|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
namisek Ale kulturka u gości
Mam nadzieję, że PM-ka z czasem narbała dystansu.Tysia Pochwalisz się dekoracjami? Jak przymiarka? Jest stresik? Sziket Nie zazdroszczę przejść z pogodą, chyba wiele panien młodych to przerabiało. Jakby fotografowie nie mieli alternatywy z miejscówkami na kiepską pogodę ![]() Z włosami idealnie Cię rozumiem ![]() moskit Pięknie wyglądałaś ![]() madziara Piękne zdjęcia i Ty jako Panna Młoda wyglądałaś cudnie ![]() bachara Gratulacje - bardzo pięknie wyglądałaś A tort - chętnie bym zjadła, bo jeśli smakował tak, jak wyglądał - musiał być niesamowity ![]() ewelinka Czekam na ciąg dalszy. No i nie zazdroszczę tych emocji - czy goście dojadą, czy nie. marlenqa Najwazniejsze, żeby zdjecia i film były dobrze zrobione ![]() Co do telefonu - ja wolę jak dzwonią, bo wiem, czego się spodziewać i czy wypatrywać znaku od tego pracodawcy. Mnie czasami na 1h odwoływali rozmowy rekrutacyjne i wciskali kity, że coś im nagle wypadło, umówimy się na inny termin. I nie dzwonili ![]() A odnośnie sukienki - może więcej dobrych zdjęć, detali, wymiary? domar To tanio ![]() mojakaren Niech tylko znajdzie jakieś fajne pomysły na sesję we wnętrzu, to pogoda mu niestraszna. Panna Izabela Co do dziecka i szukania pracy - jesteś młodziutka, macie czas, więc to nie powód do załamywania się. Znam dziewczyny, które mają tak tragiczną sytuację finansową, że nie wybrzydzają w ofertach pracy (nawet fizyczna, zmianowa) - mimo, że z racji wieku to już ten odpowiedni czas na pierwsze dziecko. Już kiedyś wklejałam Ci linka do strony z przydatnymi poradami na rekrutacje (Interviewme); możesz zainwestować w nietypowy język, podobnie też zacząć współpracować z jakąś organizacją pozarządową - jak się sprawdzisz, może być szansa na etat. Przede wszystkim konsekwencja, na pewno się uda. A dzieckiem się nie martw, jesteś młodziutka. Odnośnie chrześniaka - wyznaję teorię, że najwazniejsza jest więź z dzieckiem, a nie drogie prezenty. Jesteście młodzi, po ślubie i nikt od Was nie powinien wymagać ofiarowywania równowartości pensji, a jak ma takie wymagania - to nie ma po kolei w głowie. Jak rodzice są głęboko wierzący to pewnie fajnym prezentem byłby medalik/ ikona. Z praktycznych rzeczy - coś dla dziecka, np. mata edukacyjna - sporo moich koleżanek takie ma, bardzo chwali (również to prezenty od chrzestnych). Cytat:
Głodomorek Z tego, co piszesz masz dobrego szefa ![]() Cytat:
Robusta Gratulacje Jak znajdziesz czas, napisz więcej
|
|
#4202 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
|
|
|
|
#4203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4204 |
|
Raczkowanie
|
Kochane nie mam ciągle czasu zeby napisac cd relacji. Wstawiam pare fotek z pleneru
2014- się będzie działo.... Edytowane przez ewelinka16169 Czas edycji: 2014-10-22 o 20:26 |
|
|
|
#4205 |
|
Zakorzenienie
|
Panna Izabela, wiesz, trochę czasu do tego 25 r.ż jeszcze masz. Poza tym, ja uważam, że poglądy poglądami - chodzi mi o bycie 'starą' mamą, a rzeczywistość swoje. U mnie np. TŻ chcial BARDZO mieć dziecko przed 30tką. Co by oznaczało, że de facto już teraz powinnam być w ciąży. A dopiero co zmieniłam pracę - dla lepszego dojazdu po przeprowadzce, lepszej kasy etc. Ja się nie spinam, bo głową muru nie przebiję, po prostu przyjmuję, że mamy takie, a nie inne czasy, taką a nie inną rzeczywistość i nie mam parcia, że cokolwiek by się nie działo, musze JUŻ. Pewnie bym i chciala, no ale co zrobię. Póki co ciężko pracujemy nad tym, żeby możliwości były realne
Poza tym, już rozmawiałyśmy o tym: jak się aktywnie nie udzielałaś podczas studiów w temacie pomocy społecznej, nie dzialałaś w kole naukowym, wolontariacie, nie zapadłaś nikomu w pamięć na praktykach, no to umówmy się, nie masz za bardzo szans na pracę w zawodzie. Chyba, że akurat się zwolni jakieś miejsce i wstrzelisz się w lukę, no to jest szansa. Corn dała Ci dużo dobrych rad. Zamiast siedzieć kompletnie bez pracy, trzeba inwestować w siebie, rozwijać się, szkolić, może idź na staż z PUP? Często po stażu ludzie dostają pracę. A jak nie, to szukaj w handlu - tam jest naprawdę zawsze luka, zawsze kogoś potrzeba i spokojnie można coś znaleźć. Nie możesz siedzieć i czekać, bo niedlugo ktoś się zapyta: skończyła pani studia w czerwcu, mamy np. styczeń: co pani robiła przez ten czas? Wtedy powiesz, że np. chodzilaś na kursy, szkoliłaś się, szlifowałaś język, bylaś na stażu, no cokolwiek My dostaliśmy 1 fotkę jako zapowiedź pleneru |
|
|
|
#4206 |
|
Raczkowanie
|
Cześć! Dawno mnie tu nie było
![]() Pozostało mi jeszcze 30 dni. Próbna fryzura piękna, dokumenty wszystkie skompletowane, jeszcze przede mną zakupy i ostatnia przymiarka sukienki. Jak ten czas szybko leci. Powoli zaczyna dopadać mnie stres :/ |
|
|
|
#4207 |
|
Zakorzenienie
|
Panna Izabela Niektórzy są bardzo emocjonalnie związani ze swoimi chrześniakami, więc dla nich odkładanie kasy na konto to świetny pomysł.
ewelinka16169 Świetne zdjęcia - rozpuszczone włosy do Twojej sukienki to strzał w 10 ![]() Elizka Super, że próbna fryzura udana A stres - jedyna rzecz ze ślubnych przygotowań, której mi nie brakuje ![]() Dotka Cudowne zdjęcie ![]() Co do "starych mam" - takie są czasy, niestety. Sporo moich koleżanek decyduje się na pierwsze dziecko po 32 r.ż, niektórym udaje się zajść w ciążę po 35. Grunt to odpowiedzialne podejście, bo czasami nadmiar emocji każe podejmować niekorzystne decyzje (samotne macierzyństwo, ciężkie warunki finansowo- mieszkaniowe czy nawet ukrywanie ciaży przed pracodawcą).
|
#4208 |
|
Zakorzenienie
|
Sporo moich koleżanek ma już dziecko, kilka jest młodszych i mają dwójkę, trójkę, więc ja nie widzę rodzenia w późnym wieku :-D kursy i tego typu rzeczy kosztują, a my mamy z tż 800 zł na życie. Także odpada. Ale dzięki za rady. ;-)
|
#4209 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super! ![]() Cytat:
Stres chyba każdej towarzyszył w przygotowaniach ![]() Muszę się pochwalić. Moja przyjaciółka wczoraj urodziła synka
|
|||
|
|
|
#4210 |
|
Zakorzenienie
|
Panna Izabela Jak ktoś chce, to może się uprzeć i znaleźć kursy za darmo. Wiem, że z branży IT sporo jest DARMOWYCH kursów programowania, podobnie tutoriali z programów graficznych. Ostatnio zaczęłam naukę nietypowego języka, na torrentach znalazłam mnóstwo pomocy i źródeł do nauki. Niekiedy wydziały filologiczne organizują darmowe kursy pokazowe. Są dni przedsiębiorczości w różnych miastach, można liczyć na darmowe kursy, doradztwo zawodowe, seminaria.
mysza Pogratuluj przyjaciółce. Dorodny chłopak Powiedz, jak jej się to udało? Nie umiem sobie wyobrazić tak dużego dziecka, chyba bym nie podołała
|
#4211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4212 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się. Znam dziewczyny przed 30, które mają i czwórkę dzieci i nie mają co do garnka włożyć...
|
#4213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym boże dziewczyno, jesteś taka na nie, że się nie dziwię, że nie możesz pracy znaleźć.. Kursy kosztują? konczac prace socjalna powinnas doskonale wiedziec, ze jest MNOSTWO darmowych kursów, powinnaś też wiedzieć gdzie ich szukać. Przecież na zajęciach sie o tym mowi, chodzi sie na praktyki, serio nie masz o tym pojęcia? ![]() No wiesz, kursy nie, język nie, do pracy nie, ale koleżanki mają 3 dzieci. Dla mnie nie ma się czym chwalić jak sie w wieku 20 czy 22 lat ma 3 dzieci, no ale okej. |
|
|
|
|
#4214 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Argument o dzieciach koleżanek...yyy...miałam jedną znajomą, która w okolicach 20-stki miała już trójkę dzieci, tyle, że ona z patologii była. Większość dziewczyn wzięła się za rozmnażanie po 25 roku życia i kto chciał, ten zdążył - a w obecnych czasach niejednokrotnie kobiety bliżej trzydziestki żyją zdrowiej, mają większą świadomość własnego organizmu i bardziej ogarniętą psychikę niż te młodsze. Ja urodziłam się, kiedy moja mama miała 30 lat i w żaden sposób nie czułam się nigdy gorsza jako dziecko "starej" matki
|
|
|
|
|
#4215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama miała 42 lata, jak mnie urodziła - a to było blisko 3 dekady temu, nie było tak rozwiniętej diagnostyki prenatalnej, ginekolodzy mieli też inne podejście. Krzywda mi się nie stała. Owszem, można mieć mniej siły i energii, a okres buntu młodzieńczego dziecka zbiega się z menopauzą. Ale nie krytykowałabym tego. Dla mnie stare macierzyństwo to kontrowersje wokół tego, czy kobiety po menopauzie powinny poddawać się sztucznemu zapłodnieniu - najstarsze matki świata są mocno po 60-tce. To jest stare macierzyństwo, a nie rodzenie dziecka w wieku 25 lat lub więcej.
|
|
#4216 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- A co do późnego macierzyństwa-też bym chciała mieć pierwsze dziecko przed 25 rż. Mam jeszcze 4 lata Napewno nie chce już, ja nie mam pracy. Z Tż pracą różnie może być więc lepiej żebyśmy oboje pracowali, wtedy pomyślimy. Jeśli się trafi wcześniej, no cóż, to będzie. Mnie mama urodziła jak miała 38lat, ja bym tak nie chciała. |
|
|
|
|
#4217 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, w obecnych czasach mamy kult zdrowego odzywiania, sportu, cwiczen. Naprawde jak patrze na mlode kobiety to mnostwo o siebie dba. Moja mama mnie urodzila w wieku 31 lat, mojego brata w wieku 26. Nie powiedzialabym, ze jest stara matka - wiekszosc rodzicow moich kolezanek, jest w takim wieku.
Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4218 |
|
Zadomowienie
|
Dotka- extra fotka ta zapowiedź pleneru!! super!!!
Jeszcze 1,5 tygodnia i będą nasze zdjęcia, i może film Fajnie by było bo już jednak pora żeby dostać te zdjęcia.Co do późnego macierzyństwa.. ja się w ogóle chyba nie będę wypowiadać bo dzieci nie znoszę i nie wiem czy kiedykolwiek się to zmieni. Wczoraj jechałam windą z panią, miała na rękach dziecko- może 3 miesięczne. Tak się darło że z ulgą wysiadłam z tej windy i poczułam niesamowitą ulgę wchodząc do cichutkiego mieszkanka. Problem z pracą to już inna kwestia. Dostałam wczoraj telefon że mam za wysokie kwalifikacje (wysyłałam na sprzedawcę). Myślałam że coś z tego będzie bo rok pracowałam w sklepie odzieżowym, no ale nie.. Iza- staże z Pup to super sprawa. Ja byłam od razu po skończeniu studiów rok czasu w urzędzie i nauczyłam się bardzo dużo rzeczy. I było od razu co wpisać w CV Może spróbuj, te staże unijne to prawie tysiąc zł miesięcznie, ja parę lat temu miałam niecałe 800 zł.Na stronie akademii Parp jest sporo fajnych kursów, potem można sobie wydrukować certyfikat.
|
#4219 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny. Cały czas was podczytuje ale nie zawsze mam co pisać.
Co do chrzestnych to nie ma co się spinać, daje się tyle ile może. Ja zostałam chrzestna córki mojej siostry 4 lata temu, nie pracowałam wtedy ale miałam stypendia i oszczędności. I swojej chrześniaczce oprócz prezentu na chrzciny zawsze kupowałam lepsze prezenty na urodziny i na boże narodzenie. A na dzień dziecka i imieniny coś drobniejszego. I wiadomo nieraz w międzyczasie tez się coś kupowało. Ogólnie to mieszkała ona w tym samym mieście co ja i uczestniczyłam mocno w jej życiu, zwłaszcza w pierwszych miesiącach dużo siostrze pomagałam przy małej. Teraz się wyprowadziła w lipcu wiec juz nie mam z nią takiego kontaktu ale często rozmawiamy na Skype czy przez telefon. Edytowane przez monidot Czas edycji: 2014-10-25 o 15:25 |
|
|
|
#4220 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka, Corn - zgadzam się z Wami! ale do tego trzeba ambicji i przede wszystkim chęci samodoskonalenia się
ja akurat bardzo nie lubię podejścia, kiedy ktoś tylko narzeka i czeka, aż praca i pieniądze same do niego przyjdą działa to na mnie jak płachta na byka, bo sama robię praktycznie wszystko, żeby tylko w życiu mieć lepiej.ja mam zamiar mieć dzieci przed 30stką, ale mój tż już niestety się nie załapie i można powiedzieć, że będzie dojrzałym tatusiem ![]() i na koniec przykład mojej kuzynki, która urodziła ostatnio dziecko. ma około 3o lat, ale przede wszystkim dojrzała do decyzji posiadania dziecka i jest naprawdę świetną mamą! bardzo mądrą, oczytaną i świadomą. fajnie, jakby wszystkie przyszłe mamy podchodziły do sprawy z takim podejściem jak ona ![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Dotka, świetne to zdjęcie! super klimat a co to za miejsce? jeśli już pisałaś, to przepraszam
2017: 22 2018: 12 Edytowane przez say-hello Czas edycji: 2014-10-23 o 14:52 |
|
|
|
#4221 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
na staż w PUP oczywiście się zgłoszę, jak wrócę do miejscowości, w której jestem zameldowana. Skonczmy już temat mojego macierzynstwa i bezrobocia, przekonalyscie mnie że lepiej o tym rozmawiać na żywo z kimś, kto cię zna i widzi czy się starasz czy nie, a nie ocenia po dwóch postach. EOT.Kiedy teraz będą jakieś śluby na forum?
|
|
#4222 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mamy już do odbioru zdjęcia i film
szkoda tylko, że odbierzemy to w przyszły weekend ...
|
#4223 |
|
Wtajemniczenie
|
Robusta, omg ale szybko!
Ja też jestem późnym dzieckiem, mama urodziła mnie w wieku 36 lat, a na tamte czasy to był późny wiek Ja na pewno chcę mieć dziecko przed 30., a najchętniej jeszcze w okolicach 25-26 r.ż., ale wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach nieco późniejsze ciąże to standard, nawet do 35. r.ż.
|
|
|
|
#4224 |
|
Wtajemniczenie
|
TysiaBB1989 Na pewno o wszystkim pamiętasz! Powodzenia już w sobotę! Będzie pięknie i niezapominanie!
moskit30 Załapałam się tylko na jedno zdjęcie ehh... ![]() bachara 150 kg szkła? Matko kochana! marlenqa22 Zobaczysz, że będziesz zadowolona ze zdjęć i wynagrodzą Ci Twoje czekanie ![]() Panna Izabela Wydaje mi się, że to dobrze zadzwonili w sprawie pracy. To znaczy, że pracodawca liczy się z kandydatami. Oby każdy tak dzwonił! Wiem, że już zakończyłaś temat, ale dorzucę jeszcze od siebie dwa słowa Jesteś młodziutka i na wszystko przyjdzie czas! Pieniądze, które odłożyliście na dom możecie przecież w jakiś sposób podzielić, tak by się nieco znalazło np. na jakiś kurs. Nie musicie tak kurczowo trzymać tej kasy, jeszcze zdążycie odłożyć W sprawie bycia chrzestnym... to, co napisałaś mnie załamało... Jak ktoś może obrabiać tyłek komuś innemu dlatego, że dał dziecku mało kasy? ![]() Dotka90 Pięknie! Zapowiada się cudna sesja! Co to za piękne wnętrza? ![]() Dziewczyny, wybaczcie że mnie znów nie było, ale mam wytłumaczenie... obrona. Jestem na szczęście już podwójnym magistrem ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- mysza93 Ehh ja też myślałam żeby mieć dziecko jakoś w okolicach 25/26 r.ż. Ale to było dawno i nieprawda Teraz już mi z planami bliżej magicznej 30
|
|
|
|
#4225 |
|
Zadomowienie
|
Konkardia, gratuluję! Pochwal się z czego
![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Jutro 90 dni od ślubu
|
|
|
|
#4226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie późne macierzyństwo to takie 40+ a nie 25+ kto twierdzi, że 26 czy 29latka jest STARA???? Nie popadajmy w paranoję, bo wyjdzie, że najlepszy czas na dziecko to 18 konkardia, gratulacje |
|
|
|
|
#4227 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
![]() Wnętrza to Pałac w Osieku pod Oświęcimiem
|
|
|
|
#4228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mozna miec 800zl na zycie i myslec o zakladaniu rodziny? ![]() Ja tyle zarabiałam co miesiac pracujac tylko w weekendy jak chodziłam do sredniej szkoły (byłam hostessa) było to 8-10 lat temu.A jesli chodzi o kursy to jest ich mnostwo, ja nawet prawko zrobiłam za darmo ![]() placilam tylko za egzamin, okuliste i dodatkowe jazdy ![]() Dotka, super foto |
|
|
|
|
#4229 |
|
Zakorzenienie
|
Panna Izabela, ja za sam żłobek płaciłam 700zł... W pierwszych miesiącach na pieluchy szło 100-150zł/mc i to nie pampersy. Ciuchy, kosmetyki, akcesoria, leki, zabawki - majątek. Sporo dostaliśmy od znajomych. Moja córka z tych nie chorujących była, niewymagająca leków czy drogich kosmetyków, a wydawała średnio 300-400zł/mc a byłam z dzieckiem w domu. Jak chcesz iść do pracy i całą wypłatę oddać na opiekunkę/żłobek to słabo. Domyślam się, że chciałabyś już dziecko. Ja też bym chciała mieć drugie teraz, ale jak nie ma warunków to trzeba ścisnąć macicę i wytrzymać
|
|
|
|
#4230 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

Mam nadzieję, że PM-ka z czasem narbała dystansu.