|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Konto usunięte
|
No i przeszło w sejmie obowiązkowe ozusowanie zleceń. Myślicie ze będzie lepiej czy gorzej z tego powodu?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1173 |
Konto usunięte
|
A co to znaczy?
Bo ja jakoś prawem i tym wszystkim w koło, jakoś średnio się interesuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1174 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Raczkowanie
|
Myślę, że nie trzeba być prawnikiem, by zrozumieć co oznacza ozusowanie zleceń. Chodzi o to, że każdy pracodawca zatrudniający pracownika na podstawie umowy zlecenia będzie musiał obowiązkowo odprowadzać składki ubezpieczeniowe. Niestety dopiero od 2016 roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Konto usunięte
|
Dzięki
![]() Czasem można się dowiedzieć czegoś ciekawego z forum |
![]() ![]() |
![]() |
#1177 |
Konto usunięte
|
Od wszystkich umów zleceń bedą odprowadzane wszystkie składki i do tego nie będzie można dawać dwóch umów zeby uniknąć składek - sporo osób ma tak ze ma np umowę na 200 zł i od niej składki odprowadzane i druga np na 2000 która nie jest oskladkowana. Teraz tak nie będzie, chociaż dopiero w 2016 wchodzi zmiana wiec może jeszcze sie co pozmienia, w końcu za rok wybory wiec nowa władza może jeszcze inna nowelizacje wprowadzi.
![]() ![]() |
![]() |
#1178 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://prawo.rp.pl/artykul/815845.html Około marca/kwietnia. Inne uczelnie też organizują podobne warsztaty <np. Tydzień przedsiębiorczości. Na polibudzie też organizują coś w okolicach października a później marca, nazwy eventu nie pamiętam. Ja co prawda tam nie byłam ale koleżanki zachwalały. Ciekawą ofertą oprócz targów pracy są tez dni kariery>W ogóle zaprzyjaźnij się z stronami biur karier lubelskich uczelni ![]() ![]() ![]() W Twojej branży przydaje się też znajomość pisania projektów z EFSu. Czasem można znaleźć takie szkolenie za friko ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Co do ozusowania zleceń...brzmi optymistycznie ale obawiam się że to będzie tak samo jak z nadziejami ludzi te x lat temu, że po odrzuceniu komunizmu, Rosja stanie się normalnym państwem. ... Koszty utrzymania pracownika są dosyć duże, a pracodawcy też lubią pieniądze bez nadmiernych zobowiązań. Obawiam się więc że wymyślą coś żeby było to na ich korzyść :/
![]() |
#1179 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Też szukam czegoś z EFS, te wnioski są ciekawe, no ale wszystko z doświadczeniem chcą, a jeszcze nigdy nie wpadłam na darmowe szkolenie pisania ich,a uwierz, codziennie przeglądam multum stron, czasem aż myślę, że za dużo czasu na ogłoszeniach spędzam (na pewno 3h dziennie na szukanie w naszym pięknym województwie) Ostatnio były targi pracy, niestety miałam wtedy OBOWIĄZKOWE ćwiczenia, akurat na tych jednych nie można mieć nieobecności, i kicha, a tak chciałam na to pojechać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1180 |
Konto usunięte
|
Jakby ktoś chciał to w Warszawie jakoś na początku listopada tez bedą targi pracy, na stadionie narodowym. Pozniej moge podesłać link do wydarzenia na fb.
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Zakorzenienie
|
Wracam z testu i rozmowy z jednego z urzędów. I powiem tylko tyle, łudziłam się że można tam dostać pracę bez znajomości...
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#1183 |
Konto usunięte
|
Odpisałam wczoraj na ogłoszenie na olx, z pytaniem czy nie potrzebują do nadzoru osoby bez uprawnień. Odpisał mi sam prezes zarządu.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48643826]Odpisałam wczoraj na ogłoszenie na olx, z pytaniem czy nie potrzebują do nadzoru osoby bez uprawnień. Odpisał mi sam prezes zarządu. ![]() ![]() ![]() Napisz co umiesz, po prostu, a nóż się uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Był test. Zdziwiła mnie jedna dziewczyna, która nie miała przy sobie torebki ani kurtki tak jak pozostali, tylko sam dowód.
Później była rozmowa. Dziewczyna również czekała na koryarzu, przechodził jakiś starszy pracownik urzędu i z tekstem do niej "a Ty co tak stoisz jak na ścięcie (uśmieszek) przecież będzie dobrze" Bla bla... Laska dostała posadę. I po co pozostałe 15 osób uczyło się ustaw? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1187 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Konto usunięte
|
Czasem mnie nachodzą takie okropne myśli - A co ze mną będzie, jeśli nigdy nie znajdę pracy?
Staram się, szukam, nawet mogę powiedzieć, że względem tego, co było rok temu, to i tak miałam dużo telefonów. No ale...co jeśli się nie uda? Jeśli po 500 rozmowach ciągle będą wybierać kogoś innego? To mnie przeraża, bo wiem, że bezrobocie istnieje, i boję się, że ja ugrzęznę w tych 12% czy iluś% bezrobotnych na całe życie... Może mam inne przeświadczenie, z tego, co mi opowiada mama, ale ona OD RAZU po studiach dostała pracę, potem przeniosła się do miasta mojego ojca i znów OD RAZU dostała kolejną pracę... Dlatego jej łatwo mówić, że jak ktoś ma MGR to może wszystko. Boję się strasznie, boję się, bo jak czytam, że nawet na kasę biorą znajomych, to już kompletnie mnie dołuje... |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Zakorzenienie
|
Też mnie dziś naszło na czarne myśli. Ile będę na utrzymaniu rodziców, przecież tak się nie da żyć.
I po co mi dwa kierunki studiów.. Do bani z tym wszystkim. Świetlana przyszłość na kasie lub na stacji benzynowej. Witamy w Polsce! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 |
Zakorzenienie
|
ja pracuję i nie stać mnie, żeby wyprowadzić się od rodziców. Zarabiam mniej niż minimalna bo mam tylko 3/4 etatu i też mnie nachodzą czarne myśli.
#1191 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ty szukasz coś poza miejscem zamieszkania czy tylko lokalnie? Jak coś to polecam ci szukanie na Śląsku. Widać dużo ciekawych ofert z twojej branży, może nie koniecznie w podatkach ale coś by się na pewno znalazło. Nawet to osławione pwc otwiera nowy oddział (albo przenosi stary? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 |
Konto usunięte
|
Szukam lokalnie, bo ograniczają mnie te pier.... studia, które mam ochotę rzucić, bo nic nie wnoszą, a tylko mnie denerwują. Jednak jestem na V roku (piszę, ale wiadomo, chodzi o system 3+2), i z jednej strony szkoda,a z drugiej chciałabym to rzucić w cholerę. Nic nie rozumiem i ciągle walą do nas teorią.
Jeszcze dowalone 15 godzin jakichś fakultetów (jestem na Gospodarce komunalnej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1193 |
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48645240]Nie ma po co tak myśleć.
A ty szukasz coś poza miejscem zamieszkania czy tylko lokalnie? Jak coś to polecam ci szukanie na Śląsku. Widać dużo ciekawych ofert z twojej branży, może nie koniecznie w podatkach ale coś by się na pewno znalazło. Nawet to osławione pwc otwiera nowy oddział (albo przenosi stary? ![]() Tak, rozbudowują się w Katowicach, więc oferty są, więc korzystać trzeba, póki jest okazja. nouvelle90, mam proste (chyba) pytanie prawnicze, mogę Ci zadać na PW? ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- u nas się to nazywało przedmioty obieralne...współczuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#1194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja na twoim miejscu bym próbowała wysyłać gdzieś dalej, zanim coś się ruszy i tak pewnie trochę czasu upłynie. Jakby się trafiła jakaś dobra oferta to potem bym się martwiła jak ogarnąć skończenie studiów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48643826]Odpisałam wczoraj na ogłoszenie na olx, z pytaniem czy nie potrzebują do nadzoru osoby bez uprawnień. Odpisał mi sam prezes zarządu.
![]() ![]() ![]() Też właśnie mam ten sam problem, tylko że branża projektowa, pan chce ode mnie referencji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1196 |
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48645671]A nie dałoby się jakby co dociułać do końca nie chodząc na zajęcia?
Ja na twoim miejscu bym próbowała wysyłać gdzieś dalej, zanim coś się ruszy i tak pewnie trochę czasu upłynie. Jakby się trafiła jakaś dobra oferta to potem bym się martwiła jak ogarnąć skończenie studiów.[/QUOTE] Niezbyt...mam ćwiczenia,wrzucone w środek dnia (a jak!),na które nie da się nie chodzić.No, może dało by się na 1 zajęcia nie chodzić, ale na 3 pozostałe - nie ma opcji |
![]() ![]() |
![]() |
#1197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Możesz, spróbuje pomoc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jabluszko, sorry, ale takie gadanie nic ci nie pomoże. Porównałam teraz na tylko jednej stronie, pracuj.pl, liczbę ogłoszeń z działu Finanse/Ekonomia dla Lublina i Poznania. Lublin - 18, Poznań - 191 (a w Poznaniu w porównaniu z innymi miastami np. Wrocławiem jest stosunkowo bardzo mało miejsc pracy w firmach outsourcingowych, może teraz to się trochę zmienia). Więc to, że nie możesz znaleźc pracy w Lublinie, o niczym nie świadczy. Moim zdaniem powinnaś maksymalnie skupić się na angielskim i porzucić podejście "chcę wygodnej posadki w budżetówce bo rachunkowośc budżetowa jest prosta" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na prawdę trudno jest wybierać między związkiem a pracą, między miłością a pieniędzmi, tutaj się nic nie układa... Z jednej strony ciągnie mnie,aby wyjechać, z drugiej wiem, że przez taką decyzję mogę zostać sama... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Zadomowienie
|
Znam ten problem lepiej niż się może wydawać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.