izotek - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-24, 19:53   #1771
Izet
Przyczajenie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez madziorek0295 Pokaż wiadomość
Niestety nie uniknęłam wypadania włosów i straciłam ich blisko połowę, na przesuszenie skóry pomagał mi Cetaphil, z którym nie rozstałam się do dziś.
Ale udało Ci się po jakimś czasie opanować sytuację na głowię? Bo jak stracę połowę włosów to chyba będę musiała pojechać golarką na 5 mm
Izet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 20:13   #1772
Asiaa_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Izet Pokaż wiadomość
Ale udało Ci się po jakimś czasie opanować sytuację na głowię? Bo jak stracę połowę włosów to chyba będę musiała pojechać golarką na 5 mm
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy groszę i napisać, że mi przy pierwszej kuracji Aknenorminem (teraz jestem na 4-tym dniu drugiej) włosy nie wypadały bardziej, a właśnie nawet szybciej rosły... Dużo szybciej. Zależne od organizmu... W ulotce Aknenorminu nawet pisze, że skutki uboczne odnośnie włosów to właśnie albo wzmożone wypadanie, albo wzmożony porost.
Asiaa_123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 21:23   #1773
kropelkaa
Zakorzenienie

Oficjalnie dziś dołączam do grona biorącego Izotek pierwsza tabletka już za mną ciekawe czy tak dalej będę się cieszyć z kuracji oby było w miarę dobrze za 30kaps Izotek 20mg zapłaciłam 60,40 zł
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 09:28   #1774
madziorek0295
Przyczajenie

Smile Dot.: izotek

Używałam Cetaphilu i balsamów z olejkami do ust

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:

Miałam jakiś szampon na porost włosów, ale tak na dobre to po roku zaczęły pojawiać się nowe włoski, które były tak cienkie, jak puch u kurczaczka...Plusem jest to, że włosy później się przetłuszczają po kuracji niż przed
madziorek0295 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 10:36   #1775
aneta12182
Zakorzenienie

Po jakim czasie można zacząć drugą kurację? Axotret skończyłam brać z końcem lipca i aktualnie mam pobojowisko na twarzy... Psychika bardziej podkopana niż przed kuracją, bo ostatnia deska ratunku nie pomogła, nie dość, że tyle lat zmarnowanych siedzeniem w domu ze wstydu, to szykuje się problem z tym do końca życia Pomóżcie, czy komuś pomogła druga lub trzecia kuracja raz na zawsze uporać się z trądzikiem?
Stary 2014-10-25, 11:05   #1776
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiaa_123 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim. Może takie pytanie już padło, ale ciężko będzie mi przejrzeć najpierw cały ten temat z powodu mojego braku czasu do siedzenia na kompie i czytaniu forum... Więc pytanie zadam tak czy siak - jakich kremów używacie podczas kuracji Aknenorminem/Izotekiem itd.? Ja na dzień dzisiejszy mam Avene Cicalfate, ale myslałam też nad czymś typu woda w oleju... Np. Iwostin Lipidia, kiedyś miałam próbki, ze dwa lata wstecz, używałam po przesuszu jaki miałam po Atredermie (płyn z tretinoiną do stosowania zewnątrznie, powodujący łuszczenie naskórka - chciałam się pozbyć przebarwień kiedyś tam) i pamiętam, że ta Lipidia dała radę. Ktoś używał? Albo jakie tego typu w ogóle polecacie?
Ja również używam Cetaphil. Polecany jest też tutaj Phisiogel. Z drożyszch Effaclar h zbiera dobre opinie, jest to seria przeznaczona dla osob będących na kuracji izotekiem. Jednak ja używam Cethapil i bardzo sobie chwalę , a cena jest nieporównywalnie niższa (około 35 zł za 100ml)
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 11:13   #1777
Asiaa_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Ja również używam Cetaphil. Polecany jest też tutaj Phisiogel. Z drożyszch Effaclar h zbiera dobre opinie, jest to seria przeznaczona dla osob będących na kuracji izotekiem. Jednak ja używam Cethapil i bardzo sobie chwalę , a cena jest nieporównywalnie niższa (około 35 zł za 100ml)
Kosmetyki LRP u mnie odpadają, kompletnie się nie sprawdzają, miałam Effaclar duo, miałam cholernie drogą Hydraphase i lipa, albo nic nie dają albo dają, ale negatywne skutki... Cetaphil też miałam ale jakoś tak mam wrażenie "rozpulchniał" mi skórę. Obecnie stosuję Avene Cicalfate i mam dwie próbki kremu nawilzajacego z Physiogelu, póki co tymi dwoma delikwentami się smaruję. Zastanawiam się nad kremem Iwostin Lipidia albo nad półtłustym tradycyjnym z Fitomedu, ktoś może kojarzy?
Stary 2014-10-25, 13:37   #1778
meowww
Raczkowanie

Dziewczyny, mam nadzieje, ze moge dolaczyc do Waszego grona. Po latachnieskuteczne walki z nieduzym, ale natretnym podskornym tradzikiem w okolicach policzkow, zaczynam 'przygode' z Roaccutane, odpowiednikiem izoteka. Wzielam rano pierwsza tabletke.
Mam jednak pytanie - przepisano mi 40mg dziennie, 2 x po 20mg na wage 49 kg, wedlug ulotki powinno byc mniej, nie wiem czy ktoras tez miala przepisana tak duza dawke?
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 14:24   #1779
franka72
Raczkowanie

Hej wszystkim, mam pytanie do już bardziej 'doświadczonych' w kwestii brania izoteku Trądzik mam od jakiś 7 lat, próbowałam dermokosmetyków z kwasami, maści z retenoidami, przeszłam dwie kuracje Tetralysalem: za każdym razem podczas brania tabletek skóra wyglądała bardzo dobrze, jednak miesiąc po skończeniu kuracji trądzik wracał. Nie jest jakiś strasznie intensywny, ale są to duże, bolące, czerwone stany zapalne, wypryski podskórne. Raczej nie ma dnia bym nie miała wykwitów ropnych, albo pryszczy podskórnych na twarzy. Dermatolog zalecił zrobienie badań i wizytę u ginekologa i chce przepisać mi Izotek.
Jestem w stanie przetrawić skutki uboczne, ale gdy czytam wypowiedzi ludzi, którz podejeli się kuracji izotekiem z naprawdę zaawansowanym trądzikiem zastanawiam się czy powinnam się tego podjąć, u mnie on nie jest AŻ tak intensywny. Co nie zmienia faktu, że bardzo męczący, bolący i dołujący i tak już od 7 lat.
franka72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 14:48   #1780
Izet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez franka72 Pokaż wiadomość
Jestem w stanie przetrawić skutki uboczne, ale gdy czytam wypowiedzi ludzi, którz podejeli się kuracji izotekiem z naprawdę zaawansowanym trądzikiem zastanawiam się czy powinnam się tego podjąć, u mnie on nie jest AŻ tak intensywny. Co nie zmienia faktu, że bardzo męczący, bolący i dołujący i tak już od 7 lat.
Wg mnie to bardzo indywidualna kwestia. Skoro dermatolog proponuje Ci Izotek to musi mieć podstawy, czasami wystarczy silny łojotok, nawet bez pryszczy, żeby lekarz przepisał izo. Jeśli nie jesteś pewna to może spróbuj skonsultować się z innym dermatologiem.
Ja miałam podobną sytuację, u mnie masakra na twarzy pojawiła się jak odstawiłam tabletki anty, trądzik wyleczyłam, wróciłam do tabletek i wtedy zaczęłam się zastanawiać co ja zrobię jak będę chciała te tabletki odstawić na dłużej. Poszłam do dermatologa, powiedziałam jak jest i mimo braku jakoś bardzo aktywnego trądziku w tym czasie zaproponowała mi Izotek (cały czas mam dość silny łojotok). Dla pewności odwiedziłam jeszcze dwóch innych dermatologów
Stary 2014-10-25, 14:59   #1781
franka72
Raczkowanie

Cytat:
Wg mnie to bardzo indywidualna kwestia. Skoro dermatolog proponuje Ci Izotek to musi mieć podstawy, czasami wystarczy silny łojotok, nawet bez pryszczy, żeby lekarz przepisał izo. Jeśli nie jesteś pewna to może spróbuj skonsultować się z innym dermatologiem.
Ja miałam podobną sytuację, u mnie masakra na twarzy pojawiła się jak odstawiłam tabletki anty, trądzik wyleczyłam, wróciłam do tabletek i wtedy zaczęłam się zastanawiać co ja zrobię jak będę chciała te tabletki odstawić na dłużej. Poszłam do dermatologa, powiedziałam jak jest i mimo braku jakoś bardzo aktywnego trądziku w tym czasie zaproponowała mi Izotek (cały czas mam dość silny łojotok). Dla pewności odwiedziłam jeszcze dwóch innych dermatologów
Dzięki, tak chyba zrobię
franka72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 16:11   #1782
phideaux
Wtajemniczenie

Franka, ja też nie miałam wielkiego trądziku, ale za to bardzo uporczywy i ogromny łojotok. Zaczęło mi to już tak siadać na psychikę, że Izotek stał się dla mnie wręcz upragniony.

Co do włosów, ja nie mam problemów póki co, ale codziennie używam wcierek. Polecam Wam Jantar, wodę brzozową, ampułki Seboradin Forte i picie skrzypopokrzywy, niekoniecznie wszystko naraz

U mnie przy dawce 30mg najbardziej cierpią usta, przy 20 wystarczyło posmarować byle jakim kremem i się wygładzały, teraz już potrzebują większej pomocy. Ale suche usta to i tak najmniejszy problem zważywszy, jakie mogą być skutki uboczne.

Pamiętam, że zaczynając kurację byłam pewna, że zacznę się tak strasznie łuszczyć i w ogóle A tu nic
Stary 2014-10-25, 16:27   #1783
Izet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aneta12182 Pokaż wiadomość
Po jakim czasie można zacząć drugą kurację? Axotret skończyłam brać z końcem lipca i aktualnie mam pobojowisko na twarzy... ?
Szybko wystąpił ten nawrót u Ciebie. Ale było lepiej i się pogorszyło po odstawieniu, czy cały czas było tak samo źle? A szukałaś kiedyś "przyczyny" Twojego trądziku? Może to jakieś uparte hormony?

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
U mnie przy dawce 30mg najbardziej cierpią usta
Też biorę 30mg, oby na suchych ustach się skończyło

Byłam wczoraj u okulisty z moją alergia i przy okazji sprawdziła mi wadę. Od końca sierpnia jedno oko przesunęło się o 0,5 dioptrii Mam nadzieję że po izo nie będzie gorzej.

Włosom robię terapię szokową: Revalid+wcierka+olejowani e
Stary 2014-10-25, 18:44   #1784
aneta12182
Zakorzenienie

Cytat:
Szybko wystąpił ten nawrót u Ciebie. Ale było lepiej i się pogorszyło po odstawieniu, czy cały czas było tak samo źle? A szukałaś kiedyś "przyczyny" Twojego trądziku? Może to jakieś uparte hormony?
Od razu po odstawieniu ciągle miałam jakieś krostki, ale teraz jest ich tak dużo, że nie da rady już tego bagatelizować i trzeba coś z tym zrobić Nie robiłam żadnych badań, bo nie wiem które hormony trzeba badać. I mam pytanie, drogo to wychodzi?
Stary 2014-10-25, 19:56   #1785
Izet
Przyczajenie

O tym jakie hormony badać powinien raczej zdecydować lekarz, wtedy może Ci zlecić badania na NFZ. Ale może Twój dermatolog skieruje Cię do specjalisty?
Stary 2014-10-25, 20:26   #1786
aneta12182
Zakorzenienie

Dzięki, idę właśnie we wtorek do dermatologa i może się czegoś dowiem
Stary 2014-10-25, 20:56   #1787
bajkanoc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Asiaa_123 Pokaż wiadomość
Kosmetyki LRP u mnie odpadają, kompletnie się nie sprawdzają, miałam Effaclar duo, miałam cholernie drogą Hydraphase i lipa, albo nic nie dają albo dają, ale negatywne skutki... Cetaphil też miałam ale jakoś tak mam wrażenie "rozpulchniał" mi skórę. Obecnie stosuję Avene Cicalfate i mam dwie próbki kremu nawilzajacego z Physiogelu, póki co tymi dwoma delikwentami się smaruję. Zastanawiam się nad kremem Iwostin Lipidia albo nad półtłustym tradycyjnym z Fitomedu, ktoś może kojarzy?

Hej, i jak sprawdza u Ciebie się avene? Chodzi mi o nawilżanie/kojenie zaczerwienień. Ja również planuje go kupić, ale lżejszą wersje :P
bajkanoc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-25, 21:41   #1788
Asiaa_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bajkanoc Pokaż wiadomość
Hej, i jak sprawdza u Ciebie się avene? Chodzi mi o nawilżanie/kojenie zaczerwienień. Ja również planuje go kupić, ale lżejszą wersje :P
Avene ładnie koi i daje skórze natychmiastową ulgę, ale o ile z łagodzeniem radzi sobie super, o tyle nawilża, ale nie tak idealnie jakbym sobie wymarzyła. Ale mimo wszystko lubię Teraz się czaję na Lipidię z Iwostinu, chyba na dniach kupię i będę smarować na zmianę z Cicalfatem
Stary 2014-10-25, 23:54   #1789
adri_
BAN stały

wzmozony porost wlosow po antybiotyku na tradzik to brzmi zbyt pieknie mi nie wypadaja, inaczej bylabym calkowicie lysa
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 00:32   #1790
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
O tym jakie hormony badać powinien raczej zdecydować lekarz, wtedy może Ci zlecić badania na NFZ. Ale może Twój dermatolog skieruje Cię do specjalisty?
Z tymi hormonami nie wiedzieć czemu wszyscy odmawiają wypisania skierowania. Rok temu prosiłam najpierw ginekologa, usłyszałam, że nie ma podstaw, później dermatologa, usłyszałam to samo. Do endokrynologa na kasę czeka się w moim mieście coś ok pół roku więc chyba pozostaje w takim przypadku zrobić prywatnie. Te badania nie są aż tak drogie.
Ja odpuściłam w końcu to badanie hormonów skoro według lekarzy nie ma podstaw, ale wolałabym i tak wiedzieć czy wszystko jest ok. Od połowy września zdecydowałam się na izotek. Gdyby po kuracji jednak problem powrócił, to pierwsze kroki kieruję do endokrynologa i badam hormony.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 02:37   #1791
madziorek0295
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aneta12182 Pokaż wiadomość
Po jakim czasie można zacząć drugą kurację? Axotret skończyłam brać z końcem lipca i aktualnie mam pobojowisko na twarzy... Psychika bardziej podkopana niż przed kuracją, bo ostatnia deska ratunku nie pomogła, nie dość, że tyle lat zmarnowanych siedzeniem w domu ze wstydu, to szykuje się problem z tym do końca życia Pomóżcie, czy komuś pomogła druga lub trzecia kuracja raz na zawsze uporać się z trądzikiem?
Został ci laser do leczenia trądziku. Niewiele droższy od kuracji Axotretem...Tak na pocieszenie
madziorek0295 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 02:41   #1792
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziorek0295 Pokaż wiadomość
Został ci laser do leczenia trądziku. Niewiele droższy od kuracji Axotretem...Tak na pocieszenie
Tylko czy laser nie leczy jedynie skutków/blizn?
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 07:56   #1793
aneta12182
Zakorzenienie

I czy można robić laser mając cerę naczynkową? Bo właśnie taką mam
Stary 2014-10-26, 09:15   #1794
vilandravalo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Mam jednak pytanie - przepisano mi 40mg dziennie, 2 x po 20mg na wage 49 kg, wedlug ulotki powinno byc mniej, nie wiem czy ktoras tez miala przepisana tak duza dawke?
Ja miałam taką przy 43-45kg i w mojej ulotce (Axotret i Izotek) nic nie było na ten temat
vilandravalo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 10:19   #1795
Asiaa_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Z tymi hormonami nie wiedzieć czemu wszyscy odmawiają wypisania skierowania. Rok temu prosiłam najpierw ginekologa, usłyszałam, że nie ma podstaw, później dermatologa, usłyszałam to samo. Do endokrynologa na kasę czeka się w moim mieście coś ok pół roku więc chyba pozostaje w takim przypadku zrobić prywatnie. Te badania nie są aż tak drogie.
Ja odpuściłam w końcu to badanie hormonów skoro według lekarzy nie ma podstaw, ale wolałabym i tak wiedzieć czy wszystko jest ok. Od połowy września zdecydowałam się na izotek. Gdyby po kuracji jednak problem powrócił, to pierwsze kroki kieruję do endokrynologa i badam hormony.
Nie napisałam po, tylko w trakcie brania... U mnie tak było, włosy wypadalyvjak zawsze ale długości szybciej przybywało.
Stary 2014-10-26, 12:13   #1796
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilandravalo Pokaż wiadomość
Ja miałam taką przy 43-45kg i w mojej ulotce (Axotret i Izotek) nic nie było na ten temat
Skoro inni brali taka dawke to chyba ok, dzieki
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 13:17   #1797
bajkanoc
Przyczajenie

Możecie mi polecić jakiś dobry krem nawilżająco-kojący? Jestem podczas kuracji axotretem i powoli zauważam na swojej twarzy suche skórki i suchość ;d zastanawiam się nad nad avene cicalfate.
bajkanoc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 20:51   #1798
adri_
BAN stały

Napisane przez meowww

tez waze okolo 50 kg, na poczatku bralam10 mg, potem 20 mg, 30 mg. teraz zaczelam lykac 40mg jak Ty. lekarz powiedzial ze przy mojej wadze rownie dobrze moge lykac 50 mg... wiec u Ciebie jest ok
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-26, 21:10   #1799
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez adri_ Pokaż wiadomość
Napisane przez meowww

tez waze okolo 50 kg, na poczatku bralam10 mg, potem 20 mg, 30 mg. teraz zaczelam lykac 40mg jak Ty. lekarz powiedzial ze przy mojej wadze rownie dobrze moge lykac 50 mg... wiec u Ciebie jest ok
Dzienna dawka z tego co wiem, to 0,5-1 mg na kg dziennie, więc jeśli ważysz 49 spokojnie możesz zażywać 40 mg dziennie.

Ja przy wadze 54 zaczęłam od 20 mg, później 30, a następnie mam nadzieję dostanę 40, bo chcę jak najszybciej skończyć kurację
Stary 2014-10-27, 12:47   #1800
Izet
Przyczajenie

Mam pytanie do osób, które biorą izo już od kilku tyg, albo zakończyły kurację. Czy Wasz twarz też była tak czerwona? Dziś mija dwa tyg od pierwszej tabletki, a ryjek mam jakbym mocno spaliła się na słońcu, piecze i czuje jak jest gorący
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości