|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
A no to spoko. Adresu raczej się w CV nie wpisuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 |
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj mialam telefon.
"Dzien dobry...dostalsy pani cv....chcialbym zadac jeszcze kilka pytan. (i tu ierwsze pytanie) Ile chciala by pani zarabiac? LoL wydaje mi sie, ze w Polsce nie szukaja osob, ktore umieja cos robic/lub maja predyspozycje tylko kto jest bardziej zdesperowany i bedzie pracowal za mniej. Wyslalam 4 cv do Polski, wszyscy sie odezwali ale kazdy zadawal pytanie o zarobki.... Dziwny kraj. We wloszech albo jest w ogloszeniu napisane albo na rozmowie, mowia, ze z moim doswiadczeniem i wyksztalceniem moga zaoferowac tyle i tyle i ajk Ci odpowiada to ok jak nie to narka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1233 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przypomniała mi się jedna reklama (nie wiem czy nadal leci, bo TV nie mam). Rozmowa kwalifikacyjna. Pytanie o zarobki, przewija się kilka osób, jeden mówi ileś tam tysięcy, drugi mniej, a trzeci 2 tysiące. I prezes go zatrudnia (potem jest jeszcze, że pracownik mówi "mówiłem w walucie Euro",) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1235 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że chodzi o projektowanie, więc jak już coś wpisać do cv to nazwy obiektów przy, których tworzeniu brało się udział, a nie adres oddziału firmy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Konto usunięte
|
Ja w ogóle nie zrozumiałam problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszyscy mi teraz mowia, abym szukala w Polsce bo jest latwiej i moim zdaniem z tego co jak narazie zauwazylam to w Polsce jest duzo wiecej pracy ale za bardzo kiepskie pieniadze nieadekwatne do kosztow utrzymania. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spoko ale jak sobie mysle, ze chyba czas juz sie gdzies osiasc na stale bo jak tu sobie zycie osobiste ulozyc ciagle sie przeprowadzaajac. Jak narazie czeka bo za 4 dni bede wiedziala czy pojadee na erasmus placement. Moze to cos da . W ogole to jakis czas temu przeliczlam soie stawki brutto netto. W polsce przy 3500 brutto na reke wychodzi 2500, a we wlosech przy 3500€ brutto to 3140€... i gdzie tu sprawiedliwosc. Wiadomo, ze przy takich kosztach zaden pracodawca nie zaproponuje normalnej stawki. ![]() ![]() Narazie mam jeszcze nadzeje, ze dostane sie na erasmus placement (za 4 dni powinny byc wyniki) moze to cs mi pomoze. Edytowane przez Zorzoli Czas edycji: 2014-10-24 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1240 |
Raczkowanie
|
Kobitka ze sklepu bez problemu zgodziła się przełożyć drugą rozmowę na środę. Chyba trochę mnie chce...
![]() ![]()
#1241 | |
Perfumoholik z wyboru
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1242 |
Zakorzenienie
|
a czego to byla reklama?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1243 |
Konto usunięte
|
Nie pamiętam, raz ją widziałam i tylko tak kątem oka (bo nie mam tutaj u siebie tv)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1244 |
Konto usunięte
|
A odnośnie wyglądu - uważacie, że to ma jakiekolwiek znaczenie?
Moja mamuśka uważa się za wielką znawczynie szukania pracy (a od 30 lat pracuje w jednym miejscu) i mówi mi, że 1) mam nie nosić rozpuszczonych włosów, tylko koczki,bo będę wyglądać poważniej ![]() 2) mam brać spódniczki 3) mam zagadywać pracodawców ewentualnych, żeby uważali,że jestem "taka super" Dodatkowo myślałam o przemalowaniu włosów (myślę o tym od dawna, żeby nie było),coś pod blond. Zauważyłam, że moje wszystkie blond-koleżanki ze studiów mają prace. Może to głupie, ale chyba to ma znaczenie, skoro w sklepach,biurach czy bankach widzę blondynki... Już się wszystkiego imam, aby tylko coś znaleźć :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Rozeznanie
|
Dostałam odp na e-mail " Informujemy, że zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń dotyczących oferty pracy ...... W związku z dużym zainteresowaniem naszą ofertą wszystkie zgłoszenia zostały dodane do naszej bazy kandydatów na pracowników... "
Ciekawe czy zadzwonią. Na pewno przegrywam z miejscowymi, bo chodzi o pracę w innym mieście niż moje. Pracodawca woli osoby, które mieszkają w danym mieście niż przyjezdne - czyli takie co by musiały po dostaniu pracy wynająć pokój lub dojeżdżać. U mnie dojazd odpada, bo nie mam auta. Musiałabym coś wynająć. Raz usłyszałam od pracodawcy przez tel, że jeśli dopiero po znalezieniu pracy planuje pokój wynająć, to on mi już na wstępie dziękuje i woli zaprosić na rozmowę kogoś z tego miasta. Zapytał się Pan przez tel czy już mieszkam w tym mieście, ja mówię, że nie jeszcze, że jak znajdę pracę to wtedy zamieszkam. No i mi podziękował wtedy. Przecież nie przeprowadzę się naprzód, nie mając pracy, bo i skąd bez pracy miałabym kasą na pokój, jedzenie itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1246 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
- firma A, bordowe spodnie, czarna lejąca bluzka, czarna marynarka i wiązane zimowe buty na płaskim obcasie (nie kozaki), rozpuszczone włosy + mocny makijaż, długie bordowe paznokcie - zaproponowano mi pracę - firma B, czarne eleganckie spodnie, błękitna koszula, czarna marynarka, rozpuszczone włosy, szpilki, delikatny makijaż - zaproponowano mi pracę - firma C, granatowa spódnica z zamkiem na calej długości, biała bluzka z takimi jakby falbanami idącymi do dekoltu, czarna marynarka, z tego co pamiętam rozpuszczone włosy, makijaż średni (oczy podkreślone na brązowo, delikatny błyszczyk na ustach), czarne buty na koturnach 3cm, długie bordowe paznokcie i... torba z frędzlami... też się udało. Wlosy? Jestem brunetką, długość włosów zwykle od polowy szyi do "lekko za ramiona". Mam wrażenie, że przekonałam ludzi za każdym razem rozmową, sposobem myslenia, umiejętnością pochwalenia się tym co potrafię a nie tylko przekazaniem informacji na ten temat, sprawianie wrażenia pewnej siebie. Przy czym to moje osobiste odczucia na temat tych rozmów. Stanowiska raczej poważne, bo zarządzanie ryzykiem, audyt finansowy, bankowość inwestycyjna.
![]() |
#1247 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 |
maszyna, nie człowiek
|
Przy czym, że tak powiem, postawiłam na zasadę "muszą mnie chcieć taką, jaka jestem". Koleżance, która miała to samo podejście się nie udawało - dziewczyna z natury jest uznawana za kogoś kto się nie uśmiecha, jest nieprzystępny. Według mnie warto podpytać znajomych co o nas uważają i jakie sprawiamy pierwsze wrażenie, to też może dużo pomóc.
#1249 | ||
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
To po co sie przyznajesz? Trzeba było powiedzieć ze tak. Jakbyś dostała prace to jakiś czas byś mogła sie przemęczyc z dojazdem dopóki byś czegoś nie znalazła, chyba nie szukasz tej pracy 500 km od domu? Nie wierze ze nie znalazlabys kogoś, z kim mogłabys dojeżdżać przez jakiś czas albo ze nie ma żadnych autobusów czy pociągów of ciebie do tego drugiego miasta. Cytat:
No to mam problem, bo podobno na początku zawsze sprawiam wrażenie nieśmiałego i niepewnej siebie,( Piszę z telefonu, który nie ma opcji "Enter". |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1250 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, u mnie coś ruszyło. Ruszyło o tyle, że w środę idę na rozmowę do agencji reklamowej która oferuje płatne praktyki z gwarancją zatrudnienia. Ucieszyłam się bardzo gdy wczoraj do mnie zadzwonili ale nieco się stresuje przed tą rozmową, bo muszę przyznać ze dość mi zależy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1251 |
maszyna, nie człowiek
|
Nou, to moze jest to cos nad czym warto popracowac. Dlugo bylam bezsensownie niesmiala, ale w koncu stwierdzilam, ze najwyzej juz drugi raz osoba przeprowadzająca rozmowę mnie nie zobaczy i starałam się zawsze zabawiać rozmową, sprawiać wrażenie miłej i wygadanej aż moi znajomi stwierdzili że się zmieniłam i widać, że daję sobie radę i mogłabym wręcz objąć kiedyś kierownicze stanowisko i zarządzać ludźmi
![]()
#1252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nieśmiała byłam,ale już nie jestem, uśmiecham się i pokazuję postawę otwartą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1253 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam takie argumenty, też sobie kiedyś to wmawiałam, że tylko ładne osoby mają pracę. Kolor włosów nic nie daje, jestem blondynką i 2 lata byłam bezrobotna :P
#1254 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1256 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Rozeznanie
|
Dołączam do was
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2014-10-25 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1259 |
Konto usunięte
|
unachica17 - witaj
uniperfect - miałam adres mojego miasta rodzinnego,a potem zmieniłam na miasto docelowe. Jasne, teraz tu mieszkam, ale jeśli bym wróciła do dom rodzinnego, to w CV zostawiłabym tak jak jest - Lublin ![]() Słuchałam dziś wiadomości - pan prezes Belka oświadczył,że w Polsce płace powinny być wyższe, ponieważ młodzi, zdolni (!) ludzie wyjeżdżają za granicę, gdyż nie są w stanie tutaj się utrzymać. Mówił, że praca jest, ale za marne pieniądze. Odnosić się to miało do gospodarki - która spowalnia,właśnie przez niskie płace. Aż ciśnie się na usta "Thank U Captain Obvious" Powiedział, bo powiedział. A i tak nic się nie ruszy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1260 |
Rozeznanie
|
Według mnie powinny obniżyć składki ZUS by koszty zatrudnienia pracownika były niższe. Wtedy może chętniej pracodawcy by umowy o pracę dawali i więcej ofert pracy by było. Podniesienie płacy minimalnej moim zdaniem nic wiele nie da.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.