie, żarełko z maka, uzywki, zamiłowanie do marek i bida bo na jedzenie nie starczyło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Konto usunięte
|
Na innych forach (sobie nieco poczytałam) sami wolontariusze (a przynajmniej osoby, które twierdzą, że nimi są) przytaczają sytuacje rodzin roszczeniowych, mocno kontrowersyjnych opisów w stylu "wychowują dzieci lat 26, 24...". I nie w kontekście "tych ludzi usunięto z systemu", ale w kontekście "tak, oni byli na liście / niektórzy dostali paczkę" (wpisy np. sprzed roku). Przytaczane są przykłady paczek, które w podsumowaniu kosztowały 1500, 2 tysiące złotych. Ludzie się zniechęcają, bo robią komuś (jak już się podejmą) taką paczkę, a sami za tyle świąt nie mają. To jest paranoja. Na I miejscu w tej akcji powinni być ludzie starsi, ludzie samotni, których marzeniem jest opał, kołdra, ciepła kurtka. Bo oni są naprawdę sami. Potem samotnych rodziców, których sytuacja się nagle pogorszyła (a nie że bezrobocie od 20 lat, ale co rok, to prorok) i ogólnie rodzin, które nagle, nie ze swojej winy żyją na granicy ubóstwa. Opisy rodzinek z "rumianymi buźkami" na szarym końcu. Taką akcję bym zrozumiała.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-10-23 o 07:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4680 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
Btw rodzin powinno być z roku na rok coraz mniej a nie coraz więcej.. No cóż, pozyskiwanie historii rodzin, uzyskiwanie zgód wstępnych - to trwa, mozolna praca. Poszukiwanie wolontariuszy. Dalej mamy rozmowę z każdym w, dalej organizacja (ORGANIZACJA - podkreślam) szkoleń, nadzór na pracą wolontariuszy, rozdzielanie pracy, pozyskiwanie sponsorów, szukanie magazynu, poszukiwanie aut na finał, ciągły kontakt z wolontariuszami (mega często dzwonią do Lidera co zrobić z taką i taką rodziną, jak wpisać w system, jak zbudować opis). To tak na szybko co mi przyszło do głowy.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.