|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Dzien dobry
przygarnelam core rano na cycusia do lozka i zostalam skopana takze wyspana niezbyt jestem. W ogole ma ostatnio tak, ze tylko mama, a zasypianie tylko przy cycusiu. Probowalam ja uspac glaskalam spiewalam trzymalam za raczke-oczy jak 5zlotych, wzielam do cycusia sekund puec dziecko spi...moze potrzebuje bliskosci wiecej? I tak jej duzo czasu poswiecam bo ostatnio cos sama nie bardzo posiedzi, nie wiem moze taki wiek u nas tez zimno, szaro buro :/
|
|
|
|
#2762 |
|
Zakorzenienie
|
Edit.
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-10-28 o 14:17 |
|
|
|
#2763 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja nadal poluję na otwarcie buźki ![]() Dziś Młoda skończyła 4 miesiące |
|
|
|
|
#2764 |
|
Zakorzenienie
|
Edit.
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-10-28 o 14:17 |
|
|
|
#2765 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
my się nadal szarpiemy z katarem i kaszlem, już tydzień najlepiej wygląda Ola jeśli chodzi o poprawę - ale ona dostała jakiś najbardziej "leczący" syrop, bo była w najgorszej formie... Jeremiemu się pogorszyło odrobinę, Basia w moim odczuciu cały czas tak samo (ma tylko inhalacje) ja dostałam bólu gardła, ale czytałam że to standard po aspiratorach Cytat:
jutro chcę męża wysłać na rozpoznanie - może będą mieć w smyku megastory, bo na stronie smyka są... mieliśmy jechać razem, ale na razie się nie zapowiada, żeby można było wziąć dzieciaki... Cytat:
Cytat:
|
|
#2766 |
|
Rozeznanie
|
U nas tez pięknie, słonecznie tylko mroźno! W związku z tym ze spaceru wróciliśmy po 30 minutach... Strasznie zmarzłam! Dobrze, że rękawiczki przynajmniej miałam.
Mikołajowi ubieranie w grube ciuchy i czapkę niezbyt sie podoba. Leżał w wózku jak mumia, inny człowiek normalnie oO Domi, mamaya to u nas jest zupełnie odwrotnie...do tej pory Mikołaj chętnie otwierał buzie, od jakiegos czasu jak widzi, ze cos sie zbliża to zaciska usteczka i robi dziubek. Dzisiaj dodatkowo, jak juz mu podałam witaminkę to zrobił "pfffffffff!" Obstawiam, że pozbył sie z 50% zawartości :/ |
|
|
|
#2767 |
|
Zakorzenienie
|
Celebrinfea dostalas pw odemnie bo wyskoczy mi jakis blad i nie wiem doszlo czy klepac odnowa
|
|
|
|
#2768 |
|
Zakorzenienie
|
Edit.
|
|
|
#2769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest załamana młoda od 7:00 przysneła koło 12:00 na 20 min? A tak to płacze uspokaja się tylko na ręku... Nie dość że dziś sama jestem to jeszcze nie zdażyłam nic zjeść... Masakra jakaś... |
|
|
|
|
#2770 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() U nas też ziąb - o 11:30 były 3 'C tylko. No, ale Młoda w kombinezon i na spacerze byłyśmy prawie do 13 , a miałam iść tylko do Biedronki po zakupy obiadowe tak pięknie usnęła![]() Co do prezentowej wymiany, to w sumie poza kosmetykami i zbieraczami kurzu może być wszystko dla dziecka jakby co róż może być bardzo lubię wszelkie hand made
|
#2771 |
|
Zakorzenienie
|
u nas 6 stopni, chciałam wyjść na godzine ale mała zasneła i w sumie spędziłam na dworze 3h i wymarzłam ... za chwile znów wychodzę ale maks na 1h bo musze iść do sklepu - mam nadzieje że i tym razem mała mi ładnie zaśnie
|
|
|
|
#2772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj wspolczuje problemow zabkowych |
|
|
|
|
#2773 |
|
Wtajemniczenie
|
8. Osoby biorące udział w wymiance i ich preferencje (kolor zielony mam już dane adresowe)
1.Celebrinfea - preferencje: hand made biżuteryjny, wełniany w zasadzie każdy kocham herbaty... uwielbiam dziergać biżuteryjnie i szlifuję szycie na maszynie, ucieszą mnie akcesoria, jakiś kamyczek ze wskazaniem co z niego zrobić czy kupon materiału Dziecięco jeśli ktoś się zdecyduje to Jagodzianka obecnie rozmiarówka 68/74 Jedyne ograniczenia to z racji zawalenia mieszkania proszę bez figurek, kurzo przyciągajek i bez neonowych kolorów 2. Oldzia20 - preferencje: "[...]fajny hand made świąteczny, kulinarny bądź dziecięcy,wszystko co przyjemne dla ciała, śliczne świeczki, ramki na zdjecia, lubie biegać (może jakaś czapa ) aha nie lubie wspomnianych już typowych "łapaczy kurzu" [..]" 3. Iza188 - preferencje: ucieszy mnie wszystko co praktyczne do użycia lub zużycia w domu i w terenie kosmetyki pielęgnacyjne do twarzy wolę wybierać sama. Wszystkie inne części ciała chętnie poddaję eksperymentom Nie przepadam za "kurzołapami" w postaci figurek, świeczuszek i innych stroików 4. Mamaya 5. Bambusiek - preferencje: "[...] poza kosmetykami i zbieraczami kurzu może być wszystko dla dziecka jakby co róż może być bardzo lubię wszelkie hand made [...]" 6. Domi_00 7. Malwiśka 8. Debeściara - preferencje: "[...]chętnie hand made, fajny film (byle nie thriller, horror, sensacja), no i tak jak Iza byle nie "zbieracze kurzu", coś fajnego dzieciakowego chętnie przyjmę[...]" 9. Agnes208 10. Oluch_ 11. Robaczek - 85 - preferencje: "[...]wszystko oprócz kurzolapow i różowych ciuszkow może być jakis gadzet kuchenny [...]" Wszelkie komentarze mile widziane Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-10-24 o 19:08 |
|
|
|
#2774 |
|
Rozeznanie
|
Hejka,
Mamaya brawo dla Jimka, tak w ogole to słodki przystojniak z niego ![]() Malwiska śliczna "dalmatynka" Chetnie się dolacze do zabawy świątecznej, preferuje wszystko oprócz kurzolapow i różowych ciuszkow może być jakis gadzet kuchenny Bylismy z Kinia na szczepieniu, ani się nie skrzywiła, ale za to dala popis jak ja ubieralam Musialam wczoraj wybyc i tata podał bebilon i młoda zrobila już 4 zielono- sluzowate kupy a dawalismy bebilon ha i nic nie było ![]() Książki to u mnie ciezko dostać, czytam duzo ale korzystam z biblioteki, chyba ze chodzi o specjalistyczne podreczniki akademickie
Wojtulek 29.01.2009 Moje rękodziełoKingusia 18.06.2014 Baza adresów onion Kuchennie BRUTAL SEARCH Edytowane przez robaczek-85 Czas edycji: 2014-10-24 o 19:00 |
|
|
|
#2775 |
|
Rozeznanie
|
Celebrinfea Fajny pomysł z wymianą prezentów! Chętnie dołączę
Moje preferencję to: hand made, też uwielbiam sypane herbaty, mogą być przetwory, coś do makijażu, kosmetyk, coś dla dziecka (ubranka nie przeszkadzają nam używane, rozmiar 74-80 lub 98, nie przepadamy za białym, błękitnym i niebieskim, lubimy szarości, musztardowe i inne wszelakie), byle nie zbieracze kurzu.Agatka jak Ty dajesz radę z trójką chorych dzieci? Mamaya to młody szybko się przekonał do jedzenia łyżeczką Rybka miałam identyczną szczoteczkę dla Andrzejka myłam nią pierwsze ząbki.U nas też ziąb Andrzejek przeziębiony, biedak zaraził się ode mnie, ale znosi to dzielnie. Mnie niezle rozłożyło, jakimś cudem Wituś na razie się trzyma. Dziewczyny jaki kombinezon dla 1,5 roczniaka? Jednoczęściowy czy dwuczęściowy? |
|
|
|
#2776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ale ogólnie to nie jest źle - żeby tylko te inhalacje nie powinny się kończyć długo przed wieczorem i gdyby było łatwiej przewidzieć kiedy Basia zaśnie to byłby prawie luzik... bo z nią jest najwięcej zachodu mimo wszystko...ja bym dla półtoraroczniaka brała jednoczęściowy, ewentualnie dwuczęściowy z wysokimi spodniami na szelkach to drugie może być nawet lepszym rozwiązaniem... ja miałam dla rocznych dzieci jednoczęściowe, dla dwulatków również, ale dla dwulatków miałam dodatkowo kurtki... nawet teraz dla Oli będę mieć jednoczęściowy, mimo że będzie mieć 3lata... w sumie to mi przypomniałaś że muszę jej kurtki poprzymierzać, bo nie wiem czy mam jakąś sensowną... na 4 lata dla Jeremka miałam dwuczęściowy już (spodnie na szelkach) i te spodnie powinny być na niego nadal dobre, więc będzie mieć na kolejną zimę - w zeszłym roku ani raz nie założył
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-24 o 22:12 |
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -------- Bry wieczór ![]() Dzieci dawno śpią, ale zaliczyliśmy prawie 2-godzinny spacer, więc dotlenione jak trzeba ![]() A poza tym biorę się powoli za zakupy prezentowe dla dzieci, bo mam dla moich kupić sama od dziadków + 2 siostrzeńców męża - 8 lat i 2 miesiące (+ chrzciny ) ![]() Dobrze, że rodzicom nietrudno wybrać ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- W sumie dla 3 latka też nie mam kombinezonu Poszukam czegoś unisex na all na 104 i chyba spasuje.
|
|
#2778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ewentualnie możesz dokupić same spodnie - bywają takie aż po pachy
|
|
#2779 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoją drogą kupiłam te spodnie na szelkach w Wójciku za śmieszne pieniądze na wyprzedaży z tym że były jeden jedyny rozm. 98 i Matyldka dopiero teraz dorosła do tego rozmiaru, a już 3 zimę będzie w tych spodniach urzędować jak miała ok 8 miesięcy wyglądała nieco komicznie ale w spacerówce zasłoniłam jej nóżki pokrowcem i nie było widać agatka masakra 3 dzieci chora.. ja z jednym jestem tak zakręcona że o niczym innym nie myślę a Ty jeszcze na forum znajdziesz czasu szacun kobieto Zdrówka życzymy dla wszystkich domowników U nas przyplątałą się dziwna infekcja.. tzn Matyldka załapała.. wczoraj wymiotowała 2 razy, była osłabiona, apatyczna, nie miała apetytu i do tego gorączka ok 38 stopni przez cały dzień... Dzwoniłam do doktorka i zalecił nie zbijać gorączki, dużo poić chłodnym i słodkim (ku mojemu zdziwieniu)... Jedynie do tej żołądkowo-wirusowej teorii nie pasuje suchy płytki kaszel... ;/ cały czas ją męczy takie niby niewinne pokasływanie i w nocy to samo.... Z takim wirusem jeszcze doczynienia nie miałam... zaczęłam jej dziś dawać Neosine może da radę, bo to niby lek na wirusy.. Ehhh no zobaczymy, modlę się żeby Ignaś tego nie złapał, bo nie wyobrażam sobie wymiotów u takiego malucha W dodatku jestem teraz sama z dzieciakami prawie cały czas.. mama zajęta, mąż pomaga swojej mamie bo ma teraz szczyt sezonu (handluje chryzantemami, zniczami) ehhh
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-10-25 o 09:52 |
|
|
|
|
#2780 |
|
Zakorzenienie
|
debeściara: starszaki akurat nie są tym razem marudne (z jeden dzień może byli), tylko kaszel i katar, który od czasu do czasu trzeba im wytrzeć (Jeremi sobie czasem radzi sam, ale tylko czasem...), gdyby nie te lekarstwa, to byłoby całkiem miło
ale jak miały grypę żołądkową rok temu, to mimo że nie było Basi nie miałam na nic czasu... na szczęście mieli na raty - najpierw wymiotowało jedno, potem drugie... mimo że zostałam wtedy w domu poprosiłam opiekunkę żeby przyszła na 2h (zabierała drugie dziecko na dwór, żeby się trochę przewietrzyło, bo ja nie miałabym jak wyjść, a mąż w pracy)
|
#2781 |
|
Zadomowienie
|
Fakt, katar u starszych dzieci nie jest już taki straszny, dobrze że dzieciaki nie marudza
naczytalam sie dr google i zdaje się że trzeba się jednak udac do lekarza bo może to być początek zapalenia odkrzeli, zobaczymy jak mała zniesie weekend...Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Z tematów bardziej niemowlakowych, Ignaś nadal rośnie w takim tempie że zdążam mu założyć daną rzecz 2-3 razy i koniec w ramach ratunku sięgnęłam dziś po posiłki odłożone po Matyldce i nie tylko i znalazłam mnóstwo mnóstwo rzeczy które są już dobre lub będą za chwilę Aha w ramach nieśmiałego rozszerzania diety wprowadziłam Ignasiowi z wielkim sukcesem kompot jabłkowy Do tej pory (poza czasem żółtaczkowym) prawie go nie poiłam, bo wodę pił niechętnie, a z cyca ten pierwszy wodnisty pokarm spija więc nie nalegałam bardzo na tą wodę, a wczoraj dałam mu kompocik ugotowany z 3 różnych jabłek (z własnego sadu ) i wypił "setkę" aż mu się uszy trzęsły mimo, że to troszkę kwaskowate ![]() Pewnie wiele z Was już ma to za sobą, ale jeśli nie to polecam Dobre preludium do wprowadzenia jabłuszka Nie wiem dlaczego przy Matyldce na to nie wpadłam ![]() Dzieci śpią, innych domowników brak, nie wiem co ze sobą zrobić a raczej w co ręce wsadzić.. Uciekam, miłego weekendu Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-10-25 o 13:49 |
|
|
|
#2782 |
|
Raczkowanie
|
Co do wymiany świątecznej to już nie mogę się doczekać i właśnie sobie uświadomiłam, że będziemy wtedy w Polsce, więc nie będzie problemu z wysyłką. Już się zabieram za wysłanie maila.
Rybka fajny pomysł z tą szczoteczką na dziąsełka, chyba też wypróbuję. Choć na szczęście ostanie 2 dni były trochę spokojniejsze w tym temacie. Mamaya brawa dla synka za otwieranie buzi i chętne pałaszowani. Bambusiek, Malwiska jak Wy to robicie, że Wam dzieci tyle śpią na spacerze? Zazdroszczę i chętnie bym wymarzła. U nas po 30 min pobudka. Robaczek brawa za szczepienie dla dzielnej panny. Caramel zdrówka dla Ciebie i Andrzejka. Jak tam Krówka sobie radzi, masz jakieś wieści? Grosik przesłany i kociakowi znajomi poproszeni o pomoc. Debesciara zdrówka dla Matyldki i dużo siłek dla Ciebie, no i brawa za kompocik. Agatka zdrówka raz jeszcze bo jak widać ostatnio nie pomogło. U nas też coś się przyplątało. Julka ma zatkany nosek i chrypkę z rana. Mam nadzieję, że się nic z tego gorszego nie rozwinie bo musimy zaliczyć jeszcze jedno szczepienie przed urlopem. No i ostatnio Julka zaczęła „odkrywać” nasze twarze, włosy. Bardzo to urocze. Gładzi rączką po policzkach, łapie za nos, gładzi po włosach, mi ściąga okulary i bardzo jej się to podoba. Miłego weekendu
|
|
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie u nas przypałętał się katar
|
|
|
|
#2784 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas był dzień pełen wrażeń rozbieranie tuszy, qmpela z Roterdamu przyjechała i obiad u teściowej. Jutro jade do rodzicow odpoczac...
|
|
|
|
#2785 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo ten dzień jakiś męczący
Tez mi się dziś juz nic nie chce spać IDE a co będę sobie żałować
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#2786 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! U mnie też męczący dzień
Młoda właśnie zasnela a ja muszę jeszcze ogarnąć łazienkę i podłogi.,Dzisiaj moja córa miała "piszczący" dzień. Rano o 6 dawała koncerty przez 20 minut a jak się cieszyła przy tym!! Gorzej ze mną i tż ![]() Ah te nasze dzieciaczki, robią się coraz fajniejsze ![]() Zdrówka dla wszystkich zakatarzonych |
|
|
|
#2787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- 8. Osoby biorące udział w wymiance i ich preferencje (kolor zielony mam już dane adresowe) 1.Celebrinfea - preferencje: hand made biżuteryjny, wełniany w zasadzie każdy kocham herbaty... uwielbiam dziergać biżuteryjnie i szlifuję szycie na maszynie, ucieszą mnie akcesoria, jakiś kamyczek ze wskazaniem co z niego zrobić czy kupon materiału Dziecięco jeśli ktoś się zdecyduje to Jagodzianka obecnie rozmiarówka 68/74 Jedyne ograniczenia to z racji zawalenia mieszkania proszę bez figurek, kurzo przyciągajek i bez neonowych kolorów 2. Oldzia20 - preferencje: "[...]fajny hand made świąteczny, kulinarny bądź dziecięcy,wszystko co przyjemne dla ciała, śliczne świeczki, ramki na zdjecia, lubie biegać (może jakaś czapa ) aha nie lubie wspomnianych już typowych "łapaczy kurzu" [..]" 3. Iza188 - preferencje: ucieszy mnie wszystko co praktyczne do użycia lub zużycia w domu i w terenie kosmetyki pielęgnacyjne do twarzy wolę wybierać sama. Wszystkie inne części ciała chętnie poddaję eksperymentom Nie przepadam za "kurzołapami" w postaci figurek, świeczuszek i innych stroików 4. Mamaya 5. Bambusiek - preferencje: "[...] poza kosmetykami i zbieraczami kurzu może być wszystko dla dziecka jakby co róż może być bardzo lubię wszelkie hand made [...]" 6. Domi_00 7. Malwiśka 8. Debeściara - preferencje: "[...]chętnie hand made, fajny film (byle nie thriller, horror, sensacja), no i tak jak Iza byle nie "zbieracze kurzu", coś fajnego dzieciakowego chętnie przyjmę[...]" 9. Agnes208 10. Oluch_ - preferencje: "[...] poproszę bez "kurzołapaczy", chętnie książeczka dziecięca, bajki na CD, hand made, kolczyki, smakołyki, książka poradnikowa, kucharska lub o wychowaniu dzieci[...]" 11. Robaczek - 85 - preferencje: "[...]wszystko oprócz kurzolapow i różowych ciuszkow może być jakis gadzet kuchenny [...]" 12. Caramel 85 - preferencje: "[...]hand made, też uwielbiam sypane herbaty, mogą być przetwory, coś do makijażu, kosmetyk, coś dla dziecka (ubranka nie przeszkadzają nam używane, rozmiar 74-80 lub 98, nie przepadamy za białym, błękitnym i niebieskim, lubimy szarości, musztardowe i inne wszelakie), byle nie zbieracze kurzu.[...]" Dziewczyny proszę o podsyłanie maila z adresami i decyzję dotyczącą uczestnictwa no i oczywiście preferencji ![]() Chyba wszystkie z dobrodziejstwa dodatkowej godziny korzystają
Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-10-26 o 07:59 |
|
|
|
|
#2788 |
|
Raczkowanie
|
Dzien dobry
cisza jak nigdy my dzis przewozimy ostatnie rzeczy i zaczynamy sprzatanie tamtego mieszkania od jutra bo chcielibysmy szybko je wystawic ehh ciekawe czy ludzie kupuja mieszkania w takim okresie hmmm my na szczescie zdrowe, nuc nas nie dopadlo takze zycze duzo zdrowka wszystkim.Celebrinfea jakbys mogla dopisac rozmiar cory 62, a kolorki kazdy bedzie ok, ubieralam jej nawet niebieskie body haha z tym, ze wole ubierac kaftaniki niz body i polspiochy niz pajace/ spiochy
|
|
|
|
#2789 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Piekna pogoda, to pewie wszyscy w terenie ![]() Moi faceci w lesie na spacerze, mieliśmy iść wszyscy, ale córa śpi od 13, a nie chciałam jej budzić. No i jadła ostatnio o 12:30, a wcześniej o 8:30 rano jaka była zdziwiona jak jej o 12 dałam pierśNo i nocka super - pierwsza pobudka o 2:30, potem 5:30 i 8 no i gdzieś w międzyczasie zmiana czasu ![]() Miłej reszty niedzieli
|
#2790 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie... my jutro idziemy do lekarza bo małej niby lepiej, katarek jakby lżejszy i już nie sapie ale lepiej niech ją osłucha. U nas wczoraj 4 stopnie i tylko 2h na dworku, za to dzisiaj 10 i godzinkę dłużej połaziłyśmy.
wczoraj mielismy małe problemy z zaśnięciem, jeszcze nigdy Oliwka tak nie płakała - sama myślałam że się popłacze - do tej pory nie wiem czy bolal ją brzuszek bo zjadłam kalafiora czy katarek ją wkurzał |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.

przygarnelam core rano na cycusia do lozka i zostalam skopana
takze wyspana niezbyt jestem. W ogole ma ostatnio tak, ze tylko mama, a zasypianie tylko przy cycusiu. Probowalam ja uspac glaskalam spiewalam trzymalam za raczke-oczy jak 5zlotych, wzielam do cycusia sekund puec dziecko spi...moze potrzebuje bliskosci wiecej? I tak jej duzo czasu poswiecam bo ostatnio cos sama nie bardzo posiedzi, nie wiem moze taki wiek
u nas tez zimno, szaro buro :/

Ja nadal poluję na otwarcie buźki 
schrupalo by się

może być jakis gadzet kuchenny
a dawalismy bebilon ha i nic nie było 
) ale ogólnie to nie jest źle - żeby tylko te inhalacje nie powinny się kończyć długo przed wieczorem i gdyby było łatwiej przewidzieć kiedy Basia zaśnie to byłby prawie luzik...
szacun kobieto