Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM2014 cz29 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-23, 21:51   #4231
kallina_2014
Wtajemniczenie

Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201

Panna Izabela, nie pomysl, że to złośliwe co napiszę ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że jak znajdziesz pracę i od razu zajdziesz w ciążę, to nikt Ci nie przedłuzy umowy i wypłatę będziesz dostawała tylko do końca urlopu macierzyńskiego. A po tym urlopie dziecko wciąż będzie chciało jeść, potrzebować kosmetyków, ubranek, lekarstw itp. Za 800 czy nawet 1600 zł/m-c trochę ciężko Wam będzie przeżyć we trójkę. Nie mówię, że się nie da ale będzie ciężko.
I dopiero wtedy będzie Ci ciężko znaleźć pracę.
kallina_2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 21:52   #4232
TysiaBB1989
Rozeznanie

Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201

do ślubu tylko 2 dnia a my ciężko pracujemy. byliśmy dzisiaj w nocy na giełdzie kwiatowej i oto nasze wypociny .

słoiczki robiliśmy kilka dni temu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0490.jpg (90,7 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0496.jpg (83,7 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0497.jpg (82,5 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0501.jpg (102,1 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0492.jpg (74,8 KB, 34 załadowań)
Stary 2014-10-23, 21:56   #4233
Dotka90
Zakorzenienie

Tysia, sama robiłaś bukiet?
Bo jest śliczny!

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Panna Izabela, nie pomysl, że to złośliwe co napiszę ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że jak znajdziesz pracę i od razu zajdziesz w ciążę, to nikt Ci nie przedłuzy umowy i wypłatę będziesz dostawała tylko do końca urlopu macierzyńskiego. A po tym urlopie dziecko wciąż będzie chciało jeść, potrzebować kosmetyków, ubranek, lekarstw itp. Za 800 czy nawet 1600 zł/m-c trochę ciężko Wam będzie przeżyć we trójkę. Nie mówię, że się nie da ale będzie ciężko.
Ja za 1600 nie wyobrażam sobie życia nawet w dwójkę
Nie mówiąc o 800zł.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 22:21   #4234
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
A ja będę chciała sprzedać suknie o ile laskawca fotograf raczy umówić sie z nami na sesje. Suknia jest troszkę uszkodzona ale mam dobra krawcowa, wypiore i bedzie jak nowa. Kupilam za 1900 i za 1000 bede sprzedawać + dwa welony. Czytałam że sukienki w moim stylu z koronkowa góra i koronkowymi plecami mają być modne w sezonie 2015 wiec liczę że uda sie opchnac. W domu trzymać nie chcę bo po prostu mało miejsca
No to mnie to informacja też cieszy
Ale jakby co to skrócę i pofarbuję swoją i będę mieć elegancką wieczową

A ja durna myślałam, że nic się nie dzieje na wątku, a chyba sobie wyłączyłam subskrypcję...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-23, 22:26   #4235
TysiaBB1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Tysia, sama robiłaś bukiet?
Bo jest śliczny![COLOR="Silver"]
Dziękuję razem ze świadkową
Stary 2014-10-23, 23:11   #4236
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:

Ja za 1600 nie wyobrażam sobie życia nawet w dwójkę
Nie mówiąc o 800zł.
jeszcze zanim zaczęłam pracować, na początku studiów dostawałam 1000zł na miesiąc i co prawda wystarczało mi na wszystko na styk, ale nie było mowy o zbyt wielu przyjemnościach. kupowanie ciuchów tylko w lumpkach lub jak dostałam ekstra kasę, kosmetyki raczej najtańsze, a o kinie i obiadach na mieście mogłam pomarzyć :P także też nie wyobrażam sobie utrzymywania rodziny za takie pieniądze.

Tysia, bukiet świetny bardzo bardzo ładny

Edytowane przez say-hello
Czas edycji: 2014-10-23 o 23:16
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 00:09   #4237
cornflower_girl
Zakorzenienie

mysza Oj, niech szybko wraca do siebie Moja koleżanka urodziła dziecko o podobnej wadze naturalnie, a ona taka drobna. Podziwiam. Trochę się boję takich trudnych porodów, u nas w rodzinie wszystkie dzieci są bardzo dorodne

Cytat:
Wiecie, w obecnych czasach mamy kult zdrowego odzywiania, sportu, cwiczen. Naprawde jak patrze na mlode kobiety to mnostwo o siebie dba.
Dokładnie to. Kilka dekad temu macierzyństwo i kobieta ubierała się stateczniej, wyglądała bardziej jak matrona. A teraz aż miło patrzeć na zadbane matki i szczęśliwe z dziećmi na spacerach, placach zabaw.

marlenqa Mnie też cudze, płaczące lub rozwydrzone dzieci przerażają.
Co do pracy - szkoda, ze się nie udało. Niestety bez kilku wzorów CV się nie obejdzie, bo potem jest niestety podobny problem jak u Ciebie

say E tam, Twój TŻ nie jest stary :P

Panna Izabela Zauważ, nie krytykowałam Cię, nie oceniałam. Dałam tylko dobre rady. Nie dawałam ich złośliwie czy coś

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Chyba jednak coś wkładają, piachu nie jedzą
MOPS, Caritas czy inne organizacje zawsze pomogą

Robusta Szybciutko Mam nadzieję, że będziecie zachwyceni

Konkardia Gratuluję Mam nadzieję, że otworzy Ci to wiele fajnych możliwości

Pysia Ale wydaje mi się, że 800 zł przy tym, że nie płacisz za mieszkanie i za jedzenie to inna bajka.

kallina Znam rodziny, które żyją we czwórkę za 2400 zł. I uważają, że to ok. Mnie to trochę przeraża, zwłaszcza jeśli kobieta świadomie i dobrowolnie nie chce chodzić do pracy, a cała rodzina mieszka w jednym pokoju.

Tysia Przepiękne dekoracje i bukiet Bardzo dobrze dobrane kwiaty i kolory. Będzie bosko

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
No to mnie to informacja też cieszy
Ale jakby co to skrócę i pofarbuję swoją i będę mieć elegancką wieczową
O, to! Mam plan, że pofarbuję moją na czarno i pojedziemy z TŻ-tem na jakiś goth festiwal albo pobawimy się w cosplay

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 00:36   #4238
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Nadrobiłam troszkę

madziara889
Piękny bukiet, bardzo ładnie wyglądałaś plener też mi się podoba szczególnie to zdjęcie na schodach

bachara
Fajna relacja, podobała mi sięWzorek na paznokciach ekstra! gratuluję jeszcze raz, pięknie wyglądałaś i widać, że szczęśliwa, taka uśmiechnięta!

cornflower_girl
Pmka już lepiej, ale przez kilka dni to tak struta chodziła, że szkoda gadać. Teraz będzie już tylko dobrze dzieli ich dużo kilometrów więc raczej więcej się nie spotkają chyba, że za rok na weselu brata pana młodego w co watpię

ewelinka16169
Przepiękne zdjęcia!

Dotka90
Aż mnie skręca z ciekawości po tej jednej fotce!

mysza93
To, co piszesz o oszczędzaniu nawet po 50zł jest jak najbardziej na czasie. Poszłam ostatnio zmienić dane w banku i zapytałam o ofertę subkonta. Byłam mile zaskoczona. W efekcie wydałam dyspozycję aby co miesiąc 100zł pobierali z konta głównego na lokatę. Fajna sprawa. Coś się zaoszczędzi bo w domu to zawsze nawet jak odłożone to jakiś wydatek albo "zaraz będzie wypłata to włożę tam te 100zł, które teraz wezmę" albo coś tam i nie ma. a tak to zawsze po iluś latach coś jest a nie jest to jakaś drastyczna kwota jak 500 czy 1000. Gratulacje dla przyjaciółki duuuuuuuuży chłopak niech się zdrowo chowa!

Elizka_95
będzie dobrze trzymamy kciuki!

TysiaBB1989
Piękne, gratuluję

Co do tematu dzieci bo widzę, że się przewija. Powiem Wam, że jestem najmłodszym dzieckiem moich rodziców. Zawsze mi powtarzają, że ja jestem młoda i oni się przez to młodsi czują . Mama miała kilka lat przez 40stką jak się urodziłam i jestem w pełni zdrowa. Ważna jest moim zdaniem stabilność finansowa a nie wiek. Oczywiście lekarze i badania mówią, że najlepiej przed 30stką itd., ale niestety w tym kraju nie ma polityki prorodzinnej... Bardzo mnie to boli. 800zł to bardzo mała kwota na dwie osoby a co mówić na 3. Owszem znam osobę, która za tyle się miesięcznie utrzymuje, ale ma dofinansowanie z miasta co do czynszu. Dziewczyny macie racje co do zmiany pracy czy rozpoczęcia pracy i zajścia w ciążę. To bardzo trudne. Różnie się zdarza później.
Stary 2014-10-24, 01:44   #4239
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Spoko, rozumiem, wiele osób się dziwi, że dajemy sobie radę ale nam naprawdę 800 zł wystarcza i ubieramy się różnie, czasem na marywilskiej, ale najczęściej w centrach handlowych jednak i dla nas mieć 800 zł na dziecko to wystarczająco, ale uskrobiemy i tysiąc jak będzie taka potrzeba rozumiem, że może sobie tego nie wyobrażacie ale musicie też jednak zaakceptować, że mi to wystarczy w zupełności i mam takie prawo (a wiem ile kosztuje dziecko, spokojnie). Wiem, że nikt mi nie przedłuży umowy, liczę się z tym, dlatego żadnej mojej pensji nie wydam, będzie na kiedyś tam dziękuję za każde rady i opinie, ale naprawdę z kasą damy sobie radę, niech no tylko przeprowadzka dojdzie do skutku i niech ją znajdę pracę

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 02:38   #4240
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Panna Izabela
Wierzę, że sobie poradzicie. Tymczasem trzymam kciuki aby było po waszej myśli i byś znalazła pracę
Stary 2014-10-24, 08:44   #4241
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:
Spoko, rozumiem, wiele osób się dziwi, że dajemy sobie radę ale nam naprawdę 800 zł wystarcza i ubieramy się różnie, czasem na marywilskiej, ale najczęściej w centrach handlowych jednak i dla nas mieć 800 zł na dziecko to wystarczająco, ale uskrobiemy i tysiąc jak będzie taka potrzeba rozumiem, że może sobie tego nie wyobrażacie ale musicie też jednak zaakceptować, że mi to wystarczy w zupełności i mam takie prawo (a wiem ile kosztuje dziecko, spokojnie). Wiem, że nikt mi nie przedłuży umowy, liczę się z tym, dlatego żadnej mojej pensji nie wydam, będzie na kiedyś tam dziękuję za każde rady i opinie, ale naprawdę z kasą damy sobie radę, niech no tylko przeprowadzka dojdzie do skutku i niech ją znajdę pracę
mam wrażenie że żyjesz jakąś abstrakcją. Dziewczyny , które mają dzieci piszą Ci jak drogie jest życie przy dziecku a ty mówisz że 800 zł i tak Ci wystarczy ! W takim razie powodzenia w starciu z rzeczywistością
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 09:29   #4242
Robusta
Wtajemniczenie

Za czasów studenckich 800 zł na 2 osoby przy opłaconym mieszkaniu przez rodziców i częstych wprawkach domowych wystarczało spokojnie dla mnie i dla TŻta. Później wynajęlismy mieszkanie, pracował tylko TŻ jego cała wypłata jakieś niecałe 3 tys szła na wynajem (1000 zł) dojad do pracy i zycie i nic nam nie zostawało z wypłaty, a nie żylismy wystawnie. Poprostu czasem spotkalismy się ze znajomymi lub robiliśmy u Nas jakąś posiadówkę. Więc nie wyobrażam sobie, że za takie pieniądze można się samemu utrzymać. Dziecko kosztuje bardzo dużo, żeby zaoszczędzić matka musi karmić cały czas piersią bo inaczej nie da rady, mleko jest koszmarnie drogie. Nie wspomnę o reszcie. Nie decydowałabym się na dziecko jesli ledwo wiąże koniec z końcem, no chyba że poprostu tak by sie stało i już ale to inna sytuacja. Utrzymanie samego dziecka msc to koszt około 800 -1000 zł...Wiem, że ludzie utrzymują za 1000 zł i 4 osobowe rodziny ale może warto się nie spieszyć i rozsądnie zaplanować rodzine ?

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 09:47   #4243
Le_lena
Raczkowanie

Dzień dobry kochane dziewczyny!
Przychodzę na dzień przed ślubem przywitać się i prosić o kciuki za jutrzejszą pogodę
Stary 2014-10-24, 10:27   #4244
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Panna Izabela
Wierzę, że sobie poradzicie. Tymczasem trzymam kciuki aby było po waszej myśli i byś znalazła pracę
Nie dziękuję, żeby nie zapewnić

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Napisane przez 21klaudyna Pokaż wiadomość
mam wrażenie że żyjesz jakąś abstrakcją. Dziewczyny , które mają dzieci piszą Ci jak drogie jest życie przy dziecku a ty mówisz że 800 zł i tak Ci wystarczy ! W takim razie powodzenia w starciu z rzeczywistością
Wiem, ile kosztuje dziecko bo mam młodszego brata i wiem, ile na niego szło, sama zresztą często robiłam na niego zakupy, byłam przy każdym szczepieniu i każdej wizycie u lekarza przez 2 pierwsze lata życia. Wiem ile kosztuje mleko, a później słoiki bądź robienie jedzenia. Jeśli mam 800 zł na życie, żyję, jem normalnie, chodzę na zakupy, mam samochód i spotykam się ze znajomymi, to znaczy że wystarcza nam te 800 zł, które mamy. Jeśli ktoś tego nie rozumie, trudno. Każdy sobie radzi inaczej, moja kuzynka nie wyobraża sobie mieć mniej niż 1000 na jedną osobę i to dla niej minimum, dla mnie to 400. Chyba lepiej wiem, za ile się utrzymuję i ile mi wystarcza, prawda? Więc bez sensu są porównania która ile ma i ile uważa że trzeba mieć na życie. Nawet mając kupę kasy nie chciałabym wydawać na dziecko więcej niż 1000 zł miesięcznie i jeśli będę mieć zdrowe dziecko nie przekrocze tej kwoty. I to jest moja sprawa a Wam nic do tego.

Właśnie Robusta. "utrzymanie samego dziecka to koszt 800-1000 miesięcznie " wiec o co ten problem, skoro tyle chcę przeznaczyć???

Cytat:
Napisane przez Le_lena Pokaż wiadomość
Dzień dobry kochane dziewczyny!
Przychodzę na dzień przed ślubem przywitać się i prosić o kciuki za jutrzejszą pogodę
Będę trzymać na pewno!
Cytat:
Nie dziękuję, żeby nie zapewnić
Żeby nie zapeszyc miało być

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010

Edytowane przez Panna Izabela
Czas edycji: 2014-10-24 o 10:31
Stary 2014-10-24, 10:52   #4245
Robusta
Wtajemniczenie

Żaden problem jeśli macie tyle pieniążków, które możecie przeznaczyć na dziecko i oprócz tego resztę na utrzymanie Was

Stary 2014-10-24, 10:56   #4246
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, ile kosztuje dziecko bo mam młodszego brata i wiem, ile na niego szło, sama zresztą często robiłam na niego zakupy, byłam przy każdym szczepieniu i każdej wizycie u lekarza przez 2 pierwsze lata życia. Wiem ile kosztuje mleko, a później słoiki bądź robienie jedzenia. Jeśli mam 800 zł na życie, żyję, jem normalnie, chodzę na zakupy, mam samochód i spotykam się ze znajomymi, to znaczy że wystarcza nam te 800 zł, które mamy. Jeśli ktoś tego nie rozumie, trudno.
Hm, co innego jest 800 zł na życie, z których musisz opłacić mieszkanie, rachunki, jedzenie i jeszcze własne przyjemności, a inna sprawa, jak ktoś ma już opłacone mieszkanie i rachunki, kwota zostaje tylko na żywność i inne wydatki, a co innego jak te 800 zł masz do wydania na własne przyjemności, bo wszystko inne popłacone.

W 1 wersji posiadanie dziecka byłoby bardzo szalone.

Stary 2014-10-24, 11:29   #4247
moskit30
Raczkowanie

800-1000zl miesiecznie na dziecko to chyba przesada,chyba ze dzidzius codziennie bedzie mial nowe ubranka na sobiei jadl codziennie z nowej butelki
Ja 6lat temu dostawalam 400zl wychowawczego,jechalam do Lidla kupowalam karton mleka bebiko 12*13zl i do tego pampersy "DADA"z 3*35zl i moje dziecko zyje,jest zdrowe i noramlne
Ale sa matki ktore dzieci ubieraja w SMYKU i placa 30zl za body,musza miec wozek za 5tys wogole dziecko musi byc modne
Zdaje sobie sprawe ze sa tez dzieci chore,z alergia ktore nie moga pic mleka za 13zl tylko za 100zl,dlatego te 800-1000zl wystarczy na nie,ale nie rozumiem mam(a mam pare znajomych) ktore ucza od malego dzieci ze kasa jest najwazniejsza i to jak sie wyglada
moskit30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 11:37   #4248
Robusta
Wtajemniczenie

Ja nie mówię, że kasa jest najważniejsza. Spójrz na ceny 6 lat temu mleko może i kosztowało 13 zł teraz kosztuje dużo więcej z resztą teraz życie jest dużo droższe niz kilka lat temu dlatego kwota z 400 zł rośnie... Mam 8 msc chrześnicę, która dodatkowo jadła mleko dla dzieci z alergią i koszt takiego mleka to już 35 zł... Więc te 400 to myślę, że w dzisiejszych czasach mało by utrzymać niemowlaka...
A nie wspomnę o tym, że teraz lekarze u kążdego dziecka znajdują wszelkie alergie na wszystko i koszty rosną. Te 400 zł starczyłoby przy założeniu, że dziecko jest jak najdłużej karmione piersią i w ogóle nie choruje, czego życze wszystkim mamom ! Trzeba się poprostu liczyć z tym, że czasem w jednym msc wydamy 500 zł a w innym 1000 zł bo óżnie bywa.

Edytowane przez Robusta
Czas edycji: 2014-10-24 o 11:44
Stary 2014-10-24, 11:37   #4249
ewelinka16169
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moskit30 Pokaż wiadomość
800-1000zl miesiecznie na dziecko to chyba przesada,chyba ze dzidzius codziennie bedzie mial nowe ubranka na sobiei jadl codziennie z nowej butelki
Ja 6lat temu dostawalam 400zl wychowawczego,jechalam do Lidla kupowalam karton mleka bebiko 12*13zl i do tego pampersy "DADA"z 3*35zl i moje dziecko zyje,jest zdrowe i noramlne
Ale sa matki ktore dzieci ubieraja w SMYKU i placa 30zl za body,musza miec wozek za 5tys wogole dziecko musi byc modne
Zdaje sobie sprawe ze sa tez dzieci chore,z alergia ktore nie moga pic mleka za 13zl tylko za 100zl,dlatego te 800-1000zl wystarczy na nie,ale nie rozumiem mam(a mam pare znajomych) ktore ucza od malego dzieci ze kasa jest najwazniejsza i to jak sie wyglada
Zgadzam się w 100%. Mam znajomych którzy mają małą córeczkę bez żadnych chorób, alergii itd i po przeliczeniu wyszło im, że wydają miesięcznie na nią ok. 400 zł. Jasne można wydawać i 1000zł i 2000zł ( markowe ciuchy, słoiki itd). My oboje pracujemy, łącznie mamy ok. 3400 zł/mc, mieszkamy z rodzicami więc opłaty idą na pół ale te nasze prace są nie pewne i jakoś nie możemy podjąć decyzji ze chcemy już dziecko.....psychicznie jestem gotowa ale ciagle za głową mam obawy, że a jak jedno straci pracę to będzie kiepsko...aj zycie w Polsce bez znajomości
Stary 2014-10-24, 11:45   #4250
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
Żaden problem jeśli macie tyle pieniążków, które możecie przeznaczyć na dziecko i oprócz tego resztę na utrzymanie Was
Dokładnie tak, przecież nie pisałam, że 800 zł będziemy mieć do podziału na trzy osoby, tylko na samo dziecko.
Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Hm, co innego jest 800 zł na życie, z których musisz opłacić mieszkanie, rachunki, jedzenie i jeszcze własne przyjemności, a inna sprawa, jak ktoś ma już opłacone mieszkanie i rachunki, kwota zostaje tylko na żywność i inne wydatki, a co innego jak te 800 zł masz do wydania na własne przyjemności, bo wszystko inne popłacone.

W 1 wersji posiadanie dziecka byłoby bardzo szalone.
A gdzie ja pisałam, że za te 800 zł oplacam mieszkanie i rachunki???

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2014-10-24, 11:45   #4251
say-hello
Zakorzenienie

ja nie wiem ile kosztuje dziecko "na codzień", ale sam fakt, że na początku trzeba kupić wózeczek, fotelik do auta, łóżeczko, ileś tam akcesoriów, jest już trochę przerażający. do tego prawdopodobnie większe auto, bo ja jeżdżę bardzo małym, a tż ma na firmę. później dochodzi ewentualna niania, przedszkole i w końcu szkoła, dodatkowe zajęcia i wycieczki. czym dziecko starsze, tym wydatki większe. poza tym trzeba liczyć się, że raz na jakiś czas dziecku zdarzy się zachorować i wtedy wydaje się dużo pieniędzy czy to na wizyty prywatne, czy na leki. w takich wypadkach rodzice raczej nie oszczędzają, bo chcą zrobić wszystko, co się da.
nasza sytuacja jest powiedzmy "stabilna", nie jest zła. ale patrząc realnie, jeszcze trochę wolałabym odczekać, żeby się nie bać, że zabraknie na lekarza czy inne wydatki. no i prawda jest taka, że nie chcemy obniżać naszego standardu życia - może to głupio zabrzmi, ale nie chciałabym rezygnować z wyjść ze znajomymi, kolacji w restauracji czy wakacji.
Stary 2014-10-24, 11:52   #4252
Robusta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
ja nie wiem ile kosztuje dziecko "na codzień", ale sam fakt, że na początku trzeba kupić wózeczek, fotelik do auta, łóżeczko, ileś tam akcesoriów, jest już trochę przerażający. do tego prawdopodobnie większe auto, bo ja jeżdżę bardzo małym, a tż ma na firmę. później dochodzi ewentualna niania, przedszkole i w końcu szkoła, dodatkowe zajęcia i wycieczki. czym dziecko starsze, tym wydatki większe. poza tym trzeba liczyć się, że raz na jakiś czas dziecku zdarzy się zachorować i wtedy wydaje się dużo pieniędzy czy to na wizyty prywatne, czy na leki. w takich wypadkach rodzice raczej nie oszczędzają, bo chcą zrobić wszystko, co się da.
nasza sytuacja jest powiedzmy "stabilna", nie jest zła. ale patrząc realnie, jeszcze trochę wolałabym odczekać, żeby się nie bać, że zabraknie na lekarza czy inne wydatki. no i prawda jest taka, że nie chcemy obniżać naszego standardu życia - może to głupio zabrzmi, ale nie chciałabym rezygnować z wyjść ze znajomymi, kolacji w restauracji czy wakacji.
no własnie dlatego piszę, że nie możemy zakładać że będzie wszystko super fajnie i wystarczy nam 400 zł, bo możemy się przeliczyć. Te 800 zł o których mówię to nie kasa na firmowe ubranka i gadżety, nie nie. Wizyty u lekarza, szczepionki i inne rózne rzeczy. Nie mówię już o tym, że koszta utrzymania mieszkania/domu rosna. Dzieci potrzebują wiekszej temperatury w domu, sa codziennie kąpane, trzeba używac przeróżnych komsetyków to podnosi koszt utrzymania mieszkania, pranie dziecku robimy często, o tych rzeczach sie nie myśli podliczając wydatki na dziecko ale na to pieniążki tez musza się znaleźć...

Stary 2014-10-24, 11:53   #4253
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie tak, przecież nie pisałam, że 800 zł będziemy mieć do podziału na trzy osoby, tylko na samo dziecko.

A gdzie ja pisałam, że za te 800 zł oplacam mieszkanie i rachunki???
Dla wielu osób słowo na życie oznacza całkowitą kwotę, z której opłacasz wszystkie rachunki, żywność, środki czystości i czasem również coś extra.

Stary 2014-10-24, 11:54   #4254
moskit30
Raczkowanie

Powiem tak...w naszym kraju ciezko zdecydowac sie na dzieci,tak jak pisalam mi 400zl wystarczalo na dziecko,w tej chwili chciala bym miec jeszcze jedno,ale choruje na SM i nie jest wskazane miec dzieci a pozatym prowadze wlasny biznes i ciezko bylo by mi pozniej.
Tak mi sie wydaje ze jak bysmy "wpadli"to bylby znak od Boga i jakos by to bylo,ale swiadomie ciezko na te chwile podjac decyzje o dziecku...
Kobietki i mam jeszcze jedna rade ,jezeli marzycie o 2-3 dzidziolkach to robcie od razu rok po roku bo pozniej ciezko zdecydowac sie na kolejne,ja tak strasznie zaluje ze nie zaszlam w ciaze po pierwszym dziecku,bo moja corka strasznie chciala by miec rodzenstwo...

Edytowane przez moskit30
Czas edycji: 2014-10-24 o 11:56
moskit30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 12:02   #4255
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
no własnie dlatego piszę, że nie możemy zakładać że będzie wszystko super fajnie i wystarczy nam 400 zł, bo możemy się przeliczyć. Te 800 zł o których mówię to nie kasa na firmowe ubranka i gadżety, nie nie. Wizyty u lekarza, szczepionki i inne rózne rzeczy. Nie mówię już o tym, że koszta utrzymania mieszkania/domu rosna. Dzieci potrzebują wiekszej temperatury w domu, sa codziennie kąpane, trzeba używac przeróżnych komsetyków to podnosi koszt utrzymania mieszkania, pranie dziecku robimy często, o tych rzeczach sie nie myśli podliczając wydatki na dziecko ale na to pieniążki tez musza się znaleźć...
dokładnie zgadzam się.
Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Dla wielu osób słowo na życie oznacza całkowitą kwotę, z której opłacasz wszystkie rachunki, żywność, środki czystości i czasem również coś extra.
też tak rozumiem ten zwrot

Cytat:
Napisane przez moskit30 Pokaż wiadomość
Powiem tak...w naszym kraju ciezko zdecydowac sie na dzieci,tak jak pisalam mi 400zl wystarczalo na dziecko,w tej chwili chciala bym miec jeszcze jedno,ale choruje na SM i nie jest wskazane miec dzieci a pozatym prowadze wlasny biznes i ciezko bylo by mi pozniej.
Tak mi sie wydaje ze jak bysmy "wpadli"to bylby znak od Boga i jakos by to bylo,ale swiadomie ciezko na te chwile podjac decyzje o dziecku...
Kobietki i mam jeszcze jedna rade ,jezeli marzycie o 2-3 dzidziolkach to robcie od razu rok po roku bo pozniej ciezko zdecydowac sie na kolejne,ja tak strasznie zaluje ze nie zaszlam w ciaze po pierwszym dziecku,bo moja corka strasznie chciala by miec rodzenstwo...
ja właśnie mam taki plan, żeby mieć dwójkę z przerwą półtora roku lub dwa lata ale oczywiście życie zweryfikuje to dużo zależy od dziecka, bo jeśli trafi się spokojny egzemplarz to można z dwójką dać radę. z kolei moja koleżanka ma takiego urwisa, na którego musi patrzeć przez każdą sekundę, że ona sobie nie wyobraża drugiego dziecka
Stary 2014-10-24, 14:08   #4256
velika
Winter is coming

ja chyba żyję w jakimś innym kraju, bo czytam o tych 800 zł i oczom nie wierzę. Ja z moim mieliśmy parę lat temu na początku drogi zawodowej ok. 2000 na dwie osoby (a mieszkaliśmy z rodzicami) i dla mnie to było mało. Nie wiem, może jesteśmy bardzo rozrzutni
Nie będę tu pisać ile wg mnie wystarcza na spokojne życie, żeby było na wyjazdy, przyjemności i rachunki itd. bo wyjdę na snobkę czy coś
Szczerze mówiąc nie zdecydowałabym się na dziecko mając mniej niż 5 -6 tysi, a pewnie byłoby na styk I argument, że inni tak żyją do mnie trafia niestety.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 14:44   #4257
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie zdecydowałabym się na dziecko mając mniej niż 5 -6 tysi, a pewnie byłoby na styk I argument, że inni tak żyją do mnie trafia niestety.
Mówiąc szczerze ja też, brzydko mówiąc chrzanię życie, polegające na wyborach: kurtkę dziecku czy sobie nowe buty Życie kosztuje, utrzymanie auta kosztuje, utrzymanie naszych trzech kotów też pożera parę stów miesięcznie. Lubię czytać (a książki są drogie), lubię dawać prezenty bliskim i o zgrozo lubię mieć ładne i niestety mające swoją cenę rzeczy (buty czy torebki), a skoro oboje z mężem zarabiamy na swoje przyjemności, to nie widzę powodu, dla którego miałabym się tego wstydzić. Jasne, potrafiłabym popylać całą zimę w adidasach (zdarzało się różnie w życiu, czasem zastanawiałam się czy kupić kotu czy sobie - wygrywało zwierzę, które miałam pod opieką) tylko w imię czego?
Rozumiem podejście innych, dla których dziecko jest priorytetem (dla mnie akurat nie jest), ale nie rozumiem dorabiania do tego zbędnej ideologii o wieku czy innych pierdołach.

W każdym razie życzę Pannie Izabeli zrealizowania planów prokreacyjnych, skoro rzeczywiście dziecko jest jej marzeniem.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 14:50   #4258
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Mówiąc szczerze ja też, brzydko mówiąc chrzanię życie, polegające na wyborach: kurtkę dziecku czy sobie nowe buty Życie kosztuje, utrzymanie auta kosztuje, utrzymanie naszych trzech kotów też pożera parę stów miesięcznie. Lubię czytać (a książki są drogie), lubię dawać prezenty bliskim i o zgrozo lubię mieć ładne i niestety mające swoją cenę rzeczy (buty czy torebki), a skoro oboje z mężem zarabiamy na swoje przyjemności, to nie widzę powodu, dla którego miałabym się tego wstydzić. Jasne, potrafiłabym popylać całą zimę w adidasach (zdarzało się różnie w życiu, czasem zastanawiałam się czy kupić kotu czy sobie - wygrywało zwierzę, które miałam pod opieką) tylko w imię czego?
Rozumiem podejście innych, dla których dziecko jest priorytetem (dla mnie akurat nie jest), ale nie rozumiem dorabiania do tego zbędnej ideologii o wieku czy innych pierdołach.

W każdym razie życzę Pannie Izabeli zrealizowania planów prokreacyjnych, skoro rzeczywiście dziecko jest jej marzeniem.
Ja mam takie samo zdanie Poza tym my na samą naprawę auta wydaliśmy w tym miesiącu 800 zł. A gdzie reszta? I też lubię wydawać na przyjemności, nie po to pracuję cały miesiąc, żeby z tego zapłacić tylko rachunki i kupić jedzenie.

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2014-10-24 o 14:52
velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 15:02   #4259
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Ja mam takie samo zdanie Poza tym my na samą naprawę auta wydaliśmy w tym miesiącu 800 zł. A gdzie reszta? I też lubię wydawać na przyjemności, nie po to pracuję cały miesiąc, żeby z tego zapłacić tylko rachunki i kupić jedzenie.
Idealne podsumowanie
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 15:37   #4260
cornflower_girl
Zakorzenienie

Moskit Słyszałam to też od paru koleżanek. Choć też dużo zależy od kondycji matki, zachowania dziecka. Słyszałam głosy oburzenia na jedną z matek, u której różnica wieku u dzieci to 1,5 roku, że podobno nie do ogarnięcia - niemowlak wymaga całkowitej opieki, drugie jest na etapie chodzenia, biegania i nie można spuścić z oczu.

say Znam takiego urwisa - Belzebubka. Jak na niego patrzę (i też na jego rodziców, że mają wszystko w ) to najlepszy środek antykoncepcyjny

Co do kwoty na dziecko - na pewno lepiej mieć normalne podejście, a nie frustrować się i żyłować. Znam parę matek, które potrafią w najmniej oczekiwanym momencie wygarnąć dzieciakom te wszystkie wyrzeczenia
Sama uważam, że dziecko nie musi mieć trendsetterskich najdroższych ciuchów, gadżetów, zabawek - najważniejszy jest czas. Ale nigdy nie chciałabym mieć dylematów, czy stać mnie na leczenie dziecka/ rozwijanie jego zainteresowań...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości