Poczta polska czy kurier - komu bardziej ufacie, a kto "wycina" wam gorsze numery - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-23, 21:33   #1
Misseczka
Zadomowienie

Poczta polska czy kurier - komu bardziej ufacie, a kto "wycina" wam gorsze numery

Ostatnio dużo zamawiam przez internet, więc coraz częściej dostaję paczki. Kiedyś uważałam kuriera za zbędny wydatek, po co bulic więcej, jak mamy tańszą pocztę? Wtedy nie miałam z pocztą jeszcze negatywnych doświadczeń, teraz sama z ich strony widzę tyle lenistwa (do tego w różnych miastach, więc nie chodzi o konkretną osobę), że odechciewa mi się dosłownie korzystac z tych usług i koniec. Przykłady:
1) Sytuacja ze wsi, na pocztę mega daleko, samochodów mało, a poza tym osoby mobilne w pracy. Specjalnie wstaje wcześniej, czekam na listonosza. Na podwórku jest osoba, do której raczej nic nie dociera ze względów zdrowotnych, już nie rozumie co się dzieje ze starości. Czekam i czekam, dzwonka nie ma. Nagle wyżej wspomniana osoba przynosi mi, WOŁAJĄC MNIE, więc wiedziała że jestem w domu, awizo. Co się okazało, listonoszowi było zbyt niewygodnie wychylic się do dzwonka, tylko przekazał awizo i wiśta, chociaż dobrze wiedział, że z tą osobą nie ma rozmowy. Sytuacja powieliła się kilka razy, listonosz dostał opierdziel, dostałam list dwa razy, a potem leniwiec wrócił. Koniec z pocztą na tej wsi.
2) W mieście, aż nie wiem od czego zacząc; najpierw paczka, która w systemie figuruje jako doręczona, ale nie ma paczki Dzwonimy na urzędy, do WERu, nikt nic nie wie, przecież ktoś od nas mógł odebrac, nieważne, że mogły to zrobic tylko 3 osoby Co się okazało? Paczka pokwitowana przez doręczyciela lenia i wsadzona do skrzynki. Nosz kurde, ale przynajmniej się znalazła.
Druga sytuacja, to samo miasto. Paczka pobraniowa, specjalnie wykupiona droższa przesyłka, by doszła ona na dany dzień, gdyż po prostu musieliśmy wtedy odebrac. Rano sprawdzamy, przesyłka w WERze przekazana do doręczenia, japa się cieszy, mój chłopak siedzi cały dzień w domu, by tylko odebrac. Mijają godziny, paczki nie ma. Wydzwaniam do WERu, dostalam numer doręczyciela, ale oczywiście, po co odbierac? Na sam wieczór w WERze mówią nam, że olaboga, awizował przesyłkę u nas na rynku. Leeeeecimy oboje, bo poczta zaraz będzie zamknięta, no ale przesyłki tam nie ma Dzwonimy na główny urząd - nie ma. Znowu WER i co? Przesyłka, którą doręczyciel miał w łapach, która miała byc na następny dzień została opisana jako awizowana u nas, a WRÓCIŁA DO WERU! W domu ciągle ktoś był! Przesyłka nie miała nawet prawa wrócic do rozdzielni. Mój facet o godzinie 21 jechał tam, godzina w jedną stronę, zimno, ostatnie połączenie powrotne o 23, więc stres. Nosz...
Ależ oczywiście, skarga poszła, ale skąd ja wiem czy poskutkowało? Mam dośc.
A co z kurierem? No na przykład zostawianie przesyłek u sąsiadów bez pytania czy przerzucanie za płot. Pierdzielę, paczkomaty górą.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 21:35   #2
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Dot.: Poczta polska czy kurier - komu bardziej ufacie, a kto "wycina" wam gorsze num

ja już od jakiegoś czasu zamawiam praktycznie tylko kurierem
poczta polska jest do kitu, nie cierpię jej - i jako nadawca, i jako adresat
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 21:54   #3
dominikmeller25
Zakorzenienie

Dot.: Poczta polska czy kurier - komu bardziej ufacie, a kto "wycina" wam gorsze num

dzisiaj gdy jest tyle opcji z usług poczty staram się nie korzystać, nie dość że cena nie jest niska, porównywalna z kurierem, do tego czas zanim paczka do mnie trafi jest dłuższy niż u kuriera (co mnie zadziwia patrząc na to jak potężną firmą jest poczta, gdzie te paczki powinny w 24 godziny dochodzić spokojnie a nie 48 albo i dłużej).
no i jeszcze do tego zero nerwów bo listonoszowi się nie chce i woli awizo zostawić, albo paczkę w skrzynce, a dzisiaj można w Ruchu w kiosku odbierać paczki, do tego paczkomaty, a i stacje Orlenu. i co ciekawe tam paczki dochodzą w porównywalnym czasie co na Poczcie co jak dla mnie kompromituje pocztę i jej usługi.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 22:00   #4
Hiver
Raczkowanie

Nie miałam żadnych problemów ani z kurierami (DPD, UPS, Siódemka, Fed-Ex, DHL, K-ex i innymi), ani z Pocztą. Nigdy, o dziwo A w internecie zamawiam na miesiąc średnio z 5-10 rzeczy od dobrych 8 lat. Mieszkam na wsi.
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 23:57   #5
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Pierdzielę, paczkomaty górą.
Dokładnie! Chociaż ostatnio też nieco nawalają, bo np. wyślą tylko maila o paczce w paczkomacie.

Poczta? Zamówiłam kosztowną rzecz, była tylko poczta do wyboru. Akurat padło na okres, gdzie poczta polska wypowiedziała doręczycielom zewnętrznym umowy i paczki leżały np. tydzień w sortowni Listonosze się oczywiście nie wyrabiali i czekałam o wiele za długo + sama paczka była dostarczona koło 22.

Kurier? Najgrubsze: podpisanie się za mnie na paczce z douglasa (wiadomo, że to nie była paczka z mleczkiem do ciała za 5 zł ) i podrzucenie mi jej po skończonej pracy (szanowny kurier mieszkał w sąsiedztwie). Czekałam na tą paczkę, nagle w systemie wisi jako doręczona i myślę: ukradli? oddali sąsiadom? Strojenie fochów typu nie poczekam dwóch minut (po czym się z nim mijam) lub "zostawiam paczkę u ochrony albo jedź se babo do magazynu po nią" - standard.

Też preferuję paczkomaty, wolę dopłacić, znaleźć inny sklep albo zrezygnować z zakupu, jeśli nie ma takiej opcji.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 00:05   #6
Tutli
Zadomowienie

Ja powiem (jako osoba, która wysłała w swoim życiu tysiące paczek - pocztą i kurierem), że statystycznie rzadziej są problemy z pocztą polską, która naprawdę nieźle funkcjonuje (w całościowym ujęciu). Mnie osobiście nie zdarzyło się mieć problemów z pp (ok., raz nawalił system na mojej poczcie i paczki wychodziły z kilkudniowym opóźnieniem), wręcz jestem mile zaskakiwana, gdy paczka ekonomiczna przychodzi jak priorytet. Natomiast miałam kiedyś parę niemiłych sytuacji z kurierem, który kłamał przez parę dni, że był, że chciał dostarczyć paczkę, ale nikogo nie było a tymczasem adresat siedział całe dnie w domu
i kuriera się nie dopatrzył :/ Jestem bardzo zadowolona z mojej obecnej placówki, listonosz jest jeden, sympatyczny pan, jesteśmy umówieni, że wszystkie paczki zostawia u któregoś z sąsiadów, gdy nas nie ma i nie muszę latać na pocztę a paczki czasami przychodzą do mnie ogromne.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.

Edytowane przez Tutli
Czas edycji: 2014-10-24 o 00:06
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 00:14   #7
kombinacja
Raczkowanie

ja na pocztę nie narzekam, dużo zamawiam przez internet, a jeszcze nigdy nie miałam żadnej przykrej sytuacji. natomiast kurierzy mnie ostatnio niesamowicie irytują dzwonią i oczekują, że będę w domu w ciągu godziny od telefonu, a gdy ich informuję, że paczkę doręczyć mogą mi albo po 19 albo na drugi dzień przed 9, to jest często problem często napierają, że zostawią paczkę u sąsiadów albo przywiozą mi ją do pracy albo u ochrony na dole budynku, a dla mnie żadna z opcji nie wchodzi w grę i czuję się za każdym razem jakoś lekko winna (?) że nie ma mnie w domu wtedy, kiedy akurat pan chce przywieźć mi paczkę. już naprawdę czasem wolę wyjąć awizo ze skrzynki i się spokojnie przejść na pocztę i nawet postać w kolejce niż po raz kolejny tłumaczyć kurierowi, że w domu jestem albo rano, albo wieczorem. no chyba że zależy mi na czasie, to wtedy kurier, bo pocztą to różnie idzie. a z paczkomatów korzystałam na razie tylko kilka razy, ale jak tylko pojawia się taka opcja to z niej korzystam, bo wtedy mam w ogóle święty spokój, nie stoję w kolejkach i nikt nie oczekuje, że będę danego dnia o danej godzinie koczować w domu i oczekiwać na paczkę.
Stary 2014-10-24, 00:21   #8
MissChievousTess
Zakorzenienie

Najbardziej ufam paczkomatom, potem trochę poczcie a najmniej kurierom. A już szczyt to dostarczyciele pizzy na skuterach- jak mi jeden struś-pędziwiatr raz dostarczył to wyglądała tak jakby już została przez kogoś zjedzona i wypluta. Wszystkie dodatki z niej spłynęły. Już wolę sobie sama pizzę do domu przynieść z osiedlowej pizzerii niż czekać na taką w dostawie przywożoną przez pirata drogowego na motocyklu czy skuterze.
A z kurierem DPD miałam kiedyś takie przejścia, że szkoda gadać.
W moim mieście w miarę porządni są kurierzy Siódemki.
Stary 2014-10-24, 00:26   #9
markac28
Raczkowanie

Najszybciej paczkomat, jeśli nie można to poczta, ostateczność to dla mnie kurier bo nigdy nie ma mnie w domu i nie lubię odbierać paczek od sąsiadów albo co gorzej z siedziby kurierskiej.
markac28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 00:35   #10
Misseczka
Zadomowienie

Ekonomiczna jako priorytet? Proszę cie, dla mnie to byłby cud. Kiedyś tak nie było, a teraz wydaje mi się że moja rozdzielnia ekonomy na siłę przetrzymuje - ile razy widziałam że WER moja paczkę miał dwa dni. Czasem żeby za szybko nie przyszła wysyłają na moja placówke jak listonosz jest w terenie. Idę wtedy na placówkę

I jak o listonoszach moje zdanie jest różne tak kobiety na poczcie mam naprawdę spoko. Jedna pani kiedyś pół godziny chyba szukała mojej paczki która była źle w systemie oznaczona. Latała za tym aż było mi głupio. Ale jak kiedyś to przeczyta to dziekuje

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ----------

A tak swoją droga która opcja jest najbezpieczniejsza przy zakupie rzeczy elektronicznych lub kruchych?
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 06:41   #11
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

korzystam z PP i z kurerów. w sumie zdanie podobne.
- jedna mega wpadka z pocztą była, gdy zgubili moją paczkę [żółta karteczka się odkleiła i w końcu przesylkę w koluszkach znalazłam]
- z dpd też jedna wtopa była, gdy wysyłałam wózek. miałam opłaconą usługe i czekałam na kuriera. nie przyjechał w umówiony pt [pani na ich infolinii z oburzenie powiedziała, że kurier był, ale nikogo nie było w domu - nieprawda], miał być w pon - równiez go nie było.. w końcu straciłam kase - musiałam na szybko zamawiać pocztexa, bo kupująca potrzebowała wózek przed czw [który był świętem, więc paczka musiałą de facto dotrzec w srode]

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 07:46   #12
Mimiko
BAN stały

Zdecydowanie wolę korzystać z usług poczty polskiej. Mieszkam na wsi, każda paczka zawsze zostaje doręczona pod drzwi, jak czasami nikogo nie ma w domu to listonosz nie zostawia awizo (bo na pocztę jest dość daleko) tylko przywozi paczkę na drugi dzień. Poza tym do mnie przychodzą tony przesyłek i ani razu się nikt nie skarżył, a podobno niektórym zdarza się wysłuchiwać od listonosza, ze olaboga tyle musi przywozić.

Nie lubię zamawiać kurierem, ponieważ trudno jest z nimi dogadać i żeby odebrać paczkę to nieraz muszę siedzieć w domu dwa dni. Pamiętam też mega niemiłą sytuację z kurierem z firmy Opek. Siedzę sobie w domu i nagle dzwoni telefon. Odbieram, a tam jakiś koleś mówi, że jest kurierem i ma dla mnie paczkę, a mnie nie ma w domu i oj dlaczego, dlaczego. Moja mina na zasadzie WTF, wyglądam przez okno, nikogo nie ma. Mówię facetowi, że to pomyłka jakaś, bo tak się składa, że jestem w domu i nikogo nie ma. Okazało się w końcu, że nadawca pomylił adres i wpisał mój numer domu, nazwę ulicy przy której mieszkam, ale pomylił wsie i zaadresował do miejscowości parę kilometrów ode mnie. Jak w końcu kurier do mnie dojechał to wydzierał się, że następnym razem rzuci paczkę mi pod płotem, że on nie będzie tyle jeździł, że ja nie wiem gdzie mieszkam i paczki źle zaadresowane przychodzą. Za nic nie dał sobie przetłumaczyć, że to przecież nadawca się pomylił. Jak tylko odszedł, zadzwoniłam do firmy i złożyłam skargę, ale niesmak pozostał. Paczkomaty też uważam za wygodne, ale póki co na wsi ich nie mam, więc rzadko korzystam.
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 07:58   #13
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Ja w sumie nigdy nie miałam problemów z pocztą ani z kurierem. Tylko, że poczta dużo droższa. Jak się wyprowadzałam, to wielkie kartony wysyłałam kurierem, na poczcie pewnie zapłaciłabym 3x tyle co u kuriera. Kurierem z poczty też dostawałam paczki i zawsze było ok. Najgorsza firma kurierska to dla mnie osławiona Siódemka ze względu na wiecznie sfoszonych kurierów- nie ma cię w domu, to przepraszaj łaskawego pana, że paczka musi wrócić do bazy. Z UPS, DPD zawsze byłam zadowolona.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 08:27   #14
mycha9393
Zakorzenienie

ja na pocztę się nacięłam tylko raz... a paczek dużo wysyłam i dużo do mnie przychodzi. Miałam zamówione świece YC, szły pocztexem 24. Zazwyczaj gdy zamawiam świece proszę kuriera o pozostanie i poczekanie aż sprawdzę.. a Pan z PP mnie wyśmiał i powiedział że to nie jest kurier i nara...

z kurierami.. inna bajka.. paczka o wartości 500zł z kocimi artykułami, została zostawiona bez mojej wiedzy i informacji gdzie, u jednego z sąsiadów. Moje zdziwienie było mega wielkie, gdy sprawdzałam gdzie jest paczka a tam odebrane (na paczce był numer telefonu do mnie). Tego typu sytuacje wielokrotnie.
Albo dzwonienie że kurier będzie o 14 a pojawia się o 17 (i czekaj człowieku jak na zbawienie)
Albo nie było mnie w domu. Paczka z płatnością przy odbiorze. Kurier dzwoni, że mnie nie ma... mogłam w 15 minut dotrzeć do domu.. a on mi na to, że za 15 minut to on będzie kilometr dalej i żebym tam się pojawiła... ja bez auta a paczka... 14kg!

Najlepsze to są chyba paczkomaty. Sprawnie, szybko, nie muszę siedzieć jak w wiezieniu i czekać na zbawienie (w postaci kuriera)
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 09:12   #15
velika
Winter is coming

Najbardziej lubię paczkomaty, na drugim miejscu poczta, a daleeeeko w tyle kurier. Nie znoszę korzystać z kurierów i jest to dla mnie ostateczność. Wiecznie sfochowani, olewają prośby o późniejszy przyjazd (pani, po 15 to ja już jestem w innym mieście!), zostawiają paczki u sąsiadów albo pod płotem itd...
Paczkomaty są najwygodniejsze, można sobie podejść kiedy się chce, podobnie awizo - mnie zazwyczaj nie ma w domu w godzinach urzędowania listonoszy i kurierów, odbieram sobie przesyłkę z poczty kiedy mi pasuje i już.

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 09:42   #16
paula78
Zakorzenienie

Zdecydowanie wole PP i ich usługe paczki.
po pierwsze- nigdy nie miałam problemów z rozerwana, itp paczka
po 2 pan kurier z poczty zostawia awizo z nr telefonu i przyjezdza w ciagu dnia jeszcze raz w godiznach kiedy mi odpowiadaja

Natomiast odbiór z siedziby poczty to dramata bo kolejki, otwarte 2 okienka, gdzie sprzedają rajstopy, kołdry, itd badziewie.

Kurier z firm typu DHl, itd kilka razy rozerwana paczka lub pusta koperta otwarta
po drugie strzelają fochy, że kogoś nie ma pod adresem zamieszkania w godzinach pracy, nie mają ochoty przyjezdzac wg wskazan klienta, ja mam sie do nich dopasowac lub podjechac do ich centrali- nozzzz kur....://

Ale fakt paczkoamty rządzą

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:12   #17
aer
O RLY?

Zdecydowanie PP - nigdy nie miałam najmniejszych problemów, wszystko szybko i sprawnie.
Podlegam też przed duży urząd pocztowy więc załatwianie czegoś w placówce też idzie sprawnie.

Z kurierami non stop problemy i pretensje (zwłaszcza DHL). Kiedyś odbierałam dla współlokatora taką kulę do ćwiczeń o wadze 25 kg - kurier do mnie zadzwonił domofonem, że mam sobie po nią podejść do samochodu i wziąć bo on nie będzie wnosił On duży chłop nie może wnieść tego na 2 piętro a ja mięczak mam sobie radzić.

Nigdy mi się też nie zdarzyło żeby kurier z DHL, Siódemki, UPS etc w przypadku pogniecionej, uszkodzonej paczki powiedział żebym sprawdziła czy wszystko ok - zawsze jak mówiłam, że sprawdzę były komentarze ale po co? na pewno nic się nie stało etc.
Natomiast kurier poczty zawsze prosi żebym sprawdziła czy wszystko w porządku.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:37   #18
_Matilde_
Biała Dama

Ja nie miałam takich przygód, z poczty jestem zadowolona, znajomy listonosz, zawsze wie gdzie mnie szukać, na szybkość też nie narzekam, bo paczki przychodzą szybko. Kurierzy też są ok, nawet zimą na to moje zadupie trafiają, najczęściej dzwonią że są w drodze i za jakieś 20 minut będą.
Raz się zdarzyło że kurier przyjechal i okazalo się że nie ma paczki ze sobą, mama miała odebrać bo ja byłam w robocie. Musiał się wrócić na bazę a potem mi przywiózł paczkę w miejsce pracy.
Paczkomaty są dobre jak wiem że nie będzie mial kto paczki odebrać w domu, wtedy sobie spokojnie podchodzę, w jednym miejscu zamieszkania miałam centralnie pod blokiem, więc zawsze zamawiałam na paczkomat, nie trzeba było pilnować

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:44   #19
Sherminka
Zadomowienie

Paczki od kurierów, które dostaje zawsze są wygniecione, wręcz wyrzygane. A sam kurier w dniu doręczenia wydzwania i kombinuje jak koń pod górę, jeśli usłyszy, że niestety musi przyjechać 2h później żeby mnie zastać.' Ale ja będę na drugim końcu miasta, ale to ale tamto'. Ja rozumiem, że paliwo, czas itd, ale taką ma specyfikę pracy i nie zerwę się z pracy żeby odebrać paczkę.

Wole jednak pocztę polską, tam zawsze dostaje paczki stosunkowo szybko (szczerze w większości przypadków nie robi mi różnicy czy dostanę ja po 1 czy po 3 dniach), nikt się za mnie nie podpisuje i nie robi łaski, że przyjedzie.
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:54   #20
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Mieszkając w centrum miałam beznadziejną pocztę - byłam w domu a później znajdywałam awizo. Kurierzy dzwonili żebym schodziła na dół bo w kamienicy nie ma windy. Teraz mieszkam w innej dzielnicy miasta i do mojego urzędu nie przyjmują paczek lecz lądują gdzie indziej (staram się nie zamawiać paczek pocztą) a kurier raz mi zostawił paczkę u sąsiadki mimo że protestowałam

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 12:08   #21
201605161006
Konto usunięte

Wolę pocztę polską i nie mam z nią złych doświadczeń, ale też nieczęsto zamawiam.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 12:18   #22
201604251028
Konto usunięte

Miałam niefajne przeżycia i z pocztą polską, i z kurierami, dlatego wybieram paczkomaty.
Nie mają jak dla mnie żadnych minusów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam

W poprzednim mieszkaniu miałam bardzo niefajną listonoszkę. Cały czas przychodziło mi awizo z oświadczeniem że nie było nie w domu. Kolejki na poczcie codziennie niebotyczne, więc zaczęłam dogadywać się z TŻ żebyśmy czekali na listonosza, określając mniej więcej kiedy przyjdzie na podstawie śledzenia paczki na internetowej stronie.
Okazało się, że 3 razy z rzędu (!) ktoś był w domu a w skrzynce na dole leżało awizo.
Może to dlatego, że mieszkaliśmy na 4., piętrze w bloku bez windy
Chciałam złożyć skargę na poczcie - kierowniczka powiedziała mi, że zgłoszenie może przyjąć, ale to raczej nic nie pomoże

Odkąd się przeprowadziłam mam naprawdę świetnego listonosza i "bezkolejkową" pocztę więc często korzystam z usług PP. Kurierów biorę tylko wtedy, gdy nie ma innej opcji albo przesyłka jest droga, ale nie raz dostawałam smsy typu "Paczka w warzywniaku na dole, kurier"
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 12:23   #23
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Pierdzielę, paczkomaty górą.
O tak Jak tylko jest możliwość to zamawiam paczkomatem Wtedy mam pewność że to paczka będzie czekała na mnie a nie ja na nią Ostatnio odbierałam sobie zamówione kosmetyki po 23 bez kolejek
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 13:13   #24
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Ja powiem (jako osoba, która wysłała w swoim życiu tysiące paczek - pocztą i kurierem), że statystycznie rzadziej są problemy z pocztą polską, która naprawdę nieźle funkcjonuje (w całościowym ujęciu).
za to ja od strony nadającej z pocztą mam same problemy, z kurierami żadnych i nigdy klienci mi się nie skarżyli

jak dla mnie to poczta polska funkcjonuje tragicznie i już mniej kłopotów miałam z inPostem
jakbym mogłam to bym się od PP odcięła, ale nie mogę

jako adresat: nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby polecony do mnie został doniesiony do drzwi
ZAWSZE, nawet jak to list gabaryt A, od razu jest zostawiane awizo, bo listonoszowi się nie chce fatygować

uznanie reklamacji przez pocztę? nie ma szans paczka przyszła cała zniszczona, ewidentnie pokopana/podeptana - wniosek poczty? to moja wina

obecnie próbują wyłudzić ode mnie ponad 100zł, twierdząc, że nadałam paczki, których nie nadałam, ich system mówi to samo co ja, a oni uparcie twierdzą, że paczki zostały nadane

ehh gdyby kurierzy byli tańsi to pocztę bym kopnęła w tyłek, ale niestety klienci rzadko chcą dopłacać za wysyłkę, a paczkomaty są tylko w wybranych miastach

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Teraz mieszkam w innej dzielnicy miasta i do mojego urzędu nie przyjmują paczek lecz lądują gdzie indziej (staram się nie zamawiać paczek pocztą)
aa to też jest dobre
masz pocztę pod nosem, ale nie, nie możesz tam odebrać paczki, musisz jechać 5km dalej na inną pocztę skąd ja to znam

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-10-24 o 13:12
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 14:02   #25
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

nie mam żadnych problemów z pocztą,
paczka zwykła dochodzi na drugi dzień
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 14:18   #26
kaledonia
zielony stworek

U moich rodziców listonosz nie ma w zwyczaju zostawiać awizo w skrzynce ani nawet zadzwonić sprawdzić czy ktoś jest w mieszkaniu (a zawsze ktoś jest). Ostatnio w ten sposób prawie 2 tygodnie przesyłka leżała na poczcie. Odebrałam ją tylko dlatego,że wydawało mi się,iż już powinna być,a sprzedający zapewniał o wysłaniu.

DHL pomimo podania godziny dostarczenia przyłazi kiedy chce, podrabia podpis! i wrzuca paczkę na balkon! Oczywiście to zgłosiłam. Nie po to się kuriera zamawia by potem po balkonach sąsiadów paczki szukać

Problemów tylko nie miałam z paczkomatami. To moja ulubiona forma dostarczania.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 14:22   #27
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Ja najbardziej lubię opcję e-przesyłka (nie jestem pewna czy tak to się nazywa) w każdy bądź razie paczkę odbiera się na poczcie, powiadomienie dostaje się albo na maila albo na telefon.
Ciężko mnie zastać w domu więc listonosz zostawia tylko awizo (z tym u mnie jest problem bo np wracam po pracy w drzwiach awizo, idę na pocztę a tam pani infirmuje mnie że paczkę będe mogła odebrać następnego dnia bo listonosz jeszcze nie wrócił- mega denerwujące)
Kurier nigdy nie może mnie zastać, a u sąsiadów nie lubię żeby zostawiał a więc dla mnie albo paczkomat i odbieram kiedy chce albo ta e-przesyłka.
Stary 2014-10-24, 15:29   #28
20160901857
Konto usunięte

Poczta polska czy kurier - komu bardziej ufacie, a kto "wycina" wam gorsze n...

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek1987 Pokaż wiadomość
Ja najbardziej lubię opcję e-przesyłka (nie jestem pewna czy tak to się nazywa) w każdy bądź razie paczkę odbiera się na poczcie, powiadomienie dostaje się albo na maila albo na telefon.
Ciężko mnie zastać w domu więc listonosz zostawia tylko awizo (z tym u mnie jest problem bo np wracam po pracy w drzwiach awizo, idę na pocztę a tam pani infirmuje mnie że paczkę będe mogła odebrać następnego dnia bo listonosz jeszcze nie wrócił- mega denerwujące)
Kurier nigdy nie może mnie zastać, a u sąsiadów nie lubię żeby zostawiał a więc dla mnie albo paczkomat i odbieram kiedy chce albo ta e-przesyłka.

Na awizo powinna być pieczątka z informacja w jakich godzinach można odebrać paczkę w dniu nadania Ja najbardziej lubię paczkomaty, ze względu na dostępność 24h. Kurierzy mnie irytują, chociaż odkąd bardziej siedzę w temacie warunków ich pracy i zatrudnienia, to moja wyrozumiałość wzrosła. Poczty nie lubię, bo w godzinach, w których akurat moge odebrać paczkę są zawsze ogromne kolejki, poza tym cudem jest załatwienie tam reklamacji.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-10-24 o 15:33
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 19:22   #29
ulinkaaa
Zakorzenienie

Nie miałam nigdy problemów (odpukać) ani z PP ani z kurierami.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 09:35   #30
Isis23
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4865636 6]za to ja od strony nadającej z pocztą mam same problemy, z kurierami żadnych i nigdy klienci mi się nie skarżyli

jak dla mnie to poczta polska funkcjonuje tragicznie i już mniej kłopotów miałam z inPostem
jakbym mogłam to bym się od PP odcięła, ale nie mogę

jako adresat: nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby polecony do mnie został doniesiony do drzwi
ZAWSZE, nawet jak to list gabaryt A, od razu jest zostawiane awizo, bo listonoszowi się nie chce fatygować

uznanie reklamacji przez pocztę? nie ma szans paczka przyszła cała zniszczona, ewidentnie pokopana/podeptana - wniosek poczty? to moja wina

obecnie próbują wyłudzić ode mnie ponad 100zł, twierdząc, że nadałam paczki, których nie nadałam, ich system mówi to samo co ja, a oni uparcie twierdzą, że paczki zostały nadane

ehh gdyby kurierzy byli tańsi to pocztę bym kopnęła w tyłek, ale niestety klienci rzadko chcą dopłacać za wysyłkę, a paczkomaty są tylko w wybranych miastach

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

aa to też jest dobre
masz pocztę pod nosem, ale nie, nie możesz tam odebrać paczki, musisz jechać 5km dalej na inną pocztę skąd ja to znam [/QUOTE]

skąd ja to znam. zostawianie awiza zamiast paczki/listu a ja siedze w domu i czekam na listonosza...

ale najgorsze przegięcie to to co zrobili z moja paczką. transportowałam u nich komodę, mebel nielekki ok 40kg. Paczka zapakowana wg mnie w porządku.(nie ja wysyłałam). a przyszła jak?? z rozwalonym opakowaniem, i rozwalona komodą... brakowało części. wyglądało to tak jakby im upadła i sie rozwaliła albo jakby nia w pustym tirze o ściany naparzali. Poszła mailowo reklamacja. i co?? poczta twierdzi- moja wina jeszcze mi napisali w reklamacji że" z udostępnionego opakowania wynika..." -tyle ze ja im opakowania nie udostepniałam-leżało u mnie w komórce i czekało az sie o nie upomną- czarodzieje normalnie.. sami sobie udostepnili....ale sie wtedy wkurzyłam.. nie dość że czekałam miesiąc z hakiem na odpowiedz na reklamację to jeszcze zwalali całą winę na mnie. Wysłałam odwołanie- tym razem pisemnie, pojechałam im równo- po bandzie... odwołania ponoc trafiaja do samego dyrektora. i co?? i tym razem pomogło.. nagle sie okazało że to jednak ich wina teraz z kolei czekam na przekaz pieniężny za ta przesyłkę... ciekawe jeszcze jak długo.. cała sprawa toczy sie od lipca...

także ja Poczte omijam jak tylko mogę. najchętniej korzystam z paczkomatów, sa najpewniejsze

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości